Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Barcelona: La “Bonne” rep el X Premi 25 de Novembre / La Independent / Notícies gènere

El Centre de cultura de Dones Francesca Bonnemaison (la “Bonne”) ha rebut el X Premi 25 de Novembre (25N) pel projecte de la Caixa d’Eines per a la prevenció de violència 2.0

 

 

La violència masclista es manifesta de múltiples formes i ha anat canviant al llarg del temps i en els diferents contextos socials i culturals. Però les dades i els testimonis ens indiquen que segueix produint-se violència masclista a les ciutats, com a Barcelona. Cal tenir en compte que, les relacions personals i socials es desenvolupen cada vegada més a través de les xarxes i els entorns digitals. Les TIC i les xarxes marquen una nova forma de relacionar-se i, com a tal, no queden lliures de la violència masclista. Ben al contrari, la violència masclista troba nous canals per manifestar-se, a vegades amparada per l’anonimat de la xarxa i, en qualsevol cas, impulsada per la immediatesa i l’accessibilitat d’aquestes tecnologies.  Així doncs, les xarxes socials, són un nou marc relacional en el que se segueixen reproduint els vells esquemes de dominància i violència masclista a través del ciberassetjament, ciberbulling, grooming, sexting i altres.

 

Eines transmèdia per la prevenció de la violència

En tractar-se d’un fenomen molt nou, les eines per sensibilitzar i fer prevenció al voltant d’aquest àmbit són encara escasses. Per respondre a aquesta necessitat un grup de dones del Centre de Cultura de Dones de la Bonnemaison (CCDFB) van elaborar el projecte de Caixa d’Eines per la prevenció de la violència 2.0.

La innovació i el valor afegit del projecte és que fa servir la narrativa transmèdia per assegurar-se que arriba a les usuàries que poden veure’s exposades a la violència a l’entorn digital. Fan servir els mateixos canals de comunicació, i busquen la participació i interacció de les persones destinatàries, per aconseguir la sensibilització i la prevenció.

Amb la difusió i comunicació a través de la xarxa, la caixa s’oferirà als i a les diferents usuaris i usuaries: mares i pares, món de l’educació i societat en general, per tal que es pugui navegar, seleccionar i obtenir les eines més útils, en una experiència interactiva i individualitzada segons les necessitats i interessos.

Amb aquest projecte, segons ens explica Ines Tarradellas, resposable de comunicació del CCDFB, es crearà “un espai transmèdia a la xarxa amb continguts i recursos relatius a la violència 2.0. Es desplegaran diferents recursos al voltant d’un mateix eix conductor, per atraure diferents públics i respondre a les seves  motivacions entorn de la prevenció de la violència a Internet i al mòvils”.

Entre les eines que han desenvolupat, destaquen: Videoclip + Hit temàtic amb coreografia;  píndoles audiovisuals: com fer xarxa contra la violència 2.0; test interactiu per a detectar si es viu una situació de violència; tutorials d’autodefensa digital i mapa de projectes internacionals de suport.

Un dels objetius del projecte segons ens diu Tarradellas, es: “Sensibilitzar al voltant de la violència masclista a l’entorn 2.0., a públics adolescents i joves que participen i interaccionen habitualment a través d’internet i les xarxes com a orientació i prevenció de la violència masclista en les seves relacions”.

Com mostra el seu Facebook, les responsables del projecte es van sentir molt sastifetes, en el lliurament del premi al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, per aquest reconeixement i per l’oportunitat per a desenvolupar eines que a través de la “Bonne”, ajudin a combatre la violència masclista. El projecte es desenvoluparà durant l’any 2015 i se’n podrà fer el seguiment a través del twiter amb els hashtags  #noetsegueixo  i #desactivaelcontrol

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La prostitució, el cine i la vida

Reflexions i conclusions d’un estudi sobre 250 pel·lícules Escena 1: Tres noies de diferent procedència...

“De la picaresca als videojocs. La infància com a mirall de la societat” nova obra de Maria Àngels Viladot /La Independent/notícies gènere/

Amb pròleg de Rosa Regàs, publicada recentment a l’editorial UOC L’autora ens presenta una...

CSW59 FINAL 675px landing page-01

CSW59 NU. Barcelona, smart city: noves tecnologies per la igualtat

“Barcelona ha incorporat la perspectiva de gènere al concepte de ciutat intel·ligent. En les...