Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

26 d’abril Dia de la Visibilitat Lèsbica: molt per reivindicar

 

Lesbianes a Catalunya (LesCat) celebra la jornada amb un cinema fòrum i una xerrada a partir del llibre Desconocidas & Fascinantes


Potser el “Dia de la Visibilitat Lèsbica” és una d’aquelles commemoracions que haurien de desaparèixer, perquè això voldria dir que s’hauria arribat a la igualtat plena i a la no discriminació per raons d’orientació sexual. De moment, però, encara estem lluny d’aquest ideal.

El 26 d’abril és una data per celebrar, tant la sortida de l’armari de les lesbianes, com la inclusió de la realitat lèsbica als mitjans de comunicació, a les polítiques públiques, a l’àmbit educatiu i a la societat en general.

Lesbianes a Catalunya (LesCat) se suma als actes de celebració amb un parell d’activitats centrades, d’una banda, en una sessió de cinema fòrum (19 d’abril) a El Prat de Llobregat (Agrupació Escolta i Guia Conxita Busquets. c/ Santiago Rusiñol, 8-10) i en una xerrada-debat sobre lesbianes i visibilitat (26 d’abril) a Barcelona (Centre Cultural La Valentina. Plaça Regomir, 2), a partir del llibre Desconocidas & Fascinantes, que publicarà Egales al mes de juny.


Clàssics del cinema lèsbic del segle XX
Per a la sessió de cinema fòrum s’han escollit cinc pel·lícules de temàtica lèsbica que s’han convertit en clàssics, és a dir, en films de referència al llarg del segle XX. Es tracta de conèixer-les projectant-ne un seguit de fragments i de comentar-ne l’aportació a la visibilitat de les lesbianes en relació a l’època en què es van estrenar, per tal de veure com ha anat evolucionant la imatge de les lesbianes al llarg del segle passat.

Noies d’uniforme (Mädchen In Uniform)
Dirigida l’any 1931 per Leontine Sagan i basada en la novel·la de Christa Winsloe, aquesta pel·lícula alemanya està ambientada el 1910 a Potsdam (Prússia) i es considera el primer film de temàtica lèsbica de la Història. La protagonista, Manuela von Meinhardis, queda òrfena de pare i de mare i és internada per la seva tia en un col·legi per a filles d’oficials. Allà coneix la senyoreta von Bernburg, la professora més jove de totes, i neix un enamorament mutu.

 

La_calumnia_baixa

La calúmnia (The Children’s Hour)
Dirigida per William Wyler el 1961, va obtenir cinc nominacions als premis Òscar. En els papers protagonistes hi trobem dues grans actrius d’aquells anys: Audrey Hepburn (Karen) i Shirley Maclane (Martha), que dirigeixen una escola exclusiva per a noies. Un drama amb tots els ets i uts.

Tomàquets verds fregits (Fried Green Tomatoes)
Pel·lícula del director Jon Avnet estrenada el 1991, amb un repartiment de luxe: Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker i Jessica Tandy. Adaptació de la novel·la de Fannie Flagg Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe. Un clàssic imprescindible en qualsevol videoteca lèsbica i una recepta de cuina que marca estil en alguns restaurants de Barcelona com el Margarita Blue, que l’ofereix com un dels seus plats estrella.

Antonia (Antonia’s Line)
Pel·lícula holandesa de l’any 1995, escrita i dirigida per Marleen Gorris, qui la va descriure com “un conte de fades feminista”. El film explica la història de l’Antònia, que recorda quan va tornar al seu poble de naixement, a Holanda, al final de la Segona Guerra Mundial, i hi va establir una comunitat matriarcal molt unida.

Mujer contra mujer (If These Walls Could Talk 2)
Un altre clàssic lèsbic que inaugura el segle XXI. Estrenada l’any 2000 amb Anne Heche com una de les directores, explica tres històries de lesbianes en tres moments diferents del segle XX. Inesborrable i molt ben aconseguida la famosa escena amb Ellen DeGeneres i Sharon Stone al llit.

 

DF-PortadaINV_baixa

Desconocidas & Fascinantes
El debat del dia 26 al voltant de la visibilitat de les lesbianes se centra en la intervenció d’algunes representants del Taller LitLes i d’InOutRadio en representació del conjunt d’autores del llibre Desconocidas & Fascinantes, que recull 63 mini biografies de dones destacades de la Història, invisibilitzades per la seva orientació sexual. Compilat i coordinat per Isabel Franc i Thais Morales, amb il·lustracions originals d’Isabel Holgado, el llibre, publicat per Egales, es presentarà el 28 de juny -Dia de l’Orgull LGTB- dins del programa oficial de Pride Barcelona’13. En farà la presentació la investigadora sobre gènere i literatura Meri Torras, Doctora i Professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la UAB, en un acte públic a les 19:00h a La Casa del Llibre (Rambla Catalunya, 37. Barcelona).

A més, LesCat ofereix a la seva pàgina web un espai d’assessorament i denúncia contra la lesbofòbia, en col·laboració amb el Cos de Mossos d’Esquadra, per garantir que cap dona sigui insultada, discriminada o agredida pel fet d’estimar una altra dona.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Presentació d’un llibre infantil de Maria Mercè Marçal amb il·lustracions de Magda Marçal

S’acaba de publicar un nou llibre de Maria Mercè Marçal, Uf, quin dissabte, rateta Arbequina!....

Vint-i-tres organitzacions catalanes participaran al FSM, a Dakar

“Davant la crisi, la democràcia ha deixat d’existir”, diu Arcadi Oliveres Dels anys 90 al...

Feministes mantenen la crida a la manifestació el 25 de novembre

Els col·lectius feministes mantenen la crida a la manifestació el 25 de novembre, a la...