Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

20 d’octubre, dia de la prova del VIH: pel dret a la salut

A Catalunya un terç de les persones infectades no saben que ho estan. Se celebrem diversos actes arreu del país

Comitè 1r de Desembre– Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya

El 20 d’octubre se celebra el Dia de la Prova de Detecció del VIH. L’objectiu d’aquesta celebració és incentivar la pràctica voluntària del test diagnòstic del VIH en les persones que poden haver estat exposades a situacions de risc d’infecció pel virus i sensibilitzar a la població que conèixer l’estat serològic pot ser una bona eina per frenar l’avanç d’aquesta malaltia.

El Comitè 1r de Desembre, plataforma unitària d’ONG’s de VIH/sida a Catalunya, participarà en aquesta jornada amb el lema “Pel Dret a la Salut” amb estands informatius a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell, Terrassa i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) repartint informació i oferint en alguns espais la possibilitat de fer-se la prova ràpida del VIH.

El Comitè 1r Desembre defensa la detecció del VIH i l’accés universal, gratuït, confidencial i voluntari al test de detecció i creuen que aquest no pot ser una fi en sí mateix; sinó que cal emmarcar-lo en un concepte més ampli de salut del dret de totes les persones a tenir tots els mitjans necessaris per poder prendre decisions responsables sobre la seva vida i la seva salut.

Per El Comitè 1r Desembre moltes de les decisions polítiques que s’han pres en els darrers mesos tant a l’Estat espanyol com a Catalunya, estan qüestionant l’ accés universal al dret a la salut de totes les persones i, específicament el d’aquelles infectades o afectades pel VIH.

A l’Estat espanyol es calcula que un 30% de persones infectades pel VIH no ho saben. A Catalunya, segons dades del departament de salut, un terç de les persones infectades no saben que ho estan i un 40% dels nous diagnòstics de VIH es realitza tard per això és important continuar mantenint programes de prevenció i informació.

Es calcula que unes 28.000 persones viuen, actualment, amb VIH/sida a Catalunya, segons dades del CEEISCAT. Però malgrat aquesta realitat, la continua situació de retallades en salut tant a nivell estatal com autonòmic que està patint el nostre país pot provocar un increment de les infeccions a Catalunya en els propers anys.

El VIH /sida en 31 anys, ha provocat la mort de més de 25 milions de persones a tot el món, convertint-se en una de les epidèmies més mortals de major impacte de la història i que encara avui no té cura.

 

Llegiu Comunicat íntegre
Comitè 1r de Desembre

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Cooperació catalana al Desenvolupament ja te una política pública d’enfocament de Gènere

  Les directrius son fruit de un procés de treball entre totes les institucions i...

Fundació Tamaia “Som Heroìnes / Som Héroas”

Amb la Campanya “Som Heroïnes / Som Hèroas”, La Fundació Tamaia, dóna inici a la...

Fabiola Calvo

El feminisme és incloent

Per Fabiola Calvo. Periodista i Escriptora. Bogotà.   OPINIÓ El feminisme com a fill il·legítim...