viernes 08 noviembre 2024

viernes 08 noviembre 2024

Compartir

Barcelona: Mor la lluitadora antifranquista Maria Salvo als 100 anys / La Independent / Notícies Gènere

 

Maria Salvo, ha tingut una vida marcada pel seu compromís polític, havent lluitat de manera incansable contra el franquisme”. També va mantenir, al llarg de la seva vida, el seu compromís amb el moviment feminista. Col·laborà activament amb la fundació Dones del 36, reivindicant el gran patiment de les dones durante la Guerra Civil i la postguerra”.

 

 

 

  

 

Maria Salvo va nèixer a Sabadell el 27 de maig de 1920, filla d’un fuster i una minyona. Després va viure al barri de les Corts a Barcelona. Fou una de les primeres militants de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) on va exercir com a secretària de propaganda.

El gener de l’any 1939 va sortir cap a l’exili, però fou empresonada als camps de Le Pouliguen i Moisdon-la-Rivière a la Bretanya. Va ser lliurada a la Guàrdia Civil el novembre del mateix any. Va tornar a ser detinguda i condemnada a 30 anys de presó. Va passar per Diferents centres penitenciaris, a Barcelona, a Saragossa i a la presó de dones de Ventas. Passà setze anys a la presó, on va ser torturada i vexada en moltes ocasions, amb la conseqüència no poder tenir fills.

El 1957 quan va sortir de la presó, va ser bandejada a Santander. Clandestinament va tornar a Barcelona on va militar al PSUC i va col·laborar amb el moviment feminista.

Un cop recuperada la democràcia, va presidir l’Associació Catalana d’expressos Polítics i va ser una de les fundadores el 1997 de l’Associació Les dones del 36 amb l’objectiu d’oferir un homenatge a les dones oblidades per la història oficial i que durant la Guerra Civil van ser unes veritables heroïnes. Ho feu juntament amb altres set dones de diversos orígens ideològics (PSUC, CNT, ERC i POUM) amb l’objectiu de difondre a les escoles i instituts lles seves experiències, i la de les dones durant la república i la repressió posterior. Les històries orals van ser recollides per la historiadora Mercedes Vilanova i l’antropòloga Mercedes Fernández Martorell.

L’any 2003 va ser guardonada amb la Medalla d’Honor de Barcelona,  i l’any 2005 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Mexico:Hostigamiento sexual en la UACM /Servicio de Noticias de la Mujer de Latinoamérica y del Caribe

Dos denuncias más, así como una tercera por discriminación y hostigamiento académico en el...

Helena Maleno: Hay que ser valiente para apostar por la vida

La defensora acaba de publicar ‘Mujer de frontera’, un libro en el que repasa...

Mujeres poderosas y hombres vulgares

A través de un post en Facebook, Giorgia Meloni anunció el fin de sus diez...