martes 16 julio 2024

martes 16 julio 2024

Compartir

Catalunya: Conmemoració 50 Anys Amparo Poch / La Independent / Noticíes Gènere

L’Institut Català de les Dones (ICD) va començar a divulgar a partir del 18 de desembre el vídeo-documental Amparo Poch, 1902-1968*. El compromís d’una dona lliure, realitzat per l’historiador Jordi Algué sobre la trajectòria d’aquesta metgessa que va dedicar la vida a millorar la salut i els drets humans de les dones treballadores i els infants.

 

El documental, de deu minuts de durada i amb imatges de nombrosos arxius i filmoteques, té com a fil conductor la veu de persones expertes com la historiadora Antonina Rodrigo, biògrafa d’Amparo Poch i comissària de la commemoració; la doctora en Història de la Ciència de la Universitat Complutense de Madrid, Concha Gómez; la catedràtica d’història de la UB, Mary Nash; i l’escriptor Javier Barreiro.

Amb aquest vídeo-documental, el Govern tanca les actuacions que va impulsar al llarg del 2018 per commemorar els 50 anys de la mort d’Amparo Poch.  L’ICD va ser l’encarregada de coordinar els actes d’homenatge i divulgació que es van dur a terme al llarg de l’any passat per tal de donar a conèixer la trajectòria de la metgessa i activista i que van consistir, a més de la realització del vídeo documental, en una Jornada commemorativa, una obra de teatre, i una exposició itinerant.

Altres institucions com biblioteques i sindicats també van organitzar accions d’homenatge i record per tot el territori i es va realitzar una campanya a través de les xarxes socials amb el lema #AnyAmparoPoch. L’objectiu de les actuacions va consistir en recuperar la figura d’Amparo Poch per reivindicar-la com a antecessora en la lluita pels drets de les dones, considerant els principals eixos de la seva trajectòria política, professional i personal: l’activisme social, el feminisme, la fundació de l’entitat «Mujeres Libres», la seva intensa activitat periodística, la participació política com a directora general durant la segona República, l’actuació en l’àmbit de la sanitat infantil i femenina i com a professional de la medicina social.

En aquesta commemoració hi van participar diverses institucions com ara l’Associació Amparo Poch o el Centre d’Estudis i de Recerca «Dones i Drets» de la Facultat de Dret de la UAB, entre altres.

 

Trajectòria vital

*Poch es va llicenciar en Medicina l’any 1929 i va obtenir el premi extraordinari de llicenciatura en una promoció formada per 2 dones i 97 homes. Especialitzada en puericultura, es va centrar en l’educació sanitària de les dones i va obrir un consultori per a treballadores. Va impartir conferències en ateneus obrers i societats culturals i va escriure sobre sexualitat per a dones i també sobre la defensa de la igualtat de dones i homes, les unions lliures i el divorci. Va fundar l’organització anarcosindicalista «Mujeres Libres». Durant la segona República, va ser nomenada directora d’Assistència Social del Ministeri de Sanitat, on es va centrar a millorar la salut infantil i femenina. Durant la Guerra Civil, va dirigir un programa de formació de les brigades de salvament i participà en l’organització d’hospitals de campanya. L’evolució de la guerra la va portar a instal·lar-se a Barcelona el novembre de 1937, on va organitzar l’acolliment d’infants refugiats en granges escola, per a les quals va dissenyar un pla pedagògic específic.

Poch va dirigir el Casal de la Dona Treballadora, en el qual va desenvolupar un ampli programa gratuït de formació i capacitació per a treballadores que facilitava la conciliació amb la creació de guarderies i sales de lactància. L’any 1939, es va veure obligada a marxar a l’exili, primer a Prats de Molló, i, finalment, a Tolosa de Llenguadoc, a França. Allà va treballar a l’hospital de Varsòvia, on va continuar la seva tasca humanitària a favor de les persones més desfavorides fins a la seva mort, el 15 d’abril de 1968.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Actualmente, nos encontramos con una generación que reivindica su identidad amazig”

Asmae Zarioui Zanna, es cofundadora de la Asociación de Mujeres Amazigs Tamettut, que quiere decir...

Vocalia Dones AVVEE: estima’m lliure…

Una cançó feta per nenes i nens contra la violència masclista…Gràcies per difondre. {youtube}https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/1512ff448ca72f1a?projector=1{/youtube}

...

Cataluña: Propuesta de acciones legales contra el libro que plantea “comprender y sanar la homosexualidad”/ La Independent / Notícies Génere

Emprender acciones legales para retirar un libro que propone sanar la Homosexualidad es la propuesta...