jueves 18 julio 2024

jueves 18 julio 2024

Compartir

Carta del Col·lectiu de Dones en l’Esglesia per la Paritat a l’Arquebisbe de Tarragona

 

26 de gener de 2012

Excm. Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol Balcells

Sr. Arquebisbe, havent escoltat l’entrevista que van fer-li en el programa del dia 23 a “Els Matins” a TV3, ens sentim obligades a manifestar-li el nostre disgust per les seves desgraciades manifestacions, ja que, una vegada més, asseverem que hi ha una jerarquia eclesiàstica que viu en un altre món; que el missatge evangèlic no el té gaire present.


Tot seguit ens permetem comentar algunes de les seves aportacions: “La igualtat a l’Església Catòlica hi és, perquè des del bateig tots som iguals”. Això ho creu de debò? Les dones som tractades com a iguals dins l’Església Catòlica?

Déu només “crida” al Magisteri als homes? Déu fa diferenciació de sexes? Jesús no va fer mai cap diferència; vostès sí.

Maria Magdalena anà a trobar els deixebles i els anunciava: He vist el Senyor. També els va contar el que ell li havia dit. (Jn 20,18)

“Les dones no poden ser preveres, com jo no puc ser mare; cadascú te la seva funció pròpia a l’Església”. És evident que aquestes manifestacions creen confusió, perquè barreja fets fisiològics creats per Déu, amb fet sociològics sorgits de la ideologia de les persones.

“El fill més petit és el marit” i “heu de cuidar l’esposa perquè és el vostre tresor”, Preferim expressament no fer cap comentari perquè ens sembla haver caigut en el més ranci dels patriarcats i és impossible en el segle XXI escoltar i no indignar-se per aquests consells. Tan sols comentar que hi ha persones que, per a què no els prenguin el seu “tresor”, maten.

“Persones fantàstiques, però el seu comportament no és l’adequat”. Les opcions sexuals de les persones adultes han de respectar-se; no així dels que abusen dels infants que és un delicte i més enllà del perdó ha d’actuar la justícia. Moltes de les persones que encara continuem creient ja ens hem fet majors d’edat i sabem discernir i actuar en consciència.

Considerem que manifestacions com les seves i altres que paral?lelament fan persones jeràrquiques de l’Església Catòlica, fan molt mal i són totalment contràries a la campanya d’evangelització que actualment diuen voler realitzar.

Estem convençudes que la millor campanya d’evangelització fóra la de seguir la Bona Nova Evangèlica i que vostès, la jerarquia, fossin capdavanters en la responsabilitat que tenim com a cristians, al saber que mil milions de persones viuen i moren sota el llindar de la pobresa, de compartir el que tenim amb els aturats i amb

les persones que més necessitats tenen; treballant per canviar aquestes estructures globals on, no tenim cap dubte, que el mal s’hi ha instal?lat. Ens dol i molt, que continuïn mirant cap a un altre costat o es preocupin de la sexualitat i altres afers de menys importància. Jesús va parlar de sexualitat?

Les que creiem i estimen Jesús els hi preguem facin un esforç per seguir els consells evangèlics: no jutgeu i no sereu jutjats; que el vostre parlar sigui sí, sí, no, no; que la caritat sigui la més gran de totes les virtuts; i demanem que deixin de considerar-se els únics intèrprets de les Escriptures, perquè tothom qui hem estat batejats hem rebut l’Esperit (que confereix el caràcter sacerdotal, profètic i messiànic de Jesús) i ens esforcem en obrir-nos a la seva gràcia.

Cregui’ns, el nostre voler és una església de germanes i germans, on seguint el mestratge de Jesús, Ni doneu a ningú el nom de “pare” aquí a la terra, perquè de pare només en teniu un, que és el del cel; ni us feu dir “guies”, perquè de guia només en teniu un, que és el Crist. (Mt. 23,9-10)

DIGUEM NO de mestres ni de guies que ens ofenguin i ens menystinguin. Una església sense disfresses pròpies del renaixement. Una església essencialment dels pobres.

Afortunadament encara hi ha moltes persones catòliques que segueixen Jesús i estan amb els necessitats com varen fer: Francesc d’Assís, M. Luisa de Marillac, Teresa de Jesús, Monsenyor Oscar Romero, el Bisbe Pere Casaldàliga i molts més que no nomenem per no allargar-nos.

Ens agradaria que la propera vegada que parlés públicament, poguéssim escoltarlo sense haver-nos d’indignar.

 

www.donesesglesia.cat

cde@donesesglesia.cat

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

En el Ateneo de Madrid, la identidad femenina sigue siendo tema candente de debate

Agrupación Ateneísta de Estudios sobre la Mujer Clara Campoamor “Para Clara Campoamor el Ateneo de...

Accions-Activitats 8M 2022 : Gira de presentació del llibre Dones Valentes de Txell Feixas

La defensa de la Renta Básica Incondicional en Eukal Herria se organiza

Itziar Guerendiain Gabás orain! es un colectivo nacido hace pocos meses, que agrupa a numerosas...