Amb la sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster plena a vessar, dijous a la tarda es va presentar a Barcelona el llibre de la il·lustradora Eulàlia Sariola El món per un forat. Va obrir l’acte l’editora, Maria Bohigas, que va assegurar que mai li havia passat que s’acabessin els llibres previstos per a adquirir el dia de la presentació.
Per això va recomanar a les persones de l’auditori que es van quedar sense llibre, d’anar a la seva llibreria habitual i posar cara de molta disconformitat si no tenen el llibre o si el tenen en un lloc poc visible. Anècdota al marge, acompanyava l’autora en la presentació el president de l’Associació de professionals de la il·lustració Miquel Gallardo que va qualificar el volum d’una petita obra d’art, va felicitar a Eulàlia Sariola per la seva valentia i el seu encert en explicar de forma tant senzilla una gran història que reflecteix la vida de moltes i moltes dones educades en escoles de monges durant la postguerra i la va animar a continuar aquest relat: “Tinc curiositat, va dir, per saber la vida de la protagonista a la Universitat, a Israel, a l’edat adulta…”
La mare de les tres bessones, Roser Capdevila, també va voler acompanyar a l’autora en aquesta empresa. Va elogiar el coratge de posar text en aquets magnífics dibuixos representatius d’un tros de la nostre vida, de la nostre història petita que la història “oficial” s’entesta en ignorar. Va aprofitar per explicar anècdotes i vivències personals complementàries a la narració del Món per un forat. El seu encant explicant-se, va fer que l’acte succeís com una festa.
El Món per un forat focalitza amb realisme, sense cap exageració, una generació de dones nascudes en les dècades dels anys quaranta i cinquanta, que, per mes inri, van ser educades en escoles de monges, on realment el món es veia pel forat de la culpa, el pecat, la disciplina i el càstig. Va ser, precisament, per la seva dèria de dibuixar que Sariola va rebre més d’un càstig. Ella creu que la tossuderia li va despertar la vocació il·lustradora. També la tossuderia li va despertar la curiositat per comprendre i, sobretot, per reaccionar. És una creadora i per crear, ja ho sabem, cal reaccionar sobre tot el que ens envolta. Així, reacciona i dóna les seves respostes. Les dóna sense por i sense concessions. Sense censurar ni els pensaments ni el sentiments. La petita protagonista de la història, transcorre de la infància a l’adolescència, i desperta a la realitat social i política dels anys seixanta i opta per la militància contra l’absurd, la uniformitat, la mediocritat i la grisor i a favor d’una societat justa, equitativa, conseqüent i amable.
Eulàlia Sariola, Barcelona (1944), és una interessant il·lustradora de llibres infantils. Com moltes de les dones de la seva generació va treballar i estudiar simultàniament a ser mare de quatre fills i una filla. És llicenciada en filologia hebrea per la Universitat de Barcelona i professora d’EGB per l’UAB. Per aprofundir en la llengua, ha estudiat a Israel, a la Universitat Hebrea de Jerusalem. De jove, va viure uns quants mesos a un quibuts del desert del Nèguev on va poder experimentar una manera diferent de solidaritat i convivència. És traductora d’hebreu, al català i al castellà, ha il·lustrat un munt de contes infantils. El món per un forat és la primera novel·la gràfica per gent adulta. Actualment te tres néts i dues nétes i fa allò que més li agrada; fer d’àvia i no parar de crear.