Tuesday 12 November 2024

Tuesday 12 November 2024

Share

Isa Garnika denuncia altes mèdiques injustes a les dones

 

 

“Les altes mèdiques injustificades afecten dones sobretot” explica Isa Garnika, impulsora de la plataforma d’afectades de l’institut Català d’Avaluacions Mèdiques (PAICAM).

Després de fer-li creure que acceptarien la seva reclamació de la invalidesa permanent, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (l’ICAM) va donar d’alta a Natividad López Gama, Naty.

Feia tres mesos que havia acampat a la porta de les instal·lacions de l’ICAM perquè li reconegués el seu dret a la invalidesa. Les promeses dels responsables de l’Institut a canvi que deixés l’acampada van resultar ser una trampa. El campament ha estat desmantellat i no la deixen tornar a instal·lar.

Lògicament, les concentracions davant l’ICAM contra les altes mèdiques injustes que s’han fet els darrers mesos continuen i, a més, s’acaba de crear la PAICAM, Plataforma d’Afectades per l’ICAM, amb el suport del Col·lectiu d’Advocats Ronda.

Isa Garnika és una de les impulsores d’aquesta Plataforma.

 

Com es va crear la PAICAM?

Vam ser-hi presents una cinquantena de persones. No en vam ser més perquè moltes persones, pel fet d’estar tan malaltes, no s’hi van poder desplaçar. Part de les afectades van delegar en d’altres persones. Considerem molt important la creació de la PAICAM perquè així superem l’aïllament en què confiava l’ICAM i el sistema. Ara ens sentim més fortes.

 

Quines iniciatives tirarà endavant la PAICAM? Com funcionarà?

Hem creat diverses comissions. Ens reunirem a la seu del Col·lectiu d’Advocats Ronda, que té una sala adequada per les persones amb sensibilitats químiques múltiples. Jo estic a la comissió d’Acampada i Accions. Volem crear un grup d’acompanyament també. El nostre grup és de dilluns a divendres, un parell d’hores, a la porta de l’ICAM, per acollir les persones que en surten, a vegades, amb drames humans importants. Recollim les seves dades si volen participar a la nostra plataforma.

 

Han desmuntat l’acampada davant l’ICAM i, a més, ara, els seus directius es neguen a continuar les reunions de seguiment a què s’havien compromès amb el sindicat CGT. Justifiquen la seva actitud per les concentracions que continua convocant davant l’ICAM. És clar que aposten per la política de la duresa, de la manca de diàleg.

Mantenen la política de duresa, sí. A la Nati la van donar d’alta el 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents, i a la Marta, l’altra dona que havia acampat amb ella, també l’han donat d’alta.

La subdirectora de l’ICAM, Consol Lemonche, diu que fa allò que ha de fer. Doncs, nosaltres fem allò que hem de fer, que és organitzar-nos i lluitar contra aquestes altes mèdiques injustificades. Són moltes altes mèdiques injustificades, que afecten centenars de persones i moltes d’elles, dones, pel tipus de malalties que tenen: fibromiàlgies, malalties cròniques… La subdirectora diu que aquestes malalties no estan ben documentades. Aquí tenim un problema seriós.

També perjudiquen molts homes, com conductors del transport públic, que pateixen hèrnies discals invalidants. Ens estem trobant moltes dones de la neteja, que tenen un tipus de funcions que provoquen lesions que les invaliden completament o els hi causen incapacitats temporals. I les donen d’alta. L’altre dia ens vam trobar amb el cas d’un metge que va donar d’alta una dona a la qual li va dir que tenia un marit que la podia alimentar.

Molts drames creats per un Institut Català d’Avaluacions Mèdiques que dóna altes no justificades.

 

Quins són els principals retrets que feu a l’ICAM?

Tres: No tractar amb respecte totes les persones; No deixar que les acompanyin; I un tema molt poc conegut que és que els metges no envien els informes amb cartes certificades sinó que ho fan pel correu normal i sovint no arriben a les malaltes.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Catalunya: Quina feinada!, espai pel debat de la (in)visibilitat del treball de les dones / La Independent / Notícies génere

Amb el nom “Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació”, els...

Treball comunitari promou equitat davant de la covid-19

Per Lirians Gordillo.Semlac Entre les lliçons que deixa la pandèmia causada per la covid-19 a...

“Dona’M cine”, primer concurs de documentals sobre dones

El certamen, organitzat per Doblebanda i Entrepobles,  tanca la recepció de vídeos el 30 de...