Exposició Gestualitats a la Fundació Felícia Fuster
L’exposició Gestualitats a la Fundació Felícia Fuster, amb una mostra que presenta les obres de Clàudia Regueiro, gravat, Tura Sanz, escultura i Alexandra García, en vídeo, es podrà visitar fins al 6 d’octubre.
“Una mirada a la societat contemporània pot donar com a fruit les propostes becades enguany per la Fundació Felícia Fuster”, diu Pilar Parcerisas que ha fet el seguiment dels treballs. Per Parcerisas “els projectes que han obtingut el suport per a la seva realització plantegen qüestions de gènere, de violència i de procés de reproducció de la imatge en una societat que viu immersa en la reproductibilitat tècnica de la imatge”. El lema d’una de les autores, Tura Sanz remarca: “El meu cos és el meu refugi. El cos és l’eina que em permet ser”, ja que a partir del llenguatge escultòric recrea la relació del seu cos amb l’escultura des dels espais buits. Una altra de les artistes, Alexandra García Pascual, compromesa amb el llenguatge de la imatge en moviment denúncia el consum de la violència en les imatges més quotidianes amb les quals convivim. Per la seva banda, Claudia Regueiro fa del gravat un motor de recerca que du a un terreny processual, en el qual la repetició de les formes mitjançant el gest i l’acció, acaba per modificar la imatge inicial i la situa al llindar de la construcció i destrucció. Per Parcerisas, es tracta de “tres propostes que aconsegueixen superar disciplines establertes com l’escultura, el gravat i el vídeo, desplaçant-les cap a un discurs i plantejaments completament actuals”.
Les autores Claudia Regueiro, Tura Sanz i Alexandra García Pascual.
La Fundació Felícia Fuster atorga, des de l’any 2005, una bossa de 2.500 euros per cadascuna de les disciplines de pintura, escultura, gravat (enguany s’hi ha afegit la categoria de multidisciplinari) a les joves artistes que presentin un projecte. A més, se’ls ofereix la possibilitat d’exposar el seu treball en l’espai de la Fundació. En aquests 12 anys s’han atorgat 34 beques, amb un import de més de 85.000 euros en total, i s’han produït quatre exposicions col·lectives d’una dotzena d’artistes i dues individuals amb l’obra d’Anna Llimós i Lara Fluxà, complint així el desig de Felícia Fuster que va voler que resultés una mica més fàcil a les artistes joves iniciar la seva carrera del que ho havia estat per ella.
En la convocatòria actual i en la categoria de gravat ha rebut l’ajut de la Fundació Felícia Fuster, el projecte 3.458, de Clàudia Regueiro Puigdevall, que explica: “El meu treball està marcat per un espai temporal i delimitat per un procés que estableix el ritme. A mesura que s’avança en el terreny processual, s’avança en qüestions conceptuals i tècniques, considerant el procés la mateixa obra i el temps un registre constant. El gravat se situa al centre, esdevé una eina de creació, metodologia i motor de recerca, més que un mitjà d’edició o tècnica de reproducció”. Tura Sanz Sanglas ha guanyat l’Ajut als Joves artistes de la Fundació en la categoria d’escultura, amb un projecte que es titula Sóc cos, que l’autora defineix així: “El meu cos és el meu refugi. El cos és l’eina que em permet ser. Amb aquest treball voldria comprendre aquesta relació meva amb el meu cos. Voldria abordar aquest tema a través de l’escultura perquè penso que el més adequat és fer-ho des de la tridimensionalitat i la visió física, talment com ell és, el cost”.
En l’exposició dedicada a les joves artistes premiades per la Fundació s’hi podrà veure l’obra amb tècniques multidisciplinàries d’Alexandra García Pascual, que presenta el seu projecte anomenat “La violència bona”. “En aquest projecte el que m’interessa és de quina manera i perquè les imatges participen de la violència, quin és el nostre paper com a espectadores o consumidores i com es produeix la nostra convivència amb les imatges de violència (entenent aquestes més enllà de les imatges de violència directa). Què s’amaga darrere de certes imatges, sons o gestos de la nostra vida quotidiana”.