Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Catalunya: “La deriva autoritaria de las lleis que imposa el govern” / La Independent / Noticies Gènere

 La Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya va organitzar, dijous 27 de febrer, un debat sobre l’avantprojecte de Llei de seguretat ciutadana que prepara el govern del Partit Popular.

L’acte ha reunit al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, al president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, i a l’activista Cristina Vaquer, de People Witness, una plataforma sorgida del moviment 15M, que vol facilitar eines de comunicació en xarxa com el live streaming.

El representant dels 32.000 advocats i advocades de Catalunya considera que “l’avantprojecte de llei és reprovable” i ha recordat que “fins i tot, un òrgan de govern com el Consell General de Poder Judicial ha manifestat que hi ha articles inconstitucionals”. Sàmper ha demanat que l’avantprojecte de llei de seguretat es retiri: “Aquesta normativa no és necessària, perquè davant els aldarulls, els escraches o les alteracions de l’ordre social ja hi ha lleis actuals”. Ha afegit sentir “vergonya” en veure que no es persegueix de la mateixa manera els responsables de les quinze persones mortes a Melilla que els escraches denunciats per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Per al president del Consell de l’Advocacia, l’objectiu de la llei és limitar la llibertat de les persones: “És la mutilació d’uns drets jurídics i socials que no podem tolerar”. “L’advocacia catalana està en contra de l’avantprojecte de Llei de seguretat ciutadana, perquè vulnera drets fonamentals de la Constitució, i aquesta és una barrera innegociable”. Miquel Sàmper ha destacat que la presumpció d’innocència pot derivar en presumpció de culpabilitat administrativa i pot transformar un procés judicial en un procediment administratiu. En definitiva, es passarà de la “llei de la patada a la porta”, de José Luis Corcuera, a la “llei de la patada a la boca”, de Jorge Fernández Díaz.

 

Estat policial

De la seva banda, el president  de la FAVB, Lluís Rabell, ha alertat que “ens trobem en un moment en què el que perdem ara ho notarem d’aquí uns anys i serà molt difícil de recuperar”. Ha subratllat també que la redacció de la Llei no està justificada: “Al 2013 hi ha hagut 6.000 manifestacions a Catalunya i 40.000 a tot Espanya, amb la participació de milions de persones i només s’ha produït un 0,07% d’incidents d’ordre públic”.

“Amb aquesta llei l’Estat vol protegir la ciutadania?”, ha demanat Rabell a l’auditori del Col·legi de Periodistes. “No, no és una febrada autoritària d’un ministre, si no que té a veure amb la dinàmica perversa que posa en evidència l’origen franquista del PP i la deriva autoritària de les lleis que està imposant el govern”. Segons el representant veïnal, l’avantprojecte de llei del PP està en consonància amb l’evolució cap a l’estat penal, en una “guerra silenciosa” contra un “enemic invisible” que, en realitat, persegueix les organitzacions socials: “A la pressió policial s’afegeix l’amenaça de les multes, que va minant l’activisme de les associacions i la mobilització al carrer.

És un intent de criminalització dels moviments socials, empentant-los cap als enfrontaments violents, dins d’estratègies bèl·liques molt elaborades. Si a la fragmentació social sumem el setge policial, el resultat es un estat penal i policial. I l’única garantia de llibertat és la fortalesa de la societat civil”.

Per part de l’activisme de la comunicació en xarxa, Cristina Vaquer, creu que “és molt important pels moviments socials poder comptar amb testimonis directes, sense esperar al que apareixerà en els mitjans de comunicació”. “El projecte de llei de seguretat ciutadana és una llei mordassa, similar a les que hi ha per tot el món, des de Quebec, a Banrheim, a Mèxic o al Japó. I totes formen part del negoci de la repressió, amb una indústria especialitzada i, sobretot, amb multes. Es fan a mida a cada país”. Vaquer veu que la llei no correspon a les demandes socials, perquè “a banda de regressiva, només el 0,2% de la població considera la seguretat ciutadana una preocupació real, mentre que l’atur preocupa al 50%, segons dades del CIS”.

Entre altres idees rellevants del debat, els representants de l’advocacia, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el teixit associatiu han coincidit en demanar que els polítics no menteixin, que l’únic camí és el de la veritat i que la Llei de seguretat ciutadana no ha de tirar endavant.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Raquel Gracia i el dia a dia en els campaments sahrauís

“El meu desig pel 2013 és que no quedi impune la vulneració dels drets humans...

Burkina Faso: Assassinada la fotògrafa francomarroquina Leila Alaoui / La Independent / Notícies gènere

En un comunicat de premsa a tall d’homenatage a Leila Alaoui, la fotògrafa francomarroquina assassinada...

La consellera Munté destaca la importància de començar a prevenir la violència masclista des de la infància

Nota de premsa del Departament de Benestar Social i Família La consellera de Benestar Social...