Per Redacció SemMexic
Manahel al Otaibi, instructora de fitness, va ser condemnada a 11 anys de presó per defensar els seus drets. En una audiència judicial secreta davant el famós tribunal antiterrorista de l’Aràbia Saudita, el Tribunal Penal Especialitzat, va ser jutjada només per demanar la fi de la tutela masculina que pateixen les dones.
Les autoritats de l’Aràbia Saudita han de revelar immediatament el parador i la situació de Manahel al Otaibi, una dona de 30 anys que compleix una condemna d’11 anys de presó per promoure els drets de les dones i que fa gairebé dos mesos que està desapareguda forçosament, ha expressat avui Amnistia Internacional.
L’última vegada que Manahel al Otaibi va trucar a la seva família va ser el 15 de desembre de 2024. Des de llavors, tant la seva família com la Comissió de Drets Humans de l’Aràbia Saudita han intentat contactar reiteradament amb les autoritats penitenciàries per obtenir informació sobre ella, sense rebre resposta. La negativa de les autoritats a revelar el seu parador constitueix una desaparició forçada, un crim segons el dret internacional.
“La preocupació per la seguretat de Manahel s’ha intensificat ràpidament aquests últims dos mesos. Les autoritats saudites han de revelar immediatament on es troba, concedir-li accés sense restriccions a la seva família i anul·lar la seva condemna injusta”, ha afirmat Bissan Fakih, responsable de campanyes d’Amnistia Internacional sobre Orient Mitjà.
“Tot i que les autoritats saudites afirmen que han fet avenços en matèria de drets de les dones, continuen detenint arbitràriament dones com Manahel al Otaibi simplement per publicar contingut a Internet sobre els drets de les dones i per vestir la roba que volen. És una hipocresia escandalosa, no només per part del govern saudita, sinó també de figures públiques i de la comunitat internacional, que donen suport al discurs reformista del règim mentre ignoren les dones empresonades simplement per haver alçat la veu en defensa dels seus drets.”
Manahel al Otaibi, instructora de fitness, va ser condemnada a 11 anys de presó en una audiència judicial secreta davant el Tribunal Penal Especialitzat el 9 de gener de 2024. Els càrrecs contra ella estaven relacionats amb la seva demanda per acabar amb el sistema de tutela masculina a l’Aràbia Saudita a través de les xarxes socials, per publicar vídeos on apareixia amb “roba indecent” i per “anar de compres sense portar l’abaya” (vestit tradicional).
Anteriorment, Manahel al Otaibi havia estat sotmesa a desaparició forçada durant cinc mesos, entre el 5 de novembre de 2023 i el 14 d’abril de 2024. També havia estat retinguda en règim d’incomunicació —i sotmesa a tortura i altres maltractaments— durant el mes d’agost de 2024. Quan finalment va poder contactar de nou amb la seva família, els va explicar que altres preses i personal penitenciari l’havien colpejat. També els va dir que havia estat retinguda en règim d’aïllament.
Atès que les autoritats ja han maltractat Manahel al Otaibi en el passat, es tem seriosament per la seva integritat física i el seu benestar. La seva germana, Fawzia al Otaibi, ha declarat:
“La meva família viu un autèntic malson. Estem aterrits per tot el que li pugui estar passant a Manahel. Ens va explicar que ha patit tortura, assetjament sexual, mesos d’aïllament, maltractaments i desatenció mèdica, i que aquests abusos s’han produït sobretot durant els períodes en què ha estat completament aïllada del món exterior. Cada cop que perdem el contacte amb Manahel, tota la família entra en estat de pànic, tant és el nostre temor per la seva seguretat. Intentem desesperadament contactar amb tothom, pregant que intervinguin i ens ajudin, però, per desgràcia, cap entitat governamental del país ens fa cas”.
Manahel al Otaibi va ser diagnosticada amb esclerosi múltiple, un trastorn neurològic crònic que, segons la seva família, es va desenvolupar després de presenciar la detenció de la seva germana gran, Mariam al Otaibi. Mariam, destacada defensora dels drets humans i activista contra el sistema de tutela masculina, va estar detinguda el 2017 durant 104 dies pel seu activisme en favor dels drets de les dones. Actualment, està sotmesa a una prohibició de viatjar i a restriccions en la seva llibertat d’expressió.
“La detenció de la Mariam va aterrir tota la família. Vam viure amb por constant, veient com des de comptes de Twitter associats al govern es feien campanyes de difamació contra nosaltres, titllant-nos de traïdors. La Manahel va quedar postrada al llit i la seva salut es va deteriorar ràpidament”, ha explicat Fawzia.
“Des que la van empresonar, la seva malaltia ha empitjorat molt més ràpid que abans a causa de la contínua desatenció mèdica i la tortura”.
Fawzia al Otaibi s’enfronta a càrrecs similars als de la seva germana Manahel, però va fugir del país el 2022 per por de ser arrestada després de rebre una citació per a un interrogatori.
S’intensifica la repressió
Amnistia Internacional ha documentat com les autoritats saudites han intensificat la repressió de la llibertat d’expressió en els darrers anys. Els tribunals han condemnat desenes de persones a llargues penes de presó només per expressar-se a les xarxes socials. Algunes d’elles són:
Abdulrahman al Sadhan, condemnat a 20 anys de presó per uns tuits satírics.
Mohammed al Ghamdi, qui inicialment havia estat condemnat a mort i ara afronta una pena de presó.
Nourah al Qahtani, activista pels drets de les dones, condemnada a 45 anys de presó.
Segons Amnistia Internacional; “Les autoritats saudites han de posar en llibertat immediata i incondicionalment Manahel al Otaibi i totes les persones sotmeses a detenció arbitrària i condemnades injustament per exercir els seus drets humans. Fins que això passi, han de revelar el seu parador, garantir la seva seguretat, benestar i accés a una atenció mèdica adequada”, ha declarat Bissan Fakih.