Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Adéu a pionera en estudis de ruralitat i gènere

Escrit per Dixie Edith, SemLac

Mirar amb lents de gènere les relacions a l’espai rural cubà va ser, sens dubte, una de les principals aportacions de la sociòloga feminista cubana Niurka Ivelises Pérez Rojas, que acaba de morir a l’Havana als 85 anys.

“Avui, la Sociologia cubana està de dol. Ha mort una de les seves professions, una que va marcar amb la seva obra els senders dels estudis sobre la dona rural i va nodrir de moltes maneres la Sociologia Rural en tota la seva extensió i complexitat”, va publicar al seu perfil de Facebook la també sociòloga i professora de la Universitat de l’Havana Magela Romero Almodóvar.

Doctora en Ciències Històriques, a l’especialitat de Sociologia, Pérez Rojas va començar a estudiar les teories de gènere el 1981, mentre treballava al Centre d’Investigacions i Estudis sobre la Reforma Agrària de Managua, Nicaragua. Allí va definir la seva identificació amb el feminisme.

A Nicaragua “vaig saber que existia el feminisme, que a Cuba no s’esmentava. Jo deia que era marxista leninista i no feminista, però al meu primer any allà (…) vaig sentir una participant dir que era feminista socialista”, va relatar el 2011, en un treball publicat per SEMlac amb motiu dels 20 anys de la Càtedra de la Dona de la Universitat de l’Havana, de la qual també en va formar part.

“Em vaig identificar llavors ràpidament amb aquesta idea i vaig començar a llegir els treballs sobre el feminisme”, va afegir.

Nascuda a la província d’Holguín, a uns 800 quilòmetres de la capital, Pérez Rojas va dedicar més de mig segle a l’ensenyament universitari i la investigació. La Universitat de l’Havana la va reconèixer com a Professora Emèrita des de l’any 2015 i des del 1983 ella va coordinar el seu Equip d’Estudis Rurals.

Va ser “professora de generacions d’egressats, que la respectem i admirem per la seva disciplina i exigències docents”, va reconèixer a les seves xarxes socials el Departament de Sociologia de la casa d’alts estudis.

“Els seus tutorats van continuar amb ella els seus estudis de postgrau: mestratge i doctorat, donant continuïtat, fonamentalment, a les temàtiques agràries, en què va aconseguir reconeixements nacionals, regionals i internacionals”, afegeix la publicació.

Com a docent, va ser convidada a universitats d’Anglaterra, Bulgària, Estats Units, Mèxic, Nicaragua, Suïssa, Alemanya i França; però també va integrar la Comissió de Graus Científics de Ciències Socials i Humanitats de la Universitat de l’Havana i va participar de Consells Científics de diverses facultats i centres de recerca, ja que va incursionar en la demografia, la història i les ciències jurídiques.

Com a part d’aquesta tasca incansable i diversa, Pérez Rojas va ser part del col·lectiu fundador de l’Associació de Dones Comunicadores (Magin), fundada el 1993 a la nació caribenya i integrada per feministes amb exercicis rellevants en la comunicació, el periodisme i la investigació acadèmica .

Pérez Rojas va integrar el col·lectiu gestor de Magín des del 1994 fins al 1996, any en què l’associació va ser desactivada.

“Va ser una feminista, a més d’una activista social, experta a socialitzar-nos els seus sabers amb les dones rurals, els seus llibres i articles”, va escriure la psicòloga i també “maginera” Norma Rita Guillard Limonta al seu perfil de Facebook.

“Amb dolor i tristesa l’acomiadem i brindem abraçades als seus familiars i amigues comunes. Que en pau descansi, ens queda el seu llegat que sempre serà una fortalesa a la seva àrea d’estudis”, va afegir Guillard Limonta.

Des de la Unió Nacional d’Escriptors i Artistes de Cuba (Uneac), igualment van lamentar el decés de la també escriptora, que integrava la secció de Literatura Històrica-Social d’aquesta organització, que va destacar prop d’una vintena llibres i innombrables articles publicats.

“A més de la meva companya de feina, ella va ser la meva profe. La profe a qui vaig témer i admirar, la profe amb què vaig riure per les seves ocurrències i forma diferent de ser i estar. Niurka em va ensenyar molt”, va asseverar Romero Almodóvar.

Fotos Portada: SEMlac Cuba

1.-Mirar amb lents de gènere les relacions a l’espai rural cubà va ser, sens dubte, una de les principals aportacions de la sociòloga feminista Niurka Ivelises Pérez Rojas, que acaba de morir a l’Havana. Foto: Presa del Facebook de la Revista Temes

2.-Fundadores de Magin
Com a part de la seva tasca incansable i diversa, Pérez Rojas va ser part del col·lectiu fundador de l’Associació de Dones Comunicadores (Magin), fundada el 1993. A la foto, integrants de Magin durant la presentació del llibre que resumeix la seva història. Foto: SEMlac Cuba

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Catalunya: Campanya en suport de les i els periodistes d’ Ucraïna

Per CPC El Col·legi de Periodistes de Catalunya s’afegeix a la campanya impulsada per la...

Contra la Banca, contra la Usura Legalizada. ¡REACCIONA!

Cicatrices Transgénicas Y ¡OS PROPONEMOS MÁS ACCIONES! En unas horas hay que recordar a la...

Dones al capdavant d’ajuntaments del Lluçanès

Tres alcaldesses opinen sobre la seva feina en l’entorn rural Amb motiu del 8 de...