Monday 20 May 2024

Monday 20 May 2024

Compartir

In memoriam Victòria Sau

 

Aquest 6 de novembre ha mort Victòria Sau. La Independent, fins a l’acte de reconeixement que en la seva memòria té previst organitzar Ca la Dona, recull el sentir i l’afecte de dones que han pogut compartir una part de la vida amb ella. També l’agraïment per la seva generositat i conseqüència pel llegat del seu fons documental que ha dipositat a Ca La Dona.

 

Victòria Sau a les Jornades “Les dones sabem i fem saber”. Fotografia d’Amada Santos

 

Ca la Dona

Investigadora feminista,  Victoria Sau ha estat una dona profundament original, radical i única en el seu pensament, que ha dedicat la seva vida a reflexionar i denunciar les bases del sistema patriarcal alhora que ha formulat camins innovadors d’anàlisi. Entre els seus llibres destaquen el Diccionario ideológico feminista (1981) y el Vacio de la maternidad (1995).

Com a psicòloga i professora va portar a terme una tasca indispensable que li va permetre fer moltes amigues fidels fins l’últim moment. Ha estat un referent indiscutible del feminisme i va ser “Mentora” del  1r. Congrés de les Dones de Barcelona (1999) i va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona (2004) i la Creu de Sant Jordi (2007). Les dones del moviment feminista li van retre homenatge a les Jornades “Les dones sabem fer i fem saber” (2006).

Properament, Ca la Dona vol organitzar un acte de reconeixement en la seva memòria per honorar la seva persona i poder expressar el dol i tota la estimació de les dones. El seu cos descansa a Sòria com era la seva voluntat.

El nostre agraïment pel seu llegat del fons documental a Ca la dona”

*****

 

Carmen Valls

Ens ha deixat definitivament Victòria Sau, va ser la nostra mentora i va obrir camins en moments ingrats i dictatorials.

La seva claredat i la seva paraula aguda i incisiva, sense concessions, ens ha de continuar animant en aquests moments en què per tot arreu ens plouen ganivets per tallar-nos les ales.

Sempre penso en la seva anàlisi dels fets que no deixa de ser veritat fins i tot en la medicalització que hem analitzat divendres al Seminari de la XARXA:

” Les dones tenen òrgans
les funcions els són alienes
i de què disposen els experts
en el terreny que sigui. “

Qui llegeix òrgans que llegeixi cos-ment.

Que el seu record i la seva enteresa ens estimuli a mantenir la bandera de l’autonomia personal, solidària i joiosa en què el procés de la salut hauria de convertir-se. Procés personal i col·lectiu.

Són moltes les funcions i les retallades de les quals haurem de donar compte, i protestar i resistir fins que ja no ems quedin forces.

El seu record sempre estarà entre nosaltres.

Vola alt Victòria, ara que tu ja has recuperat les ales!

Dra Carme Valls Llobet

*****

 

Marta Selva als  “Matins de TV3” 12-11-2013

Declaracions a la tertùlia en l’espai Aproves o suspens, on ‘aprovava’ amb la nota més alta a Victòria Sau

*****

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic sense ruta per atendre la violència masclista

OPINIÓ Per Sara Lovera Una anàlisi d 8217 experta mostra cinc estratègies sense continuïtat...

Afavorir la “conciliació” a les empreses, un nou premi de Barcelona

Promoure que les mateixes empreses afavoreixin la conciliciació personal i laboral es l 8217 objetiu...

Catalunya: Cal recordar a les dones periodistes a la República / La Independent / Notícies gènere

El passat 14 d abril el grup República Feminista de Ca la Dona va organitzar...