Thursday 18 July 2024

Thursday 18 July 2024

Compartir

Feministes Indignades: Cadena Humana Feminista pel Dret a Decidir sobre els nostres cossos

La  Cadena Humana Feminista pel Dret a Decidir sobre els nostres cossos està organitzada des de Feministes Indignades el proper dissabte 10 de març a les 12h davant la Delegació del Govern a Barcelona per fer-ne difusió. És una convocatòria mixta on les dones tindran el lideratge i protagonisme ( les dones aniran de negre i lila per fer  la cadena humana i es convoca als homes a donar-hi suport).

CADENA HUMANA FEMINISTA PEL DRET A DECIDIR SOBRE ELS NOSTRES COSSOS Dissabte 10 de març, 12h. Davant la Delegació del Govern a Barcelona (C/Mallorca 278)

A inicis de febrer, el Ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardon, va anunciar la seva intenció de derogar la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’Embaràs de 2010, i la seva possible substitució per la Llei de Despenalització Parcial de l’Avortament de 1985 anteriorment vigent. Poc després, la Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, comunicava que està valorant impedir la lliure dispensació de la píndola del dia després, un anticonceptiu d’emergència que es pren en situacions de risc d’embaràs no desitjat i durant les primeres 72 hores posteriors a la relació sexual. La píndola del dia després va començar a vendre’s a les farmàcies sense recepta l’any 2008: l’any següent el nombre d’avortaments es va reduir un 3%. Un pas històric, ja que des del 1985 el nombre d’avortaments augmentava exponencialment.

Considerem que estem davant d’una ofensiva patriarcal contra el dret a decidir de les dones sobre el nostre cos, que, a més, s’emmarca en un context d’atacs generalitzats als nostres drets. La recepta que han triat els governs europeus per sortir de la crisi és carregar-la sobre les espatlles de les dones: les retallades generalitzades als serveis públics, al transports, a  la sanitat i l’educació públiques, als pressupostos d’ajut a les famílies… augmenten el treball reproductiu, domèstic i de cura, que recau majorment sobre nosaltres. La reforma laboral recentment aprovada, que elimina els incentius per contractar dones després de la baixa de maternitat i dificulta encara més la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; la reforma del sistema de pensions, aprovada el 2011, que segueix afavorint que les dones casades no treballin assalariadament i depenguin del sou dels seus marits, i que ens atribueix en exclusiva la cura de fills i filles. en establir que només les dones puguin cotitzar dos anys per cura de criatures; la de la negociació col·lectiva, que permet a les empreses despenjar-se dels convenis d’igualtat…forcen la tornada de les dones al seu rol tradicional de treballadores invisibles sense sou ni drets en l’àmbit domèstic. I per si no n’hi ha prou, aquesta violència econòmica invisible es reforça amb discursos i mesures fonamentalistes que ens impedeixen decidir sobre els nostres cossos i ens aboquen a la maternitat obligatòria.
Avui com fa 30 anys, els grups i organitzacions feministes i en defensa dels drets sexuals i reproductius seguim reivindicant educació afectiva i sexual des de la infantesa, anticonceptius gratuïts i avortament lliure i gratuït. Seguim defensant el dret de les dones a decidir sobre els nostres cossos sense tutela judicial, mèdica, paterna i aliena i la nostra autonomia per decidir sobre la nostra sexualitat i/o reproducció; seguim afirmant que les lleis restrictives no eviten els avortaments, sinó que posen en risc les nostres vides (28 dones moren cada dia a Llatinoamèrica per avortaments fets en condicions insegures) i ens condemnen a una maternitat no desitjada  i les seves conseqüències, entre altres la feminització de la pobresa, la dependència econòmica i afectiva (factors que afavoreixen la violència de gènere en l’entorn familiar) o les menors taxes d’escolarització femenina que es concreten  en l’empobriment i l’empitjorament de les condicions de vida de tota la població.

Contra els atacs al dret a decidir sobre el nostre cos, els nostres cossos lliures i autònoms!

*Aquesta és una acció feminista a la que convidem a participar a dones, transexuals i transgènere, i també als homes que vulguin reivindicar el seu propi accés a l’educació sexual i afectiva i els anticonceptius i expressar el seu rebuig a l’atac contra els cossos de les dones. L’acció comptarà amb una zona-cercle d’acció només per a dones i una altra mixta per a homes i per les dones que vulguin ubicar-se allà.  Us agraïm el vostre suport i us demanem que respecteu el plantejament de l’acció, en la que les dones tindrem la iniciativa i el protagonisme, però els homes poden jugar un paper clau donant un suport empàtic i conscient.

Feministes Indignades

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Isabel Coixet: “La elaboració d’un guió és el millor”

Isabel Coixet Dins del marc del cicle “Amb ulls de dona”, la periodista de...

Catalunya: Jornada “Erradicar la pobresa al món i en totes les seves formes” / La Independent / Notícies gènere

Es tracta de la primera de les jornades que la Generalitat de Catalunya organitza per...

25N. Dia Internacional contra la violència vers les dones

La Independent recull en aquest els diferents Manifestos i Comunicats, articles i convocatòries sobre...