Per Anna Mercadé*. Fotografies 50a50
Amb l’assistència de més de 70 líders, dirigents d’Associacions de dones procedents de tot el territori, es va celebrar aquest 8 d’abril l’acte del VII Fòrum Hipàtia amb la col·laboració de la XIDPIC.CAT al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Sota el lema “Sense recursos econòmics, no hi ha igualtat”, l’acte va posar sobre la taula una de les problemàtiques més persistents i silenciades del feminisme organitzat: les dificultats d’accés als recursos públics per part de les associacions de dones i les barreres institucionals que existeixen. Tot plegat es violència econòmica i burocràtica contra l’ Associacionisme de les dones i la lluita per la igualtat i l’equitat.
Representants de diverses associacions de dones com Dóna’t un Impuls, Assodame i Dones d’Unió de Pagesos van compartir casuístiques concretes de les seves experiències amb la presentació de subvencions: terminis impossibles, convocatòries opaques, requisits tècnics desproporcionats i falta d’acompanyament administratiu. Aquestes vivències van posar de manifest com, sovint, la desigualtat econòmica no és només una qüestió de recursos, sinó també de violència institucional encoberta.
Darrerament, l’ofegament econòmic de les Associacions de dones, es una de les eines del Patriarcat per fer inviable la seva supervivència i deixar en mans de les grans organitzacions econòmiques, empresarials i sindicals,(l’anomenada Societat Civil), la defensa dels drets de les dones. D’aquesta manera la defensa dels drets de les dones que som la meitat de la població, queda diluïda en el sac de la Defensa de la Igualtat d’oportunitats i altres temes diversos.
La Plataforma HIPATIA formada per mes de 40 entitats representa a més de 150.000 dones professionals, empresàries, emprenedores, treballadores de la salut. Des de fa set anys es reuneixen periòdicament i treballen temes comuns com la violència econòmica, la salut , etc. Tenen un Manifest comú que es va tornar a llegir en aquesta ocasió:
“DECLAREM que la manca de participació de les dones en les decisions importants de la societat suposa anular i obviar la visió i els interessos de la meitat de la població.
DECLAREM que existeix una violència econòmica contra les dones declara i oberta (segregació horitzontal i vertical, bretxa salarial, bretxes de gènere en tots els àmbits, ) i que també existeix una violència econòmica encoberta.
RECLAMEM a tots els poders públics uns pressupostos en clau de gènere a totes les conselleries i regidories. Uns pressupostos feministes, per la igualtat. Tal i com mana la llei d’ Igualtat 7/14 i la Llei de pressupostos de la Generalitat.
RECLAMEM que no es legitimin els poders fàctics de sempre, els poders dels homes, i que es compleixi la Llei d’Igualtat, amb incentius i sancions quan pertoqui.
RECLAMEM que els poders públics s’impliquin, facilitin i potenciïn la creació d’espais i de xarxes per transformar i canviar les actuals estructures patriarcals.
Tal i com ho reclama la Llei d’Igualtat catalana 7/14 , que decreta com a necessari: Reconeixement de les associacions de defensa dels drets de les dones; Fomentar la presencia de dones en els òrgans de participació i en els espais de presa de decisions; Donar suport als grups i entitats que treballen pel foment de la igualtat de dones i homes, i garantir-ne la participació en el disseny, l’elaboració, el desenvolupament i l’avaluació de les polítiques d’igualtat de gènere; Donar suport als grups feministes i a les entitats de defensa dels drets de les dones, i impulsar-ne la participació en el disseny, l’elaboració, el desenvolupament i l’avaluació de les polítiques d’igualtat i de transversalització de gènere; Disposar dels mecanismes de control i sanció per a garantir el compliment de la Llei.
Els òrgans competents per a liderar i implementar les polítiques de gènere, amb l’objectiu d’assegurar-ne la transversalitat i garantir el lideratge que necessiten, resten adscrits al Departament de la Presidència.
D’acord a l‘Article 17, Lleis de pressupostos: 1) Els departaments de la Generalitat, els organismes autònoms, les societats i els organismes públics vinculats o que en depenen han d’incorporar en les memòries dels programes pressupostaris que s’integren en els pressupostos de la Generalitat les actuacions i els indicadors associats per a adequar la despesa a les necessitats específiques de dones i homes amb la finalitat d’avançar en l’eradicació de les desigualtats. En aquest sentit, han de fer visible l’impacte diferenciat dels pressupostos sobre els homes i les dones, i integrar els objectius propis de la perspectiva de gènere en els objectius dels pressupostos orientats a resultats; i 2) Els poders públics han de dur a terme accions concretes destinades a dinamitzar el teixit associatiu femení i promoure la creació de xarxes; reconèixer i incorporar a l’agenda política les aportacions que fan les associacions feministes i els col·lectius de dones; impulsar la participació de les dones, del moviment feminista i de les entitats de dones en els òrgans consultius, tant en l’àmbit autonòmic com en el local; i fomentar la participació de les dones en fòrums i organismes nacionals i internacionals.

La clausura de l’acte va anar a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sonia Guerra, que va destacar la importància de crear espais de reflexió com aquest i va reiterar el compromís de les institucions per escoltar i donar resposta a les demandes de les associacions de dones.

El Fòrum Hipàtia no només va ser una jornada de denúncia, sinó també d’apoderament. Va quedar clar que sense independència econòmica no hi ha llibertat per a les dones, ni a nivell individual ni col·lectiu. El treball en xarxa i la força grupal del moviment associatiu femení són eines claus per assolir aquesta llibertat, garantir drets i construir un futur amb igualtat d’oportunitats.
La trobada va finalitzar amb una copa de networking i un refrigeri, un espai informal per continuar teixint aliances i sinergies, gràcies a la col·laboració de les empreses Cavawomen i Patates Piqué
Anna Mercadé és empresària i experta en feminisme