Dijous 03 octubre 2024

Dijous 03 octubre 2024

“Nuestro norte está en el Sur”

“Nuestro norte está en el Sur”, sota aquesta idea 140 dones periodistes i escriptores de tot el món s’han trobat al XXV Congrés d’AMMPE WORLD, a la ciutat de Punta Arenas, la capital de la Patagònia xilena, a l’estret de Magallanes, molt a prop del Pol Sud del Planeta.

Les escriptores i periodistes han debatut durant cinc dies sobre democràcia, intel·ligència artificial (IA) i violència digital contra les dones.

Elia Simeone, presidenta sortint d’AMPPE. Fotografia de Cristián Morales.

Ha estat un Congrés per demostrar al món que “les dones necessitem una veu forta,  unida i més inclusiva” ho ha dit Elia Simeone presidenta mundial d’AMMPE WORLD en les seves paraules de cloenda del Congrés i de la seva presidència. Simeone ha demanat construir una organització on totes les dones periodistes, tant de zones urbanes com rurals, puguin accedir a suport professional, capacitació i creixement professional. Així com també ha reafirmat el seu compromís en continuar treballant per la igualtat, i la reducció de desigualtats especialment en les regions més isolades del món per a les professionals.

Davant una audiència formada per periodistes i escriptores de tot el món Simeone ha destacat el valor de la col·laboració i de l’associacionisme per enfortir la veu de les dones en l’àmbit internacional.

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya- Xarxa Internacional de Periodistes amb visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), que produeix La Independent, col·labora estretament amb AMMPE WORLD, essent presidenta del capítol de l’Estat espanyol la periodista de la Xarxa, Diva Criado.

D’esquerra a dreta: Elia Simeone, la presidenta sortint i Doris Nouel, la presidenta entrant

La presidenta sortint d’AMMPE WORLD s’ha posat a disposició de la nova líder de l’organització Mundial, Doris Nouel, del capítol de República Dominicana d’AMMPE que és son es farà el pròxim Congrés d’aquí a dos anys, el 2026.

El Congrés de cloenda d’aquesta edició va comptar amb la presentació inaugural de l’escriptora i periodista espanyola ben coneguda a la República de Xile, Rosa Montero, que va titular “Ni para tomar impulso” i va alertar a totes les participants sobre els riscos de la professió davant l’avenc dels extremismes en el món.

Rosa Montero ha dit “En el món la democràcia està en crisi i el periodisme està en risc”.

Montero ha dit a la presentació que “la crisi de les democràcies en el món i el risc que això causa en l’exercici del periodisme és molt alta”. A més ha posat èmfasi en el fet que quan les democràcies són febles el periodisme també es debilita. “Cada vegada, ha continuat Montero, que hi ha un repunt de l’extrema dreta els avenços democràtics de les dones són els primers que es posen en qüestió”.

La ciutat de Punta Arenas, a Xile, ha rebut amb temperatures sota zero però amb molt d’entusiasme a les periodistes i escriptores de tot el món. Durant cinc dies, el XXV Congrés Mundial de Dones Periodistes i Escriptores s’ha centrat en el repte com les dones hem d’exercir la professió de manera segura, lliure i en condicions d’igualtat.

Elia Simeone, la presidenta sortint, és una periodista xilena que actualment és la cap de redacció de La Prensa Austral, de Punta Arenas que ha posat el focus en tres idees: La democràcia està en risc;  Els i les professionals del periodisme hem de cuidar la llibertat d’expressió perquè quan es debilita la democràcia tot el que les dones hem assolit ho hem de defensar;  El nostre silenci, ha continuat, pot ser còmplice de la violència, l’agressió i el maltractament cap a les dones”.

=================================================

“Abans de la clausura del XXV Congrés  Mundial de dones periodistes i escriptores que ha tingut lloc a l’Hotel Dreams de la ciutat magallànica de Punta Arenas la destacada periodista, acadèmica i escriptora xilena, Alejandra Matus Acuña va demanar la paraula per enviar un missatge concret a l’audiència.  Matus  va convidar amb unes breus paraules a AMMPE WORLD a obrir-se molt més a totes les periodistes y escriptores del món i sobretot a les que els seus capítols representen.

Després parlant amb ella des de “La Independent” va afirmar clarament que si l’associacionisme no es fa servir com una arma de la democràcia fa que les entitats només sobrevisquin. AMMPE és una associació formada per les dones dels Estats que la componen (en diuen capítol a cada Estat).  Per ara les que voten a la pròxima presidenta per dos anys“no tenen l’aval de la majoria de les dones de l’estat  a les quals representa el seu capítol. I això no es bo”. Alejandra Matus Acuña va demanar a acollir a totes les dones que vulguin estar representades per aquesta organització mundial va demanar estendre la crida a altres periodistes i escriptores perquè se sumessin a participar activament a aquesta xarxa global que defensa a les dones de lletres.

 “Vull dir felicitar a Elia Simeone i al seu equip per aquest Congrés tan meravellós que han organitzat en aquesta regió magallànica. Ha estat meravellós trobar-nos en aquesta cèl·lula viva de dones de tot el món, compartint, reflexionant i pensant juntes.

===================================================

Participants al XXV Congrés d´AMMPE WORLD

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere_moll

8 de març: paraules i silencis

OPINIÓ Al llarg de la vida he detectat molts grups de persones i avui...

merce-otero-perfil

Tinc el gust de presentar-vos Hester Lynch Thrale Piozzi

OPINIÓ Em fa molta il·lusió presentar-vos Hester, però abans us he d’explicar on i...

On són les dones en el somni americà?

Conversa amb Pilar Weiss, 34 anys, analista política, assessora d’organitzacions en temes electorals a Washington...