Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Exposició: “Refugiats, l’Odissea cap a Europa”

Autor. Sergi Cámara

 

L’exposició “Refugiats, l’Odissea cap a Europa” té un doble interès, per un costat les imatges que ens donen a conèixer les rutes cap al continent europeu de moltes persones refugiades de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida i d’altra, l’expressió de sentiments que el fotògraf i vídeo-reporter Sergi Cámara* en transmet en missatges gràfics del que sent i reivindica.                               

El fotògraf català Sergi Càmera volia donar-li a aquesta història un matís personal. Amb el seu projecte ens ofereix una mirada sincera i ens convida a reflexionar sobre com estem actuant davant aquesta situació. Fuig de les imatges colpidores però en realitat la seva mirada critica ens fa trontollar i ens evoca a assumir la nostra responsabilitat.

Les imatges captades per Cámara, visualitzen gran part del camí que han recorregut milers de persones refugiades que fugen amb determinació de la barbàrie i el caos, patint tota mena de riscos. El fotògraf ha viatjat a punts conflictius de l’èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s’amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren, el testimoniatge de les famílies. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.

Son moltes les exposicions i actes que arreu de Catalunya s’han fet i es faran per apropar a la societat catalana la realitat del que estan vivint les persones refugiades, coneixem la seva historia i reivindiquem l’ajuda, però la realitat es que no estem fent el cal que com societat apoderada que som.

L’exposició es va presentar al Palau Robert a principis del 2016, ha fet itineràncies diverses i actualment es pot veure a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. L’exposició és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, segons el mateix, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.

*Sergi Cámara (Vic, 1970) ha treballat en països com: el Marroc, Algèria, Mali, Níger, Nigèria, Rwanda, Albània, Iemen, Guinea Bissau, Senegal, Colòmbia, Veneçuela, Panamà, Haití, Equador i Brasil.
La seva labor professional com a fotògraf i vídeo-reporter se centra en les migracions d’Àfrica cap a Europa en el qual porta treballant des de 2004. Premi José Couso 12 mesos 12 causes de Tele5 pel documental realitzat a Melilla

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones de la Fita. Cubelles: Sopar de Sociès i Amigues. 8 de Març

Les Dones de la Fita de Cubelles amb motiu del dia 8 març dia...

Josune Muñoz, ànima de Skolastika, una empresa de serveis literaris

Josune Muñoz L’empresa va néixer l’any 2003 amb l’objectiu de crear una finestra des...

El Govern analitza les circumstàncies de les sis dones assassinades per violència masclista

Entre altres mesures s’impulsaran accions de treball conjunt amb els mitjans de comunicació per avançar...