Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

Compartir

El Teje, la primera publicació travesti llatinoamericana

 

El Teje és una publicació impresa espectacular i interessant. Espectacular pel que fa al seu format (DINA 3) i disseny, i interessant i única pel que fa al seus continguts. Va neixer al Centro Cultural Rojas, vinculat a la Universitat de Buenos Aires (UBA), i està promoguda per les Àrees de Comunicació i Tecnologies de Gènere, a partir de la realització d’un taller de cròniques periodístiques coordinat per Maria Moreno d’acord a una idea de Paula Viturro. La intenció del taller fou capacitar a persones transgenèriques, en especial les que estan en situació de prostitució “…amb la finalitat de promoure la seva inclusió social i el respecte per a la seva identitat”.

En el seu staff hi ha: Cecilia Vázquez, actual Coordinadora General adjunta de la UBA; Marlene Wayar, la directora; i l’equip de redacció format per Diana Sacayán, Taddeo C.C., Mauro Cabral, Daniela Vizgarra, Julia Amore, Paula Polo, Malva, Alma Catira Sánchez, Carla Lacci, Bruno Viera i Maite Amaya.

Marlene Wayar s’indigna davant: “Les encara nombroses denuncies puntuals sobre fets aberrants i les injusticies sofertes per trans que no són les úniques però que s’imposen per la seva urgència:L’ infantesa intersexual intervinguda quirurgicament en els primers anys de vida per la ciència mèdica sense consentiment propi (…); l’infantesa travesti i/o institucionalitzada i en ambdos casos prostituida o abusada sexualment; la vellesa prematura travesti en situació d’emergència econòmica-sanitària-habitacional que aboca a la indigència; l’extrema vulnerabilitat travesti enfront a la institució de la salut, que compren el VIH/Sida i la TBS; els serveis penitenciaris (…)amb un clar incompliment dels Drets Humans; i finalment, el crim d’odi, el flagell social (…) que s’alimenta dels discursos conservadors amb moralina, fonamentalismes religiosos i pseudo-ciència.”.

 

teje_p1050974h

 

El Teje té continguts i tons molt diversos, des de durs reportatges a les presons o sobre la persecució i vexacions de grups homòfobs a trans, incloent  l’assassinat,  fins a breus irònics vers el masclisme, experiencies viscudes als serveis de l’administració i articles culturals i entrevistes sobre cinema i teatre i fins i tot sobre religió i màgia. Una secció amplia i especial són les històries de vida que els hi fan arribar a la redacció (altoteje@gmail.com) i que poden explicar la infantesa i adolescència de les protagonistes o fets col·lectius coma ara el que apareix en aquest número regalat a La Independent sobre “Un intento de suicidio por amor y el jolgorio en un cabaret al que una noche acudieron las mariquitas antiperonistas”.

L’aspecte legislatiu i la lluita pels drets de les persones transexuals es un tema de continuitat a El Teje.

 

 

       Lohana Berkins durant la seva intervenció a la Trobada dels 10 anys de La Revuelta de Neuquén

 

Lohana Berkins, és una activista travesti, fundadora y coordinadora de la Asociación de Lucha por la Identidad Travesti y Transexual (ALITT). Dirigeix la primer cooperativa travesti de treball i educació “Nadia Echazú”. I entre altres llibres ha participat en: “La gesta del nombre propio” i “Cumbia, copeteo y lágrimas”. Col·labora sovint amb El Teje.

En una intervenció aquesta primavera passada a les Jornades dels 10 anys de La Revuelta de Neuquén, es congratulava,  Berkins , dels avenços en materia legislativa de l’Argentina com ha estat la promulgació de la Llei de casament igualitari i les incipients iniciatives per una Llei d’Identitat de Gènere, tal i com reclamaren també a la gran manifestació en record i contra la Dictadura.

 

teje_P1060567

 

Aquest colectiu de trans activistes creu que s’ha de treballar continuament contra la invisibilització menystenedora en categories d’home-dona i no deixar-se colonitzar per les veus hegemòniques.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Informe – Llibre recomanat: Informe del Ministerio de Cultura ” Mujeres y cultura: políticas de igualdad”

Informe i llibre elaborat per Clásicas y Modernas ( associació per a la igualtat de gènere...

Violence against women has to be opposed with the means of rights

The European Association for the Defense of Human Rights (AEDH) brings together the leagues and...

Catalunya – Estat espanyol: UAB: deficiències en l’atenció a víctimes estrangeres de violència masclista / La Independent / Notícies gènere

La manca d’intèrprets qualificats genera deficiències en l’atenció a víctimes estrangeres de violència de gènere...