jueves 13 junio 2024

jueves 13 junio 2024

Qui som a La Independent

Tona Gusi i Carolina Barber van treballar, durant el 2009, un projecte d’un agencia catalana de notícies amb visió de gènere que van presentar a la  Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya- Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG). Per a fer-lo van estudiar les diverses agències semblants del món com, CIMAC, CERIGUA , SEMLAC, Artemisa Noticias, Women in the City i AmecoPress i un cop dissenyat va entusiasmar a la XIDPIC.CAT, la primavera de 2010, assolint així un repte ja volgut des d’inicis de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Un cop creada la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, sigles en castellà, 2005), ja es podia comptar també amb el suport de periodistes de les xarxes europees (XEDP i GAMAG-Europe), mediterrània i llatinoamericanes i de diverses institucions del país, especialment de l’ICD e els inicis.

L’objectiu de la XIDPC.CAT- XIPVG de donar visibilitat al treball, individual o col·lectiu per oferir una informació des de la mirada de les dones. Es podia també materialitzat a través de La Independent amb un llenguatge inclusiu i reflectint valors respectuosos amb la diversitat i els drets LGTBI, incidint en el trencament d’estereotips masclistes i donant a conèixer propostes no patriarcals d’organització de la societat. Per tant una adequació de les agendes periodístiques a fi que el tractament de la informació reflecteixi la realitat.

La Independent ofereix una mirada informativa amb perspectiva de gènere en tots els gèneres periodístics (entrevista, opinió, reportatges, cròniques...) de totes les notícies que afecten el conjunt de la població a fi de ser un referent informatiu.

Empra les xarxes socials i té com a altres objectius Produccions i Serveis (cursos de formació i capacitació, publicacions, documentació, estudis vinculats als organismes universitaris, consultories….). I en aquest nou format del 2022, després de la mort de Montserrat Minobis el 2019, hi ha una secció en record seu, l’“Espai Minobis” amb les Alertes sobre periodistes perseguides i Targeta vermella que és la denuncia o toc d’atenció a les noticies masclistes,  sexistes, amb estereotips.

Minobis, que fou cofundadora i presidenta de La Independent, escrivia tan consensuadament aleshores com ho fem avui- en la primera editorial de l’11 de setembre de 2010:  

“A La Independent partim del teixit associatiu de periodistes i de comunicadores, però també de l’associacionisme de les dones i d’aquells col·lectius que treballen en defensa dels drets humans, que són, cal recordar-ho, drets de les dones sovint oblidats, especialment a les zones en conflicte, així com de tots aquells que lluiten per la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia i la pau. Pretenem, així, donar veu i visibilitat a tots aquests col·lectius”.  

Minobis explicava també que La Independent té la voluntat de servei al país i a tots els territoris de llengua catalana, així com servir de pont entre cultures “tractant la informació amb visió de gènere amb professionalitat, rigor, pluralitat i amb l’ètica que la professió periodística ens exigeix”.  

La Independent ha sortit des de 2 cops a la setmana als inicis, fins ara que surt cada quinze dies. S’hi pot accedir per web, xarxes socials, newsletter en català i castellà (que s’envia a les companyes de les Xarxes i persones inscrites en un llista de correu electrònic) i una app (per a apple).