miércoles 24 abril 2024

miércoles 24 abril 2024

Espai Minobis

Espai Minobis

Montserrat Minobis i Puntonet  (Figueres, 24 d’octubre de 1942 – Barcelona, 11 de maig de 2019) dedicà molt del seu temps, energia i entusiasme a la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), de la qual en fou presidenta des dels seus inicis informals el 2005 i legalment des de principis de 2007 fins al dia de la seva mort. Igualment, fou la presidenta de La Independent des de la seva primera edició l’11 de setembre de 2010 fins que morí. Ambdós projectes s’han realitzat a bastament i són en camí de continuar avançant, gràcies a la comunicació en xarxa de les dones periodistes, que ella tant preuava. 

Minobis hi esmerça molts esforços i també rebé molts agraïments en forma de premis i reconeixement a la seva tasca com una de les principals capdavanteres que era de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG en sigles en castellà).

Continuant aquests homenatges, en aquesta nova web de La Independent hi ha l’Espai Minobis que recull dues propostes que ella valorava molt -entre les moltes fites que volia que assolis La Independent- i insistia en el fet que tinguessin un espai propi sempre actualitzat: les Alertes sobre periodistes perseguides pel seu treball en defensa dels drets humans de les Dones, especialment a les zones en conflicte i la denuncia o toc d’atenció a les notícies i imatges masclistes, sexistes, amb estereotips… la Targeta Vermella que cal xiular immediatament.

En el record de Montserrat Minobis, ara tenim doncs una eina de sororitat entre dones periodistes i comunicadores i una altra per millorar la professió periodística contribuint a fer-la fent-la més democràtica i justa.

Alertes

Moltes dones periodistes volen alçar la veu, però són silenciades en els seus països. Moltes viuen en països en conflicte sense possibilitat de denunciar les violacions als drets de les dones que s’hi produeixen diàriament. Viuen en condicions de persecució o es veuen obligades a exiliar-se. Denunciar aquestes violències i ajudar així a donar veu a aquestes periodistes i comunicadores, fent arribar la seva situació i el seu missatge als mitjans de comunicació i a lectores i lectors, donant així més peu a parlar de temes prohibits en alguns països: abusos sexuals dins la família i el treball, assassinats per honor, mutilació genital femenina, violència dins la família, matrimonis convinguts i amb nenes menors d’edat, indefensió de la dona en la justícia…

D’altres viuen les violències masclistes en la seva professió, siguin corresponsals de guerra, visquin en països on hi ha violència d’Estat, o en el Consell de Redacció o el lloc de treball en la seva empresa i també cal denunciar-ho.

Cal destacar en aquest sentit la tasca que ja s’està fent des de la RIPVG i Women In Journalism i que pensem difondre.

Targeta Vermella

Amb aquest símil futbolista, Minobis, que era una gran seguidora d’aquest esport i en general una gran defensora de l’esport femení volia que La Independent fes sentir el seu xiulet ben fort davant les flagrants informacions masclistes dels mitjans de comunicació. Xiulades pel tractament masclista del contingut informatiu, per les fonts consultades lluny de la paritat, pel llenguatge no inclusiu, per les imatges excloents i tants altres formes esbiaixades plasmades als mitjans de comunicació.

Cal destacar la feina ja existent de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, de la mateixa XIDPIC.CAT i de On Son les Dones?, que ens marca la direcció a seguir.

Tona Gusi, en nom de l’Equip de La Independent format per Amada Santos, Teresa Carreras, Elsa Corominas, Diva Criado, Drina Ergueta, Fabiola Llanos, Julia López, Alicia Oliver, Carme Porta, Àngels Pujol, Elena Tarifa i Ma Àngels Viladot.
Barcelona, 25 de novembre 2022.