Divendres 29 setembre 2023

Divendres 29 setembre 2023

Compartir

REPORTATGES ESPECIALS: Situació de la salut sexual i reproductiva de les dones a Amèrica Llatina i Catalunya

 

 

Des de SEMLac, agost-setembre 2011:

Els següents articles formen part d’un treball Monogràfic Especial sobre salut sexual i reproductiva de les dones, elaborat per corresponsals de SEMLac i SEMLac Cuba amb auspici de la Fundació Sida i Societat i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya / La Independent, i finançament de l’Agència Catalana per a la Cooperació i el Desenvolupament. Els articles seran publicats en els nostres serveis informatius en successius lliuraments.

 

REPORTATGES ESPECIALS: Situació de la salut sexual i reproductiva de les dones a Amèrica Llatina i Catalunya
 
 

Xile: Els drets que no són Per Tamara Vidaurrázaga

Colòmbia: La violència té cara de dona, però la recuperació també Per A. C. A.

Guatemala: Les dones segueixen morint Per Alba Trejo

Mèxic: Violència i criminalització de l’avortament, agressió contra les dones  Per Soledad Jarquin Edgar

Nicaragua: “No canviem drets per vots”  Per Sylvia R. Torres

Perú: Maternitat no desitjada podria costar la vida a les dones Per Julia Vicuña Yacarine

 


REPORTATGES ESPECIALS 

 

Xile: Els drets que no són
Per Tamara Vidaurrázaga

Santiago de Xile, agost (Especial de SEMLac) .- A Xile, la salut va ser un dret per igual per homes i dones fins a la dictadura militar d’Augusto Pinochet, que va instaurar el sistema de salut privada, dividint així entre els que poden pagar per una salut eficient i de primer nivell, i una altra pública en què es depèn de les llistes d’espera i de la demanda, que sempre supera la capacitat de resposta.

Mentre 75,6 per cent dels homes cotitzen a la salut pública, les dones ho fan en 80,1 per cent.

Aquesta xifra s’entén, ja que els plans de les ISAPRES (Institut de Salut Provisional)-sistema de salut privada-per a dones entre 20 i 60 anys tripliquen els preus dels cotitzants homes, segons l’estudi de la Corporació Humanes “Radiografia de la desigualtat “, publicat el 2009.

Perquè el cost de les ISAPRES no sigui tan alt, moltes dones contracten plans “sense úter”, el que significa que els seus embarassos i parts no són coberts.
El mateix Ministeri de Salut va reconèixer el 2002 que els co-pagaments de les dones en el sistema de salut privada són 36 per cent més alt que el dels homes, sistema que a més no accepta en les seves llistes a dones i embarassades o persones amb malalties prèvies a la inscripció.

Tenir un part en el sistema de salut públic implica que les dones no poden triar el personal professional a càrrec, o l’establiment on es realitzarà. En cas contrari, han de desemborsar els diners suficient que cobreixi l’elecció.

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS 2007), la pràctica dels serveis públics en la regulació de la fecunditat revela un biaix de gènere, ja que només 0,6 per cent dels usuaris de mètodes anticonceptius corresponen a homes, mentre que per cada vasectomia practicada a un home es produeixen 250 esterilitzacions a dones.

D’altra banda, la mateixa font assenyala que gairebé nou de cada 10 pacients atesos per depressió en el sistema d’atenció primària són dones.

Dret a l’avortament

Karen Espíndola demanar públicament interrompre el seu embaràs el 2008, en assabentar de la gravetat de diagnòstic del fill que esperava i que era incompatible amb la vida. Va buscar solucions legals i il.legals, i no va trobar qui l’ajudés, perquè a Xile les interrupcions estan prohibides en tots els casos, fins i tot si el fill o filla no té possibilitats de viure, és producte d’una violació o la vida de la mare corre perill .

Osvaldo va néixer fa dos anys i va viure, al contrari del diagnòstic mèdic. O més aviat va sobreviure a l’embaràs. En néixer es va comprovar que patia de holoprosencefalia semilobar, una malformació del crani resultat que el lòbul frontal del cervell de l’embrió no es divideix durant les primeres setmanes de gestació i, per tant, no es formen adequadament els hemisferis esquerre i dret.

Avui, la fitxa mèdica d’Osvaldo és molt més llarga que quan va néixer: “Tetraplegia espàstica, epilèpsia en grau 2, microcefàlia, hipotiroïdisme, laringomalàcia (subdesenvolupament de la gola), insuficiència renal, retard mental sever, desnutrició, alteració de la deglució. Totes aquestes patologies, a més de la gastrectomia (remoció total o parcial de l’estómac) que li van haver de realitzar per alimentar per sonda “, explica Karen, la seva mare, a SEMLac.

Tot i que l’Estat xilè li va negar a Karen la possibilitat d’un avortament, aquest mateix Estat no es fa càrrec de la salut d’Osvaldo un cop nascut, la qual cosa significa un descomunal despesa monetari i d’altres recursos per a ella i la seva família.

Quan va voler avortar, va tenir milers d’ulls sobre, avui, quan tracta de tirar endavant amb el seu fill, es troba més sola que mai. Incoherències que les dones a Xile han de viure dia a dia perquè, des de 1989, la dictadura d’Augusto Pinochet va abolir la possibilitat legal de l’avortament terapèutic, que hagués permès a Karen interrompre un embaràs problemàtic.

Per a aquesta dona, “viure no és respirar”. Per això creu que les interrupcions, en casos com el seu, són un tema d’humanitat. Avui es troba amb una depressió que l’ha portat a voler suïcidar-se ia estar internada en un sanatori psiquiàtric, perquè no suporta veure el sofriment diari del seu fill i se sent lligada de mans, sense poder-li donar a Osvaldo tots els tractaments que requereix .

Els mateixos que abans la van obligar a parir, avui estan absents. “Al Ministeri de Salut sempre em van dir que el meu cas era especial i que em ajudarien. Però a l’hora de la veritat-és a dir, cada vegada que he d’anar a l’hospital-, he de passar males estones i reclamar per aconseguir ajuda per al assumpte específic. Francament, és indignant, impresentable i vexatori el tracte que hem rebut “, assenyala Karen.

Xile és un dels tres països en el món-al costat de El Salvador i Nicaragua-que prohibeixen l’avortament en tots els casos. Al mateix temps, aquesta nació té una salut privada costosa i una de pública deficient. El pla AUGE-que finança malalties greus en la salut pública-paga només cinc de les més de 300 malalties congènites existents. D’altra banda, al sector privat cobren un alt cost per incorporar a algú amb els antecedents mèdics d’Osvaldo i no estan obligats a acceptar-ho.

“L’expectativa de vida d’aquests nens, i la seva qualitat, depenen de les cures que tinguin. La paradoxa és que nosaltres som massa pobres com per costejar doctors i tractaments privats que elevin la qualitat de vida del nostre fill, però som massa rics com per ser beneficiaris de l’escassa ajuda que lliura el govern a persones en la nostra situació “, explica Karen a SEMLac.

Aquesta xilena continua creient que l’avortament és una sortida en casos com el seu: “La malaltia en si és dura, molt dura, però en el teu propi fill, és el més fort que existeix. És contra natura, irracional, injusta. El dolor , el pitjor que hi ha. Quan miro al meu fill i no està bé-que ja són més dies que els bons-, no veig felicitat. I quan està una mica millor, pateixo perquè puc veure després de la seva minusvalidesa un gran potencial frenat per la cruel malaltia. Com si fos dues persones en una “, indica.

Karen no és l’única a favor de les interrupcions d’embaràs: l’enquesta que Corporació Humanes realitzar el 2008 va indicar que 79 per cent de les dones xilenes està d’acord amb la legalització de l’avortament terapèutic. Es calculen entre 160.000 i 200.000 els avortaments clandestins per any al país.

Anticoncepció d’emergència

Les interrupcions d’embaràs no són l’única cosa il.legal a Xile. Quan el Ministeri de Salut va introduir el 2006 l’anomenada “píndola del dia després” per a totes les dones, que preveu embarassos prenent fins a 72 hores després d’un acte sexual sense protecció, la dreta i l’Església catòlica van adduir que era abortiva i, per tant , il legal.

Amb aquest argument, 36 diputats de dreta tramitar la inconstitucionalitat de les Normes Nacionals de Control de Fertilitat davant el Tribunal Constitucional, institució que l’abril del 2008 va prohibir la distribució del fàrmac en els serveis públics de salut.
La baralla va ser dura. Al voltant de 15.000 persones es van reunir al carrer per exigir drets sexuals i reproductius en el que els mitjans de comunicació van cridar “Pildoraza”. Com mai a Xile, dones i homes, especialment joves, van sortir als carrers a protestar per la retirada de la píndola dels consultoris de salut, ja que en les farmàcies privades sempre s’ha venut.

El punt era que, amb diners, es tenia accés a ella i, sense diners, es negava, en un país on la maternitat adolescent arriba a 15 per cent, el que redunda en què més de 12 per cent de les dones entre els set i 24 anys d’edat no assisteix a centre educacional algun, per ser mare o estar embarassada, segons l’Informe de drets humans de Corporació Humanes, divulgat el 2009.

El 2008, el col.lectiu “Dones Públiques” va llançar una acció de Apostasía, massiva, consistent en que aquelles persones que hagin estat batejades per l’Església Catòlica demanessin la seva excomunió per no compartir la censura d’aquesta institució a un dret fonamental per a les dones, com l’anticoncepció d’emergència. Més de 500 persones van exigir no continuar sent part d’aquesta església.

Al bloc que va convocar a la Apostasía, el col.lectiu feminista assenyala: “Exigim el nostre dret a no formar part d’una institució que atempta contra la llibertat de les persones i que intervé directament en les polítiques públiques en matèria de sexualitat i reproducció. Volem un Estat laic que representi la totalitat dels ciutadans i ciutadanes, en el paper, l’Església i l’Estat es van separar fa molts anys, avui volem que aquesta separació sigui real. La democràcia és laica, si no, no és democràcia “.

Segons l’enquesta de Corporació Humanes de 2008, 80 per cent va estar en contra de la decisió del Tribunal Constitucional de prohibir el lliurament de l’anticoncepció d’emergència a la salut pública.

En l’actualitat, la píndola es lliura a cada municipi segons decisió reservada de l’alcalde o l’alcaldessa, i en la pràctica aquest fàrmac és difícil de trobar en el comerç, ja que les farmàcies van deixar de vendre-la. Aquesta resolució implica que, en els municipis dirigits per la dreta, es nega el lliurament de la píndola en els serveis de salut.

Això succeeix al mateix país que té una xifra d’un 15 per cent de naixements corresponents a mares menors de 20 anys, i en el qual un 12,3 per cent de dones entre set i 24 anys no assisteix centres educacionals per ser mare o estar embarassada, segons l’informe sobre drets humans 2009 de Corporació Humanes.

VIH-Sida

Segons el MINSAL, 60 per cent de les notificacions i infeccions de transmissió sexual (ITS) correspon a dones, xifra que s’incrementa a 72,8 per cent en adolescents. En elles, 50 per cent i les ITS notificades corresponen a condiloma, 12,6 per cent a sífilis i 11,5 per cent a candidiasi genital.

La més greu de les ITS, el VIH, s’ha feminitzat en el món i també a Xile. Segons conyes (Corporació Nacional de la Sida), fa 15 anys havia 6,5 ??homes amb VIH per cada dona amb aquesta condició. Entre 2003 i 2007, la xifra es va estabilitzar en 3,7 homes per cada dona.

No obstant això, cada vegada que s’han fet campanyes públiques per informar sobre el VIH, institucions catòliques-com el canal 13 de televisió-s’han negat a difondre l’ús del preservatiu, argumentant que l’única forma cent per cent segura de prevenir aquest virus és l’abstinència i la parella única.

La feminització el VIH / sida no és l’única bretxa de gènere en aquest àmbit, segons documenta l’informe presentat pel Centre de Drets Reproductius, amb seu a Nova York, i l’organització no governamental xilena Viu Positiu, que documenta casos de tractes discriminatoris a mares amb VIH.

L’informe “Dignity Denied” assenyala que les esterilitzacions forçades a dones VIH positives a Xile eren habituals abans de 2000, quan es van revisar les seves lleis sanitàries per incloure el concepte de “consentiment informat”. No obstant això, un estudi de Viu Positiu de 2004 va evidenciar que 29 per cent de les participants-totes dones seropositives-van assenyalar que van ser pressionades en els serveis de salut per esterilitzar, i 12,9 per cent va dir haver estat esterilitzades sense que hi hagi el seu consentiment.

Un altre problema que revela una bretxa de gènere és la vinculació entre violència i VIH / sida. El 2009, la Fundació EPES (Educació Popular en Salut) va publicar un informe anomenat “Dues cares d’una mateixa realitat: Violència contra les dones i feminització del VIH / sida”, realitzat a partir d’un estudi amb un centenar de dones amb VIH.

Segons la investigació, una de cada dues dones amb VIH van viure violència de qualsevol tipus, de manera prèvia al diagnòstic, i una de cada tres d’aquestes últimes van patir violència múltiple, referida a més d’un tipus de violència. Del total de la mostra, una de cada 10 va viure tots els tipus de violència que van ser estudiades (abús sexual, violència física, psicològica i sexual).

Respecte a l’interès en vincular violència-dones-VIH, Maria Eugenia Calvin, de EPES, ha indicat a SEMLac: “Hi ha investigacions de l’OPS (Organització Panamericana de la Salut) que assenyalen la prevalença de violència en dones que viuen amb VIH. Aquestes dues pandèmies es treballen de manera separada, però la violència és un factor de vulnerabilitat de pel VIH i viceversa “.

Fundació EPES denunciar, després de la investigació, la manca d’estudis oficials que articulin les estadístiques de violència de gènere amb la feminització del VIH, i la manca de programes i campanyes dirigides especialment a les dones.

“L’experiència de violència fa que una dona no pugui imposar mesures de prevenció, no pot controlar l’ús del condó i per tant viuen relacions sexuals no sempre consentides”, ha assenyalat María Eugenia.

Al mateix temps, l’especialista va indicar que, a més, les dones viuen el VIH amb molta discriminació, perquè s’assumeix que són “poc castes, prostitutes o van tenir moltes parelles”.

Càncer

El càncer de mames ocupa el primer lloc com a causa de mort per càncer a Xile i provoca la mort d’unes 2.000 dones l’any per aquesta causa.

De les 10 primeres causes de mortalitat femenina a Xile entre els 20 i els 44 anys, es troba en quart lloc el càncer de pit, en cinquè el de coll uterí i en el desè el d’ovaris. Entre les dones de 45 a 66 anys, el tumor de mames avança fins al tercer lloc de totes les causes de mortalitat femenina a Xile, segons dades del MINSAL.

Per això, el 2009 el col.lectiu “Memòria Feminista” va iniciar una campanya que té per objectiu reunir signatures per exigir vacunes gratuïtes als centres de salut per prevenir el càncer uterí produït pel virus papiloma humà (VPH).

En alguns països com Espanya i Mèxic, aquesta vacuna es distribueix gratuïtament a les dones. En canvi, a Xile només està disponible en clíniques privades i té un cost que puja als 600 dòlars nord-americans, de manera que dones sense recursos econòmics no poden accedir a la prevenció d’aquesta malaltia per aquesta via.

Els drets que no són

Per Adriana Gómez, coordinadora de Comunicacions de la Xarxa de Salut de les Dones d’Amèrica Llatina i el Carib (RSMLAC), “l’impacte de la penalització absoluta de l’avortament, les restriccions d’accés a l’anticoncepció d’emergència, el discurs fonamentalista que permea les polítiques públiques de l’àrea, el discurs pronatalista del govern de dreta, l’estigmatització i restricció de la sexualitat adolescent, recauen amb especial força en la vida i salut de les dones, especialment les més pobres i les més joves “, va assenyalar a SEMLac .

Des de la seva pròpia experiència de vida, Karen Espíndola comparteix la visió d’una església catòlica massa tafanera en la vida sexual de les dones a Xile: “Com vaig dir anteriorment, jo respecto totes les creences religioses; s’ha de deixar fora els arguments religiosos per imposar conductes , entendre que el debat sobre l’avortament terapèutic no es tracta d’un assumpte maniqueu: de bons versus dolents; de persones pro vida versus persones anti-vida “, va assenyalar.

“En efecte, l’essencial per obrir un debat, amb altura de mires, és saber que les dues postures poden perfectament fundar-se en l’amor. La diferència és que l’amor s’observa des de diferents prismes. Precisament per això, crec que ha de ser una opció “, va afegir.

RSMLAC llançarà el 2011, com cada any, la Campanya Permanent per la Salut Integral i els Drets Sexuals i Drets Reproductius de Dones i Nenes, en commemoració del 28 de maig, Dia Internacional d’Acció per la Salut de la Dona.

La coordinadora de comunicacions assenyala que la campanya “pretén constituir-se en un procés continu i sostingut, i articulat amb totes les organitzacions de la nostra membresía, per aconseguir transformacions estructurals que permetin millorar substancialment la vida de dones i nenes”.

REQUADRE  Estadístiques:
Mortalitat materna 41 dones taxa de 16,5 (per 100.000 habs) (MINSAL 2008)
Mortalitat per avortament 5 dones taxa de 2,0 (per 100.000 habs) (MINSAL 2008)
Entre les 10 principals causes mortalitat dones es troba el càncer de mama,coll de l’úter i ovaris. (MINSAL 2008)
De mitjana una dona mor setmanalment per feminicidi (Xarxa contra la Violència Domèstica i Sexual 2009)
El 2007 el sistema públic atendre 23.000 casos de complicacions per avortament provocat, detectant que per cada 100 parts es produeixen 14 avortaments (MINSAL 2007)
El 87 per cent dels pacients per depressió en el sistema i atenció primària correspon a dones (OPS / OMS 2007)
Per cada vasectomia es produeixen 250 esterilitzacions a dones
L’accés al part sense dolor exclou a zones amb menys de 500.000 habs (Humanes 2009)

  Torna a l’Index

 

 


Colòmbia: La violència té cara de dona, però la recuperació també
Per A.C.A.

 

Bogotà, agost (Especial de SEMLac) .- Com a conseqüència del conflicte armat que viu Colòmbia des de fa 50 anys, les dones són les més afectades per diferents formes de violència, però alhora són les que més participen en els processos d’ajuda a les víctimes de fets traumàtics.

Encara que segons la font que s’utilitzi difereix el nombre de persones en situació de desplaçament, es calcula que no menys de quatre milions 300.000 persones s’han vist obligades a abandonar la seva terra per amenaces o com a única forma de posar fora de perill la seva vida, de les quals més de la meitat són dones pobres de zones rurals.

No obstant això, les persones desplaçades no són les úniques víctimes del conflicte armat, també ho són les que han patit el segrest, l’assassinat d’un familiar o el reclutament forçat d’un fill, entre tants altres crims. El nombre de víctimes del conflicte armat es desconeix, ja que moltes d’elles no han denunciat els fets de violació de drets humans de què van ser objecte, particularment les víctimes de violació sexual, mentre que altres víctimes no estan incloses en les estadístiques de desplaçament, doncs segueixen vivint a les seves terres.

El desplaçament forçat en si mateix implica un trauma, ja que en deixar la seva terra les persones perden també els seus mitjans de producció (terra i animals) i els seus llaços socials, la qual cosa es veu reemplaçat intempestivament per un entorn de pobresa en una ciutat que desconeixen, sense protecció ni feina.

En la interlocutòria 092 de 2008, la Cort Constitucional va ordenar que l’atenció a les dones desplaçades ha d’estar composta per programes de prevenció de violència sexual, salut, educació, reparació, terra, assistència humanitària i prevenció de violència intrafamiliar i comunitària.

L’agència estatal Acció Social coordina aquests programes, els quals són executats per 28 institucions governamentals, entre ministeris i Comitès Territorials departamentals, municipals i distritals.

L’atenció en salut està liderada pel Ministeri de la Protecció Social (salut i treball) que executa amb suport de Pastoral Social-Càritas Colòmbia, organització pionera de l’atenció a desplaçats, la “estratègia amb enfocament psicosocial per a l’atenció i reparació de les víctimes, a través de la qual es busca mitigar el sofriment, oferir atenció integral i diferencial i donar-los suport en la reformulació dels seus projectes de vida “, segons Sofia Gutiérrez, coordinadora d’aquesta estratègia.

Això implica ajudar-los a recuperar la confiança, poder expressar el que els va passar, restablir tots els seus drets i crear una nova vida, tot això en forma col.lectiva, encara que la transformació és individual.

D’acord amb informacions de Gutiérrez, des de 2008 a la data s’han atès 36 comunitats en 28 entitats territorials i dos districtes de Colòmbia. Com a resultat, la comunitat ha posat en marxa 104 projectes, entre econòmics, culturals i organitzatius. A més, s’han format 1.240 multiplicadors.

“Tot això es fa en contextos de violència-ja que continua el conflicte-i de pobresa, busquem la inclusió social, no només econòmica sinó de participació comunitària, Per això fem enfortiment organitzatiu”, aclareix Gutiérrez. Les dones són les que més participen en els processos d’atenció psicosocial i són 64 per cent dels multiplicadors.

Salut mental i atenció psicosocial

“En general, les víctimes tenen trastorns del son, depressió, disfuncions sexuals, gastritis, migranyes”, assegura a SEMLac Bexi Creu, coordinadora de l’àrea social del projecte d’atenció psicosocial, que desenvolupa l’ONG Limpal a Cartagena d’Índies, una de les ciutats que rep més desplaçades a la regió Carib.

A diferència de l’atenció en salut mental, referida als trastorns de comportament i el seu tractament individual terapèutic, l’atenció psicosocial en contextos de conflictes bèl.lics implica el tractament de les afeccions emocionals que pateixen les persones com a conseqüència de violacions dels seus drets i que afecten a una comunitat.

“Els pregunto què és el que els fa mal quan recorden els fets violents. Moltes responen: el ventre. I és que a moltes dones els van matar els seus fills. Els fa mal l’esquena, i és que carreguen moltes insatisfaccions, molts dolors i també moltes necessitats . Els fa mal el cap: i és que no paren de pensar, d’estar preocupades “, explica a SEMLac Sofia Gutiérrez, funcionària del Ministeri de la Protecció Social a càrrec d’un programa d’atenció psicosocial per a víctimes del conflicte armat.

“A més les dones tenen lesions físiques producte de la violència sexual, com infeccions urinàries i problemes ginecològics derivats d’avortaments que es van fer per interrompre embarassos producte de violacions”, va afirmar a SEMLac Ivonne Wilches, psicòloga i diplomada de l’Escola d’Estudis de Gènere, que ha treballat en atenció psicosocial.

Com a resultat de l’abús sexual violent perpetrat pels grups armats en conflicte, 26.453 dones van resultar embarassades.

“Alguns grups armats han usat, com a estratègia militar, involucrar afectivament amb dones civils i tenir fills, especialment amb població indígena i afrodescendent, el que genera ruptures socials, al no estar unida la comunitat, aquesta es fa més vulnerable”, assegura Andrea Guana , encarregada de l’àrea psicosocial de la Corporació Avre, ONG especialitzada en oferir suport psicosocial i jurídic a les víctimes del conflicte armat, per tal que reconeguin els seus drets i estiguin en capacitat de exigir-los.

De la mateixa manera que els impactes del conflicte armat són diferents per a dones i homes, també són diferents entre les dones, segons la seva edat.
“Les adultes presenten actituds més desesperades i apatia cap als processos organitzatius, però després que es recuperen, superen el dol i reconstrueixen la seva identitat-que s’ha trencat amb el desarrelament-, participen activament en aquests processos”, assegura Andrés Bastidas, director de la Corporació Avre.

“Les dones víctimes d’edat mitjana es vinculen a organitzacions amb més rapidesa, però la seva participació es dóna majoritàriament en rols tradicionalment femenins, mentre que les joves, si bé participen, també opten per altres projectes, i fins i tot algunes s’involucren afectivament amb algun actor armat, per assegurar protecció, encara que això les converteixi en blanc d’un altre grup armat “, afegeix Bastidas.

Segons testimonis coneguts per la psicòloga Guana, les colombianes violades temen denunciar, ja que si ho fan reben represàlies contra elles i les seves famílies. Com a conseqüència, se senten doblement culpables, primer per ser violades-ja que és l’únic delicte en què es presumeix que la víctima és la incitadora del delicte-i després per la revenja dels agressors. “Perquè hi hagi salut mental, ha d’haver processos de justícia”, conclou.

Com va comentar Wilches, de vegades, les víctimes es fan més forts perquè desenvolupen les seves potencialitats, i això és especialment visible en les milers de colombianes que segueixen endavant, s’assequen el plor, creen empreses i van als tribunals a denunciar els fets ia exigir justícia , reparació, restitució de les seves terres, indemnització i garanties de no repetició. Avui hi ha unes 1.000 organitzacions, entre nacionals, regionals i locals, conformades per persones desplaçades.

 

Dones enmig del conflicte

A la situació de desplaçament s’agreguen altres fets traumàtics que pateixen les dones, com la violació, l’esclavitud (servitud obligada), l’assassinat dels seus fills i l’abús sexual de les seves filles, per part dels actors armats. En no poques ocasions, totes aquestes formes de violència les pateix una mateixa dona.

Una d’elles és CA, una colombiana de 32 anys que vivia de l’agricultura en un dels municipis amb presència de grups armats en conflicte. “Vaig ser violada, vaig patir quatre desplaçaments, l’assassinat del meu germà, un segrest pels paramilitars, on m’obligaven a servir-los i em amenaçaven. Allà vaig veure com ’empalaven’ (violació amb pals) a altres dones fins a morir dessagnades”, va relatar a SEMLac, sense mena de cap emoció, mentre canviava el bolquer a la seva filla.
Després va afegir: “He rebut suport psicològic de l’organització Terra d’Homes, però diuen que cal una atenció més profunda”.
“Les dones queden ensorrades, la seva autoestima queda devastada, s’afecta la seva sexualitat, perden confiança en els altres i en si mateixes. Els intents de suïcidi són molt més freqüents del que es creu. Jo he escoltat testimonis de dones que han intentat treure la vida amb verí per a ratolins, que prenen elles i també li donen als seus fills “, va afirmar Wilches.

Entre 2001 al 2009, sis dones de mitjana van ser víctimes de violència sexual cada hora en el marc del conflicte armat, segons va revelar l’enquesta de prevalença que, sobre el tema, va realitzar l’ONG Oxfam conjuntament amb nou organitzacions de drets humans i de dones de Colòmbia.
A més de la violació carnal, les colombianes han estat víctimes d’altres formes de violència sexual com ara esterilització i assetjament sexual, així com prostitució, avortament i serveis domèstics forçats.

“Generalment, quan una dona diu que se’n va anar a cuinar a un campament (d’algun dels grups armats il legals) se sap que també implicava tenir relacions sexuals”, va comentar la psicòloga Wilches.

“Hi ha dues característiques d’aquest conflicte que es tornen en contra de les dones: una, que no tenim postconflicte, que no hi ha hagut negociació, ni solució de la guerra, ni desmobilització efectiva, ni transició. Les dones han de conviure amb els seus agressors, els diferents actors armats que segueixen actuant en els territoris, imposant les seves normes, mantenint les seves amenaces “, va explicar Wilches.

“I l’altra: la militarització de la vida quotidiana, la intromissió d’actors armats en el món social i polític del país. La legitimació que s’ha fet de la guerra fa que les dones percebin que, en denunciar davant d’un organisme estatal, el fan davant aquells que també representen als seus agressors “va afegir.

“El mateix Estat que no les va protegir, que va ometre el seu deure i la seva responsabilitat de garantir els seus drets fonamentals, que en el cas dels paramilitars va propiciar la seva creació i enfortiment, que va actuar en complicitat amb ells, ha de rebre les seves denúncies, com si es jutgés a si mateix. I això no dóna confiança “, va sentenciar Wilches. La investigació de OXFAM “Violència Sexual en contra de les Dones en el Context del conflicte Armat Colombià” va concloure que la prevalença d’aquest tipus de violència va ser de 17,58 per cent en 407 municipis, amb presència de Forces Armades de Colòmbia, guerrilla i paramilitars.

Els cossos de les dones es van convertir en territori en disputa i botí de guerra per als grups en conflicte, ja que a través de la violència sexual es genera terror en les comunitats i es facilita el control militar, alhora que és un mitjà per cobrar venjança.

“Al meu marit el van assassinar davant meu, tinc un fill desaparegut, ells se’l van endur. A mi em van violar i les meves dues filles. Meu nét major és producte d’aquestes violacions. Vam haver de desplaçar-nos, deixar tot: les coses, els animals , la caseta, tot. Ens vam venir amb el que teníem posat. Malgrat tant de temps, segueixo amb hemorràgies i em fa mal, però he de treballar per poder menjar, encara que de vegades també passem gana “, relata una dona del grup d’autoajuda de l’organització no governamental (ONG) Sisma Dona.

S’estima que actualment pot haver-hi prop de 300 ONG que ofereixen acompanyament jurídic i psicosocial a la població desplaçada. Però això no sempre va ser així. La crisi humanitària producte del desplaçament forçat va ser inicialment advertida i atesa pel Secretariat Nacional de Pastoral Social-Càritas Colòmbia a mitjans de la passada dècada del vuitanta, a la qual van seguir organitzacions no governamentals, com CODHES i després moltes altres organitzacions de la societat civil. El 1999, el govern va aprovar el Pla d’Acció per a la Prevenció i Atenció del Desplaçament Forçat, i el 2001 va promulgar la Distribució presupuestal Sectorial per al compliment d’aquest pla.

No obstant això, el pla no va mitigar el desplaçament forçat, ni va alleujar la crisi humanitària. El 1997, el Parlament va aprovar la Llei 387, que donava el marc de referència per l’atenció, protecció, consolidació i estabilització econòmica de les persones desplaçades.

No obstant això, la vulneració dels drets consagrats a la població desplaçada va generar que aquesta s’organitzés i interposa milers de mesures judicials per exigir el respecte als seus drets. Com a conseqüència, la Cort Constitucional va proferir el 2004 la sentència T-025, a través de la qual va declarar un “Estat de Coses inconstitucionals” davant la greu vulneració de drets de milions de colombianes i colombians víctimes de desplaçament forçat i la profunda distància entre els drets consignats en la Llei 387 i els recursos financers destinats per a tal efecte.

Aquesta sentència va ordenar l’atenció dels drets bàsics de totes les persones desplaçades i va establir un procés de seguiment en què participen tant el govern nacional, els organismes de control (Contraloría), les agències humanitàries de la comunitat internacional, les organitzacions de la població desplaçada i les organitzacions de drets humans.

Després de prop de 600 de querelles judicials i fòrums de les organitzacions de dones desplaçades que van posar en evidència els crims de gènere, el 2008, la Cort Constitucional va dictar la interlocutòria 092, mitjançant el qual va ordenar a l’Estat investigar les violacions de drets humans comeses específicament contra les dones en el marc del conflicte armat i atendre les colombianes desplaçades.

Actualment cursa al Parlament el projecte de llei per a la reparació integral de les víctimes del conflicte armat i la restitució de les seves terres, que estableix atenció preferencial a les dones. Es tracta d’una llei molt més àmplia, ja que recull a totes les víctimes, no només a les persones desplaçades, i integra el tema de la devolució de les propietats de les quals van ser desposseïdes.

REQUADRE Altres saldos en la vida de les dones
Del total d’embarassos al país, 19,5 per cent passa en adolescents, segons l’Enquesta Nacional de Demografia i Salut 2010 (ENDS)
L’ús de mètodes anticonceptius a Colòmbia va augmentar en 13 punts percentuals entre 1990 (66%) i 2010 (79%).
De 1.100.660 alumnes matriculats en el nivell de preescolar, 51,4 per cent són homes. Aquesta mateixa composició de la matrícula per sexe es presenta en el nivell bàsic d’ensenyament primari, pel fet que 51,6 per cent pertany al sexe masculí. Per contra, 51,3 per cent de la matrícula en Bàsica Secundària i Mitjana de 2009 són dones. (Font: Departament Nacional d’Estadística, DANE)
D’acord amb estadístiques de la CEPAL, a Colòmbia la taxa de mortalitat materna és de 130 per cada 100.000 nascuts vius. Un nivell molt alt, en un país que atén més del 95 per cent dels parts en institucions de salut i on 92 per cent de les dones rep atenció prenatal, segons la ENDS, de 2010.
Segons dades del DANE, la taxa global de participació laboral a nivell nacional va ser de 62,3 per cent entre març i maig de 2010, i desagregada per sexes, 73,7 per cent correspon a homes i 51,5 per cent a dones. Colòmbia era líder a Amèrica Llatina en termes de participació laboral femenina, però a poc a poc el país ha perdut aquest assoliment.
Cada tres hores mor una dona a Colòmbia com a conseqüència del càncer de coll uterí i 61 per cent es practica una citologia anualment, segons l’Enquesta nacional de Demografia i Salut.
A “Costos de Implementar el Pla d’Acció de Salut Sexual i Reproductiva (PASSR) a Colòmbia”, publicat el 2004, es calcula el nombre d’avortaments clandestins i s’estima en un rang que oscil.la entre 140.000 i 360.000 l’any, mentre que per l’Observatori Regional per a la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib, si es fa un càlcul prenent com a referència la taxa d’ús d’anticonceptius, el nombre d’avortaments per 2005 seria aproximadament de 65.000.
A Colòmbia, anualment 6.000 dones són diagnosticades amb càncer de si i unes 2.500 moren com a resultat d’aquesta malaltia, segons la Lliga Colombiana contra el Càncer. La taxa de càncer de mama és de 33 per cada 100.000.
La proporció d’homes seropositius al VIH respecte a dones va passar a Colòmbia de 11,2-2,8 entre 1985 i 2004, la qual cosa evidencia la tendència cap a la feminització de la malaltia. S’estima que hi hauria unes 171.500 persones entre 15 i 49 anys amb VIH / sida, és a dir, una prevalença de 0,7 per cent, segons dades del Nacional de Resposta al VIH-sida 2008 -2011.
El 40 per cent de les dones entre 15 i 49 anys va dir haver-se realitzat la prova per detectar el VIH.

Torna a l’Index


Guatemala: Les dones continuen morint
Per Alba Trejo

Guatemala, agost (Especial de SEMLac) .- No ha canviat: el 2000, l’informe “Línia basal de Mortalitat Matern Infantil” assegurava que més de la meitat de les morts maternes a Guatemala es devia a sagnat excessiu, infeccions, hipertensió induïda per l’embaràs i avortaments insegurs, i que la majoria de les morts per gestació ocorrien a la llar.

Una dècada després, el document no ha perdut vigència. En aquesta nació centreamericana, la maternitat segueix sent sinònim de temor, d’incertesa, de mort.

Aquí les dones gesten a un pas de la mort, i les hemorràgies, les infeccions i l’avortament persisteixen com les tres grans causants que arrabassen la vida a almenys 153 mares per cada 100.000 nens nascuts vius.

L’Observatori de Salut Reproductiva (gosar), creat per supervisar els principals llocs del país on hi ha més morts per embarassos, s’adona que 52 per cent de les morts maternes succeeix el mateix dia del part i que encara hi ha llocs on deixen d’existir 266 dones per complicacions en el part.

Silvia Palma, viceministra de Salut, admet que encara, entre les causes principals, l’hemorràgia arrabassa l’últim halo de vida a 53 per cent de les gestants i les infeccions interrompen l’existència de 14 per cent d’aquestes víctimes.

Palma veu en l’edat altre factor que, més recentment, contribueix a la mortalitat matern-infantil. I ho exemplifica amb dades: l’any passat van ser atesos 45.000 parts a dones entre els 10 i 16 anys, cosa que considera alarmant perquè els cossos no estan preparats per donar a llum a aquesta edat.

Va afegir que fa uns anys es va iniciar la capacitació de les llevadores, ja que 43 per cent de les dones que van morir van ser ateses per les llevadores.

Aquesta preparació consisteix en informació sobre com detectar, durant l’embaràs, els senyals d’edema en mans i cara, hemorràgia, fetus en mala posició, ruptura prematura de membranes, treball de part prematur i cesària prèvia, així com aprendre què fer en el cas d’un part prolongat, mal de panxa i flux amb mala olor en el postpart.

“Les xifres ens mostren el perfil de la mortalitat matern infantil com un assumpte d’emergència”, assegura Edwin Rodríguez, assessor de l’àrea de salut sexual i reproductiva de l’Hospital Rooseevelt, mentre Wagner Figueroa, metge de l’associació de Ginecologia i Obstetrícia, afegeix que els naixements també són constants en mares que han traspassat els 45 anys d’edat, la qual cosa igualment implica un gran risc.

L’informe del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) destaca que, després d’Haití i Guyana, Guatemala és el tercer país on més dones moren en tractar de donar a llum.

En la recerca d’una resposta més encertada al problema, el ministre de Salut Pública i Assistència Social, Ludwin Ovalle, veu en l’educació un factor determinant que ocasiona la mortalitat maternoinfantil.

Ovalle es refereix, principalment, a les dones descendents maies, que conformen 60 per cent dels 14 milions d’habitants. Per cada 10 homes, només dues dones indígenes van a les escoles i tot i així no acaben la primària.

Això les predisposa a iniciar relacions sexuals a primerenca edat, a que passi la primera unió i, amb això, el naixement del primer fill, abans dels 17 anys, diu Ovalle.

Però Carmen Càceres, de Convergència de Dones, crida a això opressió, perquè-segons diu-encara hi ha llocs al país, a l’àrea indígena, on les guatemalenques no tenen veu ni vot en la vida sexual i reproductiva, i perquè elles rebin un dels mètodes anticonceptius han de portar un document d’autorització del marit.
La taxa de mortalitat materna per aquest grup és de 211 morts per cada 100.000 naixements, índex que en el grup no indígena és de 70 per cada 100.000 naixements, segons l’informe Línia Basal de Mortalitat Materna.

Per aquest motiu, també, l’estudi “Estat de les Mares del Món el 2010”, presentat per Save The Children, descrigui una Guatemala on tenir fills és posar en risc la vida.

D’acord amb les dades considerades en aquesta anàlisi, una de cada 71 dones en aquesta nació podria morir en el part. El nivell d’atenció qualificada també és baix, perquè només 41 per cent de les embarassades és atesa en centres de salut, indica Amílcar Ordoñez, director de l’organisme per a Guatemala.
A la llista, que inclou a 43 països desenvolupats i 117 en desenvolupament, l’organització va tenir en consideració aspectes relacionats amb nivells educacionals, polítics, econòmics i de salut de les mares.

El ministre Ovalle reconeix que a Guatemala només quatre de cada 10 naixements són atesos per metges i infermeres, i aquestes dones que arriben als hospitals són les que tenen un nivell educatiu de secundària. Agrega que només 21,8 per cent de les dones sense educació va anar al metge a rebre assistència durant el seu embaràs, el restant 62,2 per cent va buscar a les llevadores.

Mirna Montenegro, presidenta de l’Associació Guatemalenca de Dones Mèdiques, expressa que, malgrat els avenços en matèria legal, el país presenta una de les taxes de fecunditat més alta a Amèrica Central i una de les més grans de tota Llatinoamèrica.

El 2002, la mida mitjana de la família per Centreamèrica va baixar significativament a 2,9 fills per dona en tota la seva vida, però en el cas de Guatemala aquesta mitjana va ser de 4,4 fills per dona, per a aquest mateix any.

Les indígenes tenen una mida mitjana de família significativament més gran: 6,1 fills, en comparació a les no indígenes, que és de 3,7 fills, destaca la doctora.
Segons reporta l’estudi de l’Institut Guttmacher “Embaràs no planejat i avortament insegur a Guatemala, causes i conseqüències”, publicat el 2006, un programa de vigilància de mort materna realitzat recentment a l’àrea metropolitana de Ciutat de Guatemala, va trobar que, entre 1993 i 1996, el 10 per cent del total de morts entre dones de 15 a 49 anys estava relacionat amb l’embaràs o el part.

Del total d’aquestes morts, 25 per cent va ser a causa d’infecció i, d’elles, 32 per cent estava associat a l’avortament induït o espontani, cosa que no ha variat molt al dia d’avui, confirma Edwin Rodríguez, assessor del Ministeri de Salut.

Aquest conjunt d’indicadors porta a l’altre tema fonamental dins de la salut reproductiva: l’avortament. Guatemala registra una taxa de 65.000 avortaments il.legals a l’any, i en aquest mateix període 70 dones moren per pràctiques d’interrupció insegures.

La religió influeix, segons el parer de Maria Eugenia Vila-real, de ECPAT-Guatemala, perquè aquest és un país on el 50 per cent de la població es reconeix catòlica, 40 per cent com a cristià-evangèlica i el 10 per cent restant es divideix en altres pràctiques religioses.

Edilzar Castro, de l’Associació Pro Benestar de la Família (APROFAM), comenta que, actualment, una proporció major de dones fa servir algun tipus de anticonceptiu en comparació amb 15 anys enrere, però la bretxa entre els fills nascuts i els desitjats no s’ha frenat.

Castro comenta que això es deu al fet que els patrons culturals no permeten a la dona expressar el desig de tenir determinat nombre de fills. Principalment a l’àrea indígena, on els anticonceptius són mal vistos perquè els homes els vinculen a la infidelitat.

En aquest país el Ministeri de Salut i Assistència Social ha plantejat que el rang d’edat fèrtil és entre els 15 a 54 anys, però aquí es comença a tenir fills des dels 10 anys.
Ànima Chacón, defensora dels drets reproductius de les dones, considera urgent promoure la contra concepció d’emergència.
“Però que la dona es esterilitzi en les regions indígenes significa per als seus marits una mostra d’infidelitat”, destaca Castro, de APROFAM. “I també anar amb un metge per col.locar-se un mètode intrauterí atempta contra la seva reputació”, precisa Josep Israel Contreras, ginecòleg especialista en càncer de mama, que va treballar en el departament de salut sexual i reproductiva del Ministeri de Salut.

En el seu informe presentat el gener del 2011, l’Alta Comissionada per als Drets Humans relacionat amb Guatemala va manifestar preocupació pel nombre de parts de nenes entre 10 i 14 anys d’edat, que el 2010 es va elevar a 1086 casos més.

En el seu informe assenyala, a més, que no s’ha complert la recomanació del Comitè de Drets Humans de prendre mesures per garantir el dret a la vida de les embarassades que decideixen interrompre el seu embaràs.

L’estudi de línia basal de mortalitat materna realitzat pel Ministeri de Salut Pública mostra que l’avortament insegur és un factor que contribueix a la mortalitat materna.

I preveu que 10 de cada 1.000 dones en edat reproductiva seran ateses cada any a les institucions de salut oficials per complicacions relacionades amb l’avortament induït o espontani.

Pel que fa a l’estatus laboral, 32 per cent de les dones que practiquen un avortament són estudiants, 26 per cent són mestresses de casa i 25 per cent classifica com altres treballadores.

Per Rodríguez, del Programa de Salut Sexual i Reproductiva del Ministeri de Salut, segueix sent inconcebible que, a tres anys de tractar de complir les metes del Mil lenni per reduir els índexs de mortalitat de 153-55 morts, encara cinc de cada 10 mares perdin la vida a la llar, i quatre de cada 10 deixin d’existir en un hospital o clínica per intentar tenir un fill.

REQUADRE Situació de l’guatemalenques
A Guatemala, més del 52 per cent dels seus 14 milions d’habitants són dones, d’acord amb dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Això significa que per cada 100 dones hi ha 95 homes.
En aquest país d’Amèrica Central, dos de cada tres guatemalenques són analfabetes, assenyalen dades del ministeri d’Educació.
L’Oficina Panamericana de la Salut, en el seu informe “Estratègia de Cooperació amb el País 2006-2010”, estipula que el càncer cérvico uterí és un dels principals mals que arrabassa la vida a les dones en aquest país.
La doctora Silvia Palma, viceministra d’hospitals nacionals, destaca que almenys 12 casos de càncer de cèrvix es diagnostiquen cada dia a Guatemala.
El Ministeri de Salut assenyala que els principals problemes de salut en la dona són d’índole sexual i reproductiva i que la prevalença del VIH entre les de 15 i 24 anys d’edat és de 0,46 per cada 100.000 dones.
En el tema laboral, el Ministeri de Treball reporta que 30 per cent de la força laboral a Guatemala són dones, en total 4.000.000 260.000 guatemalenques.
La Fiscalia de la Dona del Ministeri Públic va denunciar que el 2010 es van presentar 17.000 denúncies de violència contra la dona.
Pel que fa a nivells de representació política a nivell nacional, no hi ha una sola dona dirigint els ministeris d’Estat, només vuit diputades ocupen una curul de les 158 existents, i set dels 22 càrrecs per governadors els ocupen dones, d’acord amb el Tribunal Suprem Electoral.
El govern de Guatemala no ha aprovat el Projecte de la Llei Electoral i de Partits Polítics, on s’estableixen les quotes de participació per a les dones, la Llei contra l’Assetjament Sexual, els canvis en els codis Penal i Processal Penal, que contemplen actualment, entre altres aspectes, l’exempció de la responsabilitat penal de l’agressor si es casa amb l’agredida després d’una violació, o si resol sota el pagament de quantitats ínfimes la seva responsabilitat legal. Tampoc la Llei de Consells de Desenvolupament, que constitueix un àmbit de gran importància perquè participin les dones en el poder local.

 
 
 

 Torna a l’Index

 


Mèxic: Violència i criminalització de l’avortament, agressió contra les dones
Per Soledad Jarquín

Mèxic, agost (Especial de SEMLac) .- Dos fenòmens han marcat de forma negativa durant els últims anys la vida, la llibertat i els drets de les dones: la violència que es generalitza al país i les modificacions legislatives encaminades a criminalitzar l’avortament , amb la qual cosa exclou que es tracta d’un problema de salut pública i de justícia social.

Ambdues qüestions són avui el motiu de preocupació de les feministes i centren les tasques dels moviments de dones.

La guerra contra la delinqüència va arrabassar condicions fonamentals per a la salut: la tranquil.litat, la pau i la llibertat, considerant que per l’OMS “la salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties “.

L’anomenat “dany col.lateral” ha causat la mort de més de 1.000 dones en només quatre anys i moltes viuen seqüeles de les agressions. Al nord estat de Chihuahua la taxa d’assassinats per cada 100.000 dones va passar de 3,6-13,1 entre 2005 i 2009. L’increment va ser 361por cent.

D’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística, Geografia i Informàtica, les altres entitats que reporten les més altes taxes de feminicidi són Baixa Califòrnia i Guerrero, on es van incrementar de manera abrupta en passar de 2,5 a 10,11 i 2,53 a 10,07, en el mateix període, respectivament. Perilloses per a les dones, pel “dany col.lateral” que provoca la guerra contra el narcotràfic a Mèxic, són també Durango, Sinaloa, Sonora i Tamaulipas.

Encara que el fenomen és present en les 32 entitats; ciutats importants s’han convertit en escenari perillós per a elles. Els exemples d’aquesta violència no sempre arriben als mitjans de comunicació, com succeeix a la capital de Nou Lleó o de Jalisco, on sota el pretext d’aquesta guerra es assalta, segresta, viola i assassina a les joves als carrers, les universitats i en centres d’oci.

D’altra banda, entre 2008 i 2010, congressos de 16 estats del país van seguir l’exemple adoptat a Chihuahua des de 1994, en aprovar reformes constitucionals que van reconèixer el dret a la vida des de la concepció i / o fecundació. És a dir, es va elevar a rang constitucional el dret a la vida abans del naixement, violentant les garanties de les dones establertes per la Constitució Mexicana i tractats internacionals ratificats per la nació.

Això va provocar que, el passat mes de març, s’exposessin les violacions al dret de les dones en una audiència especial en la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), a l’abril, també es va denunciar aquest retrocés en la 44 sessió de la Comissió de Població i Desenvolupament sobre el tema de “Fertilitat, salut reproductiva i desenvolupament” per l’organització Equitat de Gènere: Ciutadania, Treball i Família.

Així, mentre en el Districte Federal fa quatre anys es va despenalitzar l’avortament fins a la setmana número 12, a Chiapas, Veracruz, Querétaro, Baixa Califòrnia, Chihuahua, Campeche, Colima, Pobla, Durango, Jalisco, Nayarit, Quintana Roo, Guanajuato, Yucatán , Sonora, Morelos, San Luis Potosí i Oaxaca es constrenyen les possibilitats, tot i que en alguns casos van quedar “fora de perill” les excepcions punitives, com és el cas d’avortament per violació.

El 28 de març passat, a la CIDH, Vanessa Coria, del Grup d’Informació en Reproducció Triada de Mèxic, va plantejar davant els comissionats que “una de les principals i més greus conseqüències de la penalització de l’avortament és la morbi-mortalitat materna, a Tot i ser una de les causes més fàcils de tractar i totalment prevenibles “.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que l’avortament insegur provoca el 11 per cent de les morts de dones a Amèrica Llatina i el Carib, mentre que a Mèxic és-d ‘acord amb la Secretaria de Salut-la quarta causa de mort materna. De mitjana, diu la diputada Enoé Uranga, la raó de mort materna entre els anys 2002 i 2009 va ser de 60 per cada 100.000 nascuts vius i té una relació directa amb la pobresa, per aquest motiu es concentri en entitats com Guerrero, Oaxaca, Chihuahua , Morelos i Chiapas, l’anomenat sud de la República mexicana, amb excepció de Chihuahua.

La representant mexicana va referir que les adolescents entre 15 i 19 anys d’edat, presenten el doble de probabilitat de morir a causa de complicacions durant l’embaràs que les dones entre els 20 i 24 anys, mentre les menors de 15 anys presenten quatre vegades més aquesta probabilitat.
Les xifres d’embaràs adolescent, d’acord amb el Cens de Població 2010, revelen que 16 entitats estan en la mitjana o per dalt de la mitjana nacional (18,3%), sent Chihuahua, Nayarit i Baixa Califòrnia les entitats que reporten grans percentatges amb 22,8, 21,6 i 20,7, respectivament.
Malgrat que tant l’embaràs adolescent com l’avortament són problemes de salut pública, com ho reconeixen els organismes internacionals, en Baixa Califòrnia i Guanajuato criminalitzar aquesta pràctica com “homicidi per raó de parentiu en greuge d’un producte en gestació”.

Tots dos estats contravenen el que determina el Codi Federal Penal, “que és el pis jurídic respecte a la legislació en els estats, que preveu tres excepcions de no punibilitat de l’avortament: per imprudència de la dona embarassada, per violació i quan la vida de la dona corri perill de mort “, assenyala l’advocada Bàrbara García Chávez1, que va ser regidora d’Equitat i Gènere de Oaxaca.
En el cas de Baixa Califòrnia, es tracta de l’article 127 del Codi Penal i assenyala parentiu consanguini: “a què dolosament privi de la vida a qualsevol ascendent o descendent consanguini en línia directa, o al seu germà, amb coneixement d’aquest parentiu, se li imposar de 20 a 50 anys de presó “.

En Guanajuato, des de 2001 es van endurir els càstigs fins amb 35 anys de presó a qui maten als seus fills o pares. El Codi Penal estableix en l’article 156 l’homicidi per raó de parentiu o familiar: “A qui privi de la vida al seu ascendent o descendent consanguini en línia recta, germà, cònjuge, concubinarias o concubina, adoptant o adoptat, amb coneixement d’aquesta relació, se li sancionarà amb presó de 25 a 35 i de 200 a 300 dies multa “.

Per això, en ambdues entitats, hi hagi casos de dones sentenciades a més de 20 anys de presó. No obstant això, l’avortament que és la mort del fetus-de manera provocada o imprudencial-abans del naixement, no té res a veure amb l’homicidi en raó de parentiu que, en realitat, és la mort d’una persona ja nascuda.
Mentre, la diputada federal Enoé Uranga Muñoz, va exigir al governador de Baixa Califòrnia, José Guadalupe Ozuna Millán, d’extracció panista, respectar els drets humans de les dones i va demanar decretar l’excarceració de Leslie Karina Díaz Zamora i de totes aquelles empresonades “per decidir sobre el seu cos o per patir un accident que va interrompre el seu embaràs “.
En el reconeixement de que l’embaràs forçat és violència contra les dones, la diputada Uranga Muñoz demandar reformar l’article setè de la Constitució d’aquesta entitat “per ser una clara vulneració al dret a la vida de les dones i al principi d’igualtat i de no discriminació “.2

El cas de Leslie i altres bajacaliforniana, poblanas-set guanajuatenses va ser exposat davant la CIDH, de la mateixa manera com la situació de Paulina Ramírez, que amb prou feines 13 anys va ser violada per un drogoaddicte la nit del 31 de juliol de 1999, en presència dels seus dos nebots i la seva germana, quan l’home va ingressar a la llar d’aquesta per robar.

Al mes, la nena i la seva família van descobrir que va quedar embarassada producte d’aquesta violació i intenten exercir el seu dret a avortar, ja que a Mèxic aquesta pràctica no està penalitzada quan es tracta d’aquest tipus d’abús o la vida de la mare està en risc . El govern li va negar aquest dret, però després d’una enorme mobilització, es va comprometre a respectar els drets sexuals i reproductius de les dones.

A l’estat de Guanajuato-revela l’informe presentat al març passat durant l’audiència temàtica Drets Reproductius de les Dones a Amèrica Llatina i el Carib davant la CIDH-el Centre Les Lliures documentar la situació de set dones recloses per “Homicidi en Raó de parentiu en greuge d’un producte en gestació “que presentaven patrons similars. Una d’elles estava sentenciada amb la pena màxima de 30 anys de presó.

En la 44 sessió de la Comissió de Població i Desenvolupament, Maria Eugenia Romero, directora d’Equitat de Gènere: Ciutadania, Treball i Família, va exposar que a 17 anys de la inclusió dels conceptes de salut reproductiva i drets reproductius, com a part dels compromisos i estratègia per promoure el desenvolupament sostenible i reduir la pobresa, dins dels acords de la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament, encara són una meta per aconseguir i té implicacions directes negatives en la vida de les dones.

Romero va recordar que, sense la instrumentació de polítiques i programes per promoure els drets i la salut sexual i reproductiva-que no només inclou l’aplicació tècnica sinó també la inversió presupuestal apropiada-la població s’enfronta a situacions que posen en perill el seu benestar físic, mental i social i incrementen la pobresa.

Aquest és el cas de l’avortament insegur. Per la falta d’una legislació adequada, les dones i sobretot les més pobres, són pràcticament obligades a posar en perill la seva salut i les seves vides, va afegir Romero.

En entrevista amb SEMLac, feministes que radiquen a la capital mexicana, Chiapas i Oaxaca van coincidir que el problema de l’avortament és un assumpte de salut pública i de justícia social que ha de ser despenalitzat.

María Luisa Sánchez Fuentes3, exdirectora del Grup d’Informació en Reproducció Triada (Vaig girar), va afirmar que mantenir l’avortament com un assumpte penal és anticonstitucional i, alhora, una assignatura pendent amb la societat que està en les mans dels que prenen les decisions, ja que representa un acte de violència reproductiva.

Des Oaxaca, la codirectora de Consorci per al Diàleg Parlamentari i la Equitat, Ana María Hernández Cárdenas4, ha assenyalat que penalitzar l’avortament genera més desigualtat social, perquè no totes les ciutadanes tenen mitjans per realitzar-se un avortament segur, amb conseqüències dolentes per a la salut i risc de mort.

Martha Figueroa5, del Col.lectiu Dones de Chiapas, va dir que correspon a les dones prendre la decisió d’avortar. “És el nostre cos i s’ha de despenalitzar”, va remarcar.

Exemplificar que “en el cas d’Acteal (assassinat d’indígenes al desembre de 1997), hi va haver quatre productes viables de set i vuit mesos d’embaràs que no es van comptabilitzar com a víctimes i l’església catòlica no va dir res d’aquestes quatre víctimes … la seva posició es contraposa a aquesta política de protegir la vida “, de manera que – va insistir-considero que la postura de penalitzar l’avortament és absurda i moralista.

Al seu torn, Ànima Llum Beltrán i Puga6, ex becària a la Relatoria Especial sobre els Drets de les Dones de la CIDH, va afirmar que les 17 reformes per protegir la vida des de la concepció, són altament preocupants perquè desconeixen els drets fonamentals de les dones ja reconeguts en els tractats internacionals.
D’acord amb Sánchez Fuentes, van ser una reacció a la despenalització de l’avortament a la ciutat de Mèxic, aprovat per la Suprema Cort de Justícia de la Nació després de les accions d’inconstitucionalitat presentades per la Procuradoria General de la República i la Comissió Nacional de Drets Humans , el que va passar el 28 d’agost de 2008 i que el Grup d’Informació en Reproducció Triada considera que “… Aquesta decisió històrica constitueix la sentència més important en el reconeixement al dret de les dones a Mèxic”.

El desembre de 2009 va néixer el Pacte per la vida, la llibertat i els drets de les dones, convocat per Feministes Socialistes. Julia Escalante, de IPAS, relata que durant el 2010 van realitzar mobilitzacions mensuals en les representacions dels 17 estats que ja havien aprovat reformes constitucionals atorgant-li drets en no nascut per tal de blindar la possibilitat de despenalitzar l’avortament, més Chihuahua que ja havia reformat la seva constitució des del 1994. Aquest any el Pacte realitzarà una mobilització el proper 28 de maig.

IPAS, com a part de l’Aliança Nacional pel Dret a Decidir, juntament amb giri, Catòliques pel Dret a Decidir, Equitat de Gènere: Ciutadania, Treball i Família i Population Council, ha realitzat accions de lobby amb prenedors de decisió en el marc de les reformes constitucionals.

Norma Reis Terán7, exdirectora de l’Institut de la Dona Oaxaqueña, apunta que per a la Xarxa d’Organitzacions Feministes, despenalitzar l’avortament no obliga a interrompre l’embaràs, sinó que deixa oberta una possibilitat, a més de reconèixer el dret de les dones a no parir en contra de la seva voluntat o risc de la seva pròpia vida i que significaria complir amb el deure que li competeix a l’Estat de protegir la vida de les dones.

El passat mes d’abril es van complir quatre anys de la despenalització de l’avortament fins a la setmana número 12 de gestació en el Districte Federal, el que ha permès salvar la vida de més de 55.000 dones que tenen la possibilitat d’avortar en condicions segures i sense risc .

No obstant això, les organitzacions feministes coincideixen que el camí encara és llarg i que persisteixen les iniciatives que busquen la criminalització de l’avortament a tot el país. Hi ha, de la mateixa manera, propostes legislatives de la dreta com el projecte de decret que expedeix la Llei de Protecció a la Salut Materna, presentada fa diverses setmanes, per la diputada panista Pau Gutiérrez Cortina8 i de la qual va alertar la legisladora Enoé Uranga9.

Aquesta reforma, que encara es lobby, reconeix que quan l’avortament no és contrari a la llei, s’han de realitzar en condicions adequades, però confirma la postura de la dreta en el sentit de seguir reconeixent que la maternitat s’inicia en la concepció, atorgant atenció mèdica especialitzada i gratuïta i el suport necessari a través de programes assistencials o de govern, per tal d’aconseguir ple desenvolupament i la culminació del seu embaràs.

En aquest sentit, Gisela Sánchez Díaz10, de l’organització Salut i Gènere, sosté que “no existeixen drets de la dona embarassada, sinó drets de la dona quan està embarassada i quan decideix no estar embarassada”.

La resistència és permanent. La jerarquia catòlica de Xalapa, Veracruz, està demanant signatures per enviar al Congrés de l’Estat de Veracruz, a fi de convidar a les i els integrants de l’òrgan legislatiu “a considerar la contundència dels arguments científics, jurídics i filosòfics que estableixen que la vida humana comença des del moment de la unió de l’òvul i l’espermatozoide “i es pronuncien per la llei que despenalitzi o legisli l’avortament en l’estat de Veracruz, va denunciar Articulació pel Dret a Decidir, que assenyala que continuarà alerta davant la nova envestida eclesiàstica .

En Oaxaca, el secretari de Salut, Germán Tenorio Vasconcelos, va plantejar la necessitat de despenalitzar l’avortament, es van donar algunes respostes, però va tornar el silenci.

Al Congrés d’aquesta entitat, la diputació considera que és suficient el reconeixement de quatre causals d’avortament i fins i tot l’aprovació de les normes d’operació de l’avortament per violació que el setembre passat va realitzar la passada legislatura.

Feministes del Pacte per la vida, la llibertat i els drets de les dones preveuen que la salut de les dones, i amb això la despenalització de l’avortament, serà portada al procés electoral presidencial del 2012 amb finalitats polítiques, però mai per reconèixer la ciutadania de les dones, la jerarquia catòlica ni els conservadors ho van a permetre-ho, com va passar en els períodes governamentals de Miguel de la Madrid i Carlos Salines de Gortari.

Xifres;    Principals causes de mort dedones el 2008
 
Malalties del cor 43.984
Malalties isquèmiques del cor 25.994
Diabetis mellitus 39.939
Tumors malignes 34.204 De la mama 4835
Del coll de l’úter 4036
Agressions 1425
Embaràs, part i puerperi 1108
Embaràs adolescent 8.000 menors de 14 anys van ser mares el 2010
700.000 entre 15 i 19 que van ser mares l’últim any
L’estat de Quintana Roo ocupa el primer lloc amb 7% d’embarassos
Baixa Califòrnia Sud, Chiapas i Chihuahua arriben 6,9%
Dels 25.683 casos acumulats de dones amb VIH / sida a Mèxic,

el 93,4 per cent (23.981) es concentra entre 14 i més de 45 anys.

(Font: Cens fins novembre de 2010)

Entre els 15 i 54 anys se situen els percentatges més alts d’homicidis respecte al total de morts violentes de dones el 2009

    

Entre 35 i 39 anys es va situar el percentatge més alt amb 27,5 per cent
Entre els 30 i 34 anys, 26,9 per cent
De 20 a 24 anys, els feminicidis arribar al 26,4 per cent
De 25 a 29 anys, va ser de 23,9 per cent
El percentatge més alt se situa entre els 15 i 19 anys, amb 22,2 per cent
10 a 14 anys d’edat amb el 17,4 per cent
En les dones els suïcidis són més comuns entre els 10 i 44 anys d’edat. 25 a 29 anys amb el 14,4 per cent
30 a 34 anys amb el 12 per cent
20-24 amb el 11,7 per cent
45 a 49 anys amb el 11/01 per cent
40 a 44 anys amb el 10 per cent
35 a 39 anys amb el 9,9 per cent del total de suïcidis registrats en dones
Font: INEGI, Estadística de Mortalitat

 

1 Advocada i mestra en Finances púbiques per la UNAM, ex regidora d’Equitat i Gènere del govern de la ciutat d’Oaxaca. Conductora i productora de Dones en veu alta en www.canalgentelibre.com.

2 Article 7 .- L’Estat de Baixa Califòrnia acata plenament i assegura a tots els seus habitants les garanties individuals i socials consagrades en la Constitució Política dels Estats Units Mexicans, així com els altres drets que atorga aquesta Constitució, de la mateixa manera aquesta norma fonamental tutela el dret a la vida, en sustentar que des del moment en què un individu és concebut, entra sota la protecció de la llei i se li considera com a nascut per a tots els efectes legals corresponents, fins a la seva mort natural o no induïda. (Constitució Política de Baixa Califòrnia)
 

3 María Luisa Sánchez Fonts integra l’equip de Gireu des dels seus inicis i va ser directora de 2004 a març 2011. Feminista i integrant del Grup Dret a Decidir i del Pacte Nacional per la vida i la llibertat de les dones.
 

4 Ana María Hernández Cárdenas és directora de Consorci per al Diàleg Parlamentari i la Equitat Oaxaca. Feminista i activista pels drets humans de les dones i pel dret a decidir. Integrant del Grup Dret a Decidir i del Pacte Nacional per la vida i la llibertat de les dones.
 

5 Advocada i defensora dels Drets Humans de les Dones. Resideix a Chiapas i integrant del Col.lectiu de Dones de Chiapas. Va defensar el cas de les dones tzeltales violades per militars el 1994.
 

6.Alma Llum Beltrán Puga és advocada feminista i ex becària de la CIDH.
7 Norma Reis Terán feminista de la igualtat. Ex directora de l’Institut de la Dona d’Oaxaca, va ser diputada local i federal pel Partit de la Revolució Democràtica.
 

8 Pau Gutiérrez Cortina és diputada federal del Partit Acció Nacional. És integrant de les comissions ordinàries de Cultura i Educació Pública. El passat 30 d’abril va proposar crear una Fiscalia Especialitzada dedicada a donar atenció integral a les víctimes de violència i abús sexual en contra de menors. Al gener 2011 va ser criticada per promoure una iniciativa que buscava que la publicitat relacionada amb els condons es transmetés després de les 10 de la nit, que no fos vista per menors de 14 anys i que especifiqués de fer servir preservatius no és tenir “sexe segur” .
 

9 Enoé Uranga Muñoz és diputada federal pel Partit de la Revolució Democràtica. Activista del moviment LGTBTTTI. Coautora i principal impulsora de la Llei de Societat de Convivència, aprovada per l’Assemblea del DF Secretària de la Comissió de Drets Humans. Integrant de la Comissió de Justícia. Secretària de la Comissió per a la Família i integrant del Centre d’Estudis per al Avançament de les Dones i l’Equitat de Gènere.
 

10 Gisela Sánchez Díaz és responsable de l’àrea educativa en Salut i Gènere AC Treballant amb dones joves: apoderament, drets i salut. És integrant del Grup Dret a Decidir i del Pacte Nacional per la vida i la llibertat de les dones. Viu a Querétaro, Mèxic.

Envestida contra l’avortament legal portarà més morts

Per Alicia Yolanda Reis

Les conseqüències de l’envestida que a nivell nacional està donant la dreta contra l’avortament legal a Mèxic, seran més avortaments clandestins i més morts de dones d’escassos recursos, va assenyalar a SEMLac l’advocada Ángela García Reyes11.

Encara que les sancions en els codis penals són, en teoria, per a totes aquelles que acudeixen a aquesta pràctica, en realitat recauran sobre qui, per no tenir recursos, van a seudo metges, o intenten elles mateixes acabar amb l’esdeveniment, després d’això pateixen hemorràgies i es veuen obligades a assistir a les clíniques del sector salut, amb el risc que el metge les denunciï i vagin a la presó, explica la jurista.

Els que posseeixen els recursos van a centres privats, van a l’estranger o viatgen a la ciutat de Mèxic, pel que tenen l’oportunitat de practicar l’avortament en condicions d’higiene adequades, va abundar.

Per la seva banda, Martha Villaseñor12, investigadora del Centre Universitari de Ciències de la Salut de la Universitat de Guadalajara i amb un mestratge en Ciències de la Salut, ha afirmat que, en un país que fos enterament democràtic, el que hagués grups d’ultradreta que manegessin una visió conservadora sobre l’avortament no seria tan greu, ja que finalment qui s’ubiquin dins d’aquestes tendències podrien seguir o no.

El problema, va afegir, és quan en els països no es té clara la divisió entre església i Estat, i un sector utilitza mecanismes il.legals. És el cas de les polítiques públiques on tenim veritables problemes, ha assenyalat.

No seria problema que un sector consideri que l’avortament no està permès, moral o religiosament, sempre que els seus integrants tinguin l’opció de seguir aquesta norma de manera voluntària. La qüestió és que aquest sector vol imposar polítiques públiques que abasten a tots, perquè fa que dones, catòliques o no, que no estiguin d’acord amb aquest precepte, siguin obligades a seguir-lo, o s’arrisquin a ser castigades, sosté la investigadora.

Un altre problema, afegeix, és que s’utilitzen arguments pseudo metges i pseudo científics, en els quals es assevera que l’avortament, necessàriament, tindrà conseqüències negatives per a la salut dels que hi practiquen, cosa que no necessàriament ha de ser així, diu.

Quan les dones es practiquen l’avortament en condicions insalubres, a més d’haver de carregar amb el repudi social i familiar, estan exposades a que se’ls acusi de cometre un delicte i se’ls empresoni, i això sí que deixa seqüeles emocionals i físiques.

Ambdues entrevistades coincideixen que, si bé en Jalisco no s’han donat casos de dones que vagin a la presó per avortar, en altres estats sí que ha succeït, el que ens parla d’una política persecutòria tipus cacera de bruixes.

En aquest sentit, García diu que li resulta alarmant la situació que s’està donant en els Estats del Nord del país: Cataluña, Tamaulipas, Baixa Califòrnia. I exemplifica amb el cas d’una camperola presa, qui va fer aquest relat:

“Vaig sortir i vaig sentir dolor a la panxa i va ser com si em esmunyís alguna cosa entre les cames. Els dolors eren cada vegada més forts, em vaig deixar caure a la pastura, vaig començar a licitar perquè sortís i quan vaig passar la meva mà pel seu nas vaig notar que no respirava. Vaig esperar a que plorés, però no ho va fer. Estava mort “.

Malgrat aquestes declaracions, aquesta noia, que pertany a una família que viu en pobresa extrema, va ser condemnada per l’assassinat del seu fill. De res va valer el testimoni dels seus pares, que van corroborar la seva declaració.
D’acord amb dades recollides per la Xarxa pels drets sexuals i reproductius (DDSER), a través de diferents sol.licituds d’informació pública, de març de 2009 a abril de 2010, la procuradoria de Justícia de Pobla va iniciar 17 investigacions prèvies, inclosa una contra una menor de 12 anys.

Del total, quatre van ser denunciades davant les autoritats i altres més han estat empresonades. DDSER assevera que hi ha 30 casos de dones que esperen sentència per aquesta situació.

Per la seva banda, Adriana Jiménez13, dirigent d’aquesta xarxa, lamenta que en algunes entitats federatives el govern federal incompleixi amb l’article 414 de la Constitució i de la Llei general d’Accés a les Dones a una Vida Lliure de Violència.
Un cas que va qualificar de paradigmàtic va passar a Guanajuato, on s’han iniciat 161 investigacions prèvies pel delicte d’avortament. En aquesta entitat actualment hi ha 14 dones subjectes a un procés penal i nou d’elles estan sentenciades. Es tracta de dones pobres, camperoles les condemnes depassen els 25 anys de presó.

És greu que empresonin a les dones que han avortat, com ha passat en Baixa Califòrnia i Guanajuato, on han detingut a dones que van patir avortaments espontanis, denúncia García, que a més forma part del col.lectiu CLADEM.

Als grups anomenats PRO VIDA hauria cridar-se’ls pro mort, assenyala, ja que no els interessa en absolut la vida ni la llibertat de les dones, “ja que per a ells una dona que pren la decisió d’interrompre un embaràs, és una pecadora i una criminal que mereix anar a la presó “.

Verónica Creu Sánchez15, directora de l’organització Les Lliures, denuncia que a Guanajuato els jutges sentencien a les dones que avorten portats per les seves creences personals, morals i catòliques, i no des de la perspectiva de la justícia.
Sobre les morts maternes, Araceli Prieto16, presidenta de l’Institut de Tlaquepaque de les Dones, a Guadalajara, assenyala que la inequitat i la doble moral dels que tenen el poder han contribuït a que moltes dones perdin la vida durant l’embaràs o l’avortament, no necessàriament provocat.

Per als qui treballem el tema del dret a decidir, coincideixen Prieto i García, són importants les històries de les morts maternes per avortaments mal practicats i per embarassos d’alt risc.

Tanmateix, totes dues van coincidir a afirmar que, com activistes, també els importen les morts per càncer de mama i cèrvico uterí, i les altres, que s’incrementen per desnutrició crònica a les zones i les perifèries de les grans ciutats.

Així mateix, els preocupen i fan mal les dones que moren assassinades i que queden únicament com “danys col.laterals” en l’anomenada guerra contra el narcotràfic.

En resum, totes les especialistes entrevistades per SEMLac asseveren que les morts maternes, les malalties sexuals i el tràfic de dones tenen a veure amb la manca de polítiques públiques clares en els temes corresponents, a causa del menyspreu del grup del poder cap a les dones i la seva problemàtica. Són el reflex d’una manera de pensar, els seus prejudicis i el seu sexisme, sentencien.

11 Ángela García Reis és advocada feminista, una de les voceras de Comitè d’Amèrica Llatina i el Carib per a la Defensa dels drets humans de les dones (CLADEM) a Jalisco, especialitzada en salut sexual i salut reproductiva. Treballa per prevenir el càncer de mama i assessora a dones que han avortat.

12 Martha Villaseñor és Doctora en Ciències sociomèdiques, amb especialitat en teràpia familiar i perspectiva social en salut reproductiva. És magíster en Ciències de la Salut Pública amb èmfasi en Educació per a la Salut i egresada de Advocacy CEDPA / AMES. Integrant del Seminari Sexualitat i Gènere de 1994 a 2004, en Colmex.

13 Alba Adriana Jiménez Patlán és originària de Pachuca, Hidalgo, on radica. És coordinadora nacional de Ddeser (Drets Sexuals i Reproductius). Des de fa sis anys, ha treballat per la delegació de la Conferència Mundial de la Joventut a Hidalgo, el que li va valer el reconeixement al seu treball i èxits.

14 L’article 4 ° estipula que “els municipis podran expedir reglaments i coordinar-se amb el Govern Estatal per implementar accions per tal de prevenir, detectar, atendre i eradicar la violència contra les dones. Amb aquesta finalitat, en l’elaboració dels seus pressupostos de egresos , podran contemplar partides presupuestales per complir amb aquests fins “.

15 Verónica Cruz, coordinadora del grup civil defensor dels drets de les dones, a Guanajuato.

16 Araceli Prieto és actualment directora de l’Institut de Tlaquepaque de les Dones, del qual és fundadora. Activista pels drets sexuals i reproductius, fins fa un any era la representant de Ddeser Jalisco i de l’Agenda Feminista. Màster en Sexualitat Humana.

Torna a l’index


Nicaragua: “No canviem drets per vots”
Per Sylvia R. Torres

Managua, agost (Especial de SEMLac) .- “No canviem drets per vots”, es llegeix en la part posterior d’alguns busos de transport col.lectiu a Managua, amb la signatura de diverses organitzacions agrupades en “El Moviment Feminista”.

Generalment, en les grans conteses públiques, ja siguin guerres o eleccions, la classe política recorda a les dones; bé per afalagar amb promeses, o bé usar els seus drets com a moneda de canvi i atreure el suport de grups de poder.

Aquesta és precisament l’explicació que la líder feminista Martha Maria Blandón1 ofereix sobre l’acusació interposada contra nou líders feministes de diverses xarxes socials, l’octubre de 2007, per una organització no governamental propera al bisbe d’Estelí, Monsenyor Abelardo Mata, per quatre delictes greus : contra l’administració de Justícia, encobriment de violació, associació il.lícita per delinquir i apologia del delicte.

Dos anys i tres mesos després, al març de 2010, després del reclam de les dones i pressions internacionals d’organitzacions de drets humans, l’acusació va ser desestimada pel Ministeri Públic.

La imputació, segons van declarar a SEMLac el maig de 2011 Blandón i Juanita Jiménez2, mai va haver de ser admesa. Ambdues líders pertanyen al grup de acusades, representants de xarxes de societat civil: Contra la violència, Campanya 28 de setembre, Coordinadora civil, Moviment Autònom de Dones, i Moviment Feminista, sobre els que estan pendents amenaces de presó i retenció migratòria.

Per Blandón, Nicaragua no va escapar de la tendència prevalent a Amèrica, incloent als Estats Units, d’usar el tema de l’avortament per intentar desprestigiar als i les polítiques que afavoreixen el dret de les dones a escollir lliurement la maternitat. “Ni el president Barack Obama es va escapar d’aquest corrent, impulsada pels sectors més conservadors”, ha afegit Blandón a SEMLac.

Jiménez assegura que la resolució de no iniciar un procés criminal contra les nou dones va ser possible “gràcies a la batalla empresa per les feministes, nacional i internacionalment”, que va aconseguir sumar veus de repudi, inclosa Amnistia Internacional i organismes de drets humans de Nacions Unides , l’Organització d’Estats Americans i la Unió Europea.

Per acusar les defensores de les dones a Nicaragua, els sectors conservadors van usar com a precedent un emblemàtic cas ocorregut el 2003. En aquesta ocasió, feministes organitzades ajudar a realitzar un avortament terapèutic a la família d’una nena anomenada per la premsa “Rosita”, de nou anys, violada i embarassada per aquest fet, suposadament comès per un veí nacional de Costa Rica, on la família residia.

Que es tractés d’una nena obligada a emigrar per la pobresa i els conflictes històrics entre aquests dos països van mantenir el cas en la premsa nacional i internacional.

La veritat és que, encara que llavors en ambdues nacions es permetia la interrupció de l’embaràs per raons mèdiques, el procediment li va ser negat. Les feministes van declarar que havien practicat “un avortament legal, però clandestí”, perquè l’Estat nicaragüenc s’havia negat a protegir la vida de la nena, que perillava de dur a terme la embaràs.

Els sectors conservadors, especialment la jerarquia religiosa, van iniciar una ofensiva que va acabar amb la prohibició total de l’avortament, tot i si perilla la vida de dones i nenes, l’embaràs no és viable o és imposat per violació o incest.

En aquesta acció es van confabular els legisladors dels partits Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN), Liberal i Conservador, amb l’excepció del Moviment Renovador Sandinista. En la campanya electoral presidencial de 2006, el candidat d’aquest partit, Edmundo Jarquín, s’havia pronunciat a favor de restituir aquest dret.

El 2007, la mare de Rosita i la nena van presentar una denúncia per violació contra el padrastre, que abans havia estat presentat com el pare biològic de la nena. La Xarxa de Dones Contra la Violència les va acompanyar en la denúncia i el judici, en el qual el padrastre va resultar culpable.

No obstant això, l’organització lligada a Mata va presentar la denúncia per encobriment de violació i altres delictes, el que, segons el parer de Juanita Jiménez, era absurd perquè la Policia va ser part de les investigacions realitzades el 2003.

“Si l’Estat de Nicaragua s’hagués aferrat a dret, hauria desestimat la denúncia perquè totes les actuacions el 2003 estava en el marc de la Llei”, coincideix en expressar Martha Maria Blandón. No hi havia cap base per a l’acusació i va haver de ser desestimada, perquè tant el Ministeri Públic com la policia van estar involucrats en la investigació.

Les dones mai van rebre còpia de la denúncia i, per tant, de les proves que acompanyaven la denúncia, el que els va negar la possibilitat de defensar-se i les va deixar a mercè de forces per partidàries que estaven confrontades amb organitzacions de la societat civil.
Segons Blandón, la denúncia va despertar molta solidaritat cap a les acusades, de manera que persones honorables de la societat nicaragüenca, com els doctors Carlos Tunermann, Vilma Núñez, Francisco Báez, en total d’unes 20, van fer que la coerció no s’aprofundís.

Organismes internacionals com Human Rights Wacht, Amnistia Internacional, el Parlament Europeu i el Sistema Interamericà de Drets Humans van fer anomenats públics a les autoritats de govern a desestimar aquestes denúncies, però no van obtenir resposta.

Tot i que se suposa que l’Estat es regeix per la separació de poders, en un moment el fiscal general va dir que el tema estava designat a la fiscal adjunta, per ordres de la presidència. La fiscal adjunta pertany al partit de govern.

Blandón no sap del cert què va dur a les autoritats a tancar el cas, però pensa que pugui ser degut a un càlcul polític que, donada la solidaritat despertada cap a les acusades, nacional i internacionalment, els resultava incòmode haver de donar declaracions al respecte.
Encara que, òbviament, es va sentir alleujada quan el cas va ser desestimat, perquè al moment de prohibir l’avortament terapèutic va haver molts atacs públics i en aquest ambient hi havia la possibilitat que patissin accions punitives, “alliçonadores”, cosa que el va portar a prendre mesures de autoprotecció.

“El govern de Nicaragua, mitjançant el Ministeri Públic, va desestimar l’acusació pel fet que era insostenible jurídica i èticament”, sosté Violeta Delgado Sarmiento.

Les accions en defensa de la vida i la salut de les dones no es van aturar. Malgrat aquesta “pedra en el camí”, la lluita per la restitució de l’avortament i altres drets de les dones no s’ha aturat. Per exemple Ipas, l’organització no governamental on labora Blandón, ha liderat amb altres organitzacions el Grup Estratègic per la despenalització de l’avortament.

Aquesta articulació enfoca els seus esforços en l’educació de les dones, segons explica Blandón. Ha centrat les seves accions en la sensibilització de la població i els prenedors de decisions.

El suport a la restitució de l’avortament ha pujat: 25 per cent de legisladors estan a favor, mentre que Cid Galup assenyala, segons una enquesta de finals de l’any 2009, que 65 per cent de la població es pronuncia en el mateix sentit. L’avortament realitzat en condicions insegures és, segons el parer de Blandón, una de les causes de mort de les dones embarassades.

Al març de 2011, el govern nicaragüenc, a través d’un dels seus portals electrònics, va anunciar la reducció de la “mort materna” fins a 60 per cent en relació amb els 16 anys de “governs neoliberals”, amb la qual cosa, va dir, s’acostava al compliment del cinquè dels Objectius del Mil lenni (ODM) adoptats pel país a inicis d’aquest segle. Nicaragua va acordar reduir la taxa de mortalitat materna d’una base de 90 morts registrades el 1999 per cada 100.000 naixements, a 27 el 2015.

Magaly Quintana, de Catòliques pel Dret a Decidir (CDD), va assegurar a SEMLac que la manca d’informació pública i l’eliminació d’una Comissió de Mort Materna, en la qual participaven organitzacions de la societat civil abans de l’arribada al poder del president Ortega , li fan dubtar de la veracitat d’aquestes dades.

Quintana crida l’atenció sobre variacions inexplicables en la informació col.locada en els portals electrònics del govern, en un d’ells es canvia la meta de reducció de morts maternes de 27 per cada cent mil nascuts vius, a 40.

També van variar xifres en relació amb les morts de dones embarassades ocorregudes cada any, ja que mentre les estadístiques oficials assenyalaven 107 durant 2007, el primer any de l’actual govern, el 2008 aquesta mateixa xifra havia baixat miraculosament a 70. L’any anterior a la presa de possessió del nou president, la xifra de morts maternes va ser de 140, una de les més altes d’Amèrica Llatina.
Les especialistes no creuen que siguin possibles salts tan grans en la problemàtica, ja que a més de situacions mèdiques, com que es reporten anualment uns 400 embarassos ectòpics, influeixen factors culturals.

A favor, el govern ha divulgat la realització d’accions com l’enviament de brigades mèdiques, que han visitat més d’un milió de llars en el camp, la capacitació de 500 infermeres i la creació de cases maternes en les quals s’atenen, abans del part, a dones amb embaràs d’alt risc.

Un informe de Human Rights Watch, amb seu a Washington, titulat “Escolta les seves veus i actua: No més violació i violència sexual contra nenes a Nicaragua”, publicat el novembre de 2010, reflecteix que en aquest any 2010 van morir a Nicaragua per raons associades l’embaràs 170 dones per cada 100.000 nens nascuts vius, com a mitjana anual.

Per la seva banda, Amnistia Internacional va demanar la restitució d’avortament terapèutic en raó que “la reforma del Codi Penal és una mesura regressiva d’acord amb el dret internacional i fa que Nicaragua s’allunyi d’una política de salut pública de provada eficàcia”, va resumir el organisme en un informe de 51 pàgines, fet públic a mitjans de l’any passat.

El mètode de calcular la raó de mort materna emmascara alguns dels efectes de la interdicció de l’avortament terapèutic, assegura la resposta del Moviment Autònom de Dones al quart informe periòdic de Nicaragua presentat durant el 55 º període de sessions del Comitè de Drets del Nen, celebrat a Ginebra, Suïssa, del 13 de setembre al primer d’octubre de 2010.

La mateixa font indica que la taxa de mortalitat materna inclou només morts “directes”, resultat de complicacions d’embarassos, parts o postpart, i morts “indirectes” a causa de condicions preexistents agreujades per l’embaràs, o condicions no obstètriques que sorgeixen durant l’embaràs, amb risc per a la vida o la salut.

No obstant això, exclou morts “no obstètriques” de dones embarassades, que no són causades per condicions obstètriques, incloent el suïcidi, l’homicidi o la mort accidental.

La proporció de morts maternes atribuïble a causes “indirectes” com càncer, hipotiroïdisme i trombosi venosa profunda ha augmentat 10 per cent de 2006 a 2007, precisa l’informe.

De les 30 morts el 2007, 12 eren atribuïbles a les condicions preexistents exacerbades per l’embaràs, que probablement haurien pogut millorar per un avortament terapèutic.

“Aquestes dones eren, majoritàriament, menors de 30 anys i procedents de zones rurals, els seus morts evitables col.lectivament han deixat 30 orfes”, afegeix la mateixa font, que cita l’informe “La Mort Materna a Nicaragua: La vida de cada dona compte “3.

L’impacte de la mortalitat materna en les famílies nicaragüenques és sever: de les 115 dones que van morir per causes relacionades amb l’embaràs el 2007, 87 eren mares que van deixar a 305 nens i nenes en l’orfandat.

Analistes estimen que, mentre prossegueixi la prohibició de l’avortament terapèutic, seguirà augmentant la mortalitat materna per causes evitables i consideren que la llei que estableix aquesta negació és una pena de mort per a les dones.

L’informe del Moviment Autònom resumeix els seus efectes en que nega l’accés a serveis d’avortament que salven vides i salut; retarda o s’oposa a altres atencions obstètriques d’emergència, incloses les complicacions d’avortaments clandestins, i genera por entre les dones a buscar tractament per emergències obstètriques, d’una banda, i dels metges a atendre-les, per una altra.

Per Violeta Delgado Sarmiento, l’eliminació del Codi Penal de l’article que eximia de pena a la dona per interrompre l’embaràs per raons terapèutiques va col.locar al moviment reivindicatiu en una posició de retrocés.

“Les campanyes nacionals i internacionals, justament s’han centrat en la restitució de l’article abans esmentat, reduint, en molts casos, la demanda i el debat sobre l’autonomia de les dones sobre els seus cossos a l’anomenada ‘despenalització de l’avortament terapèutic'” , va declarar Delgado a SEMLac.

Segons la seva opinió, encara falta dimensionar l’impacte que la penalització de l’avortament ha tingut en la vida de les dones que són sotmeses a violència sexual.

La “Investigació d’Estadístiques Nacionals sobre Violència Sexual”, realitzada per l’Associació Probienestar de la Família (Profamilia) el 2008 va llançar que de 4.736 denúncies de violència sexual, a penes 172 (3,6%) aconsegueixen una sentència condemnatòria.

L’estudi no va poder establir el percentatge de les denúncies de violència sexual que van tenir com a resultat embarassos no desitjats, tenint en compte que un elevat nombre de víctimes són dones en edat reproductiva.

No obstant això, assenyala que aproximadament una de cada quatre denúncies de violència sexual va ser comesa per la persona encarregada de la seva tutela i protecció (pare i / o padrastre).

Mentre, un de cada dos peritatges de violència sexual va ser realitzat a dones que van reportar el nuvi com el victimari, el que revela el comportament abusiu en les relacions de festeig, entre víctimes que, en el 85 per cent dels casos, són menors de 18 anys.

Entre les conseqüències més comunes de la violència sexual l’estudi esmenta les relatives a la salut reproductiva i mental i el benestar social, incloent el suïcidi, la síndrome d’estrès posttraumàtic, altres malalties mentals i embarassos no desitjats.

A la llista afegeix les infeccions de transmissió sexual, el VIH / sida, les lesions autoinflingidas i, en el cas d’abús sexual de menors, l’adopció de conductes d’alt risc com tenir múltiples parelles sexuals i consumir drogues.

Monitoratges dels mitjans de comunicació massiva donen compte que de les nenes que van denunciar ser víctimes de violència sexual, entre 2005 i 2007, 198 van resultar embarassades producte de la violació, 172 d’aquestes nenes tenien entre 10 i 14 anys i van ser obligades, en alguns casos, a ser mares dels seus propis germans, es va informar durant l’Audiència sobre la situació de les dones a Nicaragua a la Comissió Interamericana, el març de 2011.

Delgado és partidària de promoure accions de comunicació i informació com una forma d’educar i incidir gradualment en l’opinió pública a favor de la denúncia sobre la manca d’institucionalitat que afavoreix els alts índexs d’impunitat existents al país i la violació als drets humans de les dones, particularment del dret fonamental a la seva pròpia vida.

Advoca a més per la construcció d’aliances amb altres actors de la societat, “de manera que la reivindicació per la despenalització de l’avortament transcendeixi als grups de dones i pugui ser reconeguda com un problema i una demanda de la societat en general”, va sostenir.

. “Els registres de les comissaries de la dona de Nicaragua indiquen que s’han incrementat les denúncies específiques per violència intrafamiliar, de 8856 a 2.007-24.647 el 2008. El 76 per cent d’aquests delictes van ocórrer dins de la família i en la pròpia casa.

. “La policia reporta que, entre 1998 i 2008, es van denunciar 14.377 casos d’abús sexual, és a dir gairebé quatre casos diaris de violació o abús. Les dues terceres parts es va tractar de víctimes menors de 17 anys i, d’aquests, la meitat corresponia a nenes menors de 14 anys4.

. “L’Institut de Medicina Legal (IML) reporta un increment de 43,7 per cent en els peritatges forenses per violència sexual, en comparar 2005 amb 20.095. Segons l’anàlisi dels grups d’edat, el major percentatge de peritatges es va donar al grup de 11 a 17 anys (60%), seguit del grup de 0 a 10 anys (25%). És a dir, 85 per cent de peritatges es va practicar en menors de 18 anys, el que resulta summament preocupant, tenint en compte el dany físic i psicològic que significa per a la víctima.
. “El 2009 el IML realitzar 413 peritatges de violència sexual per mes, el que equival a un cas cada dues hores, encara que estimacions del mateix institut assenyalen que aquestes estadístiques només representen 10 per cent de la totalitat de casos en el país.6
.”Nenes, adolescents i dones víctimes de violència sexual a Nicaragua que resulten embarassades producte de la violació, no tenen opció a la interrupció, a causa de la derogació en el Codi Penal de l’avortament terapèutic des de 2007.

. “Els casos de violència augmenten en quantitat i en fúria, mentre la impunitat és una constant. Els casos que reben condemna són mínims i mínimes són també les penes que s’apliquen. El 2007, només 25 per cent dels casos denunciats va ser conegut per els tribunals de justícia (29.489), percentatge que va disminuir a 16 per cent el 2008 (28.451) 7.

. “La mortalitat materna en adolescents en 2005 va ser de 16,8% del total i augmentar a 20 per cent el 2007, segons dades del Ministeri de Salut.
. “Els suïcidis relacionats a embarassos entre dones i nenes són especialment preocupants, ja que 30 per cent dels embarassos correspon a adolescents i bona part resulten de violacions. Alguns metges denoten preocupació davant el nombre de dones joves que ha mort per pastilles inserides en la vagina. Encara que el Ministeri de Salut classifica aquestes morts tràgiques com suïcidis, el perfil fora de la norma ha portat a molts metges a creure que aquests potser van ser enverinaments accidentals per intentar abortar8.

1 Martha Maria Blandón, feminista de llarga trajectòria, directora de IPAS 

2 Joana Jiménez, advocada feminista, coordinadora del Moviment Autònom de Dones.
 

3 Veure Karen Padilla K: “La mort materna a Nicaragua: la vida de cada dona compte”, Ipas Centreamèrica, Managua, 2008.
 

4 Anuari Estadístic Policial 2008, citat per Amnistia Internacional. “No més violació ni violència sexual contra nenes a Nicaragua”, 2010, p. 5
 

5 Departament d’Estadístiques de l’institut de Medicina Legal. 2005: 3,450 peritatges i 2009: 4,961 peritatges.
 

6 Dr Zacaries Duarte Castelló, director IML. Presentació sobre Tendència de la Violència Intrafamiliar a Nicaragua 2005-2009
 

7 Informe presentat a l’Audiència sobre la situació de les dones a Nicaragua a la Comissió Interamericana, març de 2011.

8“Informe sobre violacions de l’interès superior de la nena i l’adolescent per la penalització de l’avortament terapèutic en resposta al Quart informe periòdic de Nicaragua. Moviment Autònom de Dones. 55 º Període de sessions del Comitè de Drets del Nen, celebrat a Ginebra, Suïssa , del 13 de setembre al primer d’octubre de 2010.

 

Torna a l’index


Perú: Maternitat no desitjada podria costar la vida a les dones
Per Julia Vicuña Yacarine

Lima, agost (Especial de SEMLac) .- “Estava desesperada, un fill més seria un gran problema. Tenia quatre. Meu marit m’havia de donar la culpa: ‘per no cuidar’, havia de dir. Així que li vaig dir a Juana , la meva amiga. Ella em va explicar que coneixia a una curiosa que la va ajudar quan ella va sortir embarassada. Me’n vaig anar amb ella. Tenia por de morir-me. No sé què em va posar aquí ja les hores em va venir. Diosito no va voler que em passés res “, recorda, encara amb angoixa, Maria.

Al Perú, de cada 100 dones en edat reproductiva (de 15 a 49 anys), cada any 5,2 de mitjana acaba voluntàriament el seu embaràs no desitjat, assenyala una investigació del Centre de la Dona Peruana Flora Tristán i Pathfinder Internacional, titulada “El avortament clandestí al Perú “.

Si bé la pràctica de l’avortament, amb excepció del terapèutic, és il.legal en aquest país andí, l’any es produeixen 352.000 avortaments en pèssimes condicions, el que genera morts maternes i problemes de salut derivats de la clandestinitat.

L’avortament terapèutic, legal des de 1924, és practicat amb el consentiment de la dona embarassada, per salvar la vida o evitar un mal greu de salut i permanent, però, fins avui, després de 87 anys, no hi ha una norma que reguli la seva procediment, per la qual cosa, els que tenen embarassos de risc queden exposades al perill de morir o de patir greus seqüeles en la seva salut física i mental.

La mortalitat materna i la mort per avortaments insegurs estan íntimament associades a la negació de l’exercici dels drets reproductius, i afecten fonamentalment a adolescents, dones pobres, rurals i natives que no poden accedir als serveis de salut, assenyala el “Perfil de gènere i salut de la subregió andina 2010 “, estudi de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS).

Mentre que l’embaràs adolescent representa una càrrega important per al risc de mort materna i perinatal, detalla el Ministeri de Salut (MINSA), en el seu Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de la Mortalitat Materna i Perinatal 2009 -2015.

La mort materna en adolescent representa entre 12 i 16 per cent del total de les morts maternes, apreciant un preocupant augment en les edats més joves de 10 a 14 anys, d’acord als registres de mort materna 2007-2008 realitzats pel MINSA.

Segons l’Enquesta Demogràfica i de Salut Familiar (ENDESA) 2004-2006, el 2006 el 12,7 per cent de les adolescents de 15 a 19 anys alguna vegada havien estat embarassades. En el sector urbà la xifra es redueix a 9,5 per cent, mentre que a la zona rural ascendeix a 20,3 per cent.

A la selva, el 29,2 per cent d’adolescents de 15 a 19 anys ha estat embarassada alguna vegada. Continua la resta de la costa (11,8%), serra (11,2%) i Lima Metropolitana (8,7%). La majoria d’elles només té estudis primaris i és pobre.

image002

Al Perú, l’interès per la sexualitat i la reproducció en l’agenda pública nacional data de fa gairebé dues dècades i la història ha demostrat l’impacte nefast que pot tenir sobre la salut i la vida de les dones polítiques impulsades per l’Estat de manera arbitrària .

Entre 1996 i 2000, el govern d’Alberto Fujimori impulsar el Programa Nacional de Salut Reproductiva i Planificació Familiar, que tenia com un dels seus objectius “arribar a l’any 2000 havent assolit la prevalença d’ús de mètodes anticonceptius moderns i assegurances necessàries per aconseguir una taxa general de fertilitat de 2,5 fills per dona “.

Les esterilitzacions forçades van estar dirigides a un sector poblacional específic: persones sumides en la pobresa o pobresa extrema, camperols i indígenes.

Per realitzar aquest objectiu, l’Estat va imposar objectius numèrics d’anticoncepció quirúrgica voluntària (AQV): quotes de captació d’usuàries per establiment i per agent de salut. A canvi, oferia diners o espècies al personal, estímuls i fins amenaces de remoció en cas d’incompliment, segons un informe presentat pel Centre Llatinoamericà per a la Defensa dels Drets de la Dona (CLADEM).

A moltes dones els van lligar les trompes sense el seu consentiment després d’una altra intervenció quirúrgica (post-part, post-avortament), induïdes per agents de salut. A altres se’ls va practicar la lligadura tot i que havien desistit abans de l’inici de l’operació. En la majoria dels casos no se’ls va informar les contraindicacions, els riscos ni les cures que havien de tenir després de la intervenció.

En altres casos van ser intimidades, van rebre tracte humiliant, van acabar tancades a les sales d’operació i fins hi va haver casos d’usuàries amb un nombre elevat de fills que van ser amenaçades a no ser ateses en el següent part. En molts casos es va obviar el requisit fonamental que la pacient signés personalment un format d’autorització, o aquest va ser signat sense el termini reglamentari de meditació (72 hores entre la xerrada i l’acceptació).

Fins hi va haver lligams de dones embarassades, segons una investigació realitzada per la Defensoria del Poble i que consta en l’informe Defensorial N º 27 “L’aplicació de l’anticoncepció quirúrgica i els drets reproductius II”.

Per Maria Jennie Dador1, directora del Moviment Manuela Ramos, la insensibilitat de les autoritats davant el drama de l’avortament i la mort materna estaria associada, d’una banda, als dogmes religiosos que ho consideren un pecat. “Per tant, la dona que el practica ha de ser sancionada, condemnada”, assenyala.

Jennie Dador va dir a SEMLac que també influeix que un percentatge considerable d’autoritats sigui de sexe masculí, ja que “d’una banda, anteposen el seu dogma moral i, d’altra, per més que tractin d’entendre i posar-se al lloc de la dona que decideix avortar, no ho poden fer “.

“No tota la maternitat és voluntària, hi ha violacions, fins i tot dins del matrimoni, i generen embarassos no desitjats. En països com els nostres, la maternitat i l’amor les porten a la mort, perquè en el seu afany de deslligar d’una maternitat no desitjada , no volguda o inoportuna, elles exposen la seva salut i vida en un avortament clandestí “, ha assenyalat.

Moltes peruanes amb vida sexual activa i en edat reproductiva es veuen en perill no només pels embarassos no desitjats, sinó també per les infeccions de transmissió sexual (ITS), especialment la del VIH / sida.

El 1986, per cada dona amb la infecció havia nou homes en la mateixa situació, el que ha variat significativament. En l’actualitat es viu un procés de feminització del VIH i les infeccions es mantenen en el rang d’una dona per cada tres homes, el que revela l’increment de la transmissió heterosexual, a causa de conductes de risc.

Segons el Ministeri de Salut, la via sexual és la major font de contagi del VIH / sida amb 97 per cent, seguida per la contaminació vertical (mare-fill) amb dos per cent i el medi parenteral (transfusió o contagi d’agulles contaminades) amb un per cent. Més del 50 per cent de les persones infectades amb el VIH no saben el seu diagnòstic, per la naturalesa asimptomàtica de l’evolució de la infecció.

Conseqüències de les inequitats

Una de les raons més comunes de mortalitat femenina en el Perú és el càncer de mama i el de coll uterí. Ambdues sumen 70 per cent. Segons l’Agència Internacional de Recerca Contra el Càncer (IARC), una de cada 25 Lima que visqui fins als 85 anys tindria la possibilitat de desenvolupar el càncer de coll uterí.

En els últims 30 anys, el càncer de mama ha incrementat la seva incidència a 26,5 per 100.000 dones, i la taxa de mortalitat és de 9,3 per 100.000, d’acord amb estadístiques del MINSA.

L’alta incidència d’aquestes malalties, que són curables si són detectades en la seva fase inicial, està vinculada a la pobresa, ja que un gran percentatge de les afectades són dones de baixos recursos econòmics. D’altra banda, no es compta amb una política des de l’Estat que garanteixi accés a serveis de detecció primerenca.

Segons una projecció de la IARC per al’any 2000, es presentarien 4,101 casos nous de càncer de coll uterí i el tractament d’aquests casos demanaria una despesa de $ 11.888.186,2 anuals.

Eliana Cano2, coordinadora de Catòliques pel Dret a Decidir a Perú, va dir a SEMLac que “la jerarquia de l’Església catòlica ha demostrat insensibilitat, primacia dels seus interessos i falta de compassió pel sofriment de moltes dones que, per diversos factors, tenen d’afrontar una situació d’interrupció d’una gestació “.

Per Cano, les resistències de la jerarquia catòlica reforcen un discurs hegemònic i totalitzador respecte a la sexualitat i els drets sexuals i reproductius, amb fins de control i poder.

“Les manifestacions públiques en defensa de la família, les pressions als governants per evitar la sanció de drets sexuals i reproductius, el dictat d’instruccions sobre el posicionament que han de tenir les i els legisladors catòlics front a aquests drets, són alguns exemples de la obsessió del Vaticà sobre la sexualitat “, ha afegit.

Per la seva banda, Miguel Gutiérrez Ramos, president del Comitè Especial Mortalitat Materna de la Societat Peruana d’Obstetrícia i Ginecologia, explica que l’article 30 de la Llei 26.842, Llei General de Salut, planteja un conflicte entre el dret o deure del secret professional de metges, mèdiques i pacients.

A la publicació “Metges en conflicte entre la cura i la denúncia, article 30 anàlisi de constitucionalitat de la Llei General de Salut sobre l’obligació de metges i metgesses de denunciar” assenyala que atempta contra els drets a la intimitat, llibertat, vida i salut de les persones que acudeixen als serveis mèdics.

La legislació estableix que “el personal mèdic que ofereix atenció a una persona ferida per arma blanca, ferida de bala, accident de trànsit o per causa d’un altre tipus de violència que constitueixi delicte perseguible d’ofici o quan hi hagi indicis d’avortament criminal, està obligat a posar el fet en coneixement d’autoritat competent “.

Problema de salut pública

L’avortament ocupa el quart lloc com a causa de mort materna (7%), segons el Ministeri de Salut, però, nombrosos estudis sostenen que entre les morts per hemorràgies (60%) i infeccions (13%) es troben subregistre moltes defuncions per avortament.

Aquesta pràctica constitueix un problema de salut pública molt greu al Perú, que afecta de manera directa i indirecta a l’economia nacional, perquè es dóna en condicions insegures, clandestines, i arriba complicada als serveis, va destacar Dador.

“L’atenció d’avortaments incomplets i problemes de salut derivats de la clandestinitat generen alts costos per als serveis de salut. Té a veure amb hores / home, hores / dona que atenen aquests casos; costa llits i medicines. També impacta en l’economia perquè les dones en edat reproductiva que moren ho fan justament en el moment més productiu de les seves vides i deixen d’aportar o de produir “, va comentar.

Xifres per Considerar
– S’estima que al Perú es fan 40 avortaments cada hora i uns 1.000 cada dia. Les protagonistes són dones de tota condició socioeconòmica i social.
– El major nombre d’avortaments clandestins passa a la serra, amb 32 per cent, mentre Lima Metropolitana ocupa el segon lloc, amb 28, i la selva, el tercer amb 14 per cent.
– Segons estadístiques dels serveis de salut, poc més de 62 per cent de les dones que avorten és menor de 30 anys. D’aquest percentatge, 14 per cent és menor de 20 anys.
– El 54 per cent de les dones recorre a l’avortament perquè no desitja aquest embaràs, principalment perquè al moment de la concepció considerar que la seva família estava completa, i 28 per cent ho va fer per raons econòmiques.
– La probabilitat d’hospitalització per complicacions postavortament és més alta si la dona és pobre: ??13,6 per cent entre les pobres urbanes i 18,5 per cent entre les rurals, i més baixa si la dona pertany a la ciutat i compta amb recursos (1,5%), però la probabilitat d’hospitalització és també alta entre les dones rurals econòmicament benestants (9,4%).
– Per cada avortament hospitalitzat, hi ha set no hospitalitzats. (Font: Ferrando, Delícia: “L’avortament clandestí al Perú. Fets i xifres”. Centre de la Dona Peruana Flora Tristán i Pathfinder International. Lima. 2002).
– Vuit per cent de les dones alguna vegada unides declarar haver estat obligada pel seu espòs o company a tenir relacions sexuals contra la seva voluntat. El major percentatge es va presentar a divorciades, separades o vídues (20,2%). A l’àrea urbana, 7,8 per cent, i en l’àrea rural, 8,4. (Font: Enquesta Demogràfica i de Salut Familiar ENDESA Contínua 2009. Lima: INEI, 2010).
– El 4,3 per cent de les víctimes de feminicidi durant 2009 van ser assassinades per la seva parella, per no estar d’acord amb l’embaràs o per silenciar un avortament.
(Font: Registre de Feminicidi del Ministeri Públic).

 
1 María Jennie Dador Tozzini és feminista, advocada, magíster en Ciències Polítiques i diplomada en Gènere, Processos de democratització i Drets Humans. Docent universitària, investigadora i autora de diverses publicacions, assajos i articles d’opinió, actualment és la directora del Moviment Manuela Ramos.
2 Eliana Cano és psicòloga, coordinadora de “Catòliques pel Dret a Decidir-Perú

Torna a l’Index


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Accions i propostes de les dones colombianes per la pau

      En el marc de NOVEMBRE FEMINISTA- ACCIONS I PROPOSTES DE LES DONES...

María Eugenia Ibáñez ha estat guardonada amb el premi d’Honor de la Comunicació Local

El Parc Audiovisual de Terrassa acollirà l’acte el divendres 25 de març La periodista María...

Catalunya: El Parlament commemora el 75è aniversari de la creació de les Nacions Unides / La Independent / Notícies Gènere

  El Parlament ha acollit aquesta tarda un acte commemoratiu del setanta-cinquè aniversari de l’Organització...