Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

Estat Español: Pel·lícula documental per la memòria de les dones durant la Guerra Civil

Per Redacción AmecoPress

“Les cartes perdudes. La presó i l’exili de les dones republicanes” a arribat a les pantalles el 4 de novembre amb un elenc d’actrius de prestigi. Escrita i dirigida per Amparo Climent, actriu, dramaturga i directora, la pel·lícula documental “Les cartes perdudes. La presó i l’exili de les dones republicanes”  

Aquest llargmetratge ha rescatat testimonis, documents, imatges i cartes reals de dones que van ser represaliades després del cop d’estat del 1936. Les dones víctimes del franquisme van patir una doble repressió: ideològica i de gènere.

El documental està dividit en cartes i cadascuna és representada en la història per una actriu als llocs on van passar els fets que s’hi narren (presons, camps de concentració a França i Espanya…) o en espais simbòlics de la memòria del nostre país (com el Cementiri de l’Almudena). L’elenc escollit està format per actrius reconegudes com: Marisa Paredes, Alba Flores, Julieta Serrano, Nora Navas, Luisa Gavasa, Tina Sainz, Rosana Pastor, Maria Isasi, Ana Gràcia, Glòria Vega, Karmele Aramburu, Teresa de l’om, Chupi Llorente, Resu Morales, Amparo Climent, Natalia Huarte, Miriam Tejedor, Àfrica de la Creu, Sara Rivas i Teresa Rodríguez.

Foto 2 mujeres guerra breves

La pel·lícula té com a fil conductor de la trama la narració de l’actriu i cantant Ana Belén, a qui acompanyen cançons interpretades per artistes com Rozalén, Lourdes Pastor, Karmele Aramburu, Gloria Vega, Aràbia Martín, Jasmín Abuín, Natalia Huarte i Laura Trillo .
El llargmetratge va ser premiat durant el Festival de Màlaga amb la Bignaga de Plata a la secció “Afirmant els drets de les dones” i també va obtenir el distintiu “Especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere” del Ministeri de Cultura.

Foto 3 breve mujeres guerra

Després del cop d’Estat militar contra el Govern de la II República el 1936, el règim de Franco va aprofitar la victòria per castigar de manera cruel moltes dones, a les quals se’ls va aplicar els mecanismes més extrems de violència i humiliació en un intent de cosificar-les i deshumanitzar-les, patint una doble persecució: la ideològica i la de gènere. Aquest documental és un recorregut emocional basat en cartes reals interpretades per grans actrius, arxius inèdits, documents i en els testimonis de les dones represaliades pel règim franquista i les dóna a conèixer al món perquè els seus noms no s’esborrin de la història.

Fotos: arxiu AmecoPress cedits del llargmetratge

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Diada 11S 2015: omplir de lila el TRAM 82 de la Via Lliure!

  La Republica Catalana Lliure, Independent I Feminista    

...

Surt celebra els seus 30 anys d’associació feminista

Ho fa amb un acte en què participaran diverses entitats del tercer sector que ajudaran...

Les dones que donen vida a la terra

OPINIÓ El Dia Internacional de les Dones Treballadores és el dia de honrar-nos, per la...