Divendres 13 setembre 2024

Divendres 13 setembre 2024

La trata té gènere: 90% dones i nenes

(Foto: iecah.org)

Aquest 23 de setembre és el Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual, de la qual es calcula en són víctimes fins a quatre milions de persones, prop d’un milió a Europa.

 

La trata, que d’acord a l’Organització de les Nacions Unides pot arribar a cinc milions de víctimes al planeta, està destinada a l’explotació sexual en un 80% dels casos i aquest tipus d’explotació és fonamentalment femenina perquè es tracta de dones i nenes en un 90%.

Des del feminisme es busca denunciar aquesta feminització causa de que, en tenir la trata també fins d’explotació laboral i al generalitzar o masculinitzar amb l’ús del llenguatge no inclusiu del plural, moltes vegades es invisibilitza que la immensa majoria de les víctimes són dones, és per això que s’afirma que la trata té gènere i que és femení. Del 10% restant gran part són nens.

L’explotació sexual, que és la majoritària, un 80%, en relació a la laboral, la pateixen fonamentalment dones forçades a casar-se, a prostituir-se o a participar en la indústria pornogràfica. En el 20% de la població que és víctima de trata per a l’explotació laboral les dones també són presents, fonamentalment en el servei domèstic i la indústria.

La trata està lluny de ser un mal de països pobres, es tracta d’un comerç mundial en què Europa participa amb el registre d’un 25% de casos en el seu territori, sent principalment l’explotació laboral la principal incidència.

La trata de persones amb fins sexuals i laborals ha anat en augment en les últimes dècades i actualment s’estima que ocupa el segon o tercer lloc dels negocis més lucratius al món, juntament amb el tràfic d’armes i la droga. L’explotació sexual mou entre cinc i set bilions de dòlars al planeta, dels quals tres corresponen a Europa.

Hi ha diversos mites sobre la trata que han de ser eradicats, com que les dones prostituïdes tenen oportunitat d’escapar i no ho fan perquè no volen, com que només les dones sense estudis o provinents de països en desenvolupament són víctimes, com que només les persones alienes a l’entorn proper i estranyes són les que introdueixen a les víctimes a la trata, entre d’altres; la realitat mostra que qui pateix explotació sexual o laboral està forçada i amenaçada, que qualsevol dona pot ser víctima i que en molts casos persones properes les han venut.

Les guerres i conflictes armats, les situacions d’emergència producte de desastres naturals, la pobresa i les desigualtats de gènere són, en general, aprofitats per les xarxes d’explotació il·legal.

 

Més informació:

Comunicat Intersindical Valenciana

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ada Colau de la plataforma d’afectats per la Hipoteca

La persona més votada a català de l’any va ser una persona que no...

Continuem. Al setembre ens retrobem

Foto composició de RIPVG. Després de la mort de la periodista Montserrat Minobis, directora...

maribel

Prou complicitat per dur-nos a una altra guerra

OPINIÓ Després de la gran mobilització de dissabte passat a Madrid, com despertant d’una...