Dijous 10 octubre 2024

Dijous 10 octubre 2024

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació: Política i institucions omplen les portades dels diaris

Els titulars sobre política, govern i institucions són àmpliament majoritaris a les portades dels diaris i és en aquesta secció on la poca representació femenina és la més recurrent, d’acord al monitoratge realitzat de portades de diaris catalans.

D’altra banda, les notícies relacionades amb cooperació apareixen fonamentalment en la secció internacional.

Són alguns dels resultats del monitoratge dels diaris catalans La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i el Diari Ara, dut a terme entre octubre de 2015 i juny de 2016 des de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC. CAT), a través de La Independent, i que mitjançant aquesta agència de notícies amb visió de gènere es publica per apartats. (Veure: Gènere i cooperació: portades de diaris plenes d’absències )

L’objectiu del monitoratge i la seva posterior anàlisi i informe va ser mostrar la visibilització o invisibilització que els diaris catalans més reconeguts donen a les dones, així com als temes de cooperació. Es va comptar amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament.

 

Seccions dels titulars generals

En conjunt, entre els quatre diaris analitzats, les notícies que aconsegueixen major presència en portades són amb gran diferència les que es relacionen amb el sector de política, el govern central i les seves institucions (32%).

 

Grafico 4-b

 

Les seccions de Societat (17%) i Internacional (15%) tenen una rellevància secundària similar en nombre d’aparicions, mentre que la secció d’Opinió (13,8%) té major quantitat de titulars que les seccions d’Economia (8%) i Esports (7%), queden al final la suma de titulars de l’àrea de Cultura (5,6%).

Les característiques dels titulars, segons la secció a la qual pertanyen, tenen més interès quan s’observa segons la seva distribució en els diaris, que s’analitza més endavant.

 

Seccions amb titulars on hi ha dones

Les dones participen en un 11% de la totalitat de titulars de portada dels diaris. Quan apareixen ho fan en un 36% en notícies de portada que corresponen a la secció de Política / institucional. Contrasta amb la seva mínima participació en la secció d’Esports (1%) i Economia (2%).

 

Grafico 22

 

 

Resulta significativa la quantitat de titulars de l’àrea d’Opinió (15%) en el qual hi ha les dones; però, cal recordar que es tracta de seccions fixes en tapa d’alguns diaris i que, per això, sumen en nombre; encara que sempre tenen un espai reduït d’una columna.

A les àrees de Cultura també tenen una participació relativament important (16%), encara que no sempre ho fan com a protagonistes centrals del fet cultural, sinó com a acompanyants o muses.

Finalment, a la secció de Societat tenen també una rellevant presència (16%), encara que aquesta secció se la considera de les “suaus” (davant de les “dures”, que són política i economia) on tradicionalment hi ha més participació femenina.

Tot i que les dones tenen en general poca participació en els titulars, es pot destacar el fet que quan hi són, semblaria que han guanyat un espai important en les notícies de l’àrea Política, tradicionalment masculina, mentre que no troben encara lloc a les seccions d’Economia i gairebé no apareixen en Esports.

Quan es contrasta percentualment la participació de les dones en titulars amb els titulars d’informació general, s’observa algunes diferències interessants que ressalten encara més les àrees informatives on estan avui per avui més presents les dones.

A l’àrea Política i Institucional la presència percentual de les dones és més gran (36%) que la totalitat de notícies en aquesta secció (32%) entre totes les notícies de la mostra. És una dada important, encara que no treu que hi hagi un 74% de vegades en què no apareix cap dona en els titulars de Política / Institucional.

 

Grafico 23 


En la secció de Societat les dones tenen similars percentatges d’aparició que el conjunt de la secció a la portada, mentre que a Cultura es veu una diferència molt marcada (Dones 16% i General 5,6%). Les raons ja van ser explicades, el mateix que a l’àrea d’Opinió.

A la secció d’Internacional hi ha una important presència femenina (13%) i d’això influeixen notòriament les aparicions de Hillary Clinton en campanya electoral i de Angela Merkel pel tema de les persones refugiades.

 

Seccions amb titulars on hi ha temes de cooperació

Els titulars referits a temes de cooperació que es col·loquen a les portades corresponen a la secció d’Internacional fonamentalment, ja que arriben a un 56% de les vegades. Molt per darrere es publiquen en les àrees de Societat i després Política. En les altres seccions no són significatives les seves aparicions.

 

Grafico 46 

 

Pel que fa a les publicacions de titulars sobre temes de cooperació es comparen percentualment amb la totalitat dels titulars, tenint en compte les seccions, s’observa amb més claredat la rellevància que en aquests titulars tenen les notícies de l’àrea Internacional, que està molt per sobre de la representació que aquesta secció té a la totalitat de de titulars.

En menor mesura, passa una cosa similar amb titulars de l’àrea de societat, on els temes de cooperació també tenen major representativitat percentual.

 

Grafico 47

 

En relació a la totalitat percentual de titulars analitzats, la presència de titulars de l’àrea de cooperació és menor en àrees que es podria desitjar, com la de Política / Institucional, o que es podria esperar, com Opinió, o que es podria necessitar, com la d’Economia.

Les notícies de cooperació apareixen molt poc en la secció de Cultura i res en Esports i en Altres.

 

Les seccions de portada per diaris

Encara que tots els diaris li donen importància rellevant, és El Punt Avui el que mostra una marcada tendència a tenir major nombre de titulars en portada que corresponen a l’àrea Política i institucional governamental.

 

Grafico 5

 

El gràfic mostra que els titulars d’Opinió són nombrosos al Diari Ara i El Punt Avui, això es deu a que aquests mitjans tenen espais permanents per a aquest tipus de publicació; mentre que és inexistent a La Vanguardia i puntual a El Periódico.

La presència d’espais d’Opinió a la portada influeix, en alguns casos, notòriament en els resultats que es veuran més endavant. Especialment en el cas del Diari Ara que destaca com a titular el “nom” de qui opina i és la dada que es pren, mentre que El Punt Avui destaca el titular del “article” d’opinió. Aquesta influència, en tot cas, és absolutament vàlida a l’hora de comptabilitzar i analitzar els resultats.

En les altres seccions no hi ha grans variacions respecte a les dades generals.

No s’ha creuat la informació sobre la distribució de seccions de diaris en les tres categories de titulars i el nombre de columnes; però, s’ha observat que, en general, prevalen com notícies rellevants les notícies de l’àrea de política, seguides de les notícies de l’àrea Internacional i de societat, alguna vegada poden arribar a ser obertura les notícies d’Esports o d’Economia; però, si bé els titulars de l’àrea de cultura poden tenir un espai rellevant no es van observar obertures i, com és habitual, els titulars de l’àrea d’Opinió es mantenen en llocs marginals i generalment ocupen l’espai representatiu d’una columna.

 

Les dones i les seccions dels diaris

En observar separant les portades de cadascun dels quatre diaris estudiats, en les seccions a què corresponen els titulars on apareixen dones destaquen dues variants notòries del comportament general que mostren aquests mitjans: es tracta dels titulars de les àrees d’Opinió del Diari Ara i de Cultura de La Vanguardia.

D’altra banda, La Vanguardia mostra una major participació femenina en la secció de Política / Institucional i govern.

Ja es va explicar que el Diari Ara té una secció permanent per Opinió a la portada, el que fa que estadísticament sumi més en relació a altres seccions.

 

Grafico 24

 

 

S’ha de tenir en compte que tot i la mostra significativa de portades i titulars de l’estudi, les xifres que corresponen a les dones són tan reduïdes que el fet que hi hagi un o dos titulars més fa que en el gràfic es noti una diferència important. Per això fem una comparació amb les dades percentuals.

 

Grafico 25


 

La primera dada percentual rellevant és que es confirma el pes que la secció de Política / Institucional té en els titulars en els quals hi ha dones. Cal no oblidar que no és a l’inrevés i que les dones tenen pes en els titulars de la secció de Política, ja que la seva participació en el conjunt de titulars és baixa. Aquí destaca El Punt Avui, ja que més de la meitat dels seus titulars on apareixen dones estan en aquesta secció.

Es fa molt més elevada la diferència que ofereix el Diari Ara a la secció d’opinió, ja que quan té titulars amb presència de dones la meitat de les vegades estan en aquesta secció, que va a una columna.

La Vanguardia és l’únic diari que ofereix algun titular de l’àrea d’Economia amb presència d’alguna dona, alguna, perquè el titular no esmenta el nom de la protagonista.

Uber fitxa la comissària de la UE que la va defensar. La Vanguardia 2016.05.06

D’altra banda, El Periódico és l’únic diari que té algun titular amb participació femenina en l’àrea d’Esports. Val la pena explicar-ho: es tracta d’un pretítul (tingut en compte per la seva importància en gènere)

L’alcaldessa Colau diu que l’al·lusió a Shakira és “horrible” per masclista. El Periódico 2016.01.15

 

La cooperació i les seccions en els diaris

En comparar les aparicions de titulars sobre temes relacionats amb la cooperació per seccions en cada un dels diaris analitzats, es fa evident que són El Periódico i La Vanguardia els mitjans que, per sobre El Punt Avui i el Diari Ara, col·loquen més titulars.

El Periódico brinda majors espais a l’àrea de societat, mentre que La Vanguardia ho fa a la secció Internacional.

Excepte aquests casos, en general aquest tipus d’informacions generen aparicions mínimes de titulars en portada que es distribueixen de manera més o menys similar per seccions analitzades.

 

Grafico 48

 

 

Els resultats més rellevants que per diaris s’observa en titulars sobre temes relacionats amb la cooperació es deuen, com ja es va dir, d’una banda a l’alta incidència de notícies referides a les persones que busquen refugi a Europa a causa dels conflictes a l’Orient pròxim, i, de l’altra, a algunes notícies relacionades amb la pobresa i com se l’encara, entre d’altres variants.

El fet conjuntural d’aquest conflicte internacional, podria estar elevant notablement l’aparició a portada de temes que tenen a veure amb la cooperació.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Maresme i Xile: La veu de les xilenes en el plebiscit contitucional del 26-A / La Independent / Notícies gènere

Una seixantena de dones i homes van participar dissabte, 18 de gener, a l’acte polític...

DECLARACIÓN ENCUENTRO INTERNACIONAL POR LOS DERECHOS HUMANOS EN SOLIDARIDAD CON HONDURAS

Tocoa, Bajo Aguan, Colón, Honduras –del 16 al 20 de febrero 2012 En Tocoa, bajo...

Ajuntaments en violeta?

CiU 429 IC 24 (18 sigles pròpies) ERC 259 CUP 16 PSC 122 PP...