Personatges

Mor la poeta Adrienne Rich

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. divendres, 30 de març de 2012 09:32

Les reflexions sobre el fet de ser dona i la revolta contra els rols que se li assignen des d'una societat patriarcal han vertebrat l'extensa obra poètica i assagística d'Adrienne Rich. Nascuda el 16 de maig de 1929, ha mort a Santa Cruz aquest 27 de març als 82 anys essent una poeta totalment compromesa amb el moviment feminista.

   

Guatemala: En record a Luz Méndez de la Vega, pionera i feminista guatemalenca

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Ana Patricia Borrayo *, San Carlos de Guatemala. La Independent dimecres, 21 de març de 2012 10:57

luz-vega Luz Méndez de la Vega, una de les grans precursores del feminisme contemporani al llarg de la seva vida, ens ha deixat el murmuri de la paraula escrita en la poesia, el teatre i el periodisme cultural. Sense cap dubte és una de les grans feministes guatemalenques, la seva carrera intel·lectual i el traç de la seva lletra van apuntalar el seu compromís per l'emancipació de les dones.
 
La recordarem com a escriptora, periodista, assagista, crítica literària i de teatre, dramaturga, investigadora i docent universitària, Premi Nacional de Literatura Miguel Ángel Astúrias (1994) i Medalla Centenario Pablo Neruda (2004).

Llegiu-ne més

   

Ha mort Claudia Pia Baudracco, fundadora d' ATTTA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dilluns, 19 de març de 2012 17:26

El Consell Nacional de les Dones d'Argentina expressa el seu dol per la mort de Claudia Pia Baudracco, històrica activista per la igualtat entre els gèneres, defensora de la igualtat de drets i oportunitats per construir una societat més inclusiva i integradora. Fou fundadora d' ATTTA (Associació de Travestis, Transsexuals i Transgèneres de l'Argentina) i referent de la Federació Argentina de Lesbianes , Gais, Bisexuals i Trans (FALGBT).


   

ACTE HOMENATGE per recordar l'ecologista desapareguda Sandra Viviana Cuéllar

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Redacció, L.I. divendres, 16 de març de 2012 09:36

L'ecologista va desaparèixe fa ara un any a Cali, Colòmbia, mentres lluitava pels drets de les persones autòctones i el seu medi.

Aquesta tarda, 16 de març, es convoca una concentració per no oblidar el seu cas. Es convoca a totes les persones que puguin assistir avui, a les 18.30 hores a la Plaça Sant Felip Neri, barri Gòtic de Barcelona.

Més informació: telèfon i http://www.facebook.com/taulacolombia

   

Felicia Fuster i Teresa Pàmies. Dues dones, dues escriptores

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Anna Masó, filòsofa. La Independent dijous, 15 de març de 2012 12:00

Felcia_Fuster_al_seu_taller_de_Pars

En pocs dies, abans i després del 8 de març, hem perdut dues dones catalanes, treballadores, lluitadores, fortes, compromeses, feministes: Felícia Fuster, artista i poeta i Teresa Pàmies, escriptora, periodista i activista política. Eren filles de la mateixa terra, Catalunya, i d’un mateix temps però, es van conèixer?

Felícia Fuster (Barcelona1921-París 2012) era de la Barceloneta, llicenciada en Belles Arts, la guerra civil i la misèria material i moral de la postguerra la van dur a marxar del país.

Llegiu-ne més

   

Teresa Pàmies. Busqueu-me a Granada

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas. La Independent dijous, 15 de març de 2012 10:57

 

pamies3

Dimarts passat a Granada, als 92 anys, Teresa Pàmies va morir de forma natural conseqüència d’una llarga vida viscuda de manera intensa, tant com dona activista, militat durant tota la seva vida de la lluita per viure en un món just, un món millor i sobretot igualitari, com per escriptora i degana de la memòria històrica. Molta gent, jo mateixa, no vaig parar de llegir els seus llibres des de l’any 1971 en que va publicar, conjuntament amb el seu pare Tomàs Pàmies el famós “Testament a Praga “ pel que van obtenir el premi Josep Pla. D’aquest llibre recordo l’advertència del seu pare “Teresa, no em canviïs ni una coma del que dic...”

Llegiu-ne més

   

Cicle de cinema: Dones lluitadores i amb empenta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dilluns, 5 de març de 2012 16:19

Dijous, 8 de març, a les 20 h es presenta "La historia de Hildegard Von Bingen", de Margarethe Von Trotta (Alemanya-França 2009).

A l'Alemanya del segle XII, Hildegard Von Bingen, nascuda en el si d'una família noble, entra en un monestir benedictí i amb el temps comença a canviar els reglaments interns.


Lloc: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Plaça Fort Pienc 1-4, Barcelona.
Organitza: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc
Més informació: http://www.fortpienc.org/el-centre/cicles/dones-lluitadores-i-amb-empenta/

 

   

Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Ma Àngels Roque, antropòloga dijous, 1 de desembre de 2011 18:26

Dins el cicle de conferències: L’Orient com a pre-text. Cicle sobre viatgers catalans i l’Orient , Maria Àngles Roque tracta la figura de l'escriptora i viatgera Aurora Bertrana (1892-1974). 

portada

Aurora Bertrana: El Marroc sensual i fanàtic.

 

Aurora Bertrana (1892-1974), escriptora i periodista, va ser una dona que es va avançar a la seva època, especialment  en el context català i espanyol. Volia ser escriptora però el seu pare l’escriptor Prudenci Bertrana li va desaconsellar fer-ho i li va incitar a  estudiar una altra materia. Es va decantar per la música, concretament pel violoncel. Rebel i amb empenta, l’any 1923 se’n va  a Ginebra i  crea la primera jazz band europea de dones. Casada el 1925 amb Mr. Denys Choffat,  es desplacen a Tahití pel treball d'ell i Aurora Bertrana aprofita aquesta estada d’un parell d’anys per a escriure sobre les dones d la Polinèsia de forma novel·lada.

Llegiu-ne més: Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

   

Conxa Llinàs, les dues onades del feminisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per MD V. Redacció La Independent dijous, 17 de novembre de 2011 10:13

Organitzat per l’Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes, ahir a la tarda a la  Sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison, la catedràtica Conxa Llinàs va parlar sobre les dues onades del Feminisme a Catalunya.

Bonnemaison_016

Llegiu-ne més: Conxa Llinàs, les dues onades del feminisme

   

Homentage de l'ICD, ILC, ICB i PEN Club a Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dimecres, 26 d'octubre de 2011 10:43

En el vintè aniversari de la seva mort l'Institut Català de les Dones, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut de Cultura de Barcelona i el PEN Català organitzen un acte en homentage a ambdues escriptores.

Sota el títol “Complicitats”, aquest 27 d’octubre, el Palau de la Virreina de Barcelona acollirà la projecció del vídeo “Retrats paral·lels”, realitzat en base a fragments d’entrevistes realitzades a les dues escriptores, seguida d’una taula rodona moderada per la poeta Àngels Gregori i amb la participació de l’editor i escriptor Josep M.Castellet, l’autora Isabel Graña i la professora Dolors Oller. Finalment, es farà una lectura dramatitzada de textos d’ambdues autores a càrrec de les actrius Carme Callol i Imma Colomer.  

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991). Novel·lista, dramaturga i assagista, es va llicenciar en Filosofia. Algunes de les obres que va escriure són Necessitem morir, finalista del premi de novel·la Joanot Martorell, El cel no és transparent, amb què finalment guanyaria l’esmentat premi; Betúlia; El gust de la pols i Un lloc entre els morts, que va obtenir el premi Sant Jordi el 1968. Responsable de cultura de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1987), va estar vinculada al feminisme i al catalanisme. 

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Escriptora i periodista, es va llicenciar en Filosofia i Lletres. D’entre les seves obres destaquen Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, que va guanyar el premi Víctor Català el 1970; El temps de les cireres; Ramona, adéu, guardonat amb el premi Sant Jordi el 1976 i L’agulla daurada, que va obtenir el premi Nacional de Literatura Catalana el 1986. Roig va mantenir al llarg de la seva vida una actitud compromesa amb la lluita per la democràcia i pels drets de les dones.

   

La primera aviadora catalana, Maria Pepa Colomer, ja té biografia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Esther Molas dimarts, 18 d'octubre de 2011 15:53

Mari Pepa Colomer  va ser la primera dona del nostre país a obtenir el títol de pilot d’avió, el 1931, amb només disset anys. I ara es publica la seva biografia, L'aventura de volar (Ara Llibres) escrita per Betsabé Garcia (1975), llicenciada en Filologia Hispànica que s'ha especialitzat en el feminisme republicà i en l'assagisme radical d'escriptores del darrer terç del segle XIX.
Colomer va instruir pilots de l’exèrcit republicà per entrar en combat i va transportar fugitius cap al sud de França. Va patir a Anglaterra la Segona Guerra Mundial i la seva crua postguerra, i es va haver de reinventar des de zero en un país que no era el seu. Però, per damunt de tot, es va divertir. 
Mari Pepa Colomer va convertir la seva vida en una aventura contínua. La pionera de l’aviació a Catalunya era una dona riallera, vital i pràctica que va bri­llar amb llum pròpia en un món d’homes. Una vida de pel·lícula.


 

   

Vol d’alçada: Mari Pepa Colomer i Luque (Barcelona, 1913- Gatwick, 2004). La primera aviadora catalana

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Betsabé García dimecres, 28 de setembre de 2011 22:11

Si hi ha algú que es mereixi el sobrenom de “personatge”, aquest és sens dubte Pepa Colomer. Amb només disset anys esdevingué la primera aviadora catalana. El 19 de gener de 1931, Colomer havia aconseguit superar les proves que la menaren cap a la primera pàgina de La Vanguardia del dia 22 de gener d’aquell mateix any, on una foto de cos sencer la mostrava, tímida, mans a les butxaques, sota el títol de “La primera aviadora catalana”.

 

 

Llegiu-ne més

   

De les dones, de la memòria, del testimoni

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas. Fotos: David Montserrat dimecres, 21 de setembre de 2011 21:37

 

L’Arxiu de la  Memòria Popular de La Roca del Vallès té per objectiu recuperar, conservar, catalogar i divulgar la memòria històrica. Cada any convoca  el Premi Romà Planas de memòries populars i edita una col·lecció de llibres de les autobiografies presentades que resulten premiades.L’associació, d’acord amb aquest compromís, el dia 10 de setembre va presentar el volum de la  col·lecció corresponent a la tretzena edició del  premi, que es va atorgar, l’any passat, a la senyora Maria Almagro Coll per les memòries titulades El que he viscut.

Llegiu-ne més

   

Del silenci estant: d'Albina Francitorra a Montserrat Roig

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Betsabé Garcia divendres, 9 de setembre de 2011 20:30

Només trepitjar la cambra i em vaig dur la mà a la boca. No gosava ni respirar. A les prestatgeries, al costat del llit on ara dorm cada nit, no vaig poder comptar la quantitat de fotos que hi havia de la seva filla, de la Montserrat.


fraci1

 

Havíem pujat juntes en l’ascensor, amb la companyia del seu nét, en Pau. Veníem del jardí de la mateixa residència, on havíem quedat de veure’ns per tal que jo li portés la transcripció d’una segona entrevista que li havia fet tot just a començaments de l’estiu. Ara, però, ja havia arribat l’hora de dinar i, amb ella, l’hora dels adéus. A l’Albina, cal parlar-li alt i a cau d’orella, perquè els seus 99 anys han preferit llevar-li l’oïde abans que la raó. És un xic incòmode, és clar, però val la pena només per escoltar dels seus llavis -boca del segle XX-, la seva trajectòria de dona intel·ligent i culta encerclada pels dies fets anys, que abracen des de l’optimisme republicà fins a la por enclaustrada del franquisme; que semblen haver entès la indiferència postmoderna i, fins i tot, l’orgia  individualista dels darrers anys que tot just –i molt a poc a poc- anem deixant enrere.

Llegiu-ne més

   

Anna Bosch Pareras “Pensant el meu poble”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas dimecres, 20 d'abril de 2011 18:08

L’ alcalde del Figarò, Manel Garcia, ha escrit una petita publicació que duu aquest títol, és tracta d’un recull d’articles i pensaments de la figaronina Anna Bosch, (1950-2009).

Del seu perfil biogràfic ressalta que l'Anna Bosch va ser la primera alcaldessa democràtica de Mollet del Vallès entre 1979 i 1983 amb la formació política del PSUC, on va ingressar a l’any 1972 provinent del moviment sindical i de l’Assemblea de Catalunya del Vallès Oriental. Bosch, es va llicenciar en Geografia i Història a la UAB.

annabosch

Llegiu-ne més: Anna Bosch Pareras “Pensant el meu poble”

   

Pàgina 3 de 3