Personatges

Ha mort Rita Levi-Montalcini

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per T.G. Redacció La Independent dilluns, 31 de desembre de 2012 00:00

220px-Rita_Levi_Montalcini

(Fotografia Wikipedia)

Aquesta neuròloga i professora universitària italiana, guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1986, va neixer a Torí, el 22 d'abril de 1909 i ha mort a Roma aquest 30 de desembre de 2012.

De ben jove manifestà que no es casaria ni tindria fills per poder-se dedicar totalment a la ciència.

Pels seus orígens jueus es va veure obligada a abandonar Itàlia durant la Segona Guerra Mundial, traslladant-se als Estats Units. L'any 1962 retornà on anys més tard va dirigí a Roma el Centre de Recerca Neurobiològica del CNR. Fou també directora del Laboratori de Biologia cel·lular. Fou membre de l'Acadèmia Francesa de Ciències i l'any 2001 fou nomenada senadoravitalícia per part del President d'Itàlia Carlo Azeglio Ciampi.

Rita Levi-Montalcini realitza estudis sobre els axons embrionaris, la prolongació citoplasmàtica de la neurona. Descobrí el factor de creixement, l'ordre que necessita una cèl·lula per iniciar la seva reproducció. L'any 1986 fou guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, juntament amb Stanley Cohen, pels seus treballs sobre els factors del creixement.

   

HA MORT CONSOL CASALS GENOVER (1949-2012)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Dones x Dones. Ca la Dona. Desembre 2012 dimecres, 12 de desembre de 2012 19:23

Consol_Casals

La matinada del diumenge 9 de desembre Consol Casals va morir després de lluitar contra el càncer més d’un any… feminista des de sempre, de Ca la Dona i abans de la Coordinadora Feminista, ecologista, ensenyant (molts anys al nocturn), física, amiga i companya…enamorada de la nostra terra i de la nostra llengua, havia militat a Bandera Roja, a Nacionalistes d’Esquerra…

Sempre la recordarem a: Dones antimilitaristes, Dones x Dones, Feministes indignades, Entrepobles, Soroll de Gràcia, Asamblea bolivariana i a totes les lluites que li semblaven justes per canviar el món.

També amb la seva malaltia i mort ens ha ensenyat a estimar la vida, a gaudir de les relacions entre les persones i a estimular-nos per seguir canviant el món.

   

Núria Pompeia, seny i rauxa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Laura Tremosa. Fotos Lídia Vilalta*. La Independent dijous, 8 de novembre de 2012 18:07

*Fotografies de la cloenda de l'exposició "Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta". Visita a la mostra, organitzada per l'ADPC, amb el comissari Pepe Gálvez i amb la presència de la fotògrafa Pilar Aymerich i l'enginyera Laura Tremosa.

2012-_CpC_ExpoNuriaPompeia3_FotoLdiaVilalta-1

No se per on començar. La Nuria dibuixant, la Nuria amiga, La Nuria militant feminista, la Núria mestressa de casa...

Núria Pompeia és una dibuixant i humorista gràfica pionera en molts aspectes i no sols perquè fos dona quan era un mon eminentment masculí sinó també per la seva imaginativa mirada crítica en reflectir, ploma i paper, al mon que l'envoltava. Sols cal entrar a la versió digital de la revista Triunfo y buscar las seves "Metamórfosis" per constatar-ho.

Llegiu-ne més: Núria Pompeia, seny i rauxa

   

Cubelles: II Trobada Aurora Garcia Bertomeu

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per M. T. Associació Dones La Fita de Cubelles / La Independent dimecres, 31 d'octubre de 2012 19:12

Armengol_3

En un lloc com el Cafè Armengol, conegut per tothom i referent del municipi de Cubelles, es va omplir diumenge de musica i màgia. En un cercle obert a tothom, amigues i amics van participar en la II Trobada que porta el nom d´una amiga recordada i estimada per part de tots i totes, Aurora Garcia Bertomeu, una de les fundadores de l' entitat. Aquesta trobada permet passar unes hores gaudint de la conversa i la col-laboració desinteressada d'amistats.

Llegiu-ne més: Cubelles: II Trobada Aurora Garcia Bertomeu

   

CONFERÈNCIA Biografia intelectual d’Iris Murdoch

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dimecres, 24 d'octubre de 2012 00:00


El Seminari Filosofia i Gènere, del Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les Dones,  organitza el seminari internacional "Iris Murdoch: An Intellectual Biography", a càrrec de Marije Altorf (St. Mary's University College), que comptarà amb la intervenció de les investigadores de Filosofia i Gènere Elena Laurenzi, Àngela Lorena Fuster, Georgina Rabassó i Anabella di Tullio.


Més informació

 

Dilluns 29 d'octubre de 2012 a les 11h Seminari de Filosofia, Facultat de Filosofia, Universitat de Barcelona

c/ Montalegre 6, 4t pis - 08001 Barcelona

   

Shulamith Firestone. In memoriam.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Mercè Otero-Vidal dimecres, 12 de setembre de 2012 17:23

sula
He retrobat a la fila del darrera de la lleixa més alta de la meva llibreria el llibre de Shulamith Firestone, La dialéctica del sexo. En defensa de la revolución feminista. És la traducció al castellà que va publicar editorial Kairós l'any 1976 de l'edició en anglès del 1973, però que, segons sembla, no era la primera que fou del 1970. Tot això ho dic perquè l'autora tenia 25 anys, quan el va escriure. Després no va escriure gaire, sembla que es va dedicar més aviat a la pintura. Últimament, l'any 1998 havia publicat un recull de narracions, Airless Spaces, sobre la seva experiència d'hospitalització psiquiàtrica.

Llegiu-ne més

   

Ha mort Françoise Collin, reconeguda pensadora feminista francòfona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dimecres, 12 de setembre de 2012 12:37

El passat 1 de setembre va morir Françoise Collin, una de les pensadores feministes francòfones més reconegudes del nostre temps.

image_Franoise_Collin

Cofundadora i directora de la revista feminista Les Cahiers du Grif, Collin va ser autora de relats de ficció i de nombrosos assaigs filosòfics, d'entre els quals destaquen, especialment, els seus treballs sobre Hannah Arendt i Maurice Blanchot. Una part dels seus textos, en els que reflexiona sobre les relacions entre l'escriptura, l'art i la política, han estat recollits a Praxis de la diferencia.

Entre libertad y liberación, editat per Marta Segarra i amb un postfaci de Fina Birulés (col. Mujeres y Culturas, Icaria, 2006).

Françoise Collin va ser una cololaboradora habitual del GRC Creació i Pensament de les Dones, participant amb freqüència en publicacions, seminaris, conferències i altres activitats organitzades pel Seminari Filosofia i Gènere i pel Centre Dona i Literatura. Atès el relleu de la seva contribució al pensament feminista i filosòfic, els seus treballs continuaran sent una font d'inspiració per a futures generacions.

   

Clotilde Cerdà i Bosch. Geni femení al segle XIX

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Isabel Segura, historiadora. dimarts, 12 de juny de 2012 14:02

 

cloti2

El geni, en el context del darrer terç del segle XIX, té gènere. Hi ha un geni masculí i un de femení. El geni masculí no porta adjectivació. El geni femení, per ser reconegut, és a dir, per ser admès, ha d'anar acompanyat, de manera indissoluble, amb algun d'aquests atributs: caritat, modèstia o virtut, i molt millor si van plegats.

Llegiu-ne més

   

Homenatge de La Casa de la Dona de València a Lucía Sánchez Saornil

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Isabel Franc. Taller LiTles / La Independent dimarts, 12 de juny de 2012 13:41

Emocionant acte d’homenatge al cementiri de València

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

La Casa de la Dona de València ha retut homenatge a una de les veus oblidades de la República: Lucía Sánchez Saornil. Tambors, flors i músiques per al record al Cementiri General amb motiu de l’aniversari de la seva mort en aquesta ciutat.

Va ser escriptora, poeta i política destacada, tot i que el seu nom no apareix ni als llibres de literatura ni a les antologies poètiques ni als manuals d’història. Només algunes estudioses del feminisme i el moviment anarquista han intentat rescatar la seva figura d’un retir voluntari del qual no va sortir.

Llegiu-ne més

   

Colombia: Mor integrant del Moviment Social de Dones a Colòmbia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dimecres, 25 d'abril de 2012 08:49

 

La feminista colombiana, poeta i integrant del Moviment Social de Dones, Piedad Morales, va morir el passat dilluns 23 d'abril, als 56 anys d'edat a la ciutat de Medellín, Colòmbia, ha informat la Corporación Vamos Mujer. 

La feminista va néixer a Puerto Berrío, Antioquia, Colòmbia. Va participar en diferents publicacions de revistes i llibres; va lluitar pels drets humans de les dones i des de 1985 pertany al Moviment Social de Dones. 

Durant 20 anys va formar part de l'equip de treball i va ser sòcia de la Corporació Anem Dona. Com a poeta va guanyar el IV Premi de Poesia atorgat per Ediciones Embalage - Museu Rayo, Roldanillo, pel seu poemari Sortilegio de azares.

   

Feliçment sóc una dona. El feminisme de Maria Aurèlia Capmany

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Redacció La Independent / Fotos Carme Porta dijous, 19 d'abril de 2012 13:53

 

Sota aquest títol ahir, 18 d'abril, es va iniciar la primera activitat del cicle anual “Tot recordant la Maria Aurèlia”, organitzat per la Fundació Maria Aurèlia Capmany i emmarcada en el cicle “Saltatanques” del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. 

campEn aquesta primera conferència la professora de literatura de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Palau, va desgranar els principals aspectes que destaquen del pensament feminista de la prolífica escriptora. 

 

 

Llegiu-ne més

   

Rellegint Adrienne Rich

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Mercè Otero-Vidal, educadora dimarts, 10 d'abril de 2012 13:44

adrienne-rich

En assabentar-me de la mort d’Adrienne Rich, vaig córrer a la prestatgeria a buscar els seus llibres i ara tinc tres llibres d’ella sobre la taula, tots molt estimats, llegits i rellegits. El primer cronològicament és Nacida de Mujer. La crisis de la maternidad como institución y como experiencia, de l’editorial Noguer, de l’any 1978, traduït per Anna Becciu i comprat a la Llibreria de les dones del carrer Lladó, 10 de Barcelona.

Llegiu-ne més: Rellegint Adrienne Rich

   

Argentina: Ha mort Eduardo Luis Duhalde, defensor dels DDHH

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dijous, 5 d'abril de 2012 12:40

 

Eduardo_Luis_Duhalde

Nascut l'octubre de 1939, ha mort aquest 2 d'abril el secretari de Drets Humans de la Nació, Dr. Eduardo Luis Duhalde. Historiador, advocat i periodista, va ser un gran referent en la defensa dels drets humans i un dels principals articuladors i impulsors de les polítiques contra els crims de lesa humanitat.

Des del 2003 va estar a càrrec de la Secretaria de Drets Humans de la Nació. Designat per Néstor Kirchner, va ser ratificat en el càrrec el 2007 i 2011, per la presidenta Cristina Fernández de Kirchner.  Duhalde tingué sempre un fer  compromís, que amb coherència i convicció  el va portar a construir una societat més justa i igualitària.

   

Mor la poeta Adrienne Rich

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. divendres, 30 de març de 2012 09:32

Les reflexions sobre el fet de ser dona i la revolta contra els rols que se li assignen des d'una societat patriarcal han vertebrat l'extensa obra poètica i assagística d'Adrienne Rich. Nascuda el 16 de maig de 1929, ha mort a Santa Cruz aquest 27 de març als 82 anys essent una poeta totalment compromesa amb el moviment feminista.

   

Guatemala: En record a Luz Méndez de la Vega, pionera i feminista guatemalenca

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Ana Patricia Borrayo *, San Carlos de Guatemala. La Independent dimecres, 21 de març de 2012 10:57

luz-vega Luz Méndez de la Vega, una de les grans precursores del feminisme contemporani al llarg de la seva vida, ens ha deixat el murmuri de la paraula escrita en la poesia, el teatre i el periodisme cultural. Sense cap dubte és una de les grans feministes guatemalenques, la seva carrera intel·lectual i el traç de la seva lletra van apuntalar el seu compromís per l'emancipació de les dones.
 
La recordarem com a escriptora, periodista, assagista, crítica literària i de teatre, dramaturga, investigadora i docent universitària, Premi Nacional de Literatura Miguel Ángel Astúrias (1994) i Medalla Centenario Pablo Neruda (2004).

Llegiu-ne més

   

Ha mort Claudia Pia Baudracco, fundadora d' ATTTA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dilluns, 19 de març de 2012 17:26

El Consell Nacional de les Dones d'Argentina expressa el seu dol per la mort de Claudia Pia Baudracco, històrica activista per la igualtat entre els gèneres, defensora de la igualtat de drets i oportunitats per construir una societat més inclusiva i integradora. Fou fundadora d' ATTTA (Associació de Travestis, Transsexuals i Transgèneres de l'Argentina) i referent de la Federació Argentina de Lesbianes , Gais, Bisexuals i Trans (FALGBT).


   

ACTE HOMENATGE per recordar l'ecologista desapareguda Sandra Viviana Cuéllar

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Redacció, L.I. divendres, 16 de març de 2012 09:36

L'ecologista va desaparèixe fa ara un any a Cali, Colòmbia, mentres lluitava pels drets de les persones autòctones i el seu medi.

Aquesta tarda, 16 de març, es convoca una concentració per no oblidar el seu cas. Es convoca a totes les persones que puguin assistir avui, a les 18.30 hores a la Plaça Sant Felip Neri, barri Gòtic de Barcelona.

Més informació: telèfon i http://www.facebook.com/taulacolombia

   

Felicia Fuster i Teresa Pàmies. Dues dones, dues escriptores

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Anna Masó, filòsofa. La Independent dijous, 15 de març de 2012 12:00

Felcia_Fuster_al_seu_taller_de_Pars

En pocs dies, abans i després del 8 de març, hem perdut dues dones catalanes, treballadores, lluitadores, fortes, compromeses, feministes: Felícia Fuster, artista i poeta i Teresa Pàmies, escriptora, periodista i activista política. Eren filles de la mateixa terra, Catalunya, i d’un mateix temps però, es van conèixer?

Felícia Fuster (Barcelona1921-París 2012) era de la Barceloneta, llicenciada en Belles Arts, la guerra civil i la misèria material i moral de la postguerra la van dur a marxar del país.

Llegiu-ne més

   

Teresa Pàmies. Busqueu-me a Granada

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas. La Independent dijous, 15 de març de 2012 10:57

 

pamies3

Dimarts passat a Granada, als 92 anys, Teresa Pàmies va morir de forma natural conseqüència d’una llarga vida viscuda de manera intensa, tant com dona activista, militat durant tota la seva vida de la lluita per viure en un món just, un món millor i sobretot igualitari, com per escriptora i degana de la memòria històrica. Molta gent, jo mateixa, no vaig parar de llegir els seus llibres des de l’any 1971 en que va publicar, conjuntament amb el seu pare Tomàs Pàmies el famós “Testament a Praga “ pel que van obtenir el premi Josep Pla. D’aquest llibre recordo l’advertència del seu pare “Teresa, no em canviïs ni una coma del que dic...”

Llegiu-ne més

   

Cicle de cinema: Dones lluitadores i amb empenta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dilluns, 5 de març de 2012 16:19

Dijous, 8 de març, a les 20 h es presenta "La historia de Hildegard Von Bingen", de Margarethe Von Trotta (Alemanya-França 2009).

A l'Alemanya del segle XII, Hildegard Von Bingen, nascuda en el si d'una família noble, entra en un monestir benedictí i amb el temps comença a canviar els reglaments interns.


Lloc: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Plaça Fort Pienc 1-4, Barcelona.
Organitza: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc
Més informació: http://www.fortpienc.org/el-centre/cicles/dones-lluitadores-i-amb-empenta/

 

   

Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Ma Àngels Roque, antropòloga dijous, 1 de desembre de 2011 18:26

Dins el cicle de conferències: L’Orient com a pre-text. Cicle sobre viatgers catalans i l’Orient , Maria Àngles Roque tracta la figura de l'escriptora i viatgera Aurora Bertrana (1892-1974). 

portada

Aurora Bertrana: El Marroc sensual i fanàtic.

 

Aurora Bertrana (1892-1974), escriptora i periodista, va ser una dona que es va avançar a la seva època, especialment  en el context català i espanyol. Volia ser escriptora però el seu pare l’escriptor Prudenci Bertrana li va desaconsellar fer-ho i li va incitar a  estudiar una altra materia. Es va decantar per la música, concretament pel violoncel. Rebel i amb empenta, l’any 1923 se’n va  a Ginebra i  crea la primera jazz band europea de dones. Casada el 1925 amb Mr. Denys Choffat,  es desplacen a Tahití pel treball d'ell i Aurora Bertrana aprofita aquesta estada d’un parell d’anys per a escriure sobre les dones d la Polinèsia de forma novel·lada.

Llegiu-ne més: Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

   

Conxa Llinàs, les dues onades del feminisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per MD V. Redacció La Independent dijous, 17 de novembre de 2011 10:13

Organitzat per l’Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes, ahir a la tarda a la  Sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison, la catedràtica Conxa Llinàs va parlar sobre les dues onades del Feminisme a Catalunya.

Bonnemaison_016

Llegiu-ne més: Conxa Llinàs, les dues onades del feminisme

   

Homentage de l'ICD, ILC, ICB i PEN Club a Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per L.I. dimecres, 26 d'octubre de 2011 10:43

En el vintè aniversari de la seva mort l'Institut Català de les Dones, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut de Cultura de Barcelona i el PEN Català organitzen un acte en homentage a ambdues escriptores.

Sota el títol “Complicitats”, aquest 27 d’octubre, el Palau de la Virreina de Barcelona acollirà la projecció del vídeo “Retrats paral·lels”, realitzat en base a fragments d’entrevistes realitzades a les dues escriptores, seguida d’una taula rodona moderada per la poeta Àngels Gregori i amb la participació de l’editor i escriptor Josep M.Castellet, l’autora Isabel Graña i la professora Dolors Oller. Finalment, es farà una lectura dramatitzada de textos d’ambdues autores a càrrec de les actrius Carme Callol i Imma Colomer.  

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991). Novel·lista, dramaturga i assagista, es va llicenciar en Filosofia. Algunes de les obres que va escriure són Necessitem morir, finalista del premi de novel·la Joanot Martorell, El cel no és transparent, amb què finalment guanyaria l’esmentat premi; Betúlia; El gust de la pols i Un lloc entre els morts, que va obtenir el premi Sant Jordi el 1968. Responsable de cultura de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1987), va estar vinculada al feminisme i al catalanisme. 

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Escriptora i periodista, es va llicenciar en Filosofia i Lletres. D’entre les seves obres destaquen Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, que va guanyar el premi Víctor Català el 1970; El temps de les cireres; Ramona, adéu, guardonat amb el premi Sant Jordi el 1976 i L’agulla daurada, que va obtenir el premi Nacional de Literatura Catalana el 1986. Roig va mantenir al llarg de la seva vida una actitud compromesa amb la lluita per la democràcia i pels drets de les dones.

   

La primera aviadora catalana, Maria Pepa Colomer, ja té biografia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Esther Molas dimarts, 18 d'octubre de 2011 15:53

Mari Pepa Colomer  va ser la primera dona del nostre país a obtenir el títol de pilot d’avió, el 1931, amb només disset anys. I ara es publica la seva biografia, L'aventura de volar (Ara Llibres) escrita per Betsabé Garcia (1975), llicenciada en Filologia Hispànica que s'ha especialitzat en el feminisme republicà i en l'assagisme radical d'escriptores del darrer terç del segle XIX.
Colomer va instruir pilots de l’exèrcit republicà per entrar en combat i va transportar fugitius cap al sud de França. Va patir a Anglaterra la Segona Guerra Mundial i la seva crua postguerra, i es va haver de reinventar des de zero en un país que no era el seu. Però, per damunt de tot, es va divertir. 
Mari Pepa Colomer va convertir la seva vida en una aventura contínua. La pionera de l’aviació a Catalunya era una dona riallera, vital i pràctica que va bri­llar amb llum pròpia en un món d’homes. Una vida de pel·lícula.


 

   

Vol d’alçada: Mari Pepa Colomer i Luque (Barcelona, 1913- Gatwick, 2004). La primera aviadora catalana

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Betsabé García dimecres, 28 de setembre de 2011 22:11

Si hi ha algú que es mereixi el sobrenom de “personatge”, aquest és sens dubte Pepa Colomer. Amb només disset anys esdevingué la primera aviadora catalana. El 19 de gener de 1931, Colomer havia aconseguit superar les proves que la menaren cap a la primera pàgina de La Vanguardia del dia 22 de gener d’aquell mateix any, on una foto de cos sencer la mostrava, tímida, mans a les butxaques, sota el títol de “La primera aviadora catalana”.

 

 

Llegiu-ne més

   

De les dones, de la memòria, del testimoni

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas. Fotos: David Montserrat dimecres, 21 de setembre de 2011 21:37

 

L’Arxiu de la  Memòria Popular de La Roca del Vallès té per objectiu recuperar, conservar, catalogar i divulgar la memòria històrica. Cada any convoca  el Premi Romà Planas de memòries populars i edita una col·lecció de llibres de les autobiografies presentades que resulten premiades.L’associació, d’acord amb aquest compromís, el dia 10 de setembre va presentar el volum de la  col·lecció corresponent a la tretzena edició del  premi, que es va atorgar, l’any passat, a la senyora Maria Almagro Coll per les memòries titulades El que he viscut.

Llegiu-ne més

   

Del silenci estant: d'Albina Francitorra a Montserrat Roig

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Betsabé Garcia divendres, 9 de setembre de 2011 20:30

Només trepitjar la cambra i em vaig dur la mà a la boca. No gosava ni respirar. A les prestatgeries, al costat del llit on ara dorm cada nit, no vaig poder comptar la quantitat de fotos que hi havia de la seva filla, de la Montserrat.


fraci1

 

Havíem pujat juntes en l’ascensor, amb la companyia del seu nét, en Pau. Veníem del jardí de la mateixa residència, on havíem quedat de veure’ns per tal que jo li portés la transcripció d’una segona entrevista que li havia fet tot just a començaments de l’estiu. Ara, però, ja havia arribat l’hora de dinar i, amb ella, l’hora dels adéus. A l’Albina, cal parlar-li alt i a cau d’orella, perquè els seus 99 anys han preferit llevar-li l’oïde abans que la raó. És un xic incòmode, és clar, però val la pena només per escoltar dels seus llavis -boca del segle XX-, la seva trajectòria de dona intel·ligent i culta encerclada pels dies fets anys, que abracen des de l’optimisme republicà fins a la por enclaustrada del franquisme; que semblen haver entès la indiferència postmoderna i, fins i tot, l’orgia  individualista dels darrers anys que tot just –i molt a poc a poc- anem deixant enrere.

Llegiu-ne més

   

Anna Bosch Pareras “Pensant el meu poble”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

Escrit per Maria Dolors Viñas dimecres, 20 d'abril de 2011 18:08

L’ alcalde del Figarò, Manel Garcia, ha escrit una petita publicació que duu aquest títol, és tracta d’un recull d’articles i pensaments de la figaronina Anna Bosch, (1950-2009).

Del seu perfil biogràfic ressalta que l'Anna Bosch va ser la primera alcaldessa democràtica de Mollet del Vallès entre 1979 i 1983 amb la formació política del PSUC, on va ingressar a l’any 1972 provinent del moviment sindical i de l’Assemblea de Catalunya del Vallès Oriental. Bosch, es va llicenciar en Geografia i Història a la UAB.

annabosch

Llegiu-ne més: Anna Bosch Pareras “Pensant el meu poble”

   

Pàgina 3 de 3