Violència masclista

La resposta dels sistemes penals a la violència de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Elena Tarifa. Moncomunicació / La Independent dimecres, 1 de maig de 2013 17:21

 

“Violencia de género y las respuestas de los sistemas penales”, és el darrer llibre que ha publicat Encarna Bodelón, que analitza com diversos sistemes penals han donat o no resposta a la problemàtica de la violència vers les dones. “La intervenció del sistema  penal en la qüestió de la violència masclista contra les dones no és nova, tot i que va començant explicant a molts països aquestes violències continuen rebent un tractament que deixa en la impunitat la majoria de les conductes i que reprodueix el sexisme”.

Llegiu-ne més: La resposta dels sistemes penals a la violència de gènere

   

Alcarràs (Segrià): noves víctimes de violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'abril de 2013 21:09

A la tarda d'aquest 30 d'abril la Policia Local d'Alcarràs ha donat l'avís que havien detingut un home, com a presumpte autor d'un possible homicidi, produït en un bar de la plaça de l'Església.

Posteriorment s'ha sabut que hi havia una dona molt mal ferida en un domicili del municipi, la qual ha resultat morta. El detingut també seria el presumpte autor d'aquesta mort.

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal de Ponent han obert una investigació.

   

Estudi de la UDL revela certa tolerància a violència masclista en l'estudiantat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Drina Ergueta / La Independent dijous, 18 d'abril de 2013 12:18

La tolerància a certes situacions de violència de gènere, no físiques sinó més subtils, entre la joventut universitària, així com el desconeixement de llocs o persones a les quals acudir per demanar ajuda, són algunes de les dades que va obtenir una investigació realitzada per la Universitat de Lleida (UdL) entre els seus estudiants.

 

yolanda

 

Llegiu-ne més: Estudi de la UDL revela certa tolerància a violència masclista en l'estudiantat

   

Lleida i Barcelona: nou model d'intervenció per a les dones en situació de violència masclista /La Independent/notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 17 d'abril de 2013 19:13

Protocol-Violencia_Lleida

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré vàren presidir, el 16 d'abril, la reunió de la Taula institucional del Circuit de les comarques de Lleida per a l'abordatge de la violència masclista.

 Fotografia gencat.cat

 

En aquesta reunió s'ha aprovat el nou model d'intervenció per a l'abordatge de la violència masclista a la demarcació de Lleida.

Llegiu-ne més: Lleida i Barcelona: nou model d'intervenció per a les dones en situació de violència masclista /La Independent/notícies gènere

   

Una dona de Reus víctima de la violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimarts, 19 de març de 2013 00:00

Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), condemna enèrgicament l'homicidi d'una dona aquest 18 de març de 2013 a Reus presumptament a mans de la seva exparella.

Les dones que es troben en situació de risc per violència masclista poden trucar al telèfon 900 900 120, que és un servei 24 hores, confidencial i gratuït.

   

Teatre Fòrum "El Somni de la Lucia"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. divendres, 1 de març de 2013 16:58

TeatreII

La Junta de la Secció de Psicologia de les Dones del COPC ha organitzat una sessió* amb el  Teatre Fòrum "El Somni de la Lucia" que tindrà lloc aquest divendres 1 de març*.

L'acte consistirà en la representació d'una obra de teatre inèdita, amb posterior debat dirigit sobre les violències de gènere i els seus efectes psicològics.

Aquest acte està organitzat pel Grup Contra la Violència a les Dones, i la Secció de Psicologia de les Dones.

 

*a les 19h. Es celebrarà a la sala d'actes de la seu del COPC, C/Rocafort, 129, Barcelona

   

Més de 40 associacions de dones exigeixen el cessament del diputat d'UPyD, Antonio Cantó

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció AmecoPress / La Independent dijous, 28 de febrer de 2013 15:32


Més de 40 associacions de dones a més de persones a nivell individual han donat suport l'escrit impulsat pel Consell de les Dones del Municipi de Madrid exigint el cessament immediat del diputat d'UPyD, Antonio Cantó.

Representants de les associacions han lliurat avui, 28 de febrer a les 12 hores la petició al Registre del Congrés dels Diputats.

Llegiu-ne més: Més de 40 associacions de dones exigeixen el cessament del diputat d'UPyD, Antonio Cantó

   

Toni Cantó, esclau de les seves paraules

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per D.C. La Independent dijous, 28 de febrer de 2013 05:04

"Parles de denúncies falses i et diuen que no t'importen les morts de dones o et diuen maltractador" Toni Cantó

Al Diputat valencià d'Unió Progrés i Democràcia (UPyD) Toni Cantó, podríem aplicar-li l'adagi popular que "cada persona és propietària del seu silenci, i esclava de les seves paraules", afirmar que la majoria de les denúncies per violència de gènere són falses , i que els fiscals "no les persegueixen", no només minimitza a les víctimes de violència masclista sinó que demostra un profund desconeixement sobre la realitat i les seves estadístiques del nombre de dones mortes com a conseqüència de la violència de gènere a mans del seu company o excompany.

Davant la escomesa de crítiques per les declaracions, Cantó va reconèixer que es va equivocar i va demanar disculpes, al·legant que és una figura pública i ha de tenir més cura "de donar per contrastades unes dades d'Feder.Gen sobre un tema tan greu com és la violència de gènere "

El fet és que Cantó va assegurar en el seu compte de Twitter fa uns dies que la major part de les denúncies per violència de gènere eren falses, i havia llançat la pregunta: "¿Sabies que la UE paga 3.200 euros per cada denúncia per maltractaments? Des de 2004 ens han entrat així 2.080.000.000 euros. Quin govern renuncia a això? " Es pregunta. "Parles de denúncies falses i et diuen que no t'importen les morts de dones o et diuen maltractador. Aquest és el nivell al nostre país", afegeix en un altre missatge

Llegiu-ne més: Toni Cantó, esclau de les seves paraules

   

València: acció global contra la violència contra les xiquetes i dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimecres, 13 de febrer de 2013 21:17

 

 

El 14 de febrer es farà una acción global contra la violència contra les xiquetes i dones. Consisteix en un flashmob, una coreografia. La iniciativa es diu ONE BILION RISING, a València també.

La coreografía ja està dissenyada i l'organització ofereix l'efecte mirall per poder aprendre-la.

Es pot consultar també el facebook de l'organitzadora de l'event i la Noticia al web d'Intersindical

   

Presentació del llibre: "El maltractador com exmarit i com a pare" de la Dra Consuelo Barea Payueta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Diva Criado/La Independent dimecres, 13 de febrer de 2013 05:29

El proper dijous 14 de febrer a les 19:30 la Llibreria Pròleg, presentarà el llibre "El maltrador com exmarit i com a pare" de l'escriptora i metgessa psicoterapeuta Consuelo Barea Payueta

La presentació del llibre que estarà a càrrec de la psicòloga Delfina Albareda, és el segon de la trilogia "I et trauré els fills", aquest primer llibre recull un bon nombre de troballes i experiències d'altres països sobre la custòdia compartida i com afecta els menors, el treball de recerca obre un debat sobre els constants canvis en la legislació d'aquests països relacionats amb la custòdia com a opció preferent dels menors després del divorci.

En el segon llibre: "El maltractador, com ex-marit i com a pare", l'autora assenyala que el més dur i inevitable que ha escrit és descobrir que: "El maltractador no és ni un boig ni un malalt, tria la violència com forma de mantenir el seu abús de poder i els seus privilegis, la seva imatge pública sol ser impecable. La violència de gènere no és una patologia sinó una ideologia. Amb la separació no acaba la seva creença que té dret a controlar ia maltractar per ser el patriarca. Les formes en que continua assetjant a la seva ex parella són nombroses: assetjament romàntic, assetjament tecnològic, assetjament econòmic, assetjament verbal i físic, assetjament manipulant la justícia i les institucions, etc. Utilitza fins i tot la teràpia a maltractadors perquè la dona no es vagi " 271 pàg. PVP 17

Llegiu-ne més: Presentació del llibre: "El maltractador com exmarit i com a pare" de la Dra Consuelo Barea Payueta

   

¿Ets víctima de maltractament? Segueix aquests passos

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Diva Criado/La Independent dimecres, 13 de febrer de 2013 02:43

És important que les dones que han estat o estan sent víctimes de violència de gènere coneguin la Guia de Drets reconeguts en la normativa vigent sobre assistència social integral, àmbit laboral i de Seguretat Social, econòmics i assistència jurídica gratuïta i immediata i el dret a la informació, entre altres beneficis, que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere ha elaborat a fi que les dones maltractades aconsegueixin posar fi a la relació violenta i recuperin el seu projecte de vida

Amb aquesta publicació les víctimes que siguin objecte de qualsevol acte de violència física o psicològica, incloses les agressions a la llibertat sexual, les amenaces, les coaccions o la privació arbitrària de llibertat, exercit sobre ella per part de qui sigui o hagi estat seu cònjuge o de qui aquest o hagi estat lligat a ella per raons d'afectivitat, encara sense convivència, coneguin els seus drets i les ajudes que els reconeix la llei, així com els recursos d'atenció, emergència, suport i recuperació integral als quals poden accedir. Igualment es garanteixen els drets de les dones estrangeres víctimes de violència.

 Aquesta guia té la seva traducció a dotze idiomes 


En català:  DRETS ESPECÍFICS DE LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE  


   

Madrid: Nou projecte formatiu, Aula Tangente

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 6 de febrer de 2013 20:00

El Grupo Cooperativo Tangente ha iniciat un nou projecte formatiu, Aula Tangente

En la seva primera edició ofereixen cursos, presencials i en línia, de diferents temàtiques (educació, participació juvenil, economia social i ecològica, psicologia, violència de gènere ...).

Un dels cursos "Mapeando la violencia de género: que imparteix la cooperativa Pandora Mirabilia està impartit per les professores: Marta Monestir Martín, Soraya González Guerrero i Andrea García González. I els objectius que s'han proposta són: Conèixer el marc conceptual i teòric de la violència de gènere i els debats actuals al seu voltant; Desenvolupar una mirada crítica cap a les formes de gestió de la violència de gènere que victimitzen i responsabilitzen les dones; endinsar-se en els discursos socials neomachistas contra els drets de les dones; conèixer propostes narratives noves sobre violència i dones, Aprofundir en la violència sexual en l'àmbit laboral en un context de retallades: detecció, dispositius de regulació i experiències, i, finalment, conèixer el marc conceptual i teòric de la violència de gènere i els debats actuals al seu voltant.

En la página de Aula Tangente trobareu la informació de la resta de cursos, així com l'enllaç al seu butlletí
   

EL MASCLISME MATA!

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimecres, 6 de febrer de 2013 12:50

Amb l'últim feminicidi a Ansoain (Navarra), 1.212 dones han estat assassinades arreu de l'Estat espanyol pel terrorisme masclista en 17 anys!! No és un invent, són xifres oficials. Aquesta violència no s'atura ni minva, per això aquest assumpte pertoca a tota la societat.

   

2012: Prop de 10 mil trucades a la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 31 de gener de 2013 17:08

L'Institut Català de les Dones va rebre l'any passat prop de 10 mil trucades sobre violència masclista a través del telèfon 900900120

El 65% de les trucades a la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista van ser per violència psicològica

Les dones entre 31 i 40 anys (42,31%) són les que més freqüentment han utilitzat el servei

El telèfon 900900120 que l'Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre al llarg de l'any 2012 un total de 9.989 trucades, que suposen una mitjana mensual de 832 atencions. El 65% van ser produïdes per situacions de violència psicològica, el 28,1% per violència física, el 5,2 % per violència econòmica i l'1,7% per violència sexual.

Funciona tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia i es facilita la comunicació en un total de 124 llengües. Les dones poden trucar-hi de forma anònima i expressar la situació viscuda (en molts casos per primera vegada) i on se'ls ofereix una derivació el més acompanyada possible als serveis més adients de la Xarxa d'intervenció integral contra la violència masclista. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d'emergències policials i de salut.

Llegiu-ne més: 2012: Prop de 10 mil trucades a la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista

   

Informe del Ple del Consell General del Poder Judicial sobre Violència de Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Inmaculada Montalbán Huertas, Vocal del Consell General del Poder Judicial dijous, 24 de gener de 2013 16:20


Recull les propostes del  seu Grup de Persones Expertes, davant l'Avantprojecte de modificació del Codi Penal

AmecoPress. - El Ple del Consell General del Poder Judicial, ha aprovat, aquest 22 de gener, l'Informe emès per la Comissió d'Estudis i Informes, en relació amb l'avantprojecte de modificació del Codi Penal.

En aquest informe es recullen, entre altres, les següents consideracions i propostes que en el seu moment van ser elaborades pel Grup d'Experts / es en Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (GEEVG document 2012.12.21), i que van ser remeses a totes les institucions que integren l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere.

Llegiu-ne més: Informe del Ple del Consell General del Poder Judicial sobre Violència de Gènere

   

Neus Munté va inaugurar a Lleida un nou servei d'atenció per a dones en situació de violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dissabte, 19 de gener de 2013 00:00


SIE_Llleida

(fotografia gen.cat)

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va inagurar el 17 de gener  el Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) per a dones en situació de violència masclista i per als seus fills i filles a la demarcació de Lleida. Aquest recurs dóna servei a les comarques del Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Segarra, Noguera i Garrigues (que ja funcionava des del desembre passat).

El SIE de Lleida està gestionat per una organització del tercer sector social, UTE El safareig - Dones amb Empenta i compta amb un equip de professionals integrat per vuit persones dels àmbits de la psicologia, treball social, educació social, dret, inserció laboral i administració.

Llegiu-ne més: Neus Munté va inaugurar a Lleida un nou servei d'atenció per a dones en situació de violència masclista

   

Fèrria oposició a l'avantprojecte de justícia gratuïta de l'Advocacia catalana

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Diva Criado/La Independent divendres, 18 de gener de 2013 21:42

L'avantprojecte de Llei d'assistència jurídica gratuïta, que va aprovar el consell de Ministres recentment i que té entre altres beneficiaris a "les víctimes de violència de gènere, de terrorisme i de tràfic d'éssers humans" (en els plets que tinguin a veure amb el seu condició de víctimes) i "els menors d'edat i discapacitats psíquics quan siguin víctimes d'abús o maltractament", ha generat una forta oposició del Col·lectiu de l'advocacia catalana que ha expressat el seu ferm rebuig a l'avantprojecte

El Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC), que agrupa tota l'advocacia catalana, considera que no garanteix el pagament ni la retribució digna per als advocats del torn d'ofici, i que la nova Llei no resol els principals problemes derivats de la gestió de la justícia gratuïta, com és l'abonament puntual de les actuacions realitzades pels lletrats, que a Catalunya és el 25% d'advocats en exercici

El President del CICAC, Pedro L. Yúfera, desconfia del finançament de la justícia gratuïta i argumenta que: "amb l'actual limitació dels recursos econòmics i la imposició de taxes abusives, que seran un fre a la interposició de procediments judicials, no queda clar que no siguin els advocats els que tornaran a patir noves retallades per al manteniment de tot el sistema " Diu que:" Tampoc s'adjunta cap memòria econòmica que acrediti la seva viabilitat"

Llegiu-ne més: Fèrria oposició a l'avantprojecte de justícia gratuïta de l'Advocacia catalana

   

Estat espanyol: Les denúncies per maltractament augmenten en el tercer trimestre del 2012

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Diva Criado/La Independent divendres, 18 de gener de 2013 21:19

"Les vexacions injustes solen ser la primera baula de la cadena de la violència contra la dona". Frases com ara 'calla, tu no saps res'; 'no vals per res' o 'em fas el sopar o no et dono diners ...', són les primeres armes per denigrar la dona ". Inmaculada Montalbán

L'Observatori de Violència Gènere amb seu al Consell General del Poder Judicial, va publicar un informe el passat dimarts 8 de gener basat en les dades subministrades per els 106 jutjats que hi ha a Espanya de violència de gènere, i en els 355 jutjats de competència compartida .

En ell es demostra que les denúncies per violència de gènere van créixer un 3,4% el tercer trimestre del 2012, període durant el qual es van interposar 33.814 denúncies de violència masclista, el que implica una mitjana de 367 diàries, així mateix, Els jutjats i tribunals van dictar 11.013 sentències relacionades pels mateixos fets.

Llegiu-ne més: Estat espanyol: Les denúncies per maltractament augmenten en el tercer trimestre del 2012

   

Barcelona: Concert Solidari a l'Església del Pi contra la violència de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 17 de gener de 2013 21:44

La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere (PUVG) organitza un concert solidari, a càrrec de l'Orquestra de Cambra Salvador Ribas. L'esdeveniment tindrà lloc el 25 de gener, a les 21 hores, a l'Església del Pi.

La PUVG sempre ha considerat primordial dur a terme una tasca preventiva i de conscienciació als tres nivells de col·lectius implicats: famílies, personal docent i de monitoratge (com a agents socialitzadors i transmissors de valors) i l'alumnat de Catalunya. L'objectiu del concert és ajudar a impulsar les activitats que es volen fer durant l'any 2013 dins el programa Trenquem el Silenci que respón a aquests objectius.

 

Esglesia_del_Pi.gencat.cat(Foto gencat.cat)

   

Localitza a Montjuïc l'esquelet d'una dona desapareguda el mes de juliol. Hi ha un home detingut

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 10 de gener de 2013 14:13


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra de l'Àrea Central d'Investigació de Persones han detingut David B.L, de 42 anys, veí de Barcelona i nacionalitat espanyola com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi. El detingut ja ha ingressat a presó per ordre judicial.

Els fets es remunten al passat mes de novembre quan una dona va denunciar la desaparició en estranyes circumstàncies de la seva filla, de 43 anys. La denunciant va assegurar que des de mitjans del mes de juliol, aproximadament, no sabia res de la seva filla.

El passat 3 de desembre, els investigadors amb el suport de la Unitat Canina, van localitzar en una zona propera a la carretera de Miramar, a la muntanya de Montjuïc, unes restes cadavèriques corresponents a un esquelet sencer de dona, amb clars indicis de criminalitat que apunten a l'homicidi com a causa de la mort i l'enterrament posterior com una maniobra d'ocultació posterior.

De resultes de les investigacions i posterior localització del cadàver, s'ha detingut un dels presumptes autors dels fets, David.B.L. Víctima i autor es coneixien i havien conviscut junts.

 

No es descarta la possible participació de més persones. Per aquest motiu, la causa es manté oberta.

   

Els Mossos detenen un jove per haver agredit sexualment dues noies a Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 10 de gener de 2013 14:08


Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona van detenir, aquest passat 7 de gener de 2013 a Guillermo Arbey PS, de 18 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona coma presumpte autor de dos delictes d'agressió sexual. la detenció es realitzà a casa del detingut.

La primera de les agressions va ser el passat 12 d'octubre. La víctima, al sortir de l'andana de la parada de metro d'Alfons X, va ser abordada per part de l'agressor, se li va apropar pel darrere i, acte seguit, li va propinar diversos cops a la cara. Després de perdre el coneixement la va agredir sexualment. Abans d'abandonar el lloc li va robar.

La segons de les agressions fou el dia de Nadal d'aquest 2012 quan el detingut hauria seguit la víctima quan aquesta sortia de la mateixa parada de metro d'Alfons X de la ciutat de Barcelona. A l'arribar al portal del domicili, l'agressor la va colpejar violentament i la va agredir sexualment.

Després de passar a disposició judicial, el detingut va ingressar en un centre de menors ja que, tot i ser major d'edat, en el moment de cometre les agressions era menor d'edat.

   

Amantar, una nova Damini

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Maribel Nogué, escriptora i articulista de premsa local. Igualada dijous, 10 de gener de 2013 12:52

Maribel_Igualada

 

Eren els anys noranta que la meva germana Tere Nogué, que és missionera i llavors era a l’Índia, em

va enviar una fotografia que havia fet una companya seva, on hi desfilaven un grup de dones vestides amb el seu sari, naturalment. Elles també havien commemorat el vuit de març, Dia de les Dones, com l’estem commemorant nosaltres aquí.

Llegiu-ne més: Amantar, una nova Damini

   

Solidaritat amb les protestes a l'Índia contra la violència vers les dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Vocalia dones FAVB / L.I. diumenge, 30 de desembre de 2012 00:00

Davant la violació, tortura i mort d'una jove estudiant de Nova Delhi, la Vocalia dones FAVB ha fet arribar a La Independent aquest breu comunicat.

Si toquen a una, ens toquen a totes!

La jove estudiant violada i torturada per sis homes la setmana passada a Nova Delhi va morir després del seu trasllat a un hospital de Singapur. En conèixer el relat, fet per la jove mateixa, dels actes bàrbars que va patir, milers de manifestants van sortir als carrers per expressar la seva ira contra aquesta violació i contra les violències que quotidianament pateixen les dones. Ha esta la gota que ha fet vessar el got de la indignació!

La gent que es manifesta denuncia la inacció de la policia en la recerca dels autors de violacions. 90% dels delictes violents són comesos contra les dones en un país on les tradicions religioses i el sistema de castes mantenen la majoria de les dones sota un sistema d'opressió que es remunta a l'edat mitjana.

Els manifestants de nou els carrers en saber la mort de la jove. S'enfronten a la repressió policial: el govern té diversos barris de la capital en estat de setge, les manifestacions estan prohibides. Els dies anteriors, nombrosos manifestants van resultar greument ferits, un d'ells fins i tot va morir. A l'Índia, la lluita per una societat més justa passa per la revolta contra aquesta violència brutal de què són objecte les dones.

Les dones de Barcelona ens solidaritzem, per damunt de les fronteres, contra tot tipus de violència vers les dones. Si toquen a una, ens toquen a totes!

 

 

   

Víctimes de violència masclista, vulnerables als trastorns psiquiàtrics

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per D.C. Redacció La Independent dijous, 13 de desembre de 2012 02:00

Quaderns_de_la_Bona_Praxi_31

 

L'estudi presentat dilluns passat, elaborat per experts del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) recull el document, 'L'abordatge mèdic de la violència cap a les dones i els seus fills', on es destaca, que les dones que han estat víctimes de violència de gènere, presenten diverses patologies psiquiàtriques i són cinc vegades més propenses a patir trastorns depressius, ansietat i dependència a l'alcoholisme i la drogoaddicció.

Llegiu-ne més: Víctimes de violència masclista, vulnerables als trastorns psiquiàtrics

   

A Terrassa una nova víctima de violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimarts, 11 de desembre de 2012 19:55

Possible nou cas de mort per violència masclista a Terrassa. La policia va detenir la matinada del divendres al dissabte 8 de desembre un home de 80 anys que presumptament hauria matat la seva parella, una dona de 75 anys.

Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), condemna enèrgicament l'homicidi aquest cap de setmana d'una dona a Terrassa, presumptament a mans de la seva parella i expressa el seu sentit condol a la família de la víctima.

   

Manifestació del 25N a Barcelona i intervencions a la Plaça Sant Jaume

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció La Independent. Fotos i vídeo Amada Santos dijous, 29 de novembre de 2012 17:09

R_25N-3

Cap silenci davant la violència masclista

Els col·lectius feministes van mantenir la crida a la manifestació el 25 de novembre, a la qual convidaven a totes les dones i a tota la societat per anar plegades des de Canaletes a la Plaça Sant Jaume.

Llegiu-ne més: Manifestació del 25N a Barcelona i intervencions a la Plaça Sant Jaume

   

Barcelona: actes "El PASSEIG DE LA VERGONYA"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 29 de novembre de 2012 15:56

El PASSEIG DE LA VERGONYA s'emmarca dins la campanya de sensibilització dels "16 dies contra la violència de gènere". Amb els 60 testimonis i casos de dones i nenes que estaran recollits al cèntric Portal de l'Angel de Barcelona des del 29 de novembre i durant 5 dies, el PASSEIG DE LA VERGONYA es converteix en una passarel·la que intenta reflectir les diverses violències exercides sobre les dones arreu del món.

Denunciar i sensibilitzar sobre la violència masclista

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona (25 de novembre), el Passeig consistirà en un espai de sensibilització al carrer, com a antítesi del Passeig de la Fama, on s'exhibiran els noms dels prop de 60 casos i testimoniatges reals de dones que han sofert violència de gènere en 28 països (inclòs Espanya).

Aquesta campanya de sensibilització i denúncia es impulsada per les ONGs Creación Positiva i Red ACTIVAS -entitats que treballen pels drets sexuals i reproductius i la igualtat-, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona. coincideixen en la importància de recordar a les dones que han sofert violència, per no oblidar que segueixen sent necessaris els programes de prevenció de la violència, lleis, protocols, serveis i programes duts a terme per moviments de dones i feministes, els qui van anar les primeres a fer front a la violència. No obstant això, aquests i altres programes s'estan veient seriosament afectats per les retallades en el finançament de projectes de Cooperació.

La presentació i inauguració d'aquest PASSEIG DE LA VERGONYA el dijous 29 serà a càrrec de Sra María Luisa García, Sra Montse Pineda i Sra. Francina Vila i Valls, Regidoria de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, inauguri el Passeig.

www.noesficcion.org

MÈS INFORMACIÓ SOBRE la segona edició del PASSEIG DE LA VERGONYA (http://es-es.facebook.com/paseodelaverguenza)

o als telèfons: 629988394 / 678004765

   

Badia del Vallès diu prou a la violència de gènere a través de les i dels més joves

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Sonia Rico. La Independent dijous, 29 de novembre de 2012 08:54

 

violencia_vers_dones

Badia del Vallès va commemorar la Diada Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, amb un acte ple de simbologia. La joventut i la infància del municipi van alçar la seva veu a través de la música, el ball i les cançons, en un Auditori Municipal ple de gom a gom.

 


Llegiu-ne més: Badia del Vallès diu prou a la violència de gènere a través de les i dels més joves

   

Migrades: s'ha d'abandonar la visió etnocèntrica de la violència de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció. La Independent (fotos: Diáspora Solidaria) dimecres, 28 de novembre de 2012 18:50

z-mesa_redonda_3

La violència contra les dones migrades està travessada per múltiples factors d'opressió, discriminació, racisme, subordinació, victimització i indiferència. Les administracions públiques, els marcs normatius per eradicar-la, els mecanismes d'atenció i prevenció i la societat civil han de superar la mirada i la gestió etnocèntriques d'aquesta realitat com un compromís imprescindible i necessari.

Llegiu-ne més: Migrades: s'ha d'abandonar la visió etnocèntrica de la violència de gènere

   

EL PRAT DE LLOBREGAT: 29,11.12 18h.Taula Rodona "L'eradicació de la violència masclista".

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dimarts, 27 de novembre de 2012 13:10

 ACSUR en companyia d'organitzacions de dones de Catalunya i del Magrib, juntament amb representants de l'Ajuntament del Prat, parlaran de la violència cap a les defensores de drets humans, d'expèriences d'intervenció amb dones i d'estratègias de prevenció de la violència masclista.

Aquesta activitat s'ha organitzat en col·laboració amb Tamaia, Calala i el Programa de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament del Prat i tendrà lloc aquest dijous 29 de novembre al Prat de Llobregat a les 18.00 (Cases d'en Puig, Pl. Agricultura 4).

 

Taula_rodona_29_Novembre_El_Prat

   

València: campanya contra la presentació del llibre del jutge Serrano "LA DICTADURA DE GÉNERO"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dilluns, 26 de novembre de 2012 14:24

Advocades colegiades realitzen una campanya de mails evidenciant al jutge Serrano, conegut per manifestar repetidament que les dones presenten denúncies falses de maltractament. Expedientat i separat del servei per prevaricació, aquest jutge presenta aquest dilluns 26 de novembre el seu llibre "LA DICTADURA DE GÉNERO". al Col · legi d'Advocats de València.

   

25 de novembre, un dia de dol

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Tere Mollá. Ontinyent. La Independent diumenge, 25 de novembre de 2012 17:39

 

Des de 1999 tal dia con avui, 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Es va adoptar per l'ONU a través de la resolució 54/134 de l'ONU.

En el que portem d'any cinquanta-una (sí, 51) dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles.

En els últims 13 anys, 877 dones ha estat assassinades per aquells que deien estimar. Són més dones mortes en aquests anys que les víctimes d'ETA en els últims 51 anys. Però ens neguem a anomenar terrorisme. I passa segurament perquè l'expressió TERRORISME ens sembla massa fort i la reservem per als assumptes que afecten l'estat. I, pel que sembla la mort de més de cinquanta dones en un anys, en cada un dels últims anys, no és assumpte d'estat.

En els últims dies, però sobretot avui, omplirem els carrers i places de concentracions de rebuig, de tot tipus i color condemnant aquest tipus de violència que ens mata les dones pel simple fet de ser-ho. Socialment i, pel que sembla també políticament, la vida de les dones val menys que la dels homes, sinó, com s'explica que encara no siguem capaços de cridar a aquest fenomen terrorisme masclista?

El poders públics avui s'omplen la boca de rebutjos, de compromisos, de propostes, però ahir i també demà segueixen amb les retallades en aquests temes. I a aquest, a aquestes retallades, se'n diu VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL INSTITUCIONAL. I també s'exerceix sobre les dones.

I és estructural, perquè impedeix l'accés a determinats recursos a les dones víctimes per la seva completa recuperació. I és institucional perquè qui retalla drets i accés als recursos són les administracions.

Però a més també són les administracions que es neguen a reconèixer els mateixos drets a les víctimes d'aquest terrorisme que el terrorisme polític d'ETA i, per això precisament es neguen a anomenar-lo d'aquesta manera: TERRORISME MASCLISTA.

A les víctimes del terrorisme polític d'ETA les honren recorden i fins i tot les utilitzen políticament perquè les tenen definides. Saben qui són, coneixen els noms, les situacions familiars, i fins i tot les reconeixen amb efectes retroactius, la qual cosa em sembla molt lloable i encomiable.

De la mateixa manera que coneixem el nom de totes les víctimes del 11M i, tot i que se'ls tracti de pitjor manera per part de les actuals institucions del PP, se les reconeix com a víctimes i als seus familiars.

Per què no passa el mateix amb les víctimes indirectes del terrorisme masclista?, Per què tanta por a reconèixer com a víctimes de terrorisme? Sincerament no ho entenc.

Sóc conscient que aquest tema aixeca polèmica perquè es considera que no és el mateix la mort d'una dona a mans de la seva parella o exparella que la d'una persona a mans de terroristes islàmics o d'ETA, És que la mort té matisos?. O seguim pensant encara que no reconeixent que la vida de les dones i per tant els seus morts, valen menys que la dels homes?

Estic molt enfadada. Molt. I no només amb la gent del PP a les institucions que haurien de tenir un acte de decència política i almenys deixar de llegir manifestos elaborats per aquest dia mentre segueixen exercint violència institucional cap a les dones víctimes i les seves famílies. Estic enfadada també per la manca de maduresa ciutadana en considerar aquestes víctimes de diferent manera que a les altres. Estic enfadada perquè no siguem capaços, com a societat d'exigir que aquest dia sigui, cada any, un dia de dol per la pèrdua de tantes vides. Unes pèrdues estúpides i sense cap sentit que ens deixen com a societat més buida encara, en haver de prescindir del talent i de les aportacions amb què aquestes dones ens podrien haver enriquit social i familiarment.

Segueixo enfadada pels silencis còmplices. Perquè un silenci, una no condemna explícita de cadascun dels assassinats d'aquestes dones, és un toc d'alerta a les consciències dels que denunciem i exigim una justícia social que no arriba. Perquè el canvi de paradigmes és més necessari que mai per sumar esforços i demostrar que les víctimes mereixen tot el nostre respecte i les supervivents, a més, mereixen la nostra admiració.

Només un aspecte aconsegueix reconfortar i reconciliar-me amb la societat i és el fet que cada dia som més els que sumem els nostres esforços per denunciar aquestes situacions des de tots els àmbits. I també som més els que alcem les nostres veus per dir alt i clar: PROU JA DE TERRORISME MASCLISTA!. PROU JA DE MORTS DE DONES!

I som més dones les que s'alcen veus i lluitem, però també se sumen cada vegada més homes que rebutgen aquest terrorisme. Són més els homes que rebutgen aquest tipus de relacions.

Les accions de sensibilització i de protesta que portem a terme ara, tant de manera pública com privada, seran, per als que ens creiem sincerament que canviar això és possible, el nostre bàlsam contra el profund dolor que sentim en l'ànima davant l'absència de més de cinquanta dones en el que portem d'any.

Avui, 25 de novembre crec que hauria de ser un dia de dol, perquè tal com indica l'ONU, la violència de gènere és el crim encobert més freqüent al món.

Vaig a seguir denunciant i sensibilitzant per poder seguir donant la veu als que ja no la tenen i exigir respecte i admiració al seu record, tot i els silencis còmplices.

 


   

Del #25N a seques al #25NalCarrer: diumenge tenim un recorregut per fer

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Sandra Ezquerda dissabte, 24 de novembre de 2012 20:14

Article publicat a eldiario.es

 

 

Portem setmanes parlant de la jornada del 25 de novembre i la importància que tindrà per al futur de Catalunya a curt i mitjà termini. Hi ha moltes coses en joc: la possible majoria absoluta del "govern dels millors" en les retallades, la configuració sobiranista del Parlament i la més que probable entrada d'una força rupturista com la CUP-Alternativa d'Esquerres. El 25N, en definitiva, es decideixen moltes qüestions d'interès per al conjunt de la societat i, particularment, per a aquelles i aquells que duem anys lliurant una interminable batalla contra els privilegis de l'1%, que apostem per una altra forma de fer política i que defensem el dret dels pobles a decidir sobre el seu futur.

Dit això, s'està parlant molt menys d'un fet d'enorme importància per als feminismes. Més enllà de ser (i abans d'esdevenir) jornada electoral, el 25N era (i és) el Dia Internacional contra la Violència Masclista, i cada any se celebra a Barcelona una manifestació contra la impassibilitat social i política i en record de les víctimes que va de Canaletes a Plaça Sant Jaume. Aquest any, però, la Junta Electoral l'ha prohibida. La raó? Perquè "coincideix amb la jornada de votació corresponent a les properes eleccions al Parlament de Catalunya". Ja sabem com van les coses per a la ciutadania profana: el dia 24 només s'autoritza la reflexió electoral portes endins i l'única política permesa el 25 serà el discret acte de dipositar una papereta en una caixa transparent.

No ens hauria de sorprendre que CiU hagi convocat les eleccions catalanes en aquesta data, obviant així la seva importància social, política i simbòlica. Al cap i a la fi, durant aquesta legislatura Mas i el seu executiu han dut a terme una silenciosa, però no per això menys hostil, croada contra nombroses victòries obtingudes pels feminismes durant els últims anys, tal i com il.lustren, entre d'altres accions, la seva supressió poc després d'arribar al poder del programa específic contra la violència masclista del Departament d'Interior o l'eliminació de la direcció general d'igualtat d'oportunitat de l'extingit Departament de Treball. Tampoc ens hauria de sobtar la prohibició de la Junta Electoral de la mobilització organitzada i convocada des del moviment feminista per aquest diumenge. No és la primera vegada que aquest organisme s'erigeix com a garant de la perpetuació de l'status quo polític-institucional i criminalitza la llibertat d'expressió i manifestació. O és que no recordem les abusives i arbitràries imposicions de recollida d'avals a qualsevol força política extra-parlamentària que s'ha presentat a unes eleccions? Això per no parlar de la prohibició de múltiples manifestacions per part de juntes electorals i tribunals judicials diversos amb motiu del 8 de març durant les eleccions generals de l'any 2008 o de les desenes d'acampades sorgides en plena ebullició del moviment 15M durant els comicis municipals del 2011.

No crec que calgui argumentar gaire la importància de denunciar la persistència de la violència masclista. Segueix existint i és inherent a la nostra societat, la nostra economia i les nostres relacions. És estructural. Hem de dir prou; hem de visibilitzar-la; l'hem d'eliminar. I per això, aquest diumenge a la tarda, quan els col.legis electorals encetin el compte enrere per tancar les seves portes, totes les que somiem, treballem i lluitem per un món lliure d'injustícies i desigualtats ens trobarem a Canaletes per deixar ben clar que si toquen a una ens toquen a totes i tots. No és tasca aquesta, tanmateix, només dels feminismes ni de les dones, sinó de tots i totes les rebels i desobedients. No ens deixeu soles. No us quedeu sols. Malgrat la desídia del Govern i l'autoritarisme antidemocràtic de la Junta Electoral, que corri per les xarxes, que ho sentit tothom: aquest diumenge no només hi ha eleccions; aquest diumenge tenim un recorregut a fer. Passem, a les 18 hores, del #25N a seques al #25NalCarrer.

   

La UAB, amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Redacció La Independent dissabte, 24 de novembre de 2012 18:59

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) commemora el 25 de novembre el Dia Internacional contra la Violència de Genere, posant un gran llaç lila a la façana de l'edifici d'Estudiants, a la Plaça Cívica. També ha convidat totes les facultats, escoles i serveis de la UAB a unir-se simbòlicament al caràcter reivindicatiu de la diada.

Des de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB expliquen els orígens de la jornada i denuncien que la crisi actual ha contribuït a l'augment de la violència de gènere econòmica i social contra els col·lectius més vulnerables: les dones, les aturades, les discapacitades, la infància, la gent gran, les joves, les immigrants, entre d'altres. També demanen que la universitat sigui un espai lliure de qualsevol forma de violència o d'opressió, fruit de les relacions de poder del gènere, i que treballi per crear coneixements, relacions, espais i pràctiques basades en la igualtat i l'equitat.

Més informació:
La violència de gènere en la joventut. Informació i dades d'interès

   

CUBELLES: Lectura del manifest a la plaça Balmes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Maria Trives. Cubelles. La Independent divendres, 23 de novembre de 2012 16:46

Unes cincuenta persones s´han aplegat dijous 22 de novembre a fer lectura del manifest a la plaça Balmes de Cubelles en un acta convocat per ÀGORA en motiu del  Dia Internacional de la No Violència contra les Dones  . El 25 de novembre és un dia per a recordar totes les dones que han estat assassinades, però en motiu de la convocatoria de les eleccions de diumenge 25 s'ha adelantat aquesta lectura.

ÀGORA DE DONES DE CUBELLES s'adhereix al manifest de la Xarxa de Dones Feministes contra la violència


fotos_22_nov_012_copy

   

Feministes mantenen la crida a la manifestació el 25 de novembre

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 22 de novembre de 2012 21:08

Els col·lectius feministes mantenen la crida a la manifestació el 25 de novembre, a la qual conviden a totes les dones i a tota la societat, a les 18h a Canaletes per anar plegades a la Plaça Sant Jaume.

   

MANIFESTACIÓ 25N Dia Internacional contra la violència vers les dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per L.I. dijous, 22 de novembre de 2012 21:07

Els col·lectius feministes mantenen la crida a la manifestació el 25 de novembre, a la qual conviden a totes les dones i a tota la societat, a les 18h a Canaletes per anar plegades a la Plaça Sant Jaume.

   

Estat espanyol: Avantprojecte del Codi Penal eludeix el terme "violència de gènere"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per D.C. La Independent. dijous, 22 de novembre de 2012 17:31

L'avantprojecte a la nova reforma del Codi Penal promogut pel Ministeri de Justícia eludeix el terme "violència de gènere", en evident contradicció amb la Llei de Violència de gènere, que taxativament preveu que sota cap circumstància les penes de presó poden ser substituïdes per una pena de multa, la nova reforma introdueix la mediació com una mesura per condicionar la suspensió de l'execució de la pena.

En relació amb aquests temes, diverses associacions entre les quals hi ha La Federació de Dones Progressistes, la Federació d'Associacions de Dones Separades i Divorciades, la Coordinadora Espanyola per al Lobby Europeu de Dones, la Fundació Dones, l'Associació de Dones per a la Salut, Dones Juristes Themis i la Comissió de maltractaments, s'han pronunciat mitjançant un document que han fet públic aquest dimarts, on denuncien que l'avantprojecte de reforma del Codi Penal impulsat pel Ministeri de Justícia no inclou el terme "violència de gènere" i han recordat que el terme va ser introduït de forma explícita per la Llei Integral contra la Violència de Gènere i, a més, subratllen que la terminologia "és una qüestió bàsica que ha costat molts anys d'esforç".

 

Llegiu-ne més: Estat espanyol: Avantprojecte del Codi Penal eludeix el terme "violència de gènere"

   

L'apoderament de les dones i grups de Suport, una eina de lluita contra la violència de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per Gisella Evangelisti. La Independent dijous, 22 de novembre de 2012 14:59

 

Tallers_Violncia_1

Grup de dones a la Jornada de CEPAIM

 

Totes sabem que és molt important tenir una xarxa de suport (des de familiars fins veïnes i veïns) per superar moments crítics de la vida, i un grupet d'amigues íntimes, que ens animin a sortir dels pantans emocionals, quan enfrontem situacions de violència de gènere. O amb qui es pugui reflexionar sobre com educar de forma paritària els fills i filles, quan ens envolta una família encara sexista.

Llegiu-ne més: L'apoderament de les dones i grups de Suport, una eina de lluita contra la violència de gènere

   

BARCELONA: Jornada de reflexió per visibilitzar a filles i fills de les víctimes de violència masclista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Escrit per D.C. / L.I. dimecres, 21 de novembre de 2012 22:43

Montse_Gatell._Jornada__tecnica_nias_y_ninos

 

En el marc del Dia Internacional de l'eliminació de totes les formes de violència contra la dona el pròxim 25 de novembre, la presidenta de l'MInstitut Català de les dones Montserrat Gatell va inaugurar el passat dilluns la Jornada tècnica "Filles i fills de la violència masclista. Una mirada a Catalunya " l'objectiu és el de visibilitzar a nenes i nens víctimes de la violència masclista en l'àmbit de la parella i familiar

Gatell, va exhortar la importància que "es reconegui des de tots els àmbits que els fills i filles de les dones que pateixen violència masclista són víctimes directes d'aquesta violència, que s'abordi la problemàtica amb una perspectiva integradora i al mateix nivell entre la defensa els drets de les dones i la defensa dels drets de les nenes i nens, i que no es culpabilitzi les mares per la situació que travessen els fills per evitar que es produeixi una doble victimització i una vulneració dels seus drets ".

Llegiu-ne més: BARCELONA: Jornada de reflexió per visibilitzar a filles i fills de les víctimes de violència masclista

   

Pàgina 7 de 11