Salut sexual i reproductiva

Entrevista a Morena Herrera: "Cal un debat sobre l'avortament"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Contrapunto dimecres, 12 de juny de 2013 00:58

Introducció a l'entrevista a Morena Herrera* de la  Redacció de la Revista Contrapunto

El moviment feminista d'El Salvador va impulsar durant més de dos mesos una immensa jornada a favor de l'avortament terapèutic com un dret humà a la vida, i a més com un dret en el sistema de salut de les dones; "Beatriz", és un cas símbol d'allò que passa a centenars de dones a El Salvador. Si hi hagués una llei que permetés encara que fos l'avortament terapèutic s'aturarien les injustícies i atemptats contra la vida de moltes dones.

Llegiu-ne més: Entrevista a Morena Herrera: "Cal un debat sobre l'avortament"

   

Guatemala: campanya "Protegeix-me de l'embaràs"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Cimacnoticias / La Independent dijous, 21 de març de 2013 19:04

Autoritats de govern, representants de la societat civil i del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) han iniciat la campanya "Protegeix-me de l'embaràs", que té com a finalitat prevenir la gestació en nenes i adolescents a Guatemala.

D'acord amb el UNFPA, la iniciativa busca sensibilitzar a pares i mares de família, educadors i societat civil en general sobre la situació que viuen les menors d'edat embarassades, un fenomen creixent al país centreamericà.

   

Barcelona: Jornada de reflexió i treball amb María Teresa Trejo Avalos

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 21 de febrer de 2013 16:01

ACSUR Las Segovias, Creación Positiva  l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears celebren una jornada de reflexió i treball amb María Teresa Trejo Avalos, comunicadora i activista feminista salvadorenya de l'organització Las Dignas sobre "ESTRATÈGIES DE RESISTÈNCIA PER GARANTIR ELS DRETS SEXUALS I ELS DRETS REPRODUCTIUS"

 

Jornada_Resistncia_DSiDR

   

«L'Alcorà no predica la mutilació genital de les nenes»

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Susana S. Villafañe i Julia López. Mon Comunicació / La Independent. Fotos: Susana S. Villafañe dijous, 14 de febrer de 2013 01:56

Al voltant del Dia Internacional en contra de la Mutilació Femenina s'han organitzat molts actes explicatius i reivindicatius. El passat 8 de febrer, l'escriptora Carmen Robles com a presidenta de CARMIN va realitzar el segon acte a Catalunya, al Palau Alòs de Barcelona, per denunciar i aconseguir que s'eradiqui la MGF (Mutilació Genital Femenina)

 

Llegiu-ne més: «L'Alcorà no predica la mutilació genital de les nenes»

   

Sentència d'absolució en el cas Morin que demostra que no practicava avortaments il.legals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Carme Catalán, secretària de CC.OO dimarts, 5 de febrer de 2013 00:52

La Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya manifesta estar d’acord amb la sentència que s’ha produït entorn el cas del Doctor Morin y el seu equip, en els que se’ls acusava falsament de haver efectuar  avortaments il·legals.


Amb aquesta absolució no s’acaba de tancar un dels capítols més negres contra els drets de les dones envers el seu propi cos, sinó que hi ha moltes escletxes. La primera és la de restituir tot el mal que s’ha pogut fer als i ales professionals i també a les dones que van estar encausades  – recordem que al mateix temps es van obrir altres causes a l’Estat Espanyol-.

Llegiu-ne més: Sentència d'absolució en el cas Morin que demostra que no practicava avortaments il.legals

   

6 de Febrer. Dia Internacional de Tolerància Zero contra la MGF: Reflexió i estratègia per la seva abolició

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per T.G.L.I. divendres, 1 de febrer de 2013 17:14

Cada any més de 3 milions de nenes corren el risc de patir-la

L'associació ICS-MGF celebra* la conferència: Reflexió i estratègia per l'abolició de la MGF, en motiu del  Dia Internacional de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina

La inauguració de la conferència serà a càrrec de: Leonie Attimgli, Secretària de ICS-MGF.

Després hi intervindran: Fatou Secka,  presidenta de EQUIS-MGF i vicepresidenta primera del Centre Euro- Àfrica; Aissatou Diallo, Presidenta de l'Associació Humanitària contra l'ablació de la dona Africana (AHCAMA), Modika Bah, Membre de l'associació AMAM (Associació de Dones Antimutilación); i Montse García, Tècnica formadora en el projecte "Sortir Endavant" de la Fundació CEPAIM.  Isabel Claveria, Infermera de l'equip de Treball sobre immigració i Salut de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de Drassanes, ICS i Membre de ICS-MGF, serà la moderadora del debat.


Logotipo_Equis_-2

 

El Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina es celebra cada any per sensibilitzar a la població sobre aquesta pràctica. La mutilació genital femenina, del tipus que sigui, es considera una pràctica nociva i una violació dels drets humans de les nenes i de les dones. L'OMS s'ha compromès a eliminar la mutilació genital femenina en el termini d'una generació, i per aconseguir-ho realitza activitats de divulgació, investigació i orientació dirigides a les i als professionals de la salut i els sistemes de salut.

Llegiu-ne més: 6 de Febrer. Dia Internacional de Tolerància Zero contra la MGF: Reflexió i estratègia per la seva abolició

   

Carmin, ONG contra la Mutilació Genital Femenina

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Susana Sosa Villafañe I Julia López. Món Comunicació / La Independent. Fotos de Susana Villafañe dimecres, 30 de gener de 2013 20:46

 

L'escriptora Carmen Robles com a presidenta de CARMIN està desenvolupant una campanya per aconseguir acabar amb la MGF (Mutilació Genital Femenina), que segueix éssent una pràctica normal en la majoria de països centre-africans. I per això va oferir una conferència* a Barcelona i en farà una altra pel divendres 8 de febrer, al Palau Alós de Barcelona.

Llegiu-ne més: Carmin, ONG contra la Mutilació Genital Femenina

   

Dominicana: protesten contra Codi que penalitza l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per CIMAC / La Independent dijous, 15 de novembre de 2012 19:14


El Foro Feminista en República Dominicana y la Colectiva Mujer y Salud realitzen una concentració davant de la Cambra de Diputats avui 15 de novembre, per protestar contra la reforma al Codi Penal dominicà, en el qual es vulneren els drets femenins.

El projecte de reforma que s'ha de presentar per discussió i aprovació contempla la penalització absoluta de l'avortament, redueix la pena a l'assetjament sexual, no reconeix la violència patrimonial contra les dones, i tot i que incorpora el feminicidi, es restringeix a la relació de parella, amb el que exclou tots els assassinats per raó de gènere que es produeixen fora d'aquest vincle.

Les organitzacions civils van considerar inconstitucional el projecte de Codi Penal dominicà i demandar a l'Estat garantir els drets de les dones.

   

Irlanda: la mort d'una dona, en no practicar-li l'avortament, posa en evidència la restrictiva legislació d'aquest país

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 15 de novembre de 2012 12:39

Irlanda és, després Malta (on avortar està prohibit ), el país més restrictiu de la Unió Europea. Només permet interrompre l'embaràs si la vida de la dona corre "greu i substancial risc". A més a més aquest grau de perill  és decisió del metge o de la metgesa.

Portaveus de l'Hospital Universitari de Galway, on va morir Savita Halappanavar el 28 d'octubre passat, van manifestar que no li van practicar l'avortament "Perquè, per desgràcia, Irlanda és un país catòlic i la llei ho prohibeix".

Savita Halappanavar, era una dona dentista índia de 31 anys embarassada de 17 setmanes, que estava molt malalta i amb un fetus que no podia sobreviure. Els metges van esperar fins que el fetus va deixar de bategar, quatre dies després del diagnòstic, i la dona va morir de septicèmia.

Savita Halappanavar, segons el seu marit, va expressar reiteradament a l'equip mèdic que ella no era catòlica, sinó hindú i no entenia per què li imposaven aquesta llei.

L'avortament continua sent un tema tabú en la catòlica Irlanda. La redacció de la llei intenta evitar que pugui ser titllada de no complir amb la Convenció Europea de Drets Humans. Però, la realitat és que una dona ha mort contra els Drets de les Dones.

   

Argentina: Mobilització l'1 de novembre pel dret a l'avortament legal, segur i gratuït

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 21:50

mumala_2

En els últims 30 anys han mort més de 3.000 dones per avortaments insegurs.

En aquesta data es compleix un any des d'el dictamen per al tractament del projecte de llei d'interrupció voluntària de l'embaràs presentat per la Campanya per l'Avortament legal, Segur i Gratuït, de la qual Mumalá (Mujeres de la Matria Latinoamericana) és part.

Aquesta organització  creu que el govern nacional d'Argentina és responsable de travar el debat, ja que 11 dels seus diputats i diputades no van fer quòrum.

Així mateix, la presidenta ha manifestat que la problemàtica dels avortaments clandestins no es troba en la seva agenda, permetent d'aquesta manera deixar al caprici dels i les funcionaris i governadors l'acatar o no (i per tant, incomplir) la decisió del 13 de març últim de la Cort Suprema de la Nació que va disposar que es garanteixin en tots els hospitals els avortaments no punibles (dret conquerit per les dones l'any 1921).

Llegiu-ne més: Argentina: Mobilització l'1 de novembre pel dret a l'avortament legal, segur i gratuït

   

Manifestació 28 DE SETEMBRE a Barcelona. Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 27 de setembre de 2012 14:02

El 28 de setembre se celebra el Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament, promogut per la V Trobada Feminista Latinoamericana i del Carib l'any 1990.

Els col·lectius que treballen conjuntament en l'espai Coordinació28s han convocat una manifestació, divendres 28 de setembre a Barcelona sota els lemes: NI UN PAS ENRERE EN ELS NOSTRES DRETS I LLIBERTAT; DRET A DECIDIR; i AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT. La manifestació es farà a les 19h davant la Delegació del Govern ( Mallorca / Roger de Llúria). 

En el comunicat de la convocatòria expliquen el perquè la celebració del Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament està prenent una major rellevància arreu del món: "En els darrers anys s’han endurit els atacs al dret de les dones a decidir a diferents Estats d'Europa i arreu del món (penalització total a Andorra, Malta, Irlanda, Nicaragua, Xile, R. Dominicana i Paraguay -excepte en cas de perill de la vida de la mare), a més d’un retrocés en les declaracions de NNUU (Conferència Internacional del Caire, 1994)". 

També expliquen la situació actual a l'Estat espanyol davant l'anunci del govern central d'una reforma de la llei d'interrupció de l'embaràs, inicialment prevista per finals del 2012: "la campanya d'e-cristians i el moviment catòlic antielecció, els judicis a professionals i la criminalització de les dones, han augmentat la mobilització del moviment feminista per l'exigència del reconeixement de l'autonomia de les dones sobre el propi cos, amb la recuperació de les teories i pràctiques feministes dels anys 80 pel dret a l'avortament".

Llegiu el comunicat de la coordinacio 28s


 

 

   

El delicte de la decisió sobre el propi cos

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per F.Ll. Redacció La Independent dijous, 27 de setembre de 2012 11:32

28 de setembre, Dia Internacional pels Drets Sexuals i Reproductius


El dia 20 d'aquest mes, en una entrevista en la cadena SER, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va rebutjar categòricament que pugui ser titllat de conservador. "Si m'he destacat en la vida local i en la vida autonòmica ha estat per abordar enormes transformacions", afirmava el ministre. És clar: feia referència a les reformes urbanes que es van fer durant els seus mandats com a president de la Comunitat de Madrid (1995-2003) i com a alcalde (2003-2011). "Aquesta és una actitud qualsevol cosa menys conservadora", va subratllar.  

Llegiu-ne més: El delicte de la decisió sobre el propi cos

   

Madrid: manifestació pel dret a l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 26 de setembre de 2012 00:00

La manifestació pel dret a l'avortament a la Puerta de Toledo a Madrid, es farà sota el lema:"DECIDIR NO ÉS UN CRIM. AVORTAMENT FORA DEL CODI PENAL "

"Dia d'Acció Global per un Avortament legal, Segur i Gratuït"

En el MANIFEST DE FEMINISMES 15M AMB MOTIU DEL 28 DE SETEMBRE, les convocants afirmen: "Quan parlem de l'avortament, estem parlant del dret de les dones a decidir sobre la seva vida. Això es basa en un principi no només ètic, sinó també polític: el reconeixement de les dones com a subjectes amb capacitat moral per decidir sobre les qüestions que la vida els presenta i és aquest respecte a la decisió de la dona el que fa l'avortament un dret, i no una imposició: no obliga a ningú".

Llegiu el Comunicat de Feminismes 15M pel dret a l'avortament


   

País Valencià: convocatòries de concentracions amb motiu el 28 de setembre, Dia Internacional pels Drets Sexuals i Reproductius

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 26 de setembre de 2012 00:00

La Xarxa Feminista i Intersindical Valenciana animen a participar en les concentracions convocades tant en Alacant com a Castelló i València pels Moviments i Plataformes Feministes:

28 Setembre, Dia Internacional pels drets sexuals i reproductius

Alacant: 20,00 hores. Plaça de la Montañeta

Castelló: 12.30 hores Plaça de l'Ajuntament i 19.30 hores, Plaça Santa Clara

València:19'30 hores. Delegació de Govern, Carrer Colom 60.

Acudeix!!! AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT. Durem roba o complements violets o liles: teles, mocadors, perruques, paraigües.... qualsevol complement d'aquests colors -proposen-.

Més informació a Intersindical i al web de la xarxa feminista on hi ha informació d'aquesta convocatòria i diferents documents recopilats per la coordinadora estatal: dates històriques al respecte del dret a decidir, cançons, etc:

   

Estat espanyol: LA COORDINADORA ESTATAL D'ORGANITZACIONS FEMINISTES crida a la mobilització amb motiu del 28 se setembre, DIA Intenacional PER LA DESPENALITZACIÓ DE L'AVORTAMENT.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 26 de setembre de 2012 00:00


Des de la Coordinadora Estatal d'Organitzacions Feministes, es vol aprofitar el 28 de setembre dia internacional per la despenalització de l'avortament per fer una crida de mobilització a tot l'Estat Espanyol, i expressant el seu compromís de lluita en la defensa de la salut, la vida i la llibertat de les dones, i pel seu dret a decidir.

Per la Coordinadora Estatal són temps d'un " retrocés brutal en drets conquistats". I afirma que: " Aquest context de dificultats, està sent aprofitat per les ideologies més conservadores per imposar els seus preceptes morals i religiosos amb l'objectiu d'exercir, un cop més, control sobre el cos i la vida de les dones". I citen com exemple la intenció del Ministre de Justícia del Govern del Partit Popular de restringir, encara més, la Llei actual de interrupció voluntària d'embaràs. O la mesura de la ministra de Sanitat, política social i igualtat, Ana Mato, d'expulsar del sistema públic de salut a tota persona migrant en situació irregular. Afirmen que aquesta mesura "en el cas d'un embaràs no desitjat, obligarà a moltes dones a realitzar avortaments no segurs, posant en perill la seva vida."

LLegiu el Comunicat de LA COORDINADORA ESTATAL D'ORGANITZACIONS FEMINISTES que inclou la relació de moltes manifestacions, tot i que manquen -entre d'altres, les d'Alacant i Castellò.

   

¿Tornaran els avortaments a la clandestinitat?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Diva Criado. Fotos Amada Santos dijous, 13 de setembre de 2012 05:51

La Llei actual estableix la regulació de la interrupció de l'embaràs de l'avortament lliure fins a la setmana 14, i en cas de risc de la vida o la salut de la dona o greus anomalies en el fetus fins a la setmana 22, i situa els 16 anys com majoria d'edat per prendre la decisió d'avortar

ge

Si s'aprova la reforma a la Llei de l'avortament, és imminent que torni la seva pràctica a la clandestinitat, com en els vells temps, quan era un tema prohibit i l'exercien persones poc qualificades utilitzant mètodes de dubtosa procedència amb arriscades pràctiques en condicions precàries de salubritat  ¿Quantes dones van morir?

Llegiu-ne més

   

País Valencià: MAREA VIOLETA CONTRA LA REFORMA DE LA LLEI DE L'AVORTAMENT

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dilluns, 18 de juny de 2012 12:55

conceEl Moviment Feminista de València crida a unes concentracions el dijous 21 de juny a València i Castellò per expressar la seva  indignació davant les afirmacions de Gallardón entorn de la maternitat, considerant-la destinació forçosa, central i única per a totes les dones, amb independència de la seua decisió.

Així mateix rebutgen la derogació de la Llei orgànica 2/2010 de 3 de març de salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs, per a tornar a una versió revisada de despenalització en alguns supòsits.

Llegiu-ne més

   

Campanya a Mèxic contra la criminalització de les dones que avorten

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Catòliques pel Dret a Decidir. Mèxic / La Independent dimecres, 30 de maig de 2012 00:00

Catòliques pel Dret a Decidir / Mèxic és una organització sense ànim de lucre, integrada per persones catòliques, que defensa els drets humans de dones i joves, en especial els seus drets sexuals i reproductius, incloent l'accés a l'avortament segur i legal, des d'una perspectiva ètica, catòlica i feminista.

logoccd1

Organitzacions de la societat civil inicien una campanya contra la criminalització de les dones que avorten i  demanden a candidates i candidats d'elecció popular accions concretes que garanteixin el dret a decidir de les dones a una maternitat lliure i voluntària.

Llegiu-ne més

   

Uruguai: OPS premia l'Observatori de salut sexual i reproductiva d' Uruguai

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per CIMAC / La Independent divendres, 18 de maig de 2012 09:48

 L'Oficina de Gènere, Diversitat i Drets Humans de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS), va reconèixer amb el premi "Concha Colomer Revuelta" a l'Observatori Nacional en Gènere i Salut Sexual i Reproductiva de Uruguai, per un estudi referent al tema de salut sexual i reproductiva al país. 

 El projecte guardonat aborda les necessitats i demandes en atenció a la salut, amb base a enquestes directes amb dones en edat reproductiva. L'Observatori Nacional en Gènere i Salut Sexual i Reproductiva va ser creat per Dona i Salut a Uruguai (MYSU) el 2007.

   

Vacuna contra el VPH i l'interès real per la salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per F.Ll. Redacció La Independent dijous, 10 de maig de 2012 07:53

L'aposta de l'Estat espanyol per la calendarització de la vacuna contra el càncer cervical es basa en l'afirmació que el càncer ha augmentat la seva prevalença arreu de l'Estat espanyol en els darrers anys degut entre altres causes, i segons un estudi realitzat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO), als canvis que s'han produït en els hàbits sexuals de la població: s'avança l'inici d'activitats sexuals i s'àmplia el nombre de parelles.

Llegiu-ne més

   

ICO: El virus del papil·loma ( VPH) molt estès entre les dones joves

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 3 de maig de 2012 17:17

El virus del papil·loma humà (VPH) afecta el 14,3% de les dones de l'estat espanyol de 18 a 65 anys, un percentatge que s'eleva fins al 29 per cent en el grup de joves de 18 a 25 anys. Un estudi de l'Institut Català d'Oncologia revela que el virus del papil·loma està molt més estès del que es creia, sobretot entre les dones joves, i insisteix en la necessitat de vacunar.2.000 casos de càncer de coll d'úter es diagnostiquen cada any a l'Estat. Són la causa de 700 morts a l'any.

Llegiu properament article a La Independent sobre VPH, vacunes i farmaceutiques

   

Uzbekistan: Demanen accions contra extirpacions d'úter sense consentiment

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per D.E. Redacció La Independent dimecres, 25 d'abril de 2012 21:35

Uzbe

S'estima que fins a 100 mil dones de Uzbekistan han patit l'extirpació del seu úter sense haver donat el seu consentiment, com a mesura de control de la natalitat, assenyala l'organització Avaaz que ha iniciat una campanya en online per demanar a Hillary Clinton, secretària d'Estat de EUA, que s’aturi l'ajuda econòmica i militar que el seu país ofereix al règim dictatorial uzbek.

Llegiu-ne més

   

Uruguai: Nou fre a la despenalització de l'avortament?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Isabel Pérez. SEMLac / La Independent dimarts, 24 d'abril de 2012 08:39

Tot i la seva aprovació a la cambra alta del Parlament el desembre de 2011, el projecte d'interrupció voluntària de l'embaràs sembla rebre un nou fre de l'oficialisme. Des de la societat civil, on es difon la consigna "Pedíle a tus representantes que te representen", el malestar comença a fer-se sentir.

En definitiva, el que hi ha al centre del debat central és si la interrupció voluntària de l'embaràs és un dret, o una acció que no ha de ser penalitzada (i tampoc garantida).

Llegiu-ne més

   

Brasil: Decisió judicial obre la porta per despenalitzar l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Fabiana Frayssinet *. Rio de Janeiro. IPS / CIMAC / La Independent dimecres, 18 d'abril de 2012 09:17

S'autoritza interrompre embarassos en casos d'anencefàlia fetal

  
La decisió del Suprem Tribunal Federal (STF) del Brasil de legalitzar l'avortament de fetus anencefálics, estableix un precedent per ampliar a altres casos la interrupció de l'embaràs com un dret reproductiu de les dones.
 
La decisió va ser adoptada el dimecres 11 i el dijous 12 d'abril amb vuit vots a favor i dos en contra. La decisió al·lega que si no hi ha possibilitat de vida no correspon defensar aquest dret constitucional.

Llegiu-ne més

   

Llibre "Viaje al ciclo menstrual"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dilluns, 16 d'abril de 2012 00:00

El tema del llibre Viaje al ciclo Menstrual d'Anna Salvia Ribera és "el cicle menstrual," un gran desconegut que afecta directament el 50% de la població, i indirectament al  99%.

viaje El llibre té una part "teòrica" on explica la part biològica del cicle amb dibuixos i paraules senzilles, i després parla sobre com influeix cada fase del cicle en les nostres emocions i potencials en cada moment.

"Aquest llibre és un kit de viatge per arribar a un tresor que totes les dones tenim dins, un tresor que sempre ha estat aquí però el mapa es va perdre fa molts anys, segles, potser quan les dones van ser cremades per saber utilitzar-lo. Aquest tresor és el Cicle Menstrual i aquest llibre et convida a fer un viatge real més enllà de la lectura, en el qual descobriràs com canvies al llarg del Cicle i les qualitats que aquest et regala.

Viatge al Cicle Menstrual va dirigit a totes les dones en etapa fèrtil que vulguin recuperar aquest poder i connectar amb la saviesa que ens ofereix el Cicle. Consta d'una part teòrica en què es dóna una explicació divulgativa i eclèctica del mateix a través de text i il · lustracions, i una part pràctica en què es facilita un mètode per conèixer-lo i cooperar amb ell".

Més informació sobre el llibre, presentacions i tallers 

   

Europa: Mayor Oreja lidera un moviment dins del Parlament Europeu contra l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

dijous, 12 d'abril de 2012 13:00

Segons Mayor Oreja, el “menyspreu a la vida, als drets dels no nascuts” s'està convertint en “una moda dominant a Europa a la qual no cal resignar-se”. A les seves declaracions al parlament europeu, el representant del PP va animar també a “reforçar els valors essencials dels europeus”. I el primer és, al seu judici, el dret a la vida. “És necessari un canvi d'actitud personal a l'hora de no avergonyir-nos d'uns valors que comparteixen molts europeus”, va recomanar.

Llegiu-ne més

   

Mayor Oreja lidera un moviment dins del Parlament Europeu contra l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

dijous, 12 d'abril de 2012 12:46

Segons Mayor Oreja, el “menyspreu a la vida, als drets dels no nascuts” s'està convertint en “una moda dominant a Europa a la qual no cal resignar-se”. A les seves declaracions al parlament europeu, el representant del PP va animar també a “reforçar els valors essencials dels europeus”. I el primer és, al seu judici, el dret a la vida. “És necessari un canvi d'actitud personal a l'hora de no avergonyir-nos d'uns valors que comparteixen molts europeus”, va recomanar.  

Sense destacar a cap país en concret, Mayor Oreja va comparèixer al costat d'altres companys de grup parlamentari (homes íntegrament) per informar d'aquesta reunió entre els diputats i les associacions europees anti-abortistes i demanar que s'institucionalitzin les trobades al Parlament Europeu almenys una vegada a l'any.  

Llegiu-ne més: Mayor Oreja lidera un moviment dins del Parlament Europeu contra l'avortament

   

Imparables, els embarassos en nenes i adolescents a Guatemala

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Danilo Valladares * Guatemala. IPS / CIMAC / La Independent dimecres, 11 d'abril de 2012 08:31

En dos anys la xifra s'incrementa en 20 per cent 

Estudi “Por ser niña ¿Y los niños qué?”

La quantitat d'embarassos en menors de 19 anys d'edat augmenta a Guatemala al mateix temps que l'absentisme escolar, la desintegració familiar i un llarg etcètera de conflictes socials relacionats. 

Dades del Ministeri de Salut i Assistència Social mostren una línia ascendent amb 41.000 529 embarassos en nenes i adolescents d'entre 10 i 19 anys el 2009, seguits de 45 mil 48 en 2010 i de 49 mil 231 l'any passat, fet que fa en aquest últim cas una mitjana diària de 135.

Llegiu-ne més: Imparables, els embarassos en nenes i adolescents a Guatemala

   

Índia: només 17 per cent de dones va tenir assistència durant el part

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 4 d'abril de 2012 09:21

Dones pobres i analfabetes, amb menys cures maternes 

A l'Índia, les dones que són pobres, tenen menys nivell educatiu i pateixen desnutrició, s'enfronten més obstacles per accedir a serveis de salut materna de qualitat, ha informat l'Institut Alan Guttmacher. 

En el seu estudi "Múltiples privacions i cura materna a l'Índia", l'Institut Guttmacher-organització civil que promou a nivell mundial la salut reproductiva-va analitzar la correlació entre els nivells de pobresa, educació i salut de 124.385 dones del país asiàtic, per determinar què influeix en el seu accés a serveis de cura materna. 

Es va evidenciar que un baix nivell educatiu està més fortament associat amb no rebre serveis apropiats de cures maternes. 

Llegiu-ne més: Índia: només 17 per cent de dones va tenir assistència durant el part

   

Targeta vermella i expulsió per a Gallardón

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 28 de març de 2012 12:07

Targeta vermella i expulsió (dimissió) per al Ministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón per haver dir: " La libertad de ser madres hace a las mujeres, mujeres".

   

Gallardón creu que la llibertat de la maternitat és la que fa les dones “autènticament dones”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 28 de març de 2012 08:50

Durant el ple a la Cambra Alta d'aquest 27 de març, per justificar la necessitat d'endurir la llei de l'avortament, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha dit: "Com deia Azaña, la llibertat no és allò que fa feliços els homes, sinó allò que fa els homes", per afegir: " La llibertat de la maternitat és el que fa les dones autènticament dones".

El ministre ha reiterat també la seva tesi sobre l'existència d'una violència estructural de gènere que obliga les dones a avortar.

   

Argentina: Històrica sentència d'avortament, una conquesta basada en la llei vigent

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Norma Loto, Buenos Aires. SEMlac / La Independent dimarts, 20 de març de 2012 09:28


La Cort Suprema de Justícia de la Nació (CSJ) va donar a conèixer el passat dimarts 13 de març una sentència que sosté que totes les dones víctimes d'una violació a Argentina tenen dret a interrompre el seu embaràs.

Amb aquesta decisió es deixa de banda la interessada interpretació, sempre restrictiva, en què només una dona amb discapacitat mental pot accedir a aquest dret. Una interpretació que és una eina de la qual es valen alguns sectors per iniciar la judicialització dels casos de dones violades que volen interrompre la seva gestació.

Llegiu-ne més: Argentina: Històrica sentència d'avortament, una conquesta basada en la llei vigent

   

El PP ataca els drets sexuals i reproductius de les dones tergiversant el seu significat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Joana G. Grenzner. La Independent dijous, 8 de març de 2012 14:21

El govern del Partit Popular recorre a la tergiversació lingüística i conceptual per fonamentar la derogació de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva (SSR) i Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE) de 2010, el que ha generat una immediata reacció de rebuig per part de les organitzacions feministes i de defensa dels drets sexuals i reproductius.

Un dia abans del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va afirmar que la reforma de la Llei de SSR i IVE busca defensar “el dret per excel·lència de les dones: la maternitat” i que “en la societat actual es genera una violència de gènere estructural contra les dones pel sol fet d'estar embarassades”.

 

Llegiu-ne més: El PP ataca els drets sexuals i reproductius de les dones tergiversant el seu significat

   

Nicaragua: El Bisbe de Matagalpa demana a farmacèutics de la seva diòcesi no vendre anticonceptius

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Nelson Rodríguez, corresponsa CIMAC / N.T. La Independent dilluns, 5 de març de 2012 13:38

El bisbe de la diòcesi de Matagalpa (Nicaragua), Rolando Álvarez, ha demanat als propietaris de les farmàcies de la seva ciutat que no embenen anticonceptius i d'aquesta forma treure del mercat tota medicina que “indirectament pugui causar un avortament”.
El prelat va manifestar a través d'una entrevista realitzada en un canal de televisió local, que va tenir una reunió amb 11 dels 42 propietaris de les farmàcies de Matagalpa – ciutat situada al nord de Managua -, i que aquests li van manifestar el seu compromís verbal de complir amb la seva sol·licitud.

Reaccions

 Diverses organitzacions i ONG´s que treballen en l'àmbit de la salut reproductiva a Nicaragua van manifestar no només la seva sorpresa davant les declaracions del bisbe, sinó que a més van condemnar tal petició argumentant que la pretensió d'Álvarez significa una reculada per a la salut de les dones nicaragüencs.

Per la seva banda, representants de la Xarxa de Dones de Matagalpa, van assenyalar que la iniciativa del prelat ha de prendre's amb cura atès que és coneguda la influència que la jerarquia eclesiàstica té sobre les institucions públiques i privades i la doble moral imperant al país centreamericà.

Més informació...

   

El Salvador: L'Església contra l'Estat laic atia contra l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Marta Sigarán, El Salvador. CIMAC / la Independent dimecres, 29 de febrer de 2012 09:26

Demana signatures per rebutjar reformes que "agredeixin a la família"

  En una acció que per a les organitzacions de dones i de Drets Humans (DH) és "inadmissible", la jerarquia catòlica salvadorenca va iniciar una recollida de firmes entre la feligresia per evitar qualsevol canvi a la Constitució que soscavi a "la família" i el matrimoni heterosexual, i que garanteixi el dret a l'avortament.

Fa pocs dies, l'Arquebisbat d'aquesta ciutat capital va girar una carta a tota la seva feligresia per sol · licitar firmes. El document conté la següent declaració: "Senyors diputats: els demanem que ratifiquin el més aviat les reformes constitucionals dels articles 32, 33 i 34, orientats a la salvaguarda del matrimoni, com la unió d'un home i una dona així nascuts, i la defensa del dret dels infants a tenir una mare i un pare ". 

Llegiu-ne més: El Salvador: L'Església contra l'Estat laic atia contra l'avortament

   

Mirades Feministes sobre Desenvolupament, drets Sexuals i Reproductius

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Francesca Romita, formadora en gènere dijous, 23 de febrer de 2012 12:34

Nova publicació sobre els drets sexuals i reproductius de les dones en el marc de la cooperació internacional al desenvolupament

PortadaDSR

La publicació «Mirades Feministes a l'Agenda del Desenvolupament. Drets Sexuals i Reproductius », editada per Cooperacció, amb la coL·laboració de la Diputació de Barcelona es va presentar el 2 de febrer, al Centre de Cultura de Dones "Francesca Bonnemaison" de Barcelona.

Llegiu-ne més

   

Nenes obligades a la histerectomia en hospitals palestins

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Kawther Salam, periodista palestina. Viena dimecres, 22 de febrer de 2012 15:00

LLegiu l'article de Kawtther Salam versió en anglès a : Girls Forced To Hysterectomy At Palestinian Hospitals

minis

Un investigador de la Universitat de Birzeit va descobrir un escàndol i un crim contra la humanitat en el què famílies palestines a la Ribera Occidental obliguen les seves filles a sotmetre a "cirurgia uterina"  (histerectomia).

Llegiu-ne més

   

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) insta Sanitat a que la píndola de l'endemà, es dispensi de manera gratuïta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per AmecoPress / La Independent dijous, 9 de febrer de 2012 17:32

La consellera andalusa de Salut, María Jesús Montero, ha aplaudit la proposta presentada pel president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, d'instar al Ministeri de Sanitat a que la píndola de l'endemà es dispensi de manera gratuïta en els centres de salut, en lloc de poder-se adquirir lliurement sense recepta a les farmàcies com succeeix actualment.

"Aplaudeixo la proposta de l'OMC de repartiment gratuït de la píndola postcoital en els centres de salut", ha destacat Montero en el seu compte de la xarxa social 'twitter', en què a més fa constància que a Andalusia aquesta pràctica "la fem des de 2001 i amb bons resultats ".

En concret, Montero s'ha referit a la proposta formulada pel president de l'OMC, el doctor Rodríguez Sendín, després que la ministra del ram, Ana Mato, anunciés al Congrés que ha demanat a un informe sobre els seus efectes per poder decidir de quina manera han d'accedir la ciutadania a aquest medicament.

El president de l'OMC defensa que la píndola de l'endemà es dispensi de manera gratuïta en els centres de salut o bé per la via de la recepta, cosa que permetria, segons ha indicat, "saber qui el pren, quantes vegades el pren i amb què ho barreja. També permetria poder fer un estudi de seguretat real en aquestes pacients ".

"Estem basant-nos -va afegir- en que la resposta en les nenes és similar a la de les dones adultes, és una suposició. El principi de precaució ens aconsella que de moment sigui el centre de salut el que les dispensi i que sigui de forma gratuïta , amb la qual cosa resolem no només el primer problema, sinó el segon de la manca d'equitat, ja que hi ha moltes adolescents i dones que donada la situació del país no podran pagar-la ".

   

Gallardón confirma el retrocés en el dret a l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Gloria López, AmecoPress / La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 18:44

Aquest dimarts 31 de gener les companyes de AmecoPress sortien per última vegada en la seva edició diària, almenys temporalment per culpa de les retallades, amb aquest article d'actualitat sobre el perill que plana sobre una de les conquestes fonamentals del moviment feminista a tot el Estat espanyol i sens dubte del de Catalunya.

ame2

Llegiu-ne més: Gallardón confirma el retrocés en el dret a l'avortament

   

Taller de Dinamització de la Maleta de Drets Sexuals i Reproductius

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Redacció. La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 18:10

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears impartirà el dijous, 23 de febrer, el Taller de Dinamització “La Maleta de Drets Sexuals i Reproductius”, que han co-produït l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i ha organitzat el CIRD Centre d’Informació i Recursos per a Dones Espai Jove La Fontana.

El taller té per objectiu oferir metodologia i recursos per informar sobre la salut sexual i reproductiva a joves i dones, fent-ho des d'una perspectiva de gènere.

El taller s'adreça a entitats i professionals que treballin en l'àmbit de serveis específics per a les dones, els joves, els serveis socials, els serveis de salut, l’educació, a grups de dones i a persones amb interès en els drets sexuals i reproductius.

La metodologia és teòrico-pràctica, de manera que es realitza una primera part de teoria comuna i posteriorment el grup es divideix en tallers de treball especialitzat, que inclou grup especialitzat en eines per a entitats o grups de dones, Serveis específics per a les dones i serveis socials, Serveis de salut, Àmbit de joventut i Àmbit d'educació. La presentació corre a càrrec de Maria Rosa Pons, Secretària del Consell de les Dones de l’Ajuntament de Barcelona.

Els tallers es desenvoluparan a l'Espai Jove La Fontana, C. Gran de Gràcia, 190 de Barcelona de 9 a 14 h del migdia.

Les persones i entitats interessades poden inscriure’s fins el 10 de febrer 2012, escrivint al mail a cird@bcn.cat i indicant professió i lloc de treball.

   

Pàgina 3 de 4