Institucional

Punts de llibre apoderament de les dones a les biblioteques gironines

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per L.I. dimarts, 14 de juny de 2011 12:14

FLAIX

«La societat no pot en justícia prohibir l'exercici honrat de les seves facultats a la meitat del gènere humà.» Aquesta cita de l'escriptora Concepción Arenal il·lustra un dels punts de llibre de la nova sèrie editada per la Coordinadora d'ONG Solidàries i que es distribuirà fins a finals d'any. Els nous punts contenen flaixos informatius sobre drets laborals, dret a l'aigua i la salut, sostenibilitat ambiental, educació pel desenvolupament, governança democràtica i apoderament de la dona. Els dos primers -sobre governança democràtica, i ara sobre la dona-, ja s'han començat a epartir per les biblioteques gironines i es poden passar a recollir a l'Espai de Solidaritat.

   

Associació de Dones La Frontissa: Solidaritat amb la senyora Chacón

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Associació de Dones La Frontissa dijous, 2 de juny de 2011 12:33

Carta a La Independent de l'Associació de Dones La Frontissa en Solidaritat amb la senyora Chacón.


Ministra_C_Chacon_G

L’Associació de Dones La Frontissa, no està adherida ni milita en cap partit polític, però això no ens allunya de l’acció política a tots els nivells ni de qualsevol dels altres temes que avui preocupen a totes i tots: economia, temes socials i laborals, l’estat de l’educació i la sanitat i tot el que afecta a les persones, sense que ens importi edat, procedència, sexe o opció sexual.

Llegiu-ne més: Associació de Dones La Frontissa: Solidaritat amb la senyora Chacón

   

Carme Valls, nova coordinadora de l'ICD a les Terres de l'Ebre

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per L.I. dijous, 2 de juny de 2011 09:25

 FLAIX

Carme Valls (Tortosa, 1963)  ha estat presentada aquest matí a la seu de la Delegació de la Generalitat per la directora territorial de Benestar Social i Família, Manolita Cid.
És treballadora social especialitzada en planificació i gestió en els Serveis Socials. Des de l’any 2008 ha estat responsable de les Polítiques de dones de l’Ajuntament de Tortosa.

Coordinarà el desplegament de les polítiques per a la igualtat d’oportunitats i les polítiques locals de suport a les dones de les comarques de les Terres de l’Ebre. Treballarà  per la consolidació de la xarxa de  Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) dels ens locals.  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .
 

   

Conferència a la UB: Incorporació de la perspectiva de les dones i del gènere a la política pública

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Dolors Viñas dimecres, 4 de maig de 2011 19:10

Organitzat  per Institut Interuniversitari d’ Estudis Dones i Gènere i Màster Interuniversitari de Dones Gènere i Ciutadania , Marta Selva i Anna Solà, respectivament, la ex presidenta i ex directora executiva  de l’Institut Català de les Dones, van dictar la conferència pel Master Oficial de Dones i Gènere.

                                                  

 

 

 

Certament es tractava d’un títol suggerent, sobretot en temps pre-electoral, on la majoria de professionals que ens dediquem a mirar la societat i el món des de la perspectiva de les dones ens preguntem si hi ha una manera de fer i  governar  específica de les dones.

Llegiu-ne més: Conferència a la UB: Incorporació de la perspectiva de les dones i del gènere a la política pública

   

Zapatero participarà en un acte amb candidates a favor de la igualtat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Redacció Amecopress dilluns, 2 de maig de 2011 15:53


J.L._Rodriguez_Zapatero
 

El president del Govern i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, participarà el proper dimarts a Madrid en un acte amb candidates a les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig per "presentar els compromisos dels socialistes en favor de la igualtat".

Llegiu-ne més: Zapatero participarà en un acte amb candidates a favor de la igualtat

   

Campanya electoral agresiva a Albania. Les dones cedeixein.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Diana Chuli, corresponsal de Women in the City dimarts, 26 d'abril de 2011 13:59

albania
 
  Women in the City  Llegiu l'original en italià a Woman in The City   

A Albània, aquests dies, s'ha obert un fort debat sobre les llistes electorals per a les eleccions que se celebraran el 8 de maig. El debat tracta el perquè el nombre de dones en les llistes és gairebé insignificant, malgrat la llei de quotes i sancions.

 

Llegiu-ne més: Campanya electoral agresiva a Albania. Les dones cedeixein.

   

Fòrum Hemisfèric a les Amèriques

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Sara Lovera dimarts, 19 d'abril de 2011 10:20

La ciutadania de les dones

Probablement un dels indicadors de major validesa en les democràcies emergents en el continent americà sigui l’exclosió de les dones de les elits del poder real, on es decideix el destí de les majories. Ni als Estats Units d’Amèrica, el campió dels drets civils, les dones han millorat la seva participació política. Per a Amèrica Llatina el més greu és que el dèficit més frepant és la desigualtat social i la pobresa, reconeixent que han millorat les economies en alguns països en els darrers anys, la desigualtat és el seu signe: una desigualtat entre pobresa i riquesa, cert, però la que més dol és la de tracte, classe i oportunitats, on les dones hi són presents.

Segons la Comissió per a Amèrica Llatina (CEPAL), la regió és considerada com a la més desigual del món. El 33% de la població viu sota la línia de la pobresa, això significa gairebé 200 milions de persones. La meitat o una mica més són dones.

 

aaSubsecretariaok

 

 

Llegiu-ne més: Fòrum Hemisfèric a les Amèriques

   

Cinc dones i dos col·lectius femenins rebran enguany la Creu de Sant Jordi

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Esther Molas diumenge, 17 d'abril de 2011 20:11

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dia 27 d’abril, a les 19 hores, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Cal denunciar públicament la minsa selecció de premiades, tant en la categoria de personalitats com d'entitats. Des de La Independent, però, volem visibilitzar el treball de les dones que rebran el guardó:

Montserrat Figueras i Garcia (Barcelona, 1942): Soprano.

amontserrat_figueras_ok

 

 

Llegiu-ne més: Cinc dones i dos col·lectius femenins rebran enguany la Creu de Sant Jordi

   

10 A Consulta Barcelona Decideix

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Anna Masó dimecres, 6 d'abril de 2011 19:17

Som a la recta final. D'ençà el 10 de desembre en què es va inaugurar la Consulta per la independència de Catalunya al barri de la Barceloneta, s'ha anat recollint el vot anticipat a la capital catalana, procés que finalitzarà el proper cap de setmana: el 10A. Aquesta iniciativa ciutadana nascuda el 2006, va prendre una gran embranzida a partir de l'èxit i interès assolit per la Consulta Popular d'Arenys de Munt el 13 de setembre 2009.

Consulta10A

Llegiu-ne més: 10 A Consulta Barcelona Decideix

   

El gran repte per a les properes eleccions municipals és augmentar el nombre de dones alcaldesses i regidores

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Fabiola Llanos dijous, 24 de març de 2011 20:55

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha afirmat que “el gran repte per a les properes eleccions municipals és augmentar el nombre de dones alcaldesses, ja que només ocupen un 12,5% de les alcaldies, i un 29,4% de les regidories”.

En el marc d’una conferència sobre “Dones i política” organitzada per l’Ajuntament d’Esplugues, la presidenta de l’ICD ha afirmat que “és una necessitat d’aprofundiment democràtic i justícia social aconseguir una societat en la qual les dones participin activament en la política en igualtat d’oportunitats respecte dels homes”. I ha recordat que “durant molts anys la manca de dones en els òrgans de decisió i representació política ha significat que les seves demandes, interessos i necessitats no hagin estat representats ni defensats”.

Montse Gatell ha destacat que “les mesures d’acció positiva per fomentar la participació de les dones a la política no són ni bones ni dolentes, sinó actuacions necessàries gràcies a les quals moltes dones han tingut l’oportunitat de demostrar les seves capacitats”. Ha explicat que una de les raons que justifiquen l’existència d’aquestes mesures és que “vivim en una societat on els homes encara poden renunciar a determinades tasques i en canvi les dones han de conciliar”.

Segons Gatell, “gràcies a mesures com la Llei d’Igualtat, que obliga a la paritat a les llistes electorals, els propers comicis municipals es plantegen amb moltes més dones”. I ha valorat que “fa uns anys semblava molt difícil arribar a nivells de participació de dones com el del Parlament de Catalunya, que té actualment un 41,5% de diputades, i que està per davant del Parlament Europeu pel que fa a participació femenina”.

La promoció de la participació de les dones en tots els àmbits, juntament amb la lluita contra la violència masclista i l’educació en la igualtat, és una de les línies estratègiques bàsiques de l’acció de l’Institut Català de les Dones.

   

Fixar quotes o no? El Parlament Europeu obre el debat pel 8 de març

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Anaïs Barnolas dijous, 17 de març de 2011 11:03

Ens vam disposar a agafar un avió destinació a Estrasburg on el Parlament Europeu (PE) havia organitzat pel dia de la dona i la commemoració del centenari de la lluita pels drets de les dones, el 8 de març, un seminari sobre el lideratge femení en què hi estaven convidades periodistes i eurodiputades.

foto1_del_poster_de_la_campanya_

A l'hora de fer la cua per embarcar a l'avió la primera impressió va ser la de comprovar que la majoria de les persones que s'esperaven eren homes i executius. La dada no tindria més rellevància si no fos perquè, tal com hem dit, ens dirigíem al PE per assistir a un seminari sobre la representativitat femenina al món empresarial i polític, i, per tant, es feia impensable no fixar-s'hi. Així doncs, malauradament la cua a l'aeroport va ser una premonició de la situació que ens trobaríem en el PE en què, malgrat que té un índex de dones polítiques més elevat que la resta de governs dels països europeus, solament compta amb el 34,78% de representativitat femenina.

 

Llegiu-ne més: Fixar quotes o no? El Parlament Europeu obre el debat pel 8 de març

   

“Regular la situació de les treballadores del sexe s’ha de fer amb el màxim consens”, diu Elsa Blasco

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Carreras, directora de La Independent dimarts, 15 de març de 2011 14:17

La responsable municipal fa balanç d’aquests quatre darrers anys al Consistori i respon a les declaracions del conseller d’Interior, Felip Puig

“Si el conseller Felip Puig vol regular la prostitució ho haurà de fer tenint en compte al col·lectiu de treballadores sexuals, així com les institucions i associacions que treballem per defensar els drets d’aquest col·lectiu.

elsa-blasco

No es pot començar un debat a partir d’un model preconcebut. S’ha de buscar el consens”, ha explicat Elsa Blasco, regidora de dones i joventut de l’Ajuntament de Barcelona, a l'agència de notícies La Independent. Blasco ha continuat dient “ens sembla molt bé que es reguli la situació d’aquest col·lectiu, com més se surti de la clandestinitat millor. Així es podran garantir millor els drets d’aquestes dones”.

Llegiu-ne més: “Regular la situació de les treballadores del sexe s’ha de fer amb el màxim consens”, diu Elsa Blasco

   

Montserrat Gatell: "La retallada no afectarà els serveis d'Informació i Atenció a les Dones"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Anaïs Barnolas dijous, 3 de març de 2011 15:58

La violència masclista, la dona en el món laboral i l'educació són el tres eixos prioritaris de la nova presidenta de l'Institut Català de les Dones

Fotos de: Anaïs Barnolas

Fa temps que l'exregidora ha anat forjant la seva experiència en perspectiva de gènere i igualtat com a assessora a l'Associació Catalana de Municipis, en la comissió Dona i Municipi, un grup de treball format per regidores i alcaldesses que debat polítiques institucionals adreçades a les dones.

Llegiu-ne més: Montserrat Gatell: "La retallada no afectarà els serveis d'Informació i Atenció a les Dones"

   

Carta de solidaritat amb la lluita de les dones en el món. Escrita el 9 de febrer de 2011, a Dakar, Senegal, durant el Fòrum Social Mundial

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Tona Gusi. Dakar (text i fotografies) dijous, 17 de febrer de 2011 14:03

Des de les diverses assemblees de Dones fins a l’Assemblea de convergència de les Dones del Fòrum Social Mundial, hi ha hagut tot un procés assembleari  de reflexions i debats que es materialitzen en l’anomenada Carta de Solidaritat amb la lluita de les dones del món,  redactada el 9 de febrer de 2011 a Dakar, Senegal, durant el Fòrum Social Mundial.

  

 

Llegiu-ne més: Carta de solidaritat amb la lluita de les dones en el món. Escrita el 9 de febrer de 2011, a Dakar, Senegal, durant el Fòrum Social Mundial

   

L'escriptora i historiadora Antonina Rodrigo rep dos importants premis

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Montse Fernández-Garrido*, Advocada dimecres, 16 de febrer de 2011 23:12

En reconeixement a la feina ben feta, a la lluita per la llibertat i la igualtat

"Com a reconeixement a la seva trajectòria com aarticulista i la seva tasca divulgadora en temes històrics i d'actualitat, així com pel seu compromís amb el periodisme lliure", Antonina Rodrigo va recollir el premi de nom "Seco de Lucena", el cap de setmana que concedeix el Col.legi de Periodistes de la seva ciutat natal.

 

Llegiu-ne més: L'escriptora i historiadora Antonina Rodrigo rep dos importants premis

   

La nova alcaldessa de Sant Feliu va portar abans l’àrea d’Economia essent una de les seves empremtes al municipi

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Marta Molins, El Baix Llobregat dimecres, 16 de febrer de 2011 21:29

“El Govern de l’Estat assegura que el soterrament de la via del tren de Sant Feliu de Llobregat serà un dels primers que es durà a terme a Catalunya, sobretot per raons de seguretat” afirma a La Independent


AlcaldessaSF1DSC06430

 

Lourdes Borrell (1961), la nova alcaldessa pel PSC de Sant Feliu de Llobregat des del 23 de desembre de 2010, és una dona entusiasta amb la cultura i amb la ciutat.

 

Llegiu-ne més: La nova alcaldessa de Sant Feliu va portar abans l’àrea d’Economia essent una de les seves empremtes al municipi

   

Recta final de campanya a les primàries dels socialistes catalans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Carreras dimarts, 15 de febrer de 2011 11:40

 “La mirada de les dones  en un càrrec públic aporta tendresa” diu Montserrat Tura, candidata a alcaldable a l’Ajuntament de Barcelona


mtura2

 

En la recta final de les primàries del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a l’ajuntament de Barcelona, La Independent ha entrevistat a la candidata Montserrat Tura en la seva lluita per a ser alcaldable.

 

Llegiu-ne més: Recta final de campanya a les primàries dels socialistes catalans

   

Dones electes als ajuntaments suecs

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Karin Råghall Feminist Perspectiv. Traducción de Jenny Röngren para La Independent dijous, 3 de febrer de 2011 11:59

El municipi de Mullsjö té la menor proporció de dones electes a Suècia

Els ajuntaments de Suècia encara estan lluny de la igualtat.  A 80 dels 290 ajuntaments la proporció de dones encara és menor del 40 per cent, després de les eleccions de l'any passat ( setembre 2010).”És un problema que gairebé una tercera part dels municipis ni aconsegueixin el 40 per cent” diu la politòloga Maria Jansson.
Després de les eleccions de 2006, 96 municipis tenien menys del 40 per cent de dones a l'ajuntament. L’any 2002 eren 102. Aquestes xifres suggereixen que cada vegada més ajuntaments s'apropen a la igualtat.

Llegiu-ne més: Dones electes als ajuntaments suecs

   

La ira de les dones i els homes d'Egipte

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Redacción La Independent/ Sholeh Irani, Feministiskperspektiv dimarts, 1 de febrer de 2011 12:55

Per culpa de les restriccions d'Internet que viu Egipte en aquests moments, La Independent lamenta no poder oferir la crònica de la nostra companya Randa Achmawi, periodista egípcia, sobre quin és el paper que juguen les dones en la revolta social.

Sí que podem reproduir l'entrevista concedida per Nawal El Saadawi a Sholeh Irani per a Feminist Perspektiv, així com el manifest que ens ha arribat de la cineasta egípcia Amal Ramsis.

Nawal El Saadawi: "Les dones prenen part en tot el que succeeix. El règim ens va treure molts drets després de l'última revolució a Egipte. Ara som molt prudents. No deixarem que això torni a passar. I dic el mateix a les dones tunisianes. Que siguin conscients dels perills i que no es donin per vençudes". 

Nawal_el_Sadaawi

Amal Ramsis: Manifest del Dia de la Ira, a Egipte:  "Nosaltres, la multitud concentrada a la plaça de Tahir, som qui hem encès la guspira de la revolta contra la injustícia i la dictadura".

Amal

 

Llegiu-ne més: La ira de les dones i els homes d'Egipte

   

Montserrat Gatell liderarà la nova etapa de l'Institut Català de les Dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per T.B. Redacció La Independent. dijous, 20 de gener de 2011 12:54

Coneix bé les polítiques de gènere per la seva feina a l'Associació Catalana de Municipis · Substitueix Marta Selva, que l'ha presidit durant set anys

La nova presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, té experiència política en temes d’igualtat i gènere. En els últims anys, i fins ara, n’ha estat assessora a l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Gatell hi coordinava la comissió Dona i Municipi, un grup de treball que agrupa regidores i alcaldesses, i que debat polítiques de dones per a ajuntaments i Consells comarcals. Durant aquesta etapa, Gatell ha estat la interlocutora d’aquesta comissió amb el govern de la Generalitat i l’Institut Català de les Dones. També és la portaveu del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Castellar, i ja ha insinuat que deixarà aquesta feina, tot i que legalment no són incompatibles. 

Llegiu-ne més: Montserrat Gatell liderarà la nova etapa de l'Institut Català de les Dones

   

Montse Gatell i Pérez és la nova directora de l’Institut Català de les Dones.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Tona Gusi dimecres, 19 de gener de 2011 13:54

L'intitut Català de les Dones, adscrit al Departament de Benestar Social i Família, té nova directora, Montse Gatell i Pérez. La fins ara regidora de CiU a Castellar del Vallès diu en el seu bloc a través d'una Carta Oberta
".. Formar part del govern del meu país és molt més del que jo podia esperar o desitjar. Espero, des d’aquesta nova responsabilitat, servir Castellar i Catalunya i treballar per definir el camí que ens dugui a tots a una major justícia social des de la igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones.".
   

Un 65% d’habitants de L’Hospitalet no coneixen la seva alcaldessa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per T.B. Redacció La Independent. dimarts, 18 de gener de 2011 14:24

El baròmetre de la segona ciutat de Catalunya mostra la invisibilitat de Núria Marin, tot i que la seva gestió mereix un notable

El baròmetre d’opinió pública de L’Hospitalet de Llobregat, publicat ahir, revela una dada preocupant: un 65,5% de la seva ciutadania no sap qui encapçala l’alcaldia. Núria Marín, alcaldessa pel PSC des de l’abril de 2008 (aviat farà 3 anys), quan va succeir Celestino Corbacho, és economista i va entrar a treballar al consistori l’any 1985. Abans d’ocupar l’alcaldia fou regidora d’Hisenda, primera tinenta d’alcaldia i va presidir les societats municipals de L’Hospitalet 2010 i La Farga SA.


 

 

Llegiu-ne més: Un 65% d’habitants de L’Hospitalet no coneixen la seva alcaldessa

   

Montserrat Tura vol ser la primera alcaldessa de Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per T.B. Redacció La Independent. dijous, 13 de gener de 2011 14:10

L’exconsellera competirà amb Jordi Hereu per a ser candidata a l'alcaldia de Barcelona

 

mtura

 

L’exconsellera de la Generalitat Montserrat Tura ha anunciat que vol competir amb Jordi Hereu per a ser la candidata a l’alcaldia de Barcelona pel PSC. A la web de la candidatura,afirma que es presenta “amb la voluntat que Barcelona tingui, per primera vegada, una dona que assumeixi la màxima responsabilitat institucional de la ciutat”. Tura vol continuar "servint Catalunya", i el nou repte, explica, és fer-ho des de l’ajuntament de Barcelona “un dels honors més alts de qualsevol ciutadà”.

Llegiu-ne més: Montserrat Tura vol ser la primera alcaldessa de Barcelona

   

La vicepresidenta i les conselleres del nou govern de la Generalitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Bau. dijous, 30 de desembre de 2010 14:29

 

La vicepresidenta Joana Ortega és una ferma defensora del talent femení · Dues dones més, Irene Rigau i Pilar Fernández de Bozal, completen l'exigua presència femenina a l'executiu · La presència a les secretaries generals és més paritària


Una primera anàlisi amb visió de gènere del nou govern ens mostra una desigualtat clara entre el poder que hi tenen les dones i els homes. D’onze consellers, només tres són dones.Tot i que mentre era cap de l’oposició Artur Mas havia criticat la manca de paritat que va resultar de la primera remodelació del govern de Pasqual Maragall el 2003, ara que és president tampoc no l’ha tingut en compte en la formació de l'executiu.

 

Llegiu-ne més: La vicepresidenta i les conselleres del nou govern de la Generalitat

   

Mercè Conesa primera alcaldessa de Sant Cugat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Aina Serrà. Vallès Occidental. Fotos: Jordi Serrano. dimecres, 29 de desembre de 2010 18:37

"Les dones de Sant Cugat entren també amb mi a l'alcaldia"

 

Conesa és la primera alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, en substitució del recent nomenat conseller de Política Territorial i Sostenibilitat, Lluís Recoder

La fins ara tinent d’alcalde de Territori de l’Ajuntament de Sant Cugat per CiU va prendre possessió del càrrec d’alcaldessa del municipi el 28 de desembre passat,després de la renúncia de Lluís Recoder, que ha estat nomenat conseller de Política Territorial i Sostenibilitat del govern de la Generalitat de Catalunya encapçalat per Artur Mas. Conesa ha parlat amb La Independent sobre aquest nou repte.

 

Llegiu-ne més: Mercè Conesa primera alcaldessa de Sant Cugat

   

Primera vicepresidenta però un Govern no paritari

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 28 de desembre de 2010 13:43

La futura consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, serà també la vice-presidenta del govern d'Artur Mas. Però malgrat aquest nomenament el futur govern de Catalunya s'allunya, encara més que el darrer, de la paritat. Les altres dues conselleres seran Irene Rigau a Ensenyament i Pilar Fernández de Bozal a Justícia.  

 Les associacions de dones i entitats que treballen per la igualtat i l'equitat esperen que davant aquesta situació el nou govern visibilitzi, com li correspon, l'Institut Català de les Dones. Recordem que Joana Ortega en fou presidenta el 2002 i el 2003.

 

   

Núria de Gispert: "La llei de la paritat no m'agrada, però reconec que ha ajudat les dones a avançar”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Carreras, directora de La Independent dimarts, 28 de desembre de 2010 11:44

Declaracions de la presidenta del Parlament de Catalunya a La Independent

La primera presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha proclamat Artur Mas cent vint-i-novè president de la Generalitat de Catalunya. L’acte ha tingut lloc el 27 de desembre en el Palau de la Generalitat, en un dels actes que més satisfacció personal li ha produït en tota la seva carrera política, després d’una setmana molt agitada. I ho ha fet gairebé sense veu.


                              

 

Han estat dies intensos de renovació de càrrecs, de traspàs de poders, de designació d’un nou president, d’anar a Madrid a comunicar aquesta representació al rei Joan Carles I i, finalment, de poder fer la declaració pública i solemne del nou càrrec de la primera autoritat del país. Núria de Gispert és la presidenta del Parlament més paritari de la història de Catalunya.

 

Llegiu-ne més: Núria de Gispert: "La llei de la paritat no m'agrada, però reconec que ha ajudat les dones a avançar”

   

Cristina Gallach: "La lluita per la igualtat no pot ser només cosa de dones"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Carreras. dijous, 23 de desembre de 2010 11:50

La periodista, membre del servei de comunicació del Consell de la Unió Europea,  ha parlat amb La Independent

El 30% dels líders en els negocis a Europa són dones. Un 11% de dones ocupen un lloc als principals consells d’administració de les empreses europees que cotitzen en borsa. Només un 3% d’aquestes empreses tenen una dona al capdavant de la gestió diària, i això demostra que la responsabilitat és més dispar com més important és el lloc de treball.

 

Llegiu-ne més: Cristina Gallach: "La lluita per la igualtat no pot ser només cosa de dones"

   

Núria de Gispert, primera dona Presidenta del Parlament de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per redacció La Independent dijous, 16 de desembre de 2010 14:34

Núria Gispert ha dit, durant el seu discurs de presa de posessió al Parlament: 'Les dones no hem escrit la història fins ara, però la volem escriure'.

  

Properament La Independent publicarà una entrevista amb la Presidenta del Parlament de Catalunya.

Llegiu-ne més: Núria de Gispert, primera dona Presidenta del Parlament de Catalunya

   

El vot femení i nosaltres

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Laura Freixas. Fotos: La Independent dijous, 16 de desembre de 2010 12:28

Un llibre recupera la figura de la diputada espanyola Clara Campoamor

L'aparició recent del llibre El vot femení i jo, de Laura Freixas, i la propera estrena de la pel·lícula La dona oblidada, de Laura Mañà, són dues mostres de reconeixement i recuperació de la política que va lluitar pel vot de la dona. 

Llegiu-ne més: El vot femení i nosaltres

   

Homenatge a Lídia Falcón

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per M. Dolors Viñas dimecres, 15 de desembre de 2010 14:15

LidiaFalcon2L’activista feminista i polifacètica Lidia Falcón va rebre, en motiu del seu 75 aniversari, un càlid i entranyable homenatge dels seus amics i amigues de L’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Madrid en el qual es va ressaltar les seva trajectòria com a periodista, jurista, escriptora i poetessa.

 

També li va dedicar un emotiu acte l'International Instute a Espanya -institució centenària que fomenta l’intercanvi de cultures amb els Estats Units i l’educació de les dones-. El dia abans de la celebració a l'Ateneo, va homenatjar la seva vida als EEUU, la seva obra i la seva lluita feminista amb un acte dirigit de forma magistral per la professora de literatura hispànica Linda Gould Levine, de la Montclair State University (Nova Jersey, EE.UU).

 

Llegiu-ne més: Homenatge a Lídia Falcón

   

Salut i competitivitat, l’aposta pel talent femení

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Teresa Carreras dijous, 2 de desembre de 2010 14:25

marinageli2Marina Geli i Fàbrega, Consellera de Salut en funcions


Els estats del benestar no s’haurien pogut construir mai sense una visió generosa i àmplia del concepte de salut. La salut, entesa des d’una perspectiva integral (biològica, psicològica, social, cultural, etc.), és un dels principals indicadors de la qualitat de vida. Els models públics i universals de salut no només curen, sinó que prevenen les malalties, cuiden les persones, les protegeixen i afavoreixen el desenvolupament personal en condicions de llibertat i d’igualtat.

 

És per això que considerem que els sistemes públics de salut, com a pilars bàsics de l’estat del benestar i garants de la cohesió social, també tenen un paper fonamental en el camí que ens resta per recórrer cap una situació d’igualtat real entre homes i dones des de tots els punts de vista i en tots els àmbits que afecten la vida de les persones. 

Llegiu-ne més: Salut i competitivitat, l’aposta pel talent femení

   

Mirlande Manigat: "La discriminació sexual és part de la desigualtat social que existeix al país"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Darline Gilles, Esther Labonté, Clorinde Zéphir. Port- Au-Prince. dijous, 2 de desembre de 2010 13:26

Entrevista realitzada abans de les eleccions que reproduïm pel seu interès

Per al diari Ayiti Fanm, escrit en crioll haitià. Traducció de Clorinde Zéphir per a La Independent.


La candidata a la presidència d'Haití pel RDNP (Reagrupament dels Demòcrates Nacionals Progressistes) a les pròximes eleccions explica en una entrevista els seus objectius per al país


_destacada_portada

Mirlande Manigat és la candidata del partit RDNP (Reagrupament dels Demòcrates Nacionals Progressistes) a les eleccions presidencials, i es defineix com a legalista i constitucionalista. Té formació en Ciències Polítiques i desenvolupa la seva carrera professional en aquest sector des de fa molt temps. És la primera vegada que una dona arriba tan lluny en una candidatura a les eleccions executives del país, sobrepassant altres candidats. Encara que la candidata del RDNP no es declara feminista, desitjem que posi tota la seva energia, si arriba a presidenta, a canviar la vida de les dones pobres, i a posar fi a totes les violències contra les dones a la nostra societat masclista i injusta. Les periodistes d'Ayiti Fann es van reunir amb Mirlande Manigat l’1 de novembre del 2010.

Llegiu-ne més

   

Legislatura 2006-2010: objectius del Govern per a la igualat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Montserrat Minobis dimarts, 23 de novembre de 2010 11:46

Deconstruir la violència masclista, construir una nova cultura.


Marta_Selva2

Marta Selva Masoliver, presidenta de l’Institut Català de les Dones


 La commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones ens convida, com cada any, a prendre consciència com a societat sobre el complex i multicausal problema de la violència masclista. Es tracta d’un fenomen relacionat amb tot un conjunt de models patriarcals que segueixen naturalitzant-se en el procés de socialització i que tenen l'origen en les desigualtats entre dones i homes. 

Llegiu-ne més: Legislatura 2006-2010: objectius del Govern per a la igualat

   

Objectius del govern en matèria de treball i dones, segons Mar Serna

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Montserrat Minobis dimarts, 23 de novembre de 2010 06:43

 

Ens vam marcar  uns objectius molt clars i definits


Institucional_12

Mar Serna, consellera de Treball


Per a aquesta legislatura, ens vam marcar aquestes fites:


1.- Promoure actuacions per afavorir un "Canvi cultural i de valors" vers la igualtat d’oportunitats en l'àmbit laboral.

Llegiu-ne més: Objectius del govern en matèria de treball i dones, segons Mar Serna

   

Pensadores per la pau

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Laura Fanals, Girona. Fotos: GREC dijous, 18 de novembre de 2010 11:44

Un cicle analitza el paper de la dona en la construcció de la pau

 

 madestacat“Quin paper han jugat i juguen les dones compromeses en processos de construcció de la pau arreu del món?” Aquesta és la pregunta que ha intentat respondre el cicle Pensadores per la pau. Pensaments per la pau, que ha acabat a Girona el 17 de novembre.


Es tracta d'un cicle organitzat per GREC-Resolució de Conflictes i l' Institut Català Internacional per la Pau, i que enguany s'ha enfocat en clau estrictament femenina, després que en les dues edicions anteriors s'hagués focalitzat en Amèrica Llatina i Martin Luther King. “Vam pensar que era bo que a les dones que han contribuït en la gestió de la pau, ja fos a través dels seus escrits o com a activistes, se'ls donés un cert relleu, perquè sovint queden oblidades”, assenyala Ferran Camps, director de GREC. I és que, tal i com es pot llegir en el propi fulletó promocional de les jornades, “el concepte de pau és divers i sovint no aborda la complexitat i la transversalitat de l'enfocament de gènere”.

Llegiu-ne més

   

Primera Trobada de Dones de les Illes Balears

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Begoña Piqué. Palma, Illes Balears. dimarts, 9 de novembre de 2010 13:08

En l’acte es va retre homenatge a les Dones de negre en el desè aniversari de la Resolució 1325

 

donesbalearsminiFeminisme, ciutadania i dret de les dones ha estat el títol de la primera trobada balear de dones celebrada el 5 i 6 de novembre a Palma (Mallorca), organitzada pel Consell de Participació de les Dones de les Illes Balears. “L’organització d’aquest tipus d’esdeveniments ens permet reunir dones que treballen en educació, salut, cooperació, política, entre d’altres, i generar un espai de debat en clau femenina sobre la situació actual de la dona. Per exemple, per analitzar qüestions tan importants com la supressió del Ministeri d’Igualtat”, declara Nina Parrón, Presidenta del Consell de Participació de les Dones de les Illes Balears i activista feminista.

Llegiu-ne més

   

L’educació és el camí de la llibertat i el límit de les dones és el cel

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Tona Gusi / Fotos: Casa Àsia dijous, 4 de novembre de 2010 16:10

Educació i cultura per al desenvolupament en la I Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles


En el tercer debat  d’aquesta I Trobada, que va ajuntar dones lidereses de diversos països asiàtics, de Catalunya  i de la resta de l’Estat espanyol, es va aconseguir el màxim de participació. No només entre la trentena de participants assegudes al voltant de la taula rodona, sinó també de la vintena de dones -moltes d’elles joves- pertanyents a associacions de migrades de diversos països asiàtics al nostre país.

Casa Àsia va acollir el 25 d’octubre aquesta primera trobada que, a banda de permetre l’intercanvi d’experiències, vol convertir-se en una xarxa permanent amb seu a la casa i en col·laboració amb l’entitat per a la igualtat de gènere de Nacions Unides, la UN-Women.

Llegiu-ne més: L’educació és el camí de la llibertat i el límit de les dones és el cel

   

Altres mirades sobre l'èxit de les economies asiàtiques

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Lídia Vilalta dijous, 4 de novembre de 2010 12:52

"El gènere no és un problema de dones, sinó una qüestió de la humanitat sencera" deia Ambica Shrestha, presidenta de la Federació de Dones Empresàries del Nepal i cònsol honorària d'Espanya a Katmandú, al magnífic saló del Consell de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Allà es va realitzar la Sessió Plenària Cap a una Agenda Global per a la Igualtat de Gènere, que inaugurava el VII Diàleg Orient-Occident, les discussions del cual van continuar el dia següent a Casa Àsia.Aquí es recullen algunes històries silenciades d’alguns països, explicades per professionals i activistes, que mostren una mirada diferent de la que els mitjans de comunicació informen sobre el que passa al món. I s'inclouen propostes ja en marxa que utilitzen les xarxes socials per frenar la violència contra les dones i donar-los suport en el continent asiàtic.

llegiu-ne més

   

Balanç insatisfactori per a la Igualtat entre Homes i Dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Escrit per Lídia Vilalta/ Fotos: Casa Asia dimarts, 2 de novembre de 2010 10:46

I Trobada de Dones asiàtiques i espanyoles a Barcelona
 

Barcelona, 'ciutat hospitalaria, la història de la qual ha estat esculpida amb moltes cultures' com va recordar Imma Moraleda, regidora de l'Àrea de Benestar Social i Cohesió Territorial de l'Ajuntament, va acollir la  Trobada de Dones asiàtiques i espanyoles. Es tractava de compartir experiències, bones pràctiques i coneixements sobre la 'Igualtat de Gènere i el Desenvolupament', temes proposats per debatre en els següents dies en el VII Diàleg Orient-Occident de Casa Àsia. Carmen Moreno, directora de Cooperació per a l'Àfrica, Àsia i Europa Oriental de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID) va obrir els debats, clausurats a la mateixa tarda del dia 25 d'octubre per Soraya Rodríguez, Secretària d'Estat de Cooperació Internacional.

 

Llegiu-ne més

   

Pàgina 6 de 7