Temas Culturales

Campaña por una Cataluña Cultural Paritaria

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Ma. Àngels Cabré Miércoles, 12 de Septiembre de 2012 20:00


Cataluña no será tacaña en la igualdad. Un país es igualitario o no lo es en la medida en que las mujeres participan igualitariamente en su culturabalanza

En una ocasión Jacinto Benavente, a la sazón Premio Nobel de Literatura, fue invitado por las aguerridas y cultivadas mujeres del madrileño Lyceum Club (ese fervoroso centro de creación y curiosidad intelectual que animó el panorama de la época, y que José Antonio Marina y María Teresa Rodríguez de Castro tan bien diseccionan en La conspiración de las lectoras) a dictar una conferencia en dicha sede. El célebre dramaturgo, en un necio juego de palabras, se limitó a contestar que él no daba conferencias “a tontas y a locas”. 

Llegiu-ne més

   

PER UNA CATALUNYA CULTURAL PARITÀRIA

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Redacció La Independent Jueves, 06 de Septiembre de 2012 16:26

No hay traducción disponible

El Grup de Cultura de FEMINISTES DE CATALUNYA ha començat la segona fase de recollida de signatures sota el lema PER UNA CATALUNYA CULTURAL PARITÀRIA, que queda oberta a les dones de la cultura que no van tenir oportunitat de signar la "Carta oberta a Ferran Mascarell" així com als homes de la cultura que es mostren interessats en participar en questa iniciativa.

Alhora es busca el suport d'associacions, grups o entitats de caire cultural que creguin en la paritat.

Fina al moment s'han lliurat al Conseller de Cultura 200 signatures que es volen ampliar fins arribar a les 500.

Per a més informació i enviament de signatures:http://www.feministesdecatalunya.blogspot.com.es/ Esta dirección de correo electrónico está protegida contra robots de spam. Necesitas activar JavaScript para poder verla
 
   

Tortosa: ArtXiBarri 2012. Noves relacions de convivència

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Miércoles, 06 de Junio de 2012 09:48

No hay traducción disponible

A ArtXiBarri 2012, els barris del nucli històric aporten una visió constructiva de la convivència. 

L’ArtXiBarri 2012 s’inscriu en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social “la Caixa” en l’àmbit estatal, a partir del qual aquesta primavera s’estan desenvolupant accions comunitàries a 17 territoris de l’Estat Espanyol sota el lema “Jo sóc”, que manifesta pertinença, identitat, compromís i responsabilitat amb el lloc.  A Tortosa aquesta iniciativa es promoguda per la Xarxa per la Convivència, l’entitat ACISI i l’Ajuntament.

Llegiu-ne més

   

Primera edició del festival Punto y Raya per infants i noies i nois de 6 a 12 anys d'edat

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Viernes, 11 de Mayo de 2012 11:11

No hay traducción disponible

Seguint els mateixos principis que han fet guanyar-li el títol de "festival més abstracte del món" i el reconeixement internacional, aquesta edició comptarà amb les mateixes activitats que l'"adulta" (convocatòries, tallers de creació, projeccions, instal·lacions, exposicions i PyRformances en viu) promulgant el lema: "Res de representació, només punts i ratlles". La primera edició del Punto y Raya Junior es durà a terme els dies 10 i 11 de novembre 2012 al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) amb entrada lliure i gratuïta. Durant tot l'any hi hauran activitats infantils de creació abstracta en diversos espais associats. 

Leer más: Primera edició del festival Punto y Raya per infants i noies i nois de 6 a 12 anys d'edat

   

“El disseny representa continuament el gènere de manera estereotipada”

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Elena Tarifa. Moncomunicació / La Independent. Fotografies de Rodri Barón Jueves, 10 de Mayo de 2012 09:38

No hay traducción disponible

Aquesta és la opinió de la teórica i historiadora del disseny contemporani Penny Sparke, que ha estat aquesta darrera setmana a Barcelona com a convidada especial de la trobada interdisciplinària de disseny i comunicació visual La consciencia del canvi social en el disseny, organitzada per L’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona.

Disseny

Llegiu-ne més

   

Alacant: Jornada "La igualdad en la educación y en la cultura: proceso y diálogo"

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Martes, 08 de Mayo de 2012 12:29

La Plataforma Feminista y la Asociación Cultural Sorámbulas de Alicante, con la colaboración de Clásicas y Modernas (asociación para la igualdad de género en la cultura, de ámbito estatal) organizan, este 10 de mayo, en la Universidad de Alicante la Jornada "la igualdad en la educación y en la cultura: proceso y diálogo".

El PROGRAMA cuenta con le siguientes ponencias y mesas redondas: "la Sindicatura de Greuges como vía para vigilar el cumplimiento de los derechos de igualdad de las ciudadanas", "La igualdad inaplazable", genealogía de conocimiento ocultada, análisis de la ausencia de las mujeres en los manuales de ESO; "Mujer e igualdad. Políticas públicas, Estudio 2011 del Ministerio de Cultura"; "Los retos culturales, la igualdad y la crisis", "Los planes de igualdad en la Consejería de educación y en las universidades "," La aplicación de la Ley de Igualdad en la programación cultural ", y "Intercambio de experiencias de éxito ".

La Jornada presentará también sus conclusiones y aquellas personas asistentes podrán disfrutar del humor de las viñetas de Diana Raznovich, humorista gráfica y dramaturga 

   

Así fue el 1er encuentro de las NITS de la Independent

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por D.C. Redacció La Independent Miércoles, 02 de Mayo de 2012 22:31

En el incomparable marco del Barrio Gótico, el martes 24 de abril tuvo lugar el primer encuentro de “Las Nits” de la Independent en el Bar  la Valentina organizado por Amada Santos y Diva Criado.  Las anfitrionas dieron la bienvenida a  un  buen número de asistentes, que disfrutaron de una velada de esparcimiento y diversión  con danza, magia y poesía.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Llegiu-ne més

   

Carme Riera en la RAE: La cuota invisible

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Ma. Àngels Cabré, escriptora i crítica literària Miércoles, 25 de Abril de 2012 11:24

C.RIERA_1

OPINIÓN

En fecha 19 de abril de 2012, la novelista y catedrática de literatura española de la Universidad Autónoma de Barcelona Carme Riera ha sido elegida para ocupar el sillón “n” de la Real Academia Española. Vayan por delante mis felicitaciones más sinceras a la escritora mallorquina, a quien considero una de las personas más cualificadas para formar parte de la Real Academia de la Lengua, así como una de las autoras señeras de la literatura catalana (aunque la crítica insista en equipararla siempre con sus pares femeninas y jamás con los masculinos, cosa que el común de los mortales –entre los que me incluyo- sin duda no entiende, sobre todo teniendo en cuenta que es autora de más de una veintena de libros, algunos de los cuales han merecido preciados galardones).

Llegiu-ne més

   

Acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Redacció La Independent Miércoles, 25 de Abril de 2012 10:27

No hay traducción disponible

Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema, ha estat una de les només cinc dones premiades entre les 25 personalitats reconegudes amb la Creu de Sant Jordi 2012. El reconeixement del govern català és per haver contribuït notòriament a la projecció del cinema català.

En l'acte, celebrat el 20 d'abril al Palau de la Generalitat i presidit pel president, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Passola fou també l’encarregada de fer el discurs d’agraïment en nom de totes les persones premiades i defensà la necessitat de vetllar per la cultura:“La cultura, en totes les seves manifestacions, la literatura, la música, les arts plàstiques, el teatre, la dansa, el cinema, és l’eina mes poderosa de la que disposem per forçar una realitat que no ens agrada, per somiar-ne una de millor”.

Les altres dones que han rebut la distinció són: Núria Albó i Corrons, escriptora i mestra; Dolors Canal Vilarrasa, religiosa de la Institució Xaveriana i educadora; Rosa Maria Carrasco i Azemar, directiva en l’àmbit del guiatge; i Dolors Folch i Fornesa,professora universitària.

   

Se celebra la primera de "Les Nits Independents a la Valentina"

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Jueves, 19 de Abril de 2012 15:39

No hay traducción disponible
animaci-3-text

A partir del 24 d'abril, l'últim dimarts de cada mes La Independent convida a les "NITS" en un espai adient per a relacionar-se, on la cultura i la creativitat -amb sarau i diversió- seran el centre de les vetllades organitzades per Amada Santos i Diva Criado.

Aquest proper dimarts dia 24 d'abril a les 8 del vespre, a La Valentina*, La Independent ofereix a les seves amistats des de dansa clàsica índia "Bharatanatyam" (molt poètica) gràcies a Tatyana Popova, passant per l'actuació de La Maga Glòria, i una marató de poesia amb la participació de totes i tots (cal portar el poema breu més apreciat)i finalment un sorteig relacionat amb el Dia del llibre i amb la cura pesonal.

*Bar La Valentina, Plaça Regomir 2, CP 08002. Metro L4 Jaume 1 - L3 Liceu. Barri: Gòtic

   

Cultura de la igualdad / Igualdad en la cultura

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Ma. Àngels Cabré, escriptora i crítica literària Miércoles, 28 de Marzo de 2012 15:48

cart_mod

OPINIÓN

Era de esperar que, tras unos primeros meses instalando los muebles, el partido conservador en el gobierno empezara a mostrar su verdadero rostro y no ha tardado en hacerlo. Es así cómo, entre otras lindezas, empezamos a ver cómo se lleva a cabo un paulatino proceso de acoso y derribo de los logros alcanzados por las mujeres en las últimas décadas, por cierto tan costosos. En pleno siglo XXI, ahora que tocaba recoger los frutos de tantos esfuerzos y consolidar los avances en una sociedad madurada en la gestión democrática, parece ser que toca ir para atrás, como los cangrejos.

Llegiu-ne més

   

Radiografia androcéntrica de la cultura (gracias ex ministra)

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Ma. Àngels Cabré, escriptora i crítica literària Miércoles, 14 de Marzo de 2012 10:48


d.p.periodismecultural

Todo el mundo sabe que a la ex ministra Ángeles González-Sinde le correspondió durante su mandato (2009-2011) intentar poner coto a la falta de regulación existente en Internet en el ámbito de los derechos de autoria, ninguneados hasta la saciedad ante la impasibilidad de toda las ciudadanas y ciudadanos que viven aleladamente mirándose el ombligo, haciendo un titánico esfuerzo por conservar el estado del bienestar y creyendo –dichosa ignorancia la suya- que lo que no les afecta directamente no les afecta en absoluto y, al tiempo, que el efecto mariposa no existe.

Llegiu-ne més

   

A propòsit de l’informe Bosque

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Eulàlia Lledó, doctora en filologia romànica Martes, 13 de Marzo de 2012 13:03

No hay traducción disponible

A les envistes del 8 de març, les cinc acadèmiques i els vint-i-set acadèmics que van assistir al ple de la Real Academia Española del dia 1 van subscriure un informe redactat per Ignacio Bosque titulat Sexismo lingüístico y visibilidad de la mujer.

Com que se n’ha fet molta difusió, em limitaré a tractar-ne dos aspectes. En primer lloc, a comentar-ne alguns punts concrets però, al meu entendre, rellevants de la redacció de l’informe; ho arrodoniré amb comentaris a alguns punts d’articles escrits a favor de l’expressat informe. En segon lloc, posaré alguns exemples —pocs— de la qüestió o opció que sembla que posa més nerviós l’acadèmic i resta de membres tant numeraris com corresponents, ja siguin o no professionals de la llengua. Em refereixo a les formes dobles.

Leer más: A propòsit de l’informe Bosque

   

Montmeló: Presentació de la publicació 'Per un ús no sexista del llenguatge'

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Miércoles, 07 de Marzo de 2012 20:38

No hay traducción disponible

19.30 | Presentació de la publicació 'Per un ús no sexista del llenguatge' . Ajuntament (pl. de la Vila, 1) | Montmeló (Vallès Oriental)

La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Yvonne Griley, presentarà la publicació 'Per un ús no sexista del llenguatge, editat pel CPNL. L'acte es tancarà amb la projecció de la versió catalana de la pel·lícula Potiche.

   

Granollers: 8 de març amb Un cop de mà especial “Per un ús no sexista del llenguatge”

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Miércoles, 07 de Marzo de 2012 14:00

No hay traducción disponible

Diumenge, 11 de març de 2012 a les 12:00

Celebracions

Un cop de mà especial “Per un ús no sexista del llenguatge” es presentarà a Granollers l’11 de març.

Pl. de la Porxada
Granollers

Organització: Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD)Amb la col·laboració de: Taula d’Igualtat d’Oportunitats de Granollers, Servei de Català de Granollers.

En el marc de l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones el diumenge 11 de març, a la plaça de la Porxada de Granollers, es presentarà l’especial “Per un ús no sexista del llenguatge”. Hi intervindrà la regidora d’Igualtat, Maria del Mar Sànchez Martínez, i s’entregaran els premis de la VII edició del Concurs de Cartells i el Certamen Literari De Dona a Dona.Durant aquest acte es lliuraran exemplars de la publicació Un cop de mà “Per un ús no sexista del llenguatge”, que l’Ajuntament de Granollers ha imprès per a l’ocasió.Un cop de mà és una publicació del CNL del Vallès Oriental que intenta aclarir alguns aspectes de la llengua que sovint motiven consultes o generen dubtes. Es publica mensualment des de fa més d’un any, i s’envia per correu electrònic a totes les persones que hi estiguin interessades.Aquest número especial arribarà a les bústies electròniques dels usuaris el mateix dia 8 de març.

 

Enllaços relacionats

   

La Gramàtica no és la Vida

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por L.I. Martes, 06 de Marzo de 2012 11:24

No hay traducción disponible

 respon Amelia Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política (UNED), a Ignacio Bosque, membre de la Real Academia de la Lengua (RAE) que  en un article de quatre atapeïdes pàgines a El País diumenge 4 de març critica l'elaboració de les diverses guies sobre sexisme en la llengua.

   

Campanya “Envia una carta als magistrats del TSJC en suport a l’escola en català”

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Pili Moreno. La Independent Jueves, 01 de Marzo de 2012 16:52

No hay traducción disponible

 

L’Associació Cultural Escola en Català (http://www.escolaencatala.cat/) fa fa una crida urgent per demanar que no s’executi la sentència del Tribunal Suprem que exigeix a la Generalitat que el castellà sigui llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. El proper 7 de març, 23 magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal de Justícia de Catalunya han de deliberar i fallar al respecte. Per aquest motiu Escola en Català ha organitzat una campanya d’enviament de cartes als magistrats del TSJC demanant que no s’executi la sentència. La carta es troba disponible a la següent adreça: http://www.escolaencatala.cat/envia-al-tsjc

Leer más: Campanya “Envia una carta als magistrats del TSJC en suport a l’escola en català”

   

Prop del 60% de les persones que no realitza cap consum cultural són dones

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por P.M. La Independent Jueves, 22 de Diciembre de 2011 20:21

No hay traducción disponible

El 58% de les persones que no realitzen cap consum cultural són dones. A aquesta dada arriba la 6ena onada (2010) del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, presentat per Joan Sabaté, director general de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC) en les VII Jornades de la Taula de Comunicació, el 14 de desembre. Només un 48% d’aquest grup, en canvi, són homes. Com a contrapunt positiu l’estudi confirma que aquestes persones, considerades en “situació d’exclusió cultural”, s’han reduït un 5% en 2010.

Altres característiques predominants en el grup són ser major de 65 anys, tenir estudis secundaris, trobar-se jubilat/da, pertànyer a la classe mitjana-baixa o baixa, haver nascut fora de Catalunya i tenir el castellà com a llengua habitual.

Leer más: Prop del 60% de les persones que no realitza cap consum cultural són dones

   

Presentació de la nova seu de la Fundació Felícia Fuster

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Esther Molas Miércoles, 26 de Octubre de 2011 14:34

No hay traducción disponible

Aquesta setmana s’ha inaugurat oficialment a Barcelona la nova seu d’una artista, poeta, narradora, traductora i pintora de casa nostra: Felícia Fuster (Barcelona, 1921). La Fundació Felícia Fuster, situada al carrer Camps i Fabrés, 3-11 baixos del barri de Gràcia, és una entitat privada, sense afany de lucre, que es va crear l’any 2003 i que té dos objectius principals: donar a conèixer l’obra poètica i plàstica de l’autora i, mitjançant unes beques, estimular la creació plàstica i ajudar a la realització d’estudis superiors a persones sense possibilitats econòmiques. 

 

afundaci_ff

Leer más: Presentació de la nova seu de la Fundació Felícia Fuster

   

En el Ateneo de Madrid, la identidad femenina sigue siendo tema candente de debate

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Temas Culturales

Escrito por Mercedes de Luis, Madrid Jueves, 24 de Febrero de 2011 13:01


Agrupación Ateneísta de Estudios sobre la Mujer Clara Campoamor

"Para Clara Campoamor el Ateneo de Madrid fue su segundo hogar. ¿En qué medida influyó el Ateneo en Clara? Probablemente más de lo que se piensa, porque este lugar ha sido una cantera para políticos y oradores " , escribía Luis Español Bouché en la introducción del libro La revolución española vista por una republicana. 

Campoamor ha dado nombre a la Agrupación Ateneísta de Estudios sobre la Mujer, de la cual María Teresa Arias es su presidenta.

Leer más: En el Ateneo de Madrid, la identidad femenina sigue siendo tema candente de debate

   

Página 3 de 3