Partits Polítics

Eleccions 2011 a l'Ajuntament de Tarragona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Roser Pros-Roca, Tarragona dijous, 26 de maig de 2011 10:01

Les xifres són clares i rodones. A l’ajuntament de Tarragona, de les 27 cadires que formen el plenari municipal, 10 estaran ocupades per dones i les altres 17 per homes

 

 

Llegiu-ne més: Eleccions 2011 a l'Ajuntament de Tarragona

   

Gran pujada de CiU, desfeta del PSC i d’ERC i augment del PP, les CUP i la PxC en el resultat de les eleccions municipals catalanes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Esther Molas dimarts, 24 de maig de 2011 12:39

Haurem d’esperar a saber el nombre exacte d’alcaldesses que governaran a Catalunya. Restem a l’espera dels pactes polítics en centenars de municipis catalans per comptabilitzar el nombre exacte d’alcaldesses catalanes fruit de les eleccions municipals del 22 de maig.  

La participació en el conjunt del país ha estat del 55%, més d’un punt per sobre de la de 2007. Els vots nuls i els vots en blanc han crescut més d'un punt i quasi mig punt.

 Diumenge a la nit, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, va informar dels resultats per circumscripció electoral, i per comarca: amb el 95,22% del vot escrutat, la candidatura que ha obtingut més vots ha estat CiU, amb un total de 733.020 (26,94%) i 3.729 regidors i regidores. El PSC ha obtingut 688.981 vots (25,32%) i 2.031 regidors i regidores; ERC-AM 241.969 vots (8,89%) i 1.332 regidores i regidors; el PPC 346.856 vots (12,75%) i 469 regidores i regidors; ICV-EUiA 233.206 vots (8,57%) i 395 regidores i regidors; les CUP 60.420 vots (2,22%) i 99 regidores i regidors; FIC 10.641 vots (0,39%) i 76 regidors i regidores; PXC 64.356 (2,37%) i 66 regidors i regidores; AAE1OSONA 4.177 vots (0,15%) i 51 regidores i regidors; SI 30.020 vots (1,10%) i 48 regidores i regidors i, finalment, les altres opcions han obtingut un total de 193.347 vots (7,14%) i 503 regidores i regidors. Els vots nuls han passat del 0,52% a l'1,74%. Els vots en blanc han crescut gairebé mig punt, fins al 4,5%. Recordem que Catalunya té 947 municipis.


Llegiu-ne més: Gran pujada de CiU, desfeta del PSC i d’ERC i augment del PP, les CUP i la PxC en el resultat de les eleccions municipals catalanes

   

Propostes sobre gènere programa CUP - Alternativa per Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent dijous, 19 de maig de 2011 13:51

 

CUP -

 alternativa per Barcelona 

 Desigualtats entre dones i homes, discriminacions sexistes 

 

Enfront dels ideals urbans on les ciutats serien aparentment llocs de llibertat on la població es barreja indistintament, la realitat és que la ciutat reserva per a homes i dones espais, temps i treballs diferenciats, però sobretot marcats per la desigualtat. Hi ha qui pensa que el fet que les dones i els homes es moguin en espais mixtes significa que les discriminacions ja no existeixen. Res més lluny de la realitat:

Llegiu-ne més: Propostes sobre gènere programa CUP - Alternativa per Barcelona

   

La candidatura CUP-alternativa a Barcelona i les dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Anna Ginès i Fabrellas dijous, 19 de maig de 2011 13:27

Calen més polítiques socials d’igualtat a la ciutat de Barcelona.

La presència de les dones al mercat laboral ha incrementat significativament en els darrers anys. Tanmateix, existeixen biaixos de gènere en el mercat de treball que contribueixen a la feminització de la pobresa. Com a conseqüència del rol que ocupen les dones en la cura de la llar i dels dependents (infants, persones dependents i gent gran), aquestes no es poden dedicar, o ho han de fer en menor grau, al mercat de treball. El rol de cuidadores de les dones explica els majors percentatges de dones amb contractes temporals i contractes a temps parcial, la menor presència de dones en determinats càrrecs amb responsabilitat, la desvinculació de les dones del mercat de treball per motius de maternitat, cura de fills menors, persones grans, etc.

Llegiu-ne més: La candidatura CUP-alternativa a Barcelona i les dones

   

Eleccions municipals 2011. Mar Soriano de la CUP

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent dijous, 19 de maig de 2011 12:40

 mar_foto

 

Mar Soriano és militant de la CUP de Barcelona i espresenta en les llistes de la CUP-alternativa per Barcelona i alhora n'és la responsable de gènere. Té 26 anys i és Educadora Infantil i treballa en una Escola Bressol Municipal.  Ha participat des de fa anys en els moviments socials i les radios lliures. Fa el programa feminista "La Casa de les Nines" a Radio Contrabanda. La candidata  Soriano opina que les discriminacions socials i laborals entre homes i dones segueixen existint a la ciutat . 

Hem elaborat un seguit de propostes basant-nos en la premissa que perquè totes les dones visquin en llibertat i puguin exercir en igualtat els seus drets de ciutadana, cal , en primer lloc eradicar totes les formes de violència patriarcal.

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. Mar Soriano de la CUP

   

Programa eleccions municipals i gènere 2011. ICV

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 18 de maig de 2011 22:18

DONES I POLÍTIQUES DE GÈNERE

 

ICV

 

Una ciutat equitativa entre dones i homes

Treballar per una Barcelona que fa de la convivència, la quotidianitat i la diversitat les seves senyes d‘identitat implica posar les polítiques de dones i d‘equitat de gènere en el bell mig de les polítiques municipals. Les dones a la ciutat són protagonistes en la construcció de la convivència cívica, en l‘ús dels espais més quotidians de la ciutat i en l‘ordit de relacions de proximitat com a veïns i veïnes. En aquest sentit, les dones són centrals com a constructores i receptores d‘aquestes polítiques.

Aquest model de ciutat feminitzada ha d‘afavorir que les dones i els homes que hi viuen puguin tirar endavant els seus projectes de vida des de la llibertat, la diversitat, la igualtat d‘oportunitats i l‘autonomia. Són molts els avenços aconseguits, però encara resta feina a fer i, alhora, cal donar resposta a nous reptes com ara l‘impacte de la crisi en la vida quotidiana de moltes dones de la ciutat.

 

Llegiu-ne més: Programa eleccions municipals i gènere 2011. ICV

   

El Col·legi de Periodistes torna als tribunals contra els blocs electorals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Col·legi de Periodistes de Catalunya dimecres, 18 de maig de 2011 21:52

La Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha decidit impugnar una instrucció de la Junta Electoral Central (JEC) que consagra els blocs electorals.  Per a la Junta, “està en joc la defensa de la llibertat d’informació i el dret fonamentals de la ciutadania a rebre una informació lliure, també durant la campanya electoral”.

La Junta ha decidit impugnar aquesta instrucció “per coherència amb la nostra oposició a equiparar la informació electoral amb la propaganda política”. El Col·legi de Periodistes lamenta que “es posi en dubte la feina professional i es continuï justificant la prohibició d'utilitzar plenament els criteris informatius habituals durant el període electoral, substituint-los per criteris de propaganda electoral”.

La Instrucció 4/2011 de 24 de març de la JEC interpreta l’article 66 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General i fixa el criteri de proporcionalitat del temps d’informació dedicat a cada partit polític o coalició segons els resultats obtinguts en les eleccions anteriors – i l’ordre de les informacions segons els plans de cobertura-, i no seguint els criteris periodístics habituals.

 

Amb anterioritat, el Tribunal Constitucional –després que el Suprem declarés que els col·legis professionals no estàvem legitimats per recórrer-, va acordar no admetre el recurs d’empara interposat pels col·legis de periodistes de Catalunya i Galícia, contra l’acord de la Junta Electoral Central de 14 de febrer de 2008, relatiu a la imposició dels denominats blocs d’informació electoral en la cobertura informativa de RTVE durant la campanya de les eleccions generals de 2008. La citada resolució no es va pronunciar sobre el fons de l’assumpte sinó que es basava en motius de caràcter formal, en el marc d’una interpretació restrictiva de l’admissió dels recursos d’empara.

En conseqüència, les resolucions judicials dictades en aquest procés no impedeixen la impugnació d’eventuals acords que pugui dictar la Junta Electoral Central en el futur i, per tant, el Col·legi de Periodistes de Catalunya manifesta la seva voluntat de continuar promovent totes les actuacions que siguin necessàries per tal d’oposar-se a la vulneració de la llibertat d’informació que comporta la imposició dels blocs informatius electorals.

 


--
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya 10, pral.
08007 Barcelona
Tel. 93.3171920
www.periodistes.org
   

FCONGD: El 0,7% objectiu comú per a les forces polítiques a l'Ajuntament de Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Premsa FCONGD dimecres, 18 de maig de 2011 20:05

Objectiu comú per als partits malgrat les discrepències al debat de les eleccions municipals

Els partits polítics discrepen sobre quin model de participació hi ha d’haver per a les empreses en els projectes municipals de cooperació. L’educació per al desenvolupament es planteja com a estratègia prioritària però amb diferències d'enfocament

Barcelona, 18 de maig de 2011.- L’objectiu de destinar el 0,7% a cooperació, la importància de l’educació per al desenvolupament per a la conscienciació i el paper que han de jugar les empreses han estat els tres eixos principals del debat que s’ha fet aquest matí a la seu de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament (FCONGD). En la trobada han participat representants de quatre partits: Ricard Martínez (ERC), David Compañón (ICV-EUiA), Francina Vila (CiU) i Guillem Espriu (PSC).

Llegiu-ne més: FCONGD: El 0,7% objectiu comú per a les forces polítiques a l'Ajuntament de Barcelona

   

Plataforma per Catalunya exhibeix masclisme i xenofòbia impunement

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Ana R. Crespo. Amecopress / La independent dimecres, 18 de maig de 2011 19:55

L'espot electoral del partit de Josep Anglada ha rebut múltiples crítiques però cap sanció

El partit xenòfob d'ultradreta Plataforma per Catalunya ha imprès la nota de racisme en la campanya per les eleccions municipals. No és la primera vegada que Josep Anglada atempta contra la igualtat. Ja el 2007 el fiscal d'Odi i Discriminació de la Fiscalia de Barcelona va demanar per a ell i per al regidor Joan Carles Fuentes un any i mig de presó a més d'una multa de 4.800 euros per un delicte de provocació a la discriminació i odi per repartir 3.000 còpies d'un pamflet que menyspreava el col.lectiu magrebí.

Llegiu-ne més: Plataforma per Catalunya exhibeix masclisme i xenofòbia impunement

   

Manifest campanya Intersindical Valenciana: MÉS CORESPONSABILITAT, MÉS TREBALL DIGNE

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Intersindical Valenciana dimecres, 18 de maig de 2011 19:49

Macu Gimeno

"Volem que es recorde especialment amb motiu de les eleccions autonòmiques i locals. Totes les mesures que s'adopten amb l'excusa de la crisi passen per retallar els drets socials i econòmics de la classe treballadora. Però no es pot oblidar que les dones som la meitat d'eixa classe treballadora i tant es dona que siguem joves o més majors: la discriminació laboral en totes les seues formes ens va a acompanyar al llarg de tota la nostra vida laboral.
La doble i triple jornada que fem les dones és fruit de la poca participació e implicació dels nostres companys en el treball domèstic i en la cura de les persones. La maternitat i els rols de cuidadores de les dones són motius per tal que les empreses ens paguen menys salari, per tal de tindre menys cotització, etc. Volem una societat més justa i solidaria, una societat igualitaria on el treball -remunerat o no- siga cosa de totes i tots!.".

------------------------------------------------------------------------------------------

Manifest campanya INTERSINDICAL VALENCIANA: Més coresponsabilitat, més treball digne

 

Les dones continuem sent quasi en exclusiva les responsables i encarregades directes de la cura dels fills i del treball domèstic, la qual cosa ens impedeix un accés al mercat de treball en igualtat de condicions que els homes, i això ens espenta a l'ocupació precària. L'origen d'aquest repartiment desigual està en la divisió sexual del treball, en el model: home sustentador, dona dedicada a la cura. Per això, malgrat que la nostra preparació acadèmica és major, la nostra progressiva incorporació al mercat laboral, la fem en desigualtat de condicions i arrosseguem aquestes diferències al llarg de tota la nostra vida. Nosaltres ens hem incorporat al món del treball remunerat, però els homes no ho han fet al del treball domèstic i de cura. Aquesta situació, lluny de millorar, s'agreuja amb les polítiques neoliberals que s'estan adoptant amb l'excusa de la crisi, i que segueixen perpetuant aquests rols.

-        Les dones tenim més taxa d'inactivitat laboral i d'atur. El primer trimestre d'enguany la taxa d'atur femení és d'un 21,94 per cent, al costat del 20,76 per cent del masculí.

-        El 40 per cent de les persones en atur són joves, i més de la meitat són dones amb formació bàsica o superior.

-        Som les dones les que sol·licitem reduccions de jornada, permisos i excedències per poder compaginar tan bé com podem la criança i cura de les persones dependents amb el treball remunerat. Un 80 per cent dels contractes a temps parcial es concentren en la població femenina.

-        A la Unió Europea la taxa d'ocupació de les dones es redueix en 15 punts quan són mares, mentre que en els homes augmenta en 6 punts. D'altra banda, dones amb una preparació acadèmica superior han d'abandonar el mercat laboral perquè no poden conciliar la criança amb el seu treball.

-        Només un mínim percentatge dels permisos de maternitat són gaudits pels pares, el mateix passa amb les excedències per cura de familiar. Les retallades del govern de l'Estat han deixat ajornada l'ampliació del permís de paternitat a 30 dies, la qual cosa tampoc no ajuda a incentivar la coresponsabilitat en la criança de filles i fills.

-        Les dones hem de treballar 418 dies enfront dels 365 que treballen els homes, per a poder percebre el mateix salari. En els dos últims anys a l'Estat espanyol, com a mitjana, els salaris dels homes han sigut un 25 per cent superiors als de les dones. Aquesta discriminació salarial incideix en les prestacions per atur i en les futures pensions.

-        Només el 30 per cent de les dones arriba a el 100 per cent de la seua pensió. Una de cada quatre dones majors de 65 anys està sota el llindar de la pobresa.

 

COM AFECTEN LES DONES LES MESURES ADOPTADES PEL GOVERN ENFRONT DE LA CRISI?

Si les dones abans de la crisi ja estàvem en una situació de desavantatge, les mesures que s'estan adoptant pel Govern de l'Estat, les retallades en la despesa en serveis públics, la reforma laboral i l'acord econòmic i social, agreugen més les desigualtats de gènere en l'àmbit del treball assalariat, domèstic i reproductiu, ja que perpetua el repartiment desigual d'aquests. Estem veient que se suprimeixen línies de subvenció a programes d'igualtat, un pas arrere important, que va començar amb la supressió del Ministeri d'Igualtat a què es van sumar governs autonòmics amb l'excusa de reduir la despesa pública.

-        Amb la modificació de la negociació col·lectiva s'acaba amb la garantia de la negociació i regulació de les condicions de treball. La necessitat d'un salari sotmet les dones a l'arbitrarietat de l'empresa, sense cap garantia.

-        La falta d'inversió pública en escoles infantils de 0 a 3 anys o centres de dia fa que les dones tinguen més difícil conciliar la vida personal i la laboral. A més genera més atur, per raó de ser sectors feminitzats.

-        La crisi està servint d'excusa per a no dedicar els recursos necessaris per al desenvolupament dels plans d'igualtat, tant en les empreses com en les administracions públiques. Sense els plans d'igualtat, les dones seguirem sent discriminades en l'àmbit laboral i es continuarà invisibilitzant la violència sexual en el treball.

-        L'augment del còmput de jubilació de 15 a 25 anys és pitjor per a les dones, ja que tenim majors períodes d'inactivitat pels anys dedicats a la cura. L'extra de cotització de 9 mesos (fins a un màxim de 2 anys) per cada criatura no compensa els anys que les dones hi dediquem. Com que només s'aplica a les mares, continua perpetuant el rol de cuidadores de les dones, a més d'excloure les cures dedicades a les persones en situació de dependència.

-        L'ampliació de l'edat de jubilació als 67 anys afecta la salut de les dones, a causa de les dobles i triples jornades realitzades al llarg de la vida laboral. En sectors especialment feminitzats com educació, sanitat, serveis socials o neteja, és complicat realitzar les mateixes funcions a mesura que es compleixen anys, pel desgast físic i psíquic.

-         Un 51,38 per cent de les pensionistes ho és per un dret derivat, la majoria per viduïtat. A més, un 70,63 per cent de les persones que perceben pensions no contributives són dones. Aquestes pensions són encara inferiors en quantia a les de viduïtat.

Algunes de les mesures que s'han adoptat es volen justificar en part per la baixa natalitat i l'augment de l'esperança de vida de la població. No es vol escoltar les dones que demanem coresponsabilitat en la cura, que sabem que quan no hagen de renunciar a la vida professional per a ser mares, augmentarà la taxa de natalitat. Quant a l'esperança de vida, se'ns diu que les dones vivim més anys, però no es parla de les condicions de salut precària que arrosseguem per les dobles i triples jornades realitzades durant tota la nostra vida laboral. Pitjor salut i en molts casos pensions de misèria. És aquest el futur que volem?

 

HI HA ALTRES ALTERNATIVES PER A AFRONTAR LA CRISI

La igualtat de gènere és necessària per a reordenar l'economia i distribuir equitativament el treball i els recursos necessaris per a un desenvolupament sostenible. Aquells països on els organismes d'igualtat tenen un paper important són els millor posicionats econòmicament. No obstant això, els governs neoliberals fan l’orella sorda i només plantegen mesures que van en contra de la igualtat, en contra de les dones i els seus drets, aconseguits després d'anys de lluita feminista i obrera. Però quines són aquestes alternatives?:

-        Coresponsabilitat en la criança i l'educació dels nostres fills i filles, perquè les empreses tinguen les mateixes obligacions amb nosaltres que amb els homes i no tinguen excuses per a discriminar-nos.

-         Repartiment equitatiu del treball domèstic i de la cura de les persones en situació de dependència.

-         Inversió en serveis públics com escoles infantils de 0 a 3 anys i centres d'atenció a persones dependents o centres de dia, perquè dones i homes puguem conciliar la vida personal i la laboral, i ajudar, a més, a la creació d'ocupació femenina.

-        Racionalització dels horaris laborals i reducció de la jornada, passos imprescindibles per a conciliar l'àmbit públic i el privat, a més de contribuir al repartiment del treball remunerat en un moment en què les xifres de l'atur s’acosten als cinc milions de persones aturades.

Així mateix, ja que l'acord econòmic i social estableix que s'estudiarà la regulació del treball de les empleades de la llar i la seua adscripció al règim general de la Seguretat Social, com també la cotitularitat en les explotacions agrícoles d'ambdós cònjuges, considerem necessàries i urgents aquestes dues regulacions, perquè són dos sectors on les dones estan especialment discriminades i invisibilitzades.

Les dones volem tindre un treball digne i en igualtat de condicions respecte als homes. Les mesures adoptades no han fet més que agreujar més les desigualtats. Només amb el repartiment equitatiu del treball domèstic i de cura posarem fi a la divisió sexual del treball i les discriminacions històriques que patim les dones, tant en la vida laboral, com en la jubilació.

La societat hi eixirà guanyant. Perquè el potencial de les dones no es pot malbaratar com s'està fent ara. Invertir en igualtat és fer-lo en progrés i benestar. Per això, des de l'Àrea de la Dona d'Intersindical Valenciana reivindiquem   MÉS CORESPONSABILITAT, MÉS TREBALL DIGNE.

   

Eleccions municipals 2011. Elsa Blasco d' ICV

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 18 de maig de 2011 13:58

elsa_blasco

 Es presenta en el número 2 de la llista d'ICV. Blasco és des del 2007  la regidora de Dones i Joventut a l’Ajuntament de Barcelona. Durant el seu mandat com a regidora de Dones i Joventut ha entrat en funcionament el centre d’acolliment d’urgències per l’atenció a dones que pateixen violència.

A nivell de Joventut, sota el seu lideratge s’està desplegant el Pla d’Equipaments Juvenils de Barcelona. Aquest Pla ha suposat l’obertura de set nous equipaments juvenils i l’ampliació de dos més, entre d’altres aspectes

Elsa Blasco té 44 anys i és llicenciada en Filologia Francesa.

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. Elsa Blasco d' ICV

   

Eleccions municipals 2011. María Luisa Ibáñez del PPC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dimecres, 18 de maig de 2011 13:36

De quina manera l’equip de govern que surti s’ocuparà de les dones? Respon María Luisa Ibañez del PPC          

                                                           marialuisa3x3

María Luisa Ibañez exerceix fa tretze anys com a consellera del districte de Les Corts.  L’any 2007 va entrar com regidora a l’Ajuntament de Barcelona i des de gener de 2011 ha tornat a reprendre el càrrec. 

Va néixer a Barcelona el 1949. Casada i amb dos fills, gaudeix amb la música, especialment tocant el piano i en el seu temps lliure es relaxa llegint. Va estudiar gestió d’empresa i màrqueting i es va afiliar al Partit Popular l’any 1996. 

És coordinadora electoral del PP i també és membre de la secretaria de consum de la província de Barcelona.

Maria Luisa Ibáñez respongué a la convocatòria de la Plataforma Feminista, a un acte de presentació i debat del  programes electorals des d'una mirada de gènere, moderat per la feminista, advocada i periodista Lídia Falcón.

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. María Luisa Ibáñez del PPC

   

Eleccions municipals 2011. Maite Fandos de CiU

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dimecres, 18 de maig de 2011 13:25

                                                        maite_fandos

 

Maite Fandos, fou la Directora Executiva de l'Institut Català de la Dona des de l'any 2000 al 2003. I Presidenta del Consell de la Dona de CDC del 1997 al 2001.

Actualment és Regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Presidenta de la Comissió d'Educació, Cultura i Benestar i Vicepresidenta i Portaveu i Consellera al Consell comarcal del Barcelonès. Presidenta de la Comissió d'Educació, Cultura i Benestar. Vicepresidenta i Portaveu i Consellera al Consell comarcal del Barcelonès. Va la cinquena de la llista de CiU a les eleccions 2011 de la capital de Catalunya.

Maite Fandos nasqué a Barcelona el 14 d'abril de 1963. És casada i mare d'un fill. Va cursar estudis de Dret a l'UB i feu el Programa de Lideratge per a la Gestió Pública (IESE). Treballà a l'empresa "Professional Gràfic" i al  Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya  des del 1990 al 2000.  És militant a CDC des de 1986. Fou  Consellera Municipal d'Horta Guinardó del 1987 al 1991.  Actualment és Secretària de Militància i Formació i membre del Secretariat Permanent del Comitè Executiu Nacional de CDC. 

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. Maite Fandos de CiU

   

Programes eleccions municipals i gènere 2011: PSC i CiU

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent / Món Comunicació dimarts, 17 de maig de 2011 13:43

                   PSC

 

Propostes de génere del PSC en els seu programa electoral: Llegiu més

 "El PSC defensa la igualtat d'oportunitats i l'equitat de gènere i a més té capacitat per al seu desenvolupament en els ajuntaments. La crisi no és una excusa per no aplicar polítiques de gènere, és una qüestió de model de societat i de creure en l'estat de benestar: les dones de Barcelona han de poder exercir i desenvolupar la seva ciutadania amb ple dret, des de l'equitat amb els home, sense obstacles per portar una vida autònoma lliure ", amb aquestes frases s'inicia la presentació del programa electoral del PSC-BCN. I per a això es repensaran  i posaran al dia les polítiques d'igualtat de l'Ajuntament de Barcelona concretades en plans (Pla d'Igualtat, Pla contra la violència, Pla municipal de les Dones ...) i programes específics.

                           

CiU

 

PROPOSTES DE GÈNERE DE LA FEDERACIÓ de CiU AL SEU PROGRAMA ELECTORAL: llegiu més

“Reivindiquem incorporar la visió de les dones en tots els àmbits de la política i de la societat per poder construir un país més equilibrat” amb aquesta afirmació en el seu programa marc de la federació de CiU -Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC)- per a les eleccions municipals del 22 de maig de 2011: “Catalunya: pobles i ciutats amb un sol projecte de país” la coalició nacionalista proposa un seguit de punts per treballar per la igualtat. A partir d’aquí cadascun dels programes electorals de les viles catalanes recull aquesta reivindicació amb més o menys intensitat.

   

Eleccions municipals 2011. Ester Capella d’Unitat per Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per T.G. Redacció La Independent dimarts, 17 de maig de 2011 11:16

De quina manera l’equip de govern que surti s’ocuparà de les dones? Respon Ester Capella d’Unitat per Barcelona

                                                                  Ester Capella

Nascuda a La Seu d'Urgell el 1963, es va llicenciar en dret a la Universitat de Barcelona el 1986. Especialitzada en dret penal i matrimonial, ha exercit al Col·legi d'Advocats de Barcelona, membre durant 6 anys de la Comissió del Torn d'Ofici del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Va deixar la presidència de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates al presentar-se per ERC a les municipals de Barcelona del 2007 i aquest 2011 es presenta des d’ERC per a la coalició Unitat per Barcelona. També ha format part de l’associació Dona i Drets i ha estat una de les impulsores de la Plataforma de Dones de Catalunya per Ahotsak, així com de la Iniciativa Jurídica en defensa del procés de Pau a Euskadi.

En diferents ocasions ha manifestat que treballa “per aplicar polítiques que afecten els drets civils” i deia el 2007, en les seves primeres eleccions com a integrant de la llista d’ERC: “Per mi la vida és política. Ser advocada vol dir certa implicació en la vida de la gent i en la societat en que vius. Quan defenses drets estàs defensant un model determinat. A través de les estratègies jurídiques obligues que hi hagi un canvi en les interpretacions de les lleis, contribueixes a una interpretació de la societat.”. 

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. Ester Capella d’Unitat per Barcelona

   

Programa eleccions municipals i gènere 2011 de CiU

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 17 de maig de 2011 10:28

   

                CiU

 

PROPOSTES DE GÈNERE DE LA FEDERACIÓ de CiU AL SEU PROGRAMA ELECTORAL

Reivindiquem incorporar la visió de les dones en tots els àmbits de la política i de la societat per poder construir un país més equilibrat” amb aquesta afirmació en el seu programa marc de la federació de CiU -Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC)- per a les eleccions municipals del 22 de maig de 2011: “Catalunya: pobles i ciutats amb un sol projecte de país” la coalició nacionalista proposa un seguit de punts per treballar per la igualtat. A partir d’aquí cadascun dels programes electorals de les viles catalanes recull aquesta reivindicació amb més o menys intensitat.

Llegiu-ne més: Programa eleccions municipals i gènere 2011 de CiU

   

Programa eleccions municipals i gènere 2011 del PSC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Redacció La Independent / Món Comunicació dilluns, 16 de maig de 2011 18:42

PSC

 Propostes de génere del PSC en els seu programa electoral

 "El PSC defensa la igualtat d'oportunitats i l'equitat de gènere i a més té capacitat per al seu desenvolupament en els ajuntaments. La crisi no és una excusa per no aplicar polítiques de gènere, és una qüestió de model de societat i de creure en l'estat de benestar: les dones de Barcelona han de poder exercir i desenvolupar la seva ciutadania amb ple dret, des de l'equitat amb els home, sense obstacles per portar una vida autònoma lliure ", amb aquestes frases s'inicia la presentació del programa electoral del PSC-BCN. I per a això es repensaran  i posaran al dia les polítiques d'igualtat de l'Ajuntament de Barcelona concretades en plans (Pla d'Igualtat, Pla contra la violència, Pla municipal de les Dones ...) i programes específics.

 

  

Llegiu-ne més: Programa eleccions municipals i gènere 2011 del PSC

   

LLeida: Taula Rodona 2.0 sobre Cooperació organitzada per la Coordinadora d’ONGD i aMS

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Coordinadora d'ONG de Lleida dijous, 12 de maig de 2011 19:00

Les formacions polítiques que van participar a la Taula Rodona 2.0 sobre Cooperació organitzada per la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida el 2 de maig van contreure un conjunt de compromisos verbals que hem recollit en el document que us adjuntem. Des d’ara, afrontem la tasca de seguiment perquè el que es va dir davant de les entitats i la ciutadania es compleixi fil per randa. I ho fem amb un primer pas: demanar a les set formacions polítiques que hi van ser presents que signin el ‘Compromís Municipal contra la Pobresa’.


12/05/2011

El ‘Compromís Municipal contra la Pobresa’ vol ser l’expressió local del Pacte d’Estat contra la Pobresa. Es convida a les formacions polítiques locals a signar aquest marc de mínims exigibles, a partir del que els representants d’aquestes forces polítiques van dir públicament durant la Taula Rodona 2.0. Hi van participar Maria Rosa Ball (PSC), Xavier Caufapé (CIU), Salvador Puy (PP), Montse Bergés (ERC), Ramon Camats (ICV-EUIA-E), Ramon Usall (CUP) i Àngels Ribes (C's).


Els 4 compromisos dels partits


Donarem suport i potenciarem el treball del teixit associatiu de la ciutat de Lleida.


Destinarem, com  a mínim, l’1% del pressupost municipal a les polítiques de solidaritat i Cooperació, reafirmant la moció acordada per unanimitat al Ple municipal del 26-09-2008 de l’Ajuntament de Lleida.


Mantindrem la Regidoria de Cooperació com una estructura administrativa autònoma i independent de qualsevol altra.


Es donarà la importància que li pertoca a l’àmbit de la cooperació i la solidaritat visibilitzant les diferents actuacions derivades en pro de la sensibilització de la ciutadania de Lleida.


I, recollint el primer objectiu del Pacte d’Estat contra la pobresa, el document conclou:


“...subscrivim aquests compromisos i treballarem en coherència per destinar-hi tots els esforços necessaris per fer-los realitat; ja que existeix un imperatiu ètic, social, polític i econòmic d’assolir l’objectiu d’eradicar la pobresa al món mitjançant l’acció decidida, efectiva i compromesa de la cooperació internacional en tots els seus nivells”.


Tota la Taula Rodona es pot consultar en un document


Si no hi vau ser o si voleu repassar algun detall del que es va dir, hem elaborat un document amb tot el que va donar de si la taula rodona. Un pdf que inclou l'article resum (políticament incorrecte), la relatoria de tot el debat, les preguntes de la ciutadania, el seguiment de la taula rodona a les xarxes socials, les propostes electorals de les formacions i el ‘Compromís Municipal contra la Pobresa’.


Convé recordar el missatge que el públic va donar al final de la Taula Rodona del passat 2 de maig: "Lleida és i ha estat ciutat exemplar en cooperació descentralitzada. Ara, més que mai, cal SOLIDARITAT amb els que més ho necessiten en temps de crisi. Estarem pendents dels vostres compromisos. Ja vam sortir al carrer l'any 94 i, si cal, tornarem a sortir-hi".

   

El Consell de la Joventut de Barcelona llença una campanya per a fomentar el vot jove de cara al 22M

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per El Consell de la Joventut de Barcelona dijous, 12 de maig de 2011 18:51

NOTA DE PREMSA 12-5-1

El Consell de la Joventut de Barcelona llença una campanya per a fomentar el vot jove de cara al 22M

Amb el lema de “Re-vota’t”, l’objectiu de la campanya és contribuir a que el proper 22 de maig  els i les joves de la ciutat reflexionin què volen fer amb el seu dret a vot i tinguin la màxima informació per a decidir-lo, en unes eleccions especialment importants per al col·lectiu juvenil, el més castigat per la crisi.

El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha llençat una campanya de foment del vot jove de cara a les eleccions municipals del proper 22 de maig. L’objectiu de la campanya és contribuir a que els i les joves de la ciutat es plantegin què fer amb el seu dret a vot i tinguin el màxim d’informació per a decidir la seva opció. El lema de la campanya és “Re-VOTA’t” i s’acompanya de la frase. “El 22M no és cap paròdia”, en referència a la imatge gràfica de la campanya, que està inspirada en el popular programa de sàtira política de TV3, “Polònia”. La campanya es vehicula, en bona part, a través d’¡nternet, mitjançant la web http://www.revotat.cat. Durant les dues setmanes de campanya electoral la web anirà incorporant progressivament 11 vídeos en els quals els 5 candidats a l’alcaldia de les formacions amb representació política al consistori respondran a 11 preguntes sobre temes de joventut i ciutat.  

Tot i que el Consell ha realitzat campanyes de foment del vot jove durant les darreres convocatòries electorals municipals, enguany s’ha considerat que aquesta és especialment estratègica, per l’alt nivell de desafecció política entre els i les joves i perquè  el col·lectiu juvenil ha estat el principal perjudicat per la crisi. Per això, des del CJB s’ha volgut que la campanya recordi als i a les joves que informar-se i exercir el dret a vot és molt important per a temes que els afecten de ple com el treball, la formació, l’habitatge o els equipaments juvenils, entre d’altres qüestions.

  Durant la setmana vinent, i en el marc de la campanya, també se celebraran 2 debats amb candidats joves que es realitzaran en universitats de la ciutat i un altre debat en un dels programes de COM Ràdio. A la web de la campanya Re-VOTA’t s’hi pot trobar tota la informació sobre aquests debats, així com les propostes que realitza el CJB en matèria de joventut als diferents partits polítics i els enllaços als programes de les diferents formacions amb representació al consistori barceloní.  

Els cartells amb la imatge i la web de la campanya s’han fet arribar a espais estratègics per arribar als i a les joves com a Punts d’Informació Juvenils, equipaments juvenils, les prop de 1000 associacions juvenils de la ciutat, facultats i altres centres d’ensenyament superior.

 

Més informació:

Joan Vilaplana

Àrea de Comunicació del CJB

93 237 22 85//605 02 98 74

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

   

El Col·legi de Periodistes de Catalunya rebutja els boicots de partits polítics a mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Tona Gusi dijous, 12 de maig de 2011 12:10

Butlletí del Col·legi de Periodistes de Catalunya - 12 de maig de 2011

El Col·legi de Periodistes de Catalunya rebutja els boicots de partits polítics a mitjans de comunicació

El Col·legi de Periodistes de Catalunya es totalment contrari al boicot que alguns partits polítics realitzen contra mitjans de comunicació per raons de línia editorial. Vetar a mitjans, com és el cas del PP amb El Periódico de Aragón o el PSOE madrileny amb La Razón, és inacceptable i un atac directe a la democràcia i la llibertat d’expressió.
Per a la vicedegana Neus Bonet, “els ciutadans tenen el dret inalienable a ser informats des de la llibertat i la
pluralitat informativa, amb el rigor i el respecte que sempre han de  caracteritzar la tasca informativa”. Per a la vicedegana, “la crítica que realitzen els mitjans de comunicació és necessària en democràcia .
“Qualsevol tipus de censura és un atemptat a la llibertat d’expressió”, ha precisat Bonet. El Col·legi demana als partits polítics i als seus dirigents que donin exemple a la ciutadania en la seva defensa de la llibertat d’expressió i de la lliure expressió de les idees, especialment en temps electoral.

   

El periodistes dels mitjans públics mostren el seu rebuig als blocs electorals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Tona Gusi dijous, 12 de maig de 2011 12:06

 

Blocs Electorals

 Els periodistes del mitjans públics han decidit mostrar el seu rebuig a la imposició dels blocs electorals. Novament, s’obliga a aquests professionals a elaborar la informació de la campanya seguint un temps i ordre segons els resultats dels comicis de fa quatre anys, i no amb criteris professionals i periodístics. En un manifest fet públic a l’inici de la campanya, el Col·legi recordava que “amb la imposició d’aquests blocs, els partits polítics desacrediten els mitjans públics i perjudiquen la confiança de la ciutadania en la seva feina”.


Reunits a la Comissió de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes, representants dels comitès professionals o d'empresa de TV3, Catalunya Ràdio, TVE i RNE, Com Ràdio, Barcelona Televisió i Televisió i Ràdio de L’Hospitalet van decidir visualitzar la seva posició fent vaga de signatures o de llegint textos de protesta.


A BTV, la redacció no signa les peces i s’informa que la durada de les informacions no ha estat feta sota criteris periodístics. També s’ha decidit fer constar quan les imatges són senyal realitzat pel partit polític. A Com Ràdio es llegeix a tots els blocs electorals un comunicat elaborat pel comitè professional.


Pel que fa als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, els blocs electoral són inclosos dins dels informatius segons el criteri periodístic dels editors. Com en les darreres campanyes, a TV3, 3cat24.cat i Catalunya Ràdio les informacions electorals no van signades. Així mateix, els presentadors recorden que la durada i ordre responen a la proporcionalitat que imposa la llei, i s’ofereixen peces informatives que expliquin l’actitud i les demandes dels professionals de la informació.


Als mitjans municipals de L’Hospitalet, els periodistes de Ràdio L’Hospitalet, Televisió L’Hospitalet, Diari L’H i Digital-h expressen la seva postura contrària als blocs llegint un comunicat a tots els espais informatius i no signant les informacions.


El Col·legi de Periodistes dóna suport a totes aquestes accions i lamenta que es continuï justificant la prohibició d'utilitzar plenament els criteris informatius habituals durant el període electoral, substituint-los per criteris de propaganda electoral.

   

Eleccions 22M País Valencià. La importància del nostre vot.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Teresa Mollá. Ontinyent. País Valencià dimecres, 11 de maig de 2011 11:39

Autonòmiques i municipals al País Valencià

D’aquí a uns dies hem d’anar a votar per triar els que, durant els pròxims quatre anys ens representaran al capdavant d’ajuntaments i algunes comunitats autònomes.

La llei d’igualtat imposa presències equilibrades entre dones i homes a les llistes electorals i aquest criteri, en si mateix ja va ser un avanç i comporta una garantia de presència mínima de dones i no aleatòria com passava abans.

urna22m

El Partit Popular, dins de la seva estratègia populista, fàcil, aleatòria i sense continguts ferms en matèria d’igualtat entre dones i homes ara presumeix de tenir més dones a les seves llistes que qualsevol altre partit i de tenir en el seu programa propostes per a una igualtat real entre homes i dones.

M’he molestat a acostar-me al seu programa electoral, tant a l'autonòmic com al municipal.

Llegiu-ne més: Eleccions 22M País Valencià. La importància del nostre vot.

   

Eleccions municipals 2011. Lucía Solís del PSC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dimarts, 10 de maig de 2011 11:13

De quina manera l’equip de govern que surti s’ocuparà de les dones? Respon Lucía Solís del PSC

  lucia_solis

 Va néixer a Barcelona, l’any 1965. És Graduada Social i està especialitzada en Desenvolupament Econòmic Local i Regional. Té experiència en la inserció laboral i en les polítiques d’igualtat entre homes i dones a l’Ajuntament de Sabadell i a la Generalitat de Catalunya. Es defineix com a socialista i feminista. Milita al PSC des de l’any 1988. Afirma que no pot : “concebre la meva vida sense el treball cap a la igualtat d’oportunitats entre les persones i, evidentment, faig un èmfasi especial en la igualtat entre homes i dones.”.

Se la pot coneixer més a El bloc de Lucía Solís

Llegiu-ne més: Eleccions municipals 2011. Lucía Solís del PSC

   

Eleccions municipals 2011: Les ONG demanen compromís als governs municipals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Comunicació FCONG dijous, 5 de maig de 2011 15:32

www.fcondg.org

ONG i col·lectius socials entren en Campanya amb el lema “Escull les persones primer, la crisi no és excusa”

Barcelona, 5 de maig de 2011.- Les coordinadores autonòmiques d'ONG amb altres plataformes i xarxes d'organitzacions socials han elaborat un decàleg reivindicatiu contra la pobresa i les desigualtats que es presentarà als partits polítics i als nous governs municipals perquè garanteixin un compromís públic en favor de les persones.

Coincidint amb l'inici de la campanya electoral, més de 30 ciutats a l'Estat espanyol acolliran actes per demanar el vot responsable a la ciutadania i exigir que la crisi no sigui utilitzada com a excusa per retallar els drets de les persones, especialment de les més vulnerables, tant a casa nostra com arreu.

En el context de retallades socials i després de conèixer que la cooperació internacional partirà una davallada històrica a Catalunya i suposarà un nou incompliment dels compromisos governamentals, les ONG exigeixen als poders polítics més coherència amb les seves responsabilitats adquirides.

Sabent que la retallada del govern català afectarà especialment l'Educació per al Desenvolupament i la sensibilització, les ONG hi aposten com a eines imprescindibles en la generació de consciència crítica i en la lluita contra la pobresa, i demanen el seu impuls al decàleg.

La Campanya “Escull les persones primer, la crisi no és una excusa” reclama coherència als governs, i també que siguin solidaris, compromesos, participatius i transparents.

---------------------------------------------------

Les ONGD iniciem la precampanya electoral
ESCULL les persones primer, la crisi no és excusa
Tenim 10 propostes per lluitar contra la pobresa i les desigualtats al món.
Contra la pobresa, ESCULL un govern


1. Solidari, que assumeixi públicament compromisos amb les persones
més empobrides i vulnerables, d'aquí i d'allà.
2. Que inverteixi en les persones més empobrides i vulnerables, que
no retalli la despesa social i busqui noves fonts d'ingressos. Que
assumeixi dedicar el 0,7 del seu pressupost consolidat a Ajut al
Desenvolupament el 2015.
3. Que busqui assolir el major consens en la lluita contra la pobresa i
la mantingui fora del debat partidista, a través de la firma/compliment
del Pacte contra la Pobresa.
4. Que doni suport a les organitzacions socials com un actor clau en
l'exercici democràtic, per ser les més properes a la ciutadania.
5. Que impulsi l'Educació per al Desenvolupament i la
Sensibilització, com una eina imprescindible en la generació de
consciència crítica i en la lluita contra la pobresa.
6. Coherent, que tingui com un principi orientador de l'acció del conjunt
del seu govern la solidaritat, la justícia social, les polítiques actives per al
desenvolupament, un desenvolupament sostenible i la defensa dels drets
humans.
7. Obert a la participació de la societat civil en la construcció de les
polítiques públiques, priorizant la creació, i, en el seu cas, la consolidació
dels òrgans de participació amb caràcter no només consultiu sinó
preceptiu.
8. Transparent, que rendeixi comptes de cara a la ciudadania, fent pública
l'execució presspostària i la memòria anual.
9. Eficaç en la gestió, amb mitjans suficients per assolir l'impacte més
positiu en la vida de les persones més empobrides i vulnerables.
10. Compromès amb l'eradicació de la pobresa extrema fins al 2015,
implicant tota l'acció de govern cap a aquest objectiu.

   

Eleccions locals 2011: Programes.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per T.G. Redacció La Independent dimecres, 4 de maig de 2011 19:38

Com els equips de govern s’ocuparan de les dones?

Foto0041_2

 Un parell de dies abans que comencés oficialment la campanya de les eleccions locals, la Plataforma Feminista, amb Lidia Falcón al capdavant, va convocar a les responsables de gènere i polítiques de dones dels diversos partits amb representació a l’Ajuntament de Barcelona a un acte de presentació i debat del seus programes electorals.

Respongueren a la invitació: Lucia Solís pel PSC, Esther Capella per ERC (unitat per Barcelona) i Maria Luisa Ibáñez pel PP. Entre el públic Sandra Ezquerra de la CUP (en no tenir representació a l’Ajuntament de Barcelona no era a la taula). La Independent reproduirà en els propers dies les seves intervencions i cercarà les de la resta de responsables dels partits que no hi eren presents.  

Llegiu-ne més: Eleccions locals 2011: Programes.

   

Manifest Plataforma Feminista: Eleccions municipalsl

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Plataforma Feminista dimecres, 27 d'abril de 2011 13:38

Les DONES DE LA TERTÚLIA FEMINISTA DE L' ATENEU DE MADRID, constituïdes en PLATAFORMA FEMINISTA, davant la imminent celebració d'eleccions municipals i autonòmiques, es dirigeixen als partits polítics per tal de conèixer quins són els programes que defensen per a resoldre aquells problemes que afecten les dones, entre els que trobem com més greus i urgents:

1 .- El inacceptable nombre de casos de violència física, psíquica i sexual contra les dones, així com de femicidis que es produeixen cada any, que l'Observatori de Violència del Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat quantifica en 545 dones assassinades des de 2003 , primer any en què s'unifiquen les estadístiques. En cinc anys el terrorisme masclista ha acabat amb la vida de 345 dones.

2 .- L'alarmant augment de la prostitució a causa de la crisi econòmica, tant per les màfies dedicades al tràfic de dones amb fins d'explotació sexual com per la inducció a la mateixa per proxenetes que poden ser familiars de la víctima, incloent a nens i noies menors d'edat, que obtenen cada any més ingressos d'aquesta classe d'esclavitud.

3 .- L'avanç de la feminització de la pobresa en tots els sectors més febles: solteres amb fills menors, divorciades que no cobren les pensions compensatòries ni d'aliments, vídues sense pensió o d'import miserable.

4 .- La ofensiva masclista que han desencadenant les associacions de homes en la campanya de les denúncies falses per violència contra la dona, així com la utilització de la Síndrome d'Alienació Parental, acceptat per una part de la judicatura i de la fiscalia i aprovat per alguns psiquiatres, que està causant terribles problemes a les mares i als fills menors, víctimes de violència i d'abusos sexuals.

5 .- La desocupació crònica que pateix la població femenina, que dobla la masculina.

6 .- El percentatge de població activa femenina espanyola que és un dels més baixos de la Unió Europea, situant-se en aquest moment en el 52%.

7 .- Les escandaloses diferències salarials entre les dones i els homes, de les que ni tan sols es tenen dades fiables, ja que en aquest mes de març s'ofereixen percentatges molt diferents segons les comunitats. Així mentre Emakunde, Institut de la Dona del País Basc, diu que els salaris femenins són la meitat que els masculins, uns mitjans informen que la mitjana espanyola se situa en el 18% i altres arriben al 30%.

8 .- El subocupació de les dones que tenen major preparació intel.lectual i professional que els homes.

9 .- La minúscula presència de dones en els càrrecs directius, tant de les empreses privades com de les públiques, el percentatge presentat oficialment amb motiu del Dia Internacional de la Dona és del 10%, i que desdient els suposats avenços publicitats oficialment ha baixat en els últims anys. Segons l'estudi sobre la presència de dones en els consells d'administració de l'Ibex35 que publica l'observatori Add Talenti, només 4 van accedir a un lloc en algun d'aquests consells durant 2010, enfront de les 6 de l'any anterior oa les 14 del 2008.

10 .- Les tasques de cura i atenció domèstica són realitzades en la seva majoria per dones, a les quals dediquen de mitjana 4 hores diàries.

11 .- La baixa natalitat, la menor del món, amb 1,3 fills per dona adulta, el que significa que no hi ha relleu per a la generació anterior. La població espanyola baixarà en els pròxims anys amb el consegüent empobriment i manca de recursos de tota la societat.

Davant d'un decebedor descripció de la situació de la dona,

CONSIDEREM, que la majoria d'aquests problemes que indiquen l'abandonament del inalienable deure de protecció que ha de l'Estat a les seves ciutadanes, en un país democràtic, industrialitzat i avançat, es deuen a les mancances que pateixen els serveis públics al nostre país.

Així, les deficiències que pateixen els cossos de seguretat, tant les policies locals com les autonòmiques, amb personal escàs, amb poca preparació i no especialitzat fan ineficaç la protecció que necessiten les dones amenaçades de violència masclista, així com la investigació i persecució dels delinqüents. De la mateixa manera la manca d'agents i de mitjans provoca que es desatengui la vigilància i el desmantellament de prostíbuls, locals de contactes, Puti-clubs, cases de massatges, on encoberta o directament s'exerceix la prostitució fins i tot amb dones traficades d'altres països i menors. L'escàndol és que alguns ajuntaments concedeixin llicències de construcció i permisos d'explotació directament a bordells.

 La insuficient dotació de l'Administració de Justícia-com a exemple oferim la informació que mentre a Alemanya amb 80 milions d'habitants té 80.000 jutges, a Espanya, amb 45.500.000 tenim de totes les jurisdiccions 4.700-, el que significa que no hi ha prou jutjats especialitzats, ni fiscals, ni funcionaris per atendre la tramitació de les denúncies per violència, violacions, abusos sexuals a menors, així com són escasses i de vegades únicament anecdòtiques les unitats mèdiques forenses. De tal manera, és impossible que s'atenguin amb promptitud i l'atenció deguda els processos de violència, violació, abusos sexuals a menors, divorci, custòdia, pensions alimentàries, que necessiten exploracions psicològiques i psiquiàtriques en profunditat, d'investigacions policials i del temps adequat perquè el jutge tingui un coneixement exacte del problema que ha de sentenciar. Tal manca de mitjans, que origina la precipitació i negligència en l'actuació dels òrgans judicials, condueix sovint a resolucions judicials injustes que perjudiquen a les dones i als menors.

 L'escassa i mal distribuïda xarxa d'escoles infantils, campaments i organitzacions de vacances per a nens i adolescents, residències per a gent gran, atenció primària sanitària, treballadores i assistents socials, els impedeix a les mares amb fills menors ia les dones que han de tenir cura a majors i discapacitats acceptar un treball assalariat a jornada completa. El 60% de les dones actives deixen la seva ocupació quan tenen el seu primer fill i no solen reprendre fins cinc anys més tard, amb la pèrdua econòmica i de valoració personal que això suposa tant per a elles mateixes com per al país. Els contractes de treball eventual, a temps parcial i sense cobertura de seguretat social, són fonamentalment femenins.

Tenint en compte que la implantació d'una xarxa suficient i adequada dels esmentats serveis públics constituiria al seu torn un important cabal de llocs de treball per a les dones.

CONSIDEREM que ja que una part important de les competències que fan referència als problemes i mancances que hem ressenyat anteriorment corresponen als ajuntaments ia la majoria de les comunitats els governs es renoven en aquesta convocatòria electoral, és a la responsabilitat d'aquestes institucions resoldre'ls amb promptitud i eficàcia.

Per això,

ENS DIRIGIM a tots els partits polítics que es presenten a aquestes eleccions reclamant una declaració explícita de quins són els seus programes per resoldre tan importants i decisius aspectes de l'organització social i econòmica que no només afecta les dones, sinó a tots els ciutadans del nostre país que construeixen dia a dia el futur.

Madrid, 10 de març 2011.

   

Les eleccions al Parlament de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Editorial La Independent dimarts, 30 de novembre de 2010 13:41

eleccions_mini1Passades ja les eleccions al Parlament de Catalunya, amb el triomf de CiU, és hora que des de La Independent donem un cop d’ull a la nova composició de l’hemicicle català. Hi hem pogut percebre un augment de la presència de dones, atenent-nos a la composició de cadascun dels gups parlamentaris. El Parlament de Catalunya és format per 135 escons, que han quedat repartits de la següent manera: CiU 62 escons - 25 dones; PSC 28 escons - 13 dones; PP 18 escons - 7 dones ( l’únic partit en què la seva cap de llista i de grup parlamentari, ara, és dona); ICV-EU 10 escons – 5 dones (paritat total); ERC- 10 escons – 3 dones; Ciudadanos 3 escons - cap dona; Solidaritat Catalana per la Independència 4 escons - cap dona. Això ens dóna un total de 54 diputades i un 40% de presència femenina. 

llegiu-ne més

   

José Montilla: ‘Volem que les empreses de més de 100 persones treballadores elaborin plans d’igualtat"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Teresa Carreras dimarts, 16 de novembre de 2010 10:23

José Montilla, candidat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a les eleccions al Parlament de Catalunya


Foto_Montila1En relació als temes d’Igualtat quins han estat els èxits del tripartit? Què hi ha aportat el seu partit?


El compromís dels socialistes en relació a la igualtat de gènere ha permès sumar esforços, cosa que no hauria estat possible amb una aliança conservadora del Partit Popular i Convergència i Unió. Així, el 2007, va entrar en vigor la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes, impulsada pel GovernZapatero. Un dels seus eixos estratègics era millorar la participació de les dones en el mercat de treball en condicions d’igualtat d’oportunitats.

Llegiu-ne més

   

Artur Mas: “Cal incidir en les polítiques educatives, per tractar d’impregnar el sentiment d’igualtat entre homes i dones”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Teresa Carreras dimarts, 16 de novembre de 2010 10:00

Artur Mas, candidat de Convergència i Unió (CiU), a les eleccions al Parlament de Catalunya


arturmas1En relació als temes d’Igualtat quins han estat els èxits del tripartit? Què hi ha aportat el seu partit?

 

Més que èxit del tripartit crec que el guany d’aquesta legislatura ha estat la Llei contra la violència masclista, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. Des de CiU vam treballar intensament en el tràmit parlamentari per tal de vestir una llei més integral que permetés abordar aquesta xacra des de totes les vessants. Tot i això, no n'hi ha prou i cal seguir lluitant de forma decidida per eradicar aquests delictes de la societat.

Llegiu-ne més

   

Joan Herrera: "Impulsarem l’aprovació de la Llei per la Igualtat perquè desaparegui la desigualtat, clarament injusta, entre homes i dones"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Teresa Carreras dijous, 11 de novembre de 2010 12:58

 

Joan Herrera, candidat per Iniciativa Catalunya-Verds (ICV) a les eleccions al Parlament de Catalunya.


herrera

En relació als temes d'Igualtat, quins han estat els èxits del tripartit. Què hi ha aportat el seu partit?


La primera cosa que considero destacable, i que és la base de tot el que s’ha fet posteriorment, és l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que va suposar un canvi substancial en el reconeixement dels drets de les dones.

Llegiui-ne més

   

Joan Puigcercós: “Apostem pel lideratge transformacional i el talent femení com a eines necessàries per l'economia i la societat catalana”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Escrit per Teresa Carreras dijous, 11 de novembre de 2010 12:52

Joan Puigcercós, candidat d'Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament de Catalunya.

 

puigcercosminiEn relació als temes d’Igualtat quins han estat els èxits del tripartit? Què hi ha aportat el seu partit?


 Des d'Esquerra hem tingut l'honor i la responsabilitat institucional de liderar les polítiques de dones al Principat mitjançant l'Institut Català de les Dones (ICD). Les nostres polítiques han begut directament del moviment feminista, establint diàleg i col•laboració constant amb les associacions i entitats de dones.

En aquests anys hem pogut posar en marxa mesures cabdals per a la garantia dels drets de les dones en tots els àmbits.

Llegiu-ne més

   

Pàgina 5 de 5