Comunicats

La RIPVG llama a derrumbar techo de cristal en la prensa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per RIPVG dijous, 3 de maig de 2018 16:27

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) llama a los Estados a instrumentar políticas que garanticen acceso equitativo a la propiedad y a los cargos de dirección y toma de decisiones en los medios de comunicación.

"Alcanzar la paridad y erradicar la discriminación por razón de género en la prensa y el periodismo, es una asignatura pendiente", recuerda este #3M.

Este 3 de mayo, en el Día Mundial de la Libertad de Prensa, la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) hace un llamado a las naciones a instrumentar políticas que eliminen de una vez por todas, el techo de cristal y la discriminación de género, que limita y obstaculiza a nivel mundial, el acceso de las mujeres a la propiedad y a los puestos de dirección y toma de decisiones en los medios de comunicación.

Sólo el 27% de los puestos de alta dirección en las empresas mediáticas están ocupados por mujeres en comparación con el 73% que ostentan los varones, según el informe global de la Fundación Internacional de Mujeres en los Medios (IWMF) sobre el estado de la mujer en los medios de comunicación.

Los países nórdicos, que suelen salir bien en monitoreos sobre la igualdad de género, no son muy diferentes tampoco. Aunque si existe paridad en las redacciones periodísticas, a nivel de decisión es otra cosa. En los 6 grupos de medios más grandes de esos países, el 94% de las direcciones ejecutivas son ocupadas por varones. Los hombres también dominan con 82% en puestos de alta decisión y 72% en las juntas directivas.

En Estados Unidos, sólo el 9% de los medios son presididos por mujeres mientras que en Europa sólo el 12% de los puestos ejecutivos de este sector son ocupados por mujeres. En España, por ejemplo, el Informe de la Asociación de la Prensa de Madrid (APM) del 2017, revela que las mujeres ocupan el 10,9% de los cargos de dirección en medios impresos de ese país, el 7,8% en radio y televisión y apenas el 3,9% en medios digitales.

En la Ciudad de Buenos Aires, Argentina, en cuatro medios públicos (Televisión Pública, Canal de la Ciudad, Radio Nacional y Radio Ciudad) el promedio de mujeres con cargos jerárquicos es 27% y varones 73%.

El número de propietarias de medios de comunicación es ínfimo a nivel mundial y existen escasos indicadores de género que visibilicen esta realidad. En México, por ejemplo, menos del 5% de las concesiones de tv y el 10% de la radio, que son otorgadas por el Estado, están en manos de mujeres.

Es decir, las mujeres ocupan más del 40% de las redacciones y representan el 60% de las personas tituladas de periodismo, pero su número baja ampliamente en la medida que se asciende en la escala jerárquica, de manera que ningún país del mundo ha logrado la paridad sobre la propiedad y ocupación de cargos de alta dirección y toma de decisiones en los medios de comunicación.

Por ello, en esta fecha, la Red Internacional, que agrupa a periodistas de 36 países, advierte con preocupación que, la escasa y muchas veces, nula presencia de mujeres en los consejos de administración y en la propiedad de las empresas mediáticas, representa una amenaza para el pluralismo y la democracia.

Asimismo recuerda que, a 23 años de la Plataforma de Acción de Beijing, donde 189 países del mundo se comprometieron a incrementar la participación y el acceso de las mujeres a la toma de decisiones en los medios de comunicación, los Estados parte están obligados a adoptar medidas hasta garantizar un acceso equitativo a la prensa para mujeres y varones.

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) urge a los Estados a promover la construcción de indicadores de género, que visibilicen las condiciones laborales y la participación de las mujeres en la propiedad y cargos de dirección de los medios de comunicación, para empezar a cambiar esta historia de discriminación.

Alcanzar la paridad y erradicar la discriminación por razón de género en la prensa y el periodismo, es una asignatura pendiente y es urgente empezar a trabajar en la construcción de un entorno seguro para la libertad de prensa, sin techos de cristal, sin violencia ni acoso sexual para las mujeres en las redacciones, sin precariedad ni brecha salarial, propiciar condiciones laborales favorables para la conciliación de la vida privada y profesional.

HashTag:
#3M #PorMediosSinTechoDeCristal #PorMasPropietariasDeMedios #MujeresEnLaPrensa

   

Declaració del CNDC sobre la sentència del cas de La Manada. CNDC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent divendres, 27 d'abril de 2018 15:35

 

cncd

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya rebutja fermament la sentència de l'Audiència Provincial de Navarra per la qual es condemna a 9 anys de presó i a 5 de llibertat vigilada, després del compliment de la pena, a cada un dels cinc membres del grup anomenat "La Manada", jutjats per la violació grupal d'una noia durant els Sanfermines de 2016.

Llegiu-ne més: Declaració del CNDC sobre la sentència del cas de La Manada. CNDC

   

Declaració del CNDC sobre la sentència del cas de La Manada

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent divendres, 27 d'abril de 2018 15:30

 

cncd

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya rebutja fermament la sentència de l'Audiència Provincial de Navarra per la qual es condemna a 9 anys de presó i a 5 de llibertat vigilada, després del compliment de la pena, a cada un dels cinc membres del grup anomenat "La Manada", jutjats per la violació grupal d'una noia durant els Sanfermines de 2016.

Llegiu-ne més: Declaració del CNDC sobre la sentència del cas de La Manada

   

Comunicat ASDones: Totes al carrer: No és abús, és una violació. Prou justícia patriarcal

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Comunicat ASDones dijous, 26 d'abril de 2018 20:26

Comunicat ASDones

Des de la sectorial de Dones de l'ANC volem expressar el nostre més contundent rebuig a la sentència de la manada feta pública avui (cas Sanfermines2016).

Davant uns fets tant greus un cop més la justícia espanyola ha demostrat la seva incapacitat a jutjar uns fets per tal i com han succeït i no per allò que interpreta que ha passat.

És vergonyós i intolerable que un a sentència minimitzi qualsevol agressió sexual. Una violació no té cap justificació possible. Ni una. Mai ho és perquè NO és NO sempre.

Aquest judicial posa en evidència les estructures d'estat patriarcals del Regne d'Espanya: un sistema judicial arbitrari i masclista i un cos de seguretat que perd tota credibilitat, si és que en tenia alguna. No podem oblidar que 2 dels agressors pertanyen a la Guàrdia Civil, cos armat de l'estat.

És una sentència que també menysté l'esforç dels col·lectius feministes per elaborar i activar protocols de prevenció i actuació pel gaudi de festes lliures d'agressions sexistes. En definitiva, una sentència que premia la cultura de la violació front el respecte a les dones.

Aquest vas s'ha donat a Pamplona, però el maltracte que rebem moltes dones a les instàncies judicials també es dóna a casa nostra. Tenim l'oportunitat d construir un estat a favor de totes i tots, basat en la llibertat i el respecte als drets de les dones. Només així la República serà llibertat per a totes i tots.

Des de l'Assemblea Nacional Catalana animem a totes les persones que vulguin expressar el seu rebuig a assistir a les convocatòries que s'estan fent per aquest vespre a les places davant els ajuntaments.

A les 20h totes i tots al carrer arreu del país i a les set a Barcelona ens trobarem a la plaça de Sant Jaume.

Prou justícia patriarcal.
Ens volem segures.
Ens volem lliures

   

Nueva York. La RIPVG Revisa en CSW62, avances para la igualdad en medios

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redació La Independent dimarts, 13 de març de 2018 11:26

 

 

 

SDG Planet-50-50-Logo-Lockup-Blue-Web-72dpi ES

 

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) participará  en la revisión de los avances y pendientes para lograr el acceso de las mujeres a los medios de comunicación

Llegiu-ne més: Nueva York. La RIPVG Revisa en CSW62, avances para la igualdad en medios

   

Sectorial Dones ANC: DECLARACIÓ 8 DE MARÇ 2018 FEM VAGA. FEM REPÚBLICA. LLIBERTAT

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent divendres, 2 de març de 2018 16:12


Juntes som més! diu el manifest del 8 de març 2018 cridant a totes les dones a plantar-nos i fer vaga. Una vaga laboral, de cures, de consum i estudiantil.

Des de la sectorial Dones ANC animem a totes a sumar-nos a la mobilització internacional de la vaga per reivindicar i fer visibles les desigualtats i opressions que patim les dones d'arreu.

Tenim tots els motius del món per sortir al carrer:


? les diferències salarials entre homes i dones d'un 23% de mitjana que equivalen a treballar sense cobrar uns 60 dies l'any, amb incidència directa en les cotitzacions i prestacions vinculades (d'atur, jubilació, etc).
? la precarietat laboral amb salaris minsos, dobles jornades reduïdes o parcials, que ens aboca a la pobresa o la manca de prestacions per les autònomes!
? l'explotació laboral de moltes dones que treballem en els sectors treball domèstic, de cures, les cambreres de pisos, etc.
? la penalització laboral per maternitat, amb conseqüències directes pel desenvolupament professional.
? la manca de reconeixement dels treballs de cura no remunerats, realitzats al llarg de la vida, que per a moltes dones ha estat la major ocupació i ara sobrevivim amb pensions no contributives sovint insuficients.
? les violències masclistes que patim al llarg de la nostra vida, des que som petites, a l'escola, a casa, al carrer, fins a les 13 dones assassinades (més els 28 feminicidis que no compten pel codi penal) l'any passat als Països Catalans.
? el desequilibri en la representació de les dones en els mitjans de comunicació, a les institucions i a tots els estaments polítics, econòmics i socials
? el desmantellament dels serveis públics, ja sigui per privatitzacions o per retallades pressupostàries.
? el malbaratament dels diners públics, guardiola de les pensions inclosa, per cobrir pèrdues de la banca i d'empreses privades, mentre es financen escoles que segreguen per sexe, es compren materials bèl•lics i es tapen casos de corrupció.


I afegim, la vulneració de drets i llibertats fonamentals i la situació d'abús de dret que tenim ara mateix a casa nostra!

Per això, fem una crida a resistir juntes davant la deriva antidemocràtica de l'estat espanyol, perquè la violència d'estat és una manifestació més de les violències patriarcals que patim.

Com a feministes sempre hem defensat que un poble no pot ser lliure si les dones del país no ho són, i avui més que mai, diem que nosaltres no ho som si el nostre poble no és lliure.


DIEM PROU 155.
CRIDEM PROU REPRESSIÓ.
EXIGIM PROU VIOLÈNCIA D'ESTAT.


Des de l'empoderament col•lectiu que ens reconeixem, posem en valor que som República i tenim la millor oportunitat per incorporar les reivindicacions que ens porten a sumar-nos a la vaga feminista i a la construcció de la República, des de la nostra quotidianitat i des del procés constituent popular que hem d'endegar.

Una República que volem que posi al centre els treballs de cura i la sostenibilitat de la vida, amb un estat a favor de totes les persones (i no al servei dels mercats), on totes siguem ciutadanes lliures, subjectes de ple dret, vinguem d'on vinguem i parlem la llengua materna que parlem.

Una República que reconegui tots els drets sexuals i reproductius, que aposti per l'educació afectiva sexual diversa i trenqui amb l'androcentrisme dels continguts curriculars i amb les imposicions heteropatriarcals que reprodueixen les desigualtats que ens oprimeixen.

Una República en la que posem tots els esforços en deixar a zero la xifra dels feminicidis i en aturar d'arrel totes les violències masclistes.

Una República solidària amb aquelles que fugen de la seva terra per sobreviure i compromesa amb la llibertat de tots els pobles.

Com ja vàrem fer el 3 d'octubre i el 8 de novembre, aquest 8 de març tornem a fer vaga!
Tot el suport a les dones i criatures que viuen situacions de violència!

Tot el suport a les 1.066 persones ferides per les forces policials de l'estat espanyol l'1 octubre!

Tot el suport a la comunitat educativa per defensar l'escola catalana sense por malgrat la repressió que pateix!

Tot el suport a les persones encausades, empresonades i exiliades per fer realitat l'1 d'octubre i defensar la república!

Tot el suport a la Laura, la Neus, la Susanna i la Txell, parelles dels presos polítics!

LLIBERTAT per a totes i tots!

Dones lliures en un poble lliure!

VISCA EL 8 DE MARÇ

   

Vaga de Totes: 8 de Març. Cap a la Vaga Feminista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 27 de febrer de 2018 17:59

 

 

 

Octavillas

 

 

 

 

   

COMISSIÓ 8 de MARÇ: MANIFEST 8M JUNTES SOM MÉS!

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 27 de febrer de 2018 17:13

 

cartell-vaga-color

 

 

 

Cada 8 de març celebrem l'aliança entre dones per a defensar els nostres drets conquistats. Ens precedeix una llarga genealogia de dones activistes, sufragistes i sindicalistes.

Llegiu-ne més: COMISSIÓ 8 de MARÇ: MANIFEST 8M JUNTES SOM MÉS!

   

Manifiesto Estatal 8 de Marzo: JUNTAS SOMOS MÁS. Plataforma Estatal para la huelga del 8 de Marzo

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent dijous, 15 de febrer de 2018 01:07

 

Twitter-300x211

 


JUNTAS SOMOS MÁS. Cada 8 de Marzo celebramos la alianza entre mujeres para defender nuestros derechos conquistados. Fue la unión de muchas mujeres en el mundo, la que consiguió grandes victorias para todas nosotras y nos trajo derechos que poseemos hoy. 

Llegiu-ne més: Manifiesto Estatal 8 de Marzo: JUNTAS SOMOS MÁS. Plataforma Estatal para la huelga del 8 de Marzo

   

Barcelona: Publicades les bases dels XXXII Premis 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 17 de gener de 2018 22:03

Sota el lema d'enguany: "Desvestint el gènere: Estètica i representació cultural del gènere", s'han publicat al BOPB les bases dels XXXII Premis 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, tal i com ha informat l' organització d'aquest premi. La convocatòria té com a finalitat donar suport als projectes que contribueixin a la sensibilització, la prevenció, la denúncia i l'afrontament de les situacions de discriminació i desigualtat de gènere en l'àmbit de la moda, l'estètica i la bellesa.

 

Premio bases

 

Llegiu-ne més: Barcelona: Publicades les bases dels XXXII Premis 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany / La Independent / Notícies gènere

   

Pàgina 8 de 62