Mitjans

Una oportunitat perduda (informativament)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Observatori de les Dones dijous, 17 de gener de 2013 17:10

oportunitatperduda1

Una mirada atenta a les situacions que descriuen els mitjans de comunicació audiovisual sobre realitats culturals d'altres països i, per tant, suposadament allunyades dels nostres cànons vitals, polítics i culturals, ens situen sovint en una espècie de mirador que funciona com a mecanisme de superioritat.

Aquest darrers mesos, dues dones (una nena al Pakistan i una jove estudiant a la Índia) han estat objecte de violència extrema pel sol fet de ser dones i mostrar el seu desacatament a les lleis que les discriminen i a les situacions que les limiten.

Les dues han rebut una àmplia cobertura, plena de comentaris d'indignació, per part dels mitjans occidentals, però en cap moment ningú s'ha atrevit a establir un paral·lelisme entre la seva situació d'oberta humiliació social, sexual i cultural i algunes realitats encara existents per a moltes dones dels països d'òrbita occidental, que de la mà de la intransigència econòmica, social, cultural o religiosa viuen situacions de justificació de la violència.

Llegiu-ne més: Una oportunitat perduda (informativament)

   

Mercè Miralles, la Fundació Real Dreams, TVC i la SER premiades pel Consell Municipal de Benestar Social

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. Fotos Amada Santos. La Independent dijous, 17 de gener de 2013 12:37

 

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona,convertit en plató de televisió, ha estat l'escenari de la sessió de lliurament de la vintena edició del premi del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació amb una magnífica Ariadna Oltra portant la batuta. "Elsperiodistes- ha dit amb moltaforça, Maite Fandos, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports al públic d'aquell improvisat escenari- ens ajudeu a canviar estereotips i això fa millorar la qualitat de vida de la gent i enspermet caminar cap a una ciutat, una societat més justa, igualitària i amb mésoportunitats per a tots i totes".Durant tot el rodatge de l'acte el suport a les polítiques d'igualtat ha rondat en tot moment pel plató.


PremisBS0


El periodista Vicent Sanchís, la premiada Mercè Miralles Expósito, la tinenta d'alcalde Maite Fandos i la regidora del PP, Glòria Martín

Llegiu-ne més: Mercè Miralles, la Fundació Real Dreams, TVC i la SER premiades pel Consell Municipal de Benestar Social

   

Surt el nou llibre d'Eulàlia Lledó: CAMBIO LINGÜÍSTICO Y PRENSA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dijous, 17 de gener de 2013 00:00

Llibre_E.LL_Cambio_L

Aquest volum, CANVI LINGÜÍSTIC I PREMSA. Problemes, recursos i perspectives* d'Eulàlia Lledó Cunill, tracta de la constant i imparable evolució de la llengua a la premsa.

L'autora estudia centenars de variadíssimes notícies de les que analitza els canvis esdevinguts en els últims anys, especialment els que fan referència a la forma a través de la qual la llengua envolta i presenta la realitat. Analitza la influència que els biaixos ideològics tenen en l'ús de la llengua, sigui subtilment o grollerament, ja que hi intervenen els sentits i judicis, sentiments o pensaments, prejudicis o desitjos i, més concretament, estudia la influència que els biaixos ideològics tenen en l'ús de la llengua respecte al sexe femení.

Sobre el tractament de les dones a la premsa, Eulàlia Lledó asssenyala dos aspectes complementaris: en primer lloc alguns usos que s'inscrivien en la llengua (de vegades encara succeeix) en una consideració escassa, pobre o desvalorizadora de les dones i, en segon lloc, les modificacions que s'estan produint en les diferents formes de representar i visibilitzar el col·lectiu femení. És a dir, de com es representa a les done i com se les valora.

Llegiu-ne més: Surt el nou llibre d'Eulàlia Lledó: CAMBIO LINGÜÍSTICO Y PRENSA

   

Presentació del llibre, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimecres, 16 de gener de 2013 17:13


Com construir una democràcia plural, des de la proximitat, en xarxa i de forma cooperativa

Dimecres 23 de gener a les 19h es presentarà a la Llibreria Pròleg, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya , que ha desenvolupat el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Hi intervindran Amparo Moreno Sardà, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme de la UAB i Marta Corcoy Rius, periodista i investigadora del  Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

En aquest Mapa s'avalua la informació que ofereixen els webs dels 947 ajuntaments de Catalunya, i es posa de manifest les deficiències de la informació que proporcionen per respondre a algunes preguntes bàsiques per tal que les ciutadanes i els ciutadans puguin exercir el dret a la informació i al control democràtic:

Qui són els representants polítics en els quals hem delegat la gestió dels recursos col·lectius, com a resultat de les darreres eleccions?

Què fan, des de l'endemà de les eleccions i al llarg del mandat? Com gestionen els recursos col·lectius?

Donen informació completa i transparent del que fan, i ho fan tenint en compte les diferents capacitats i necessitats de la ciutadania plural?

Faciliten que la ciutadania pugui participar en la gestió i en el control de l'activitat política?

Llegiu-ne més: Presentació del llibre, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya

   

Convocatòria Premi Mila de Periodisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 10 de gener de 2013 13:06

El proper 31 de gener finalitza el termini de presentació de treballs i reportatges periodístics pel VI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida. El concurs vol distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

Convocat per l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, pretén animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat periodística professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

Podeu consultar les bases i/o demanar informació a:

http://igualtat.paeria.cat/serveis-i-programes/premis-beques-i-subvencions/serveis-i-programes/premis-beques-i-subvencions/bases-vi-premi-mila-de-periodisme-per-a-la-igualtat-de-genere

A/e: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

   

Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dijous, 20 de desembre de 2012 13:20

con-perspectiva-de-gc3a9nero

Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació: Introducció al periodisme amb visió de gènere, classe i ètnia és el curs* que la periodista Joana G. Grenzner impartirà, els propers 19 i 26 de gener de 2013, a La Llibertària. Les dues sessions tindran una durada de quatre hores respectivament i constaran d'una part pràctica d'anàlisi de notícies audiovisuals i de premsa escrita o digital en grup i una sessió teòrica on es treballaran les tendències de representació identificades prèviament.

Llegiu-ne més: Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

   

Premis de Comunicació No Sexista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Maria Dolors Viñas. Fotos: Amada Santos. La Independent dijous, 20 de desembre de 2012 11:42

Grup-premiades

 

Enguany coincideixen amb el 20è aniversari de l’ADPC


Aquest any la festa dels Premis de Comunicació no Sexista s’ha fet coincidint amb la celebració del 20è aniversari de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Precisament en el transcurs de l’acte es va atorgar el premi a la trajectòria periodística a Montserrat Minobis una de les sòcies fundadores de l’associació i primera presidenta.

 

 

Llegiu-ne més: Premis de Comunicació No Sexista

   

Premis de Comunicació no Sexista 2012 en el 20è aniversari de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent diumenge, 9 de desembre de 2012 18:40

 

20 anys treballant per una comunicació no sexista

El proper dimarts 18 de desembre l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona, acollirà a les 19 hores, l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2012 que entrega l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), enguany en el marc del 20è aniversari de l’entitat.

 

PremisComNoSexista2012_port-278x150

 

Llegiu-ne més: Premis de Comunicació no Sexista 2012 en el 20è aniversari de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

   

Explorar noves fòrmules de fer periodisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Pepa Badell. La Independent dijous, 22 de novembre de 2012 20:04

“El públic demana formes alternatives de consumir la informació”

El Huffington Post (07/06/2012)

Montserrat Domínguez, directora de l’edició en castellà del diari The Huffington Post, i una de les comptades directores de mitjans de comunicació que hi ha a l’Estat espanyol, ha estat a Barcelona per parlar del futur de la premsa i dels nous models de negoci i pràctica periodística.

Llegiu-ne més: Explorar noves fòrmules de fer periodisme

   

Why Poverty?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dijous, 15 de novembre de 2012 10:13

Televisió de Catalunya forma part d'un dels projectes internacionals més importants fets els últims anys, anomenat whypoverty. Més de 70 televisions de tot el món, la majoria públiques, s'han posat d'acord per produir i emetre documentals que toquen diferents aspectes del principal problema de la humanitat: la lluita contra la pobresa.

La sèrie de vuit programes pot arribar a una audiència potencial de 500 milions de persones, i entre les més de 
70 televisions implicades s'hi troben televisions de tots els continents.

pobresa_femenina

Llegiu-ne més: Why Poverty?

   

Directores de diaris: el periodisme encara està molt masculinitzat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta. La Independent dijous, 8 de novembre de 2012 14:28

z-adpc

És difícil imaginar una taula rodona on directors de mitjans, homes coneguts i ben vestits, parlin seriosament sobre la conciliació de la vida personal amb la professional com a part rellevant del seu recorregut laboral fins al càrrec que ostenten. Potser a més d'una persona que pugui llegir aquest article li minvarà la seva valoració d'aquesta trobada. Hi ha temes més importants per tractar, diran.

 

Llegiu-ne més: Directores de diaris: el periodisme encara està molt masculinitzat

   

“Ràdio KALIMA FM” comença les seves emissions regulars al Gran Tunis

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. La Independent dijous, 8 de novembre de 2012 14:03

“La veu de les dones será més present que mai a la nostra programació” ha dit Sihem Ben Sedrine

La Tunísia de després de la revolució comença a dibuixar els seu mapa de freqüències de ràdio i televisió. “Ràdio Kalima FM”, juntament amb altres emissores de Tunísia han aconseguit una llicència comercial. La directora de la redacció i cofundadora de la ràdio, la periodista i escriptora Sihem Bensedrine, ho va deixar clar en conversa amb LA INDEPENDENT, al popular Zurich de la Plaça de Catalunya, de Barcelona.

VOIX3Sihem Ben Sedrine, directora de la redacció

Llegiu-ne més: “Ràdio KALIMA FM” comença les seves emissions regulars al Gran Tunis

   

Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sara Lovera. Las Caracolas / La Independent dilluns, 5 de novembre de 2012 20:09

 

sara

Cuadernos Feministas és una publicació que va néixer com a resposta a allò que el 1994 va succeir a Chiapas amb l'aparició de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional i que va permetre a la societat mexicana adonar-se fins a quin punt la població indígena del país havia quedat endarrerida, tot i els 84 anys de la Revolució mexicana. On, a més, les dones indígenes van quedar de sobte entre dos focs.

Aquests fets van definir clarament de quin costat estaven les feministes tradicionals i institucionals i les que continuen en la lluita per la veritable transformació social, més enllà dels mecanismes de control, legals o supòsits, que maquillen sense resoldre la problemàtica i el conflicte entre dones i homes, el sistema i la urgència de tota la democràcia social.

Llegiu-ne més: Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

   

El Col·legi de Periodistes s'adhereix al Manifest dels Col·legis Professionals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 21:01


El Col·legi  de Periodistes s'adhereix al comunicat publicat el dia 25 d'octubre per diferents col·legis professionals on s'expressava el suport a la resolució del Parlament de Catalunya sobre la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta però, que no s'informés ni convidés al Col·legi de Periodistes ni a la majoria de Col·legis professionals agrupats a la "Intercol·legial", on hi estan representats conjuntament amb la majoria dels col·legis professionals més representatius del país.La Junta del Col·legi de Periodistes ha manifestat la voluntat d'adherir-se a aquest manifest de manera immediata, ja que comparteix i vol expressar també el seu suport a la iniciativa.

   

Debat sobre "El futur dels mitjans de comunicació públics a Catalunya"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 18:05


Quina és la situació dels mitjans de comunicació públics? i quines les principals amenaces contra el model actual i les plantilles? Els partits polítics es comprometen a enfortir i reforçar els mitjans públics catalans, com van manifestar al Parlament? donaran suport a la contrareforma de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals? i fins quan seran necessaris els blocs electorals? Aquests són alguns dels aspectes que aquest 30 d'octubre es plantejaran als representants de les diferents forces parlamentàries en el debat que es farà al Col·legi de Periodistes (Sala d'actes a les 19:00h). El debat serà moderat pel periodista Xavier Sitjà, de RTVE i és previst que duri un màxim de dues hores amb la participació dels assistents.

   

Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 25 d'octubre de 2012 12:27

nuria_pompeia

El dilluns 29 es realitza la Taula Rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 19.00, precedida de l'acte de cloenda de l'exposició "Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta"

Llegiu-ne més: Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

   

Sobre el tractament de les dones als mitjans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Joana Gallego,Professora de periodisme a la UAB / ESCACC dimecres, 24 d'octubre de 2012 20:03

 

Juana_Gallego

(Article publicat a Comunicació Dones excepcionals al bloc d'ESCACC) 

Amb molta freqüència ens preguntem pel tractament que reben les dones en els mitjans de comunicació, un tractament que molts considerem que és asimètric quantitativament, i molt més estereotipat del que reben els homes pel que fa a l’aspecte qualitatiu.

¿Per què passa això, encara, quan se suposa que hi ha una situació d’aparent igualtat legal i formal?

Llegiu-ne més: Sobre el tractament de les dones als mitjans

   

Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Mercedes Alonso. SEMLAC / La Independent dimecres, 24 d'octubre de 2012 18:14


A partir de la comprensió que "parlar de gèneres no és parlar de dones, sinó d'una relació que condiciona les diferències", el llibre Con otra mirada: guía para trabajar la comunicación y la publicidad con enfoques no discriminatorios y no sexistas, de la periodista cubana-dominicana, Mirta Rodríguez Calderón, va ser presentat en aquesta capital el 26 de setembre.

Al costat de Rodríguez Calderón, fundadora de la Xarxa Dominicana de Periodistes amb Perspectiva de Gènere i corresponsal del Servei Especial de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i Carib (SEMlac), hi van col·laborar les comunicadores dominicanes Isaura Cotes i Emilia Sants, i la historiadora cubana Sonnia Moro, així com Mariela González, assessora en lleis.

 


Llegiu-ne més: Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

   

Intersindical denuncia tractament assassinats en El Salobral

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimecres, 24 d'octubre de 2012 00:00

Pronunciament:

Intersindical Valenciana lamenta els dos nous casos de violència masclista ocorreguts a la localitat de El Salobral (Albacete) i en els quals l'assassí ha acabat amb la vida d'una xiqueta de tretze anys i un adult. A més, el sindicat denuncia el tractament donat pels mitjans de comunicació a aquest nou assassinat com de crim passional, volent justificar-lo i qualificant la relació que mantenia amb el seu assassí com una tràgica història d'amor consentida. Mai es pot considerar una relació consentida entre un adult i una xiqueta i mai es pot parlar de crim passional quan es tracta d'una nova víctima de vioència masclista.

La violència contra les dones no pot invisibilitzar-se d'aquesta forma i molt menys justificar-se com han pretés alguns mitjans. Per tant, Intersindical condemna aquest nou femicidi i l'homicidi de l'adult a les mans del mateix assassí, que -com en altres casos de maltractaments- s'ha suicidat després de perpetrar els crims. Crims que no poden tindre mai cap justificació possible.

Ni ara ni mai Intersindical deixarà de denunciar la violència cap a les dones en qualsevol de les seues formes, ni consentirà el tractament manipulador de les noticíes d'aquests tipus que pretenguen justificar-la.

Macu Gimeno Mengual
Coordinadora Àrea de la Dona
Intersindical  Valenciana

   

Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent. Fotos Susana Villafañe dijous, 18 d'octubre de 2012 16:35

Les desigualtats de gènere van directament relacionades amb les relacions desiguals de poder i amb la manca d'independència econòmica

Només un 27% de representació de dones a la premsa generalista a Catalunya i un 15% a l'especialitzada en economia, segons l'estudi realitzat per Elvira Altés i Sílvia Majó

Aquest passat 17 d'octubre s'ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya l'informe "Representació i tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia i el reportatge "2 de cada 10" un estudi i un audiovisual que formen part del programa "Dones i homes ens movem per la igualtat" portat a terme per Ajuda en Acció amb el recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Llegiu-ne més: Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

   

Triangle imperfecte: dones, economia i mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Lourdes Mourelo - Ajuda en Acció dijous, 11 d'octubre de 2012 10:00

Presentació de l'informe "representació i tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia del reportatge "2 de cada 10". Dia: 17 d'octubre al Col•legi de Periodistes de Catalunya.

Després de l'èxit de la campanya Mou-te per la Igualtat. És de justícia, Ajuda en Acció Catalunya promou una nova campanya per prosseguir el treball de sensibilització i d'incidència política sobre els drets de les dones i l'equitat de gènere. La nova campanya, Dones i Homes ens movem per la igualtat, vol seguir amb la tasca de la primera, amb un èmfasi especial en les desigualtats de gènere en l'economia, en les representacions de gènere dels mitjans de comunicació i en l'anàlisi des de la perspectiva de gènere de les polítiques públiques de cooperació a Catalunya.

Llegiu-ne més: Triangle imperfecte: dones, economia i mitjans de comunicació

   

Article sobre La Independent al primer número de nou format de Capçalera, revista del CPC.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 9 d'octubre de 2012 13:38

El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra l'aparició d'un nou format de la seva revista Capçalera que ha tingut una bona acceptació: "Alguns dels col·legiats i col·legiades que ja han rebut la redissenyada revista "Capçalera", han fet arribar al Col·legi els seus comentaris, majoritàriament positius, destacant-ne el nou format, l'agilitat de lectura i la qualitat dels seus continguts. Una valoració que encoratja a continuar apostant per oferir informació amb el màxim de valor afegit i d'anàlisi de la professió periodística."

Des de La Independent també celebrem que aquest primer número d'aquest nou format de Capçalera aculli un article de la periodista Lali Sandiumenge sobre La Independent (número 157, pàgines 64 a la 67). Si bé el títol "Per uns mitjans sense gènere" pot confondre a lectores i lectors, no hi ha dubte que sota el sotstítol "L'agència de notícies La Independent lluita per aconseguir uns models d'informació no discriminatoris amb les dones",  l'article reflecteix la conversa de l'autora amb un petit nombre de companyes de l'equip de gestió i del consell de redacció, les periodistes de La Independent: Teresa Carreras (directora), Tona Gusi (sotsdirectora), Amada Santos (fotografia) i Diva Criados (cap de les seccions de Drets Humans de les Dones i Violències contra les dones).

La il·lustració a càrrec de Francesco Cusumano, malgrat, segurament, l'esforç per posar-hi en relleu una imatge de dones és un mal exemple de la comunicació des de la visió de gènere o d'una comunicació no sexista.


   

En defensa i record del “TotsxTots”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per M.M. Redacció La Independent dilluns, 1 d'octubre de 2012 11:27

logo-totsxtots

En començar la temporada hem trobat a faltar el programa “Totsxtots”. Ha desaparegut de la programació radiofònica.

Era un programa que, els darrers anys, dedicava tres hores diàries a tractar qüestions socials i solidàries. La defensa dels drets de les dones hi era sovint present. Era dels pocs (l’únic?) programes on podíem trobar regularment denúncies contra la violència de gènere. A casa nostra o al Paquistan.

Llegiu-ne més

   

Projecte “Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” organitzat per L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 20 de setembre de 2012 18:17


Teniu un ull crític respecte del gènere quan llegiu la premsa o mireu la televisió? Sou de les que us enfadeu quan veieu la publicitat que es fa servir als mitjans de comunicació majoritaris? Penseu sovint en fer denúncies públiques o escriure cartes al director davant del sexisme dels mitjans? Si és així, us agradarà aquest projecte!- diuen les dones de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” pretén realitzar una anàlisi qualitativa sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació comptant amb la participació activa de les dones dels municipis que formen part de l’Observatori, entre ells Barcelona.

Llegiu-ne més: Projecte “Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” organitzat per L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

   

Repudis i causes judicials contra la portada "El goce de Cristina"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sandra Chaher. Comunicar Igualdad. Buenos Aires. Argentina dijous, 20 de setembre de 2012 14:31

 

perfilfontevecchia1-1

Es multipliquen els repudis i les causes judicials contra Editorial Perfil* per la portada de la revista Notícies del 8 de setembre titulada "El goce de Cristina", en la qual apareix una caricatura de la presidenta de la Nació en un moment privat d'èxtasi sexual. No és la primera vegada que Editorial Perfil reprodueix continguts misògins i ja té una causa iniciada per aquest tema.

Un cop més la Revista Notícies utilitza la figura de la presidenta de la República per generar una tapa provocativa que li generi vendes. I un cop més editorial Perfil comet abús de la violència mediàtica amb el mateix objectiu.

Llegiu-ne més

   

Entrevista a Miriam Bobadilla de Periodistes d'Argentina en Xarxa per una Comunicació no Sexista (PAR)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. La Independent.Text i fotos dijous, 20 de setembre de 2012 13:43

arg

Miriam Bobadilla és originària de la província de Formosa però viu i treballa a Buenos Aires des del 2000. Periodista amb visió de gènere, és actualment una de les tres moderadores (al costat de Nadia Ferrari i Paula Rei) de la Xarxa PAR (Periodistes d'Argentina en Xarxa per una Comunicació no Sexista), xarxa també integrada (com la catalana) a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG).

Llegiu-ne més

   

Com el seu nom indica: Ni reines, ni ventafocs

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per D.C. dijous, 13 de setembre de 2012 06:47

Tal qual, com el seu nom ho indica... al programa de televisió al qual no són convidades ni reines, ni princeses, ni dones fatxendes, només estan convidades dones comuns i corrents, elles ara tenen un espai a la televisió per explicar les seves històries, i ensenyar sense embuts les seves pròpies vivències

Ni Reines, ni ventafocs s'emet des del passat 24 d'agost tots els divendres a les 20:30 pel Canal Capital de Colòmbia

L'emissió televisiva que dirigeix Fabiola Calvo Ocampo, Coordinadora General de la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere, realitzat per Julieta Vanegas i produït per Grace Montserrat Torrent, és un projecte amb perspectiva de gènere, que permet identificar la dona treballadora com un baluard de la societat colombiana.

 

   

"Ruiz Gallardón està fent polítiques anti-dona"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. La Independent dijous, 21 de juny de 2012 16:18

 

La Independent entrevista a Soledad Gallego-Díaz, Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, 2012

André Fontaine, del diari Le Monde Menció Honorífica

 

Discurs_Sol_15-2-2012

Soledad Gallego-Díaz

La periodista d'El País, Soledad Gallego-Díaz ha sumat el Premi "Ernest Udina a la Trajectòria Europeista", 2012 que atorga cada any l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) a un seguit de premis que li han lliurat darrerament com el de l'Asociación de la Prensa de Madrid (APM).

Llegiu-ne més: "Ruiz Gallardón està fent polítiques anti-dona"

   

Oaxaca. Mèxic: Neix "La Savia", revista amb perspectiva de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dilluns, 11 de juny de 2012 00:00

El Consorci per al Diàleg Parlamentari i la Equitat-Oaxaca va presentar la revista per tal d'oferir un mitjà informatiu amb perspectiva de gènere que contribueixi a una societat justa, plural i equitativa. 

La revista semestral contindrà informació i anàlisi sobre la condició social, política i cultural de les dones. En el seu primer nombre fan una reflexió sobre la participació política i comunitària de les dones.

.
   

X Encuentro Iberoamericano de Género y Comunicación a L'Havana (II)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sara Más. L'Havana. SEMLac / La Independent dimarts, 29 de maig de 2012 00:00

Gènere: Les dones migrants han de ser protagonistes d'una nova comunicació

La nova comunicació per al codesenvolupament ha de portar a primer pla, com a protagonistes, a les persones migrants i entre elles a les dones, va assegurar l'espanyola Inmaculada Saranova de Martín en intervenir en la primera jornada del X Encuentro Iberoamericano de Género y Comunicación*, realitzat a la capital cubana del 23 al 25 de maig.

Llegiu-ne més

   

El Col·legi de Periodistes de Catalunya crea la Comissió de Periodistes Seniors

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dijous, 24 de maig de 2012 10:24

El Degà i la Junta de Govern han constituït la Comissió de Periodistes Sèniors.  Es vol comptar amb aquest conjunt de professionals que acrediten experiència i que poden contribuir en la millora dels serveis del Col·legi en  la defensa de la professió periodística. La presentació de la Comissió de Periodistes Sèniors serà dimecres 30 de maig, a les sis de la tarda a la seu central del CPC.

   

"Els temes transcendents els tracten els homes"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Julia López i Elena Tarifa. Mon comunicació / La Independent dimarts, 15 de maig de 2012 12:16

El dijous 10 de maig va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona la taula rodona: "La recerca de gènere influeix en el periodisme actual?". A la taula hi eren Marina Subirats, sociòloga, professora emèrita de la UAB, Lídia Heredia, periodista, presentadora d’Informatius de TV3, Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Marta Corcoy, periodista, membre de la junta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i com a moderadora, Elvira Altés, professora de Periodisme de la UAB, membre de la Permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG).

Llegiu-ne més

   

Taula rodona: "La recerca de gènere influeix en el periodisme actual?"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. divendres, 4 de maig de 2012 12:51

Dijous 10 de maig, a les 7 de la tarda, es farà al Col·legi de Perdiodistes de Catalunya aquesta taula rodona a iniciativa de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere, amb la col·laboració del CPC i de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

La proposta de debat s’articula a l’entorn de la percepció de que entre l’acadèmia i la professió no s’estableixen vincles prou fluids com perquè els treballs de recerca arribin a la societat a través de les seves aplicacions pràctiques. Una posta en pràctica que només poden dur a terme les persones que exerceixen la professió de forma habitual.

Participaran a la taula rodona: Marina Subirats, sociòloga, professora emèrita de la UAB; Lídia Heredia, periodista, presentadora d’informatius de TV3; Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Marta Corcoy, periodista, membre de la junta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; i Elvira Altés, professora de Periodisme de la UAB, membre de la Permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere

   

El Govern defensa el model de servei públic dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dilluns, 23 d'abril de 2012 08:47

 

El Govern vol deixar clar de forma clara, inequívoca i nítida que mantindrà el model de servei públic i de titularitat pública que en aquests moments hi ha a la CCMA”, així s'ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, davant l’aprovació per part del consell de ministres del dia 20 d’un projecte de llei que obre la porta a les comunitats autònomes perquè puguin privatitzar els seus mitjans públics.
 
Homs afirma sobre el model actual dels mitjans públics Audiovisuals: “Pensem que fan un servei molt singularitzat en el cas de Catalunya, per la nostra situació de defensa constant del llengua i amb un panorama de nació que no té estat propi i que per tant requereix mitjans potents públics al servei de tothom”.
 

   

Les periodistes Yolanda Sobero i Susana Jiménez, de TVE, guanyadores del I Premi de Periodisme Colombine

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció AmecoPress / La Independent divendres, 13 d'abril de 2012 00:00


De les 80 autories dels treballs presentats, 49 eren de dones

Les periodistes de TVE, Yolanda Sobero Martínez (Corao, Astúries, 1959) i Susana Jiménez Pons (Alacant, 1965), amb el documental "Feminicidi SA", emès fa un any a "La 2" i Canal 24 hores, a través del programa "En portada" dels Serveis Informatius de Televisió Espanyola, han guanyat el I Premi de Periodisme "Colombine", que organitza l'Associació de Periodistes - Associació de la Premsa d'Almeria (AP-Apal), amb el patrocini de Unicaja. El treball guardonat tracta sobre la violència soferta per les dones a Guatemala, que en proporció a la seva població, és el país amb més feminicidis d'Amèrica. 838 dones van ser assassinades i més de 4.000 violades només el 2010. La protagonista del reportatge és una d'elles, assassinada després de parlar per a TVE.

Llegiu-ne més: Les periodistes Yolanda Sobero i Susana Jiménez, de TVE, guanyadores del I Premi de Periodisme Colombine

   

Paraguai: Inicia transmissió ràdio indígena del Gran Chaco

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CIMAC / La Independent dimecres, 11 d'abril de 2012 08:46

  

El 19 d'abril, Dia dels pobles originaris a Paraguai, iniciarà transmissions la primera emissora indígena a la zona del Gran Chaco paraguaià (oest del país), va informar l'agència Púlsar. 

La ràdio que està formada per joves que van participar en diferents cursos de capacitació per a estar al front del projecte radiofònic comunitari, transmetrà el seu senyal en castellà, guaraní i en el dialecte enxet. Compta amb el suport de la Secretaria de la Informació i Comunicació per al Desenvolupament (SICOM).

   

Andalusia: Mitjans i ONGD's

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 5 d'abril de 2012 12:59

El Sindicat de Periodistes d'Anadalusia (SPA) considera necessari que aquestes organitzacions del Tercer Sector, comptin amb professionals de la comunicació per a la gestió de continguts informatius, ja que només el 24% té experts en aquesta matèria.

Els cursos i tallers de Comunicació per al Desenvolupament organitzats pel Sindicat de Periodistes d'Andalusia (SPA) a Granada i Màlaga durant els anys 2010 i 2011, en col · laboració amb les ONGDs d'aquestes dues províncies per facilitar la introducció de continguts relacionats amb els processos de desenvolupament en els mitjans de comunicació, van ser el tema central de la comunicació presentada a la primera jornada del XIII Fòrum d'Investigació en Comunicació celebrada a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Màlaga.

La innovadora experiència de l'SPA va ser presentada per la seva secretària d'Organització a Granada, Cristina Prieto, que va explicar la necessitat de trobar un punt de trobada entre els interessos dels periodistes i els de les ONGDs perquè la informació sobre comunicació per al desenvolupament formi part de l'agenda diària dels mitjans i no quedi reduïda a notícies de catàstrofes o crisis alimentàries en moments puntuals.

Llegiu article sencer a  FeSP


   

El CPC fa efectiva la liquidació de l’ajuda a la Xarxa de ràdios d’Hondures

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dimecres, 4 d'abril de 2012 13:09

Hondures és un dels països més perillosos pels i per les periodistes, sovint víctimes de repressió i amenaces, on la llibertat d’expressió continua qüestionada. Amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la COMPPA ha consolidat la xarxa de ràdios comunitàries, populars i autònomes. Han pogut millorar la connectivitat de la xarxa, adquirir equips per ampliar les senyals, aprendre a autogestionar les ràdios o formar equips de comunicadors que ara poden fer arribar la veu dels seus pobles difonent-les per traspassar les barreres informatives.

Cal recordar que en el marc de la voluntat de treballar tots els aspectes relacionats amb la cooperació i la solidaritat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya destina el 0’7% del seu pressupost ordinari a col·laborar amb projectes en l’àmbit de la comunicació. Els destinataris de l’ajuda són elegits a través del Concurs de Projectes de Cooperació, que en la darrera edició, va decidir dividir el pressupost en dos projectes. A part de contribuir al desenvolupament de la Xarxa de ràdios comunitàries d’Hondures, també s’està a punt de finalitzar el projecte presentat pels Amics de la Televisió Saharaui.

   

DVD d'AulaMèdia: Una mirada crítica

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. divendres, 23 de març de 2012 14:14

 

Aquest nou DVD d'AulaMèdia i Objectiu Comunicació vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades d’especialistes que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme… El DVD també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.
(El DVD inclou, com extres, les entrevistes completes a Elvira Altés, Xavier Giró, Vicent Partal, Roger Palà i Teun A. van Dijk.)

Vídeo promocional
Si vols el DVD "Una Mirada Crítica" pots sol·licitar-lo aquí

   

La International Women's Media Foundation publica un informe sobre la Condició de la Dona en els mitjans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció AmecoPress / La Independent dijous, 22 de març de 2012 13:28

Només hi ha el 27% de dones als llocs directius en els mitjans
L'informe examina l'equitat de gènere en els mitjans de comunicació de tot el món

 

Atenent a una de les línies més treballades fins al moment, i coincidint amb el mes de març, la International Women 's Media Foundation ha publicat un "Informe Mundial sobre la Condició de la Dona en els mitjans", un estudi en el qual ha participat la Fundació AVA juntament amb RTVA i que examina més de 500 companyies de gairebé 60 països per examinar de prop l'equitat de gènere en els mitjans de comunicació de tot el món.

Llegiu-ne més: La International Women's Media Foundation publica un informe sobre la Condició de la Dona en els mitjans

   

Pàgina 9 de 12