Catalunya: Judith Butler, XXXIII Premi Internacional Catalunya 2021 / La Independent / Notícies gènere

 

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge ha assenyalat que "el reconeixement a Judith Butler com a veu referent del feminisme contemporani és un reconeixement a la rellevància de les aportacions teòriques feministes per entendre i per transformar el món. La seva teorització sobre el gènere i la teoria queer permet defugir les visions binàries i fixes perquè les persones puguin viure més lliures".

 

Judith Butler

 

La filòsofa i activista pels drets humans Judith Butler. Foto @govern.cat

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta delegada del Jurat, Mary Ann Newman, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge han donat la notícia aquest 24 de gener de 2022.

 

Aragonès Judith Butler

Foto @govern.cat

Per Aragonés  "la seva obra ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer". 

Per la seva banda,  la presidenta delegada del Jurat, Mary Ann Newman, ha remarcat que l'activisme i el pensament de Judith Butler "és inspirador" i "desprèn un compromís cívic i polític amb el qual articula el seu projecte teòric: combatre totes les formes de violència que condicionen la vida de determinats col·lectius especialment més vulnerables i exposats al risc d'exclusió i al dolor".

 Verge ha afegit que  "premiar a Judith Butler avui, també és dir, un cop més, No a la guerra. Les seves aportacions en el camp de l'ètica, la pau i la no-violència són igualment cabdals per a la màxima feminista de posar la vida al centre. Com bé assenyala, no pot ser que algunes vides importin més que les altres, no pot ser que algunes vides importin tan poc"".

 

Premi Internacional Catalunya

La Generalitat de Catalunya el va crear el 1989 per: reconèixer i estimular a creadors i creadores, oferir a la ciutadania de Catalunya exemples d' alta qualitat i exigència, i situar Catalunya a nivell dels grans premis internacionals.

El Premi està dotat amb 80.000 euros i l'escultura "La clau i la lletra" d'Antoni Tàpies i s'atorga anualment a aquelles persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans. 

 

A "Cerca" de La Independent: 35 entrades per Judith Butler