Families diverses contra l'homofòbia a Cuba
Escrit per Sara Mas. SEMlac / La Independent dimarts, 18 de maig de 2021 23:08
Vida quotidiana - FamÃlia
  Â
Â
FamÃlies diverses defensen el seu dret a existir a Cuba i confirmen la seva capacitat de generar dinà miques funcionals, d'afecte i felicitat, tot i prejudicis, normes jurÃdiques i postures discriminatòries per orientació sexual i identitat de gènere.
"La millor famÃlia és la que més es vol i no la que es crea des d'una fórmula predeterminada", va assegurar el periodista Francisco RodrÃguez Cruz durant el panell virtual "FamÃlies diverses, històries de vida no hegemòniques", realitzat el 15 de maig, Dia internacional de les FamÃlies, com a part de les XIV Jornades Cubanes contra l'Homofòbia i la Transfòbia.
Tema d'actualitat i debat a Cuba, el reconeixement de la diversitat familiar basada en l'afecte i l'empara als seus drets ja han estat consignats en l'actual Constitució cubana, aprovada el 2019, i hauran de quedar en la lletra jurÃdica el nou Codi de les famÃlies, actualment en procés de revisió i redacció.
Al costat d'altres persones de la comunitat LGBTIQ + (lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersex, queer i més), RodrÃguez Cruz va explicar part de la seva història com a home homosexual i pare d'un fill actualment adolescent.
"Em va passar el que a molts homes gai, que vam tenir un procés de construcció de l'orientació sexual que va portar temps i, en aquest temps, em vaig casar i vaig tenir el meu fill", va explicar. Després "arriba el moment de la ruptura, de la maduresa per reconèixer qui ets i, a partir de no fer mal, prendre la decisió de fer la teva pròpia vida", ha exposat.
No obstant això, aquest procés no exempt de contradiccions va ser també de creixement personal, grà cies a l'acompanyament i suport de la seva famÃlia, que avui ha crescut amb la seva actual parella, el seu fill, la de la mare del seu fill i la dels germans del seu fill ... "la que hem estat construint en col·lectiu amb molta comunicació, dià leg, honestedat, premeditació de la bona", ha sostingut.
"Els nens naturalitzen molt rà pid aquestes situacions de diversitat familiar quan hi ha afecte, amor i comunicació", va assegurar l'activista i creador del bloc Paquito el de Cuba, que reconeix una major visibilitat d'aquests tipus de famÃlia no tradicionals, tot i que queden encara rebuig i prejudicis que vèncer.
Â
El suport incondicional
Per al metge i activista Alberto Roque, moderador del panell, les famÃlies són espais fonamentals de socialització, on s'aprenen valors i antivalors, entre ells les discriminacions. "És percebuda generalment com una construcció en singular, que nega altres models".
No obstant això, és també un à mbit clau per al reconeixement dels drets sexuals com a drets humans i el trà nsit cap a de models i concepcions no hegemòniques, ha precisat.
Aixà ho ha viscut Verde Gil, jove transgènere de 22 anys. Si es parla de famÃlia, per a ell es tracta de respatller incondicional. "Abans de prendre la meva decisió de canvi de gènere, el primer que vaig obtenir de la meva famÃlia va ser suport", assegura.
A mesura que avançava en la hormonització i els canvis fÃsics, s'anava obrint l'intercanvi i discussió de temes polèmics sobre estereotips, rols, masculinitats i feminitats en una llar no ortodox, però sà amb alguns esquemes i tradicions.
"Sabia que si tenia conquistada la meva llar com un lloc de respecte i suport, on canalitzar els meus problemes i dubtes, trobaria una força per lluitar amb altres problemes que socialment se'm podien presentar i que a la meva famÃlia li preocupaven", explica.
Viatjar a les consultes a la capital també suposa una despesa econòmica que ell no hagués pogut cobrir sense l'ajuda econòmica familiar.
"La meva és un experiència positiva. Tinc amics trans sense aquest acompanyament de la famÃlia i han hagut de bolcar-se més a les xarxes d'amistats, tenen aquesta manca com a vivència de la llar ".
Dos anys després d'iniciat el seu procés de transició, Verde Gil ha comprovat que els vincles i relacions socials basats en el respecte, la construcció comuna, les afinitats, l'admiració i la cordialitat aplanen les dificultats per integrar-a la societat. Un camà en el qual ha estat clau l'acompanyament de la seva mare, el seu pare i les seves germanes.
Â
FamÃlies i dones
Hope Bastian i Dachelys Valdés es presenten com dues mares amb un nadó. Però són part també d'una famÃlia molt més gran: la qual s'amplia des de la llar d'origen de cadascuna d'elles, les amigues i els amics.
"Som dues dones cisgenerisme que ens volem, ens estimem i hem decidit tenir descendència", reitera Hope, partidà ria que es respecti, sobretot, l'expressió de la identitat de gènere que cada persona vulgui.
Encara que no han creat una famÃlia tradicional -de mare, el pare i criatura-, reconeixen que han estat privilegiades per no trencar amb els patrons del gènere femenÃ.
"Aquest encaixar en el que s'espera ha de ser femenà ens ha jugat a favor, ens posa en situació privilegiada per haver entrat en patrons que les persones entenen que són els correctes", explica Dachelys.
"Tot i això, hem hagut d'enfrontar molts obstacles per tenir els mateixos drets d'altres famÃlies i perquè el nostre fill tingui els drets que té qualsevol altra criatura en qualsevol altra famÃlia", detalla Hope.
La famÃlia de Mariela González Noroña tampoc és la tÃpica, ni ara ni abans. Sempre van ser més dones que homes i eren elles les que prenien les decisions, a més de treballar juntament o més que ells.
"Vaig viure i em vaig criar sota aquest disseny familiar. De manera que, quan em vaig incorporar a la vida laboral i vaig començar a obtenir el meu suport econòmic, igual aquesta funció de guiar i proveir per a la famÃlia la vaig ocupar jo ", refereix.
González Noroña considera que aquesta posició preponderant i funció de generar seguretat material i espiritual als seus afectes la van ajudar en el trà nsit de la seva curta vida heterosexual a la seva existència com a dona lesbiana.
A més de sentir-se respectada en les seves relacions laborals i personals, també ha transmès aquest respecte i afecte a la seva descendència.
"La meva filla, que és el més important que tenim nosaltres, té un desenvolupament social normal, no ha estat mal mirada ni rebutjada per ningú; per contra, més aviat ha estat lÃder "
Darrere d'aquestes vivències hi segueix havent el llegat de les dones de la seva famÃlia.
"Crec que quan eduques a la teva criatura en un ambient de tranquil·litat, de seguretat en els teus actes, de confiança en les decisions que prens, de certesa que estem sent les millors persones que podem ser, la mainada pren amb la naturalitat que té el fet que la seva famÃlia no sigui l'hegemònica, i aquest mateix patró de conducta el transmetran més endavant als nostres néts i netes ", assegura.
Encara que es tracti d'una famÃlia diferent, les persones que les creen han d'estar convençudes que, sigui com es vulgui que estigui integrada, mereix el mateix respecte -no tolerà ncia- que qualsevol altra, afegeix.
"L'altre element imprescindible que ha de prevaler en qualsevol arranjament familiar és l'amor entre les i els integrants, tinguin o no un vincle de sang", conclou.
Â
Â
Â