Argentina: vot històric a favor de l'avortament legal / La Independent / Notícies Gènere

There are no translations available.

La Cambra de Diputats de l'Argentina ha aprovat aquest 11 de desembre un projecte de llei d'interrupció voluntària de l'embaràs que, segons Amnistia Internacional, és un èxit fonamental per reconèixer els drets humans de les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar.

 

 

argentina-960

 

 

Ara el projecte passarà a la Cambra del Senat, que té l'oportunitat de fer història a l'aprovar la llei i posar fi als avortaments clandestins al país.

«Aquest és un assoliment del moviment de dones i un reclam transversal des de diferents espais i disciplines que no han claudicat. El Senat no té marge per tornar a donar-li l'esquena a les dones i ha d'avançar en la sanció de la llei, sense més dilacions. L'avortament legal és un imperatiu de justícia social, de justícia reproductiva i de drets humans », va sostenir Mariela Belski, directora executiva d'Amnistia Internacional Argentina.

«El debat d'aquests anys ha estat molt positiu i ha visibilitzat el fracàs de la penalització de les dones com a política d'Estat. El Senat ha de posar fi als avortaments clandestins. La legalització de l'avortament salva vides de dones i resol un problema que afecta la salut pública».

El projecte, que va comptar amb 131 vots a favor, 117 en contra i sis abstencions, despenalitza i legalitza l'avortament en les primeres catorze setmanes de gestació. Un cop passat aquest termini, l'avortament és legal en cas de perill per a la vida o la salut de la persona gestant o en cas de violació. El projecte s'emmarca en el compliment dels compromisos assumits per l'Estat argentí en matèria de salut pública i drets humans.

 

 

 

Argentina-mujeres-apoyan-derecho-aborto-APU

 

 

Ara que el projecte passarà a la Cambra de Senadors, Amnistia Internacional reitera l'obligació que tenen les dues Cambres d'honrar els compromisos internacionals que el país va assumir en matèria de drets humans.

En els últims vint anys, més de cinquanta països, entre ells Estats Units, Canadà, Austràlia, Xina, Sud-àfrica i Uruguai han modificat la seva legislació, reconeixent que l'accés a l'avortament sense riscos és fonamental per a la protecció dels drets, la vida, la salut i l'autonomia de les dones i nenes.