Mirada retrospectiva en la IV Conferència Mundial sobre la Dona
Written by Onu Mujeres. Redacció AmecoPress / La Independent Tuesday, 22 September 2020 12:51
Apoderament i Lideratge - Social organizations
Â
Â
Fa 25 anys, més de 30.000 activistes i Governs de 189 països van debatre i van adoptar un conjunt de mesures per forjar un món amb igualtat entre els gèneres
A la IV Conferència Mundial sobre la Dona, que es va celebrar de el 4 a el 15 de setembre de 1995, es va establir la Declaració i la Plataforma d'Acció de Beijing: el programa més ampli fins a la data sobre la igualtat de gènere i l'apoderament de la dona.
El programa va abordar qüestions mundials que segueixen revestint carà cter d'urgència: la pobresa, el medi ambient, la violència contra les dones, l'educació de les nenes, la participació igualità ria de les dones en el mercat laboral, especialment en les ocupacions altament qüalificades, les indústries vinculades a la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemà tiques (CTEM) i en l'alta direcció. A més, es va assumir el compromÃs de fomentar l'equilibri de la feina remunerada i les responsabilitats domèstiques entre les dones i els homes, aixà com altres qüestions.
Un avanç rà pid fins al 2020: Mentre el món lluita contra la pandèmia de la COVID-19, els boscos es cremen i el nivell de la mar augmenta, i milions de persones es veuen desplaçades arran dels conflictes, les dones i nenes del món suporten el pes dels pitjors efectes generats per aquests esdeveniments. El 2021, 47 milions més de dones i nenes cauran en l'extrema pobresa, fet que elevarà el nombre total de dones que viuen amb USD 1,90 o menys a 435 milions.
Els avenços aconseguits en els drets de les dones semblen escassos. La igualtat de gènere, si bé és possible, segueix estant fora de l'abast.
Si mirem cap enrere i de cara al futur, aquest mes celebrem el poder del moviment de les dones i exigim ni més ni menys que l'adopció de mesures decisives i audaçes perquè, d'una vegada per totes, aconseguim el reconeixement dels drets de les dones com a drets humans.
Aquestes són algunes de les veus d'activistes que van assistir a la IV Conferència Mundial de la Dona a Beijing, el 1995, aixà com d'aquelles dones que van ser marcades per a tota la vida.
Â
 Rigoberta Menchú Tum. Guatemala
Â
 Foto:Rigoberta Menchú Tum, Premio Nobel de la Paz 1992
Â
Â
"El més emocionant de Beijing va ser l'enorme preparació que van realitzar les dones. Previ a la Conferència de Beijing es va treballar una veritable agenda, molt diversa, i en què es va destacar la demanda de l'equitat de gènere - no només com a declaració sinó com a acció i projecció de beneficis a les dones en la planificació de el desenvolupament sostenible o en la resolució dels conflictes. Crec també que, per primera vegada, s'enalteix molt les veus de les dones per posar fi a la violència. Va ser una trobada sense precedents de dones i un element clau va ser la presència i la veu dels pobles i de les dones indÃgenes.
La Conferència de Beijing va ser el context que va donar suport les nostres propostes com a pobles indÃgenes i dones [en el marc de les negociacions de la pau al paÃs], i una de les raons per les quals [aconseguim incloure] les nostres propostes i preocupacions en els Acords de Pau [de Guatemala]. Després de PequÃn, les dones van perdre la por a exigir participació. Va ser una gran victòria per als drets humans ".
I ara què?
"Em sento molt orgullosa perquè a Guatemala hi ha un dià leg intergeneracional entre dones amb diversitat d'expressions i moltes dones joves estan participant activament en la construcció del seu futur. Espero que això segueixi i segueixi per sempre: que les dones deixin una empremta perquè altres segueixin lluitant pels seus drets ".
Â
Â
 Ayesha Khanam, Bangla Desh
Â
 Foto: Ayesha Khanam, Bangla Desh
Â
Més de 20 anys de treballs preparatoris i lluites feministes van donar lloc a la Conferència i la Plataforma d'Acció de Beijing. Recordo l'emoció pura, la set de coneixement, el bullici creat per la presència d'entre 30.000 i 40.000 dones activistes reunides en una sala. El més memorable per a mi va ser la possibilitat de polir les meves idees de pluralisme, de trencar amb els meus prejudicis inconscients i tabús mentre interactuava amb altres dones activistes que pensaven diferent a mi ".
I ara què?
"Les actituds de la societat cap a les dones no van canviar prou. Ja sigui a l'habitació o a la sala de juntes, s'observa una actitud despectiva cap a les dones. Ha sorgit una cultura de violència a la llar, al lloc de treball, aixà com en els espais públics. També es tendeix a culpar la vÃctima. La manca d'educació ha exercit aquà un paper important, els plans d'estudi han ignorat els drets humans i les qüestions de gènere durant dècades ".
Â
Â
Jaded Chouwilai, TailandiaÂ
Â
 Â
Foto:Â Jaded Chouwilai, Tailandia
Â
"Després de la Declaració de Beijing, sentim que van ocórrer molts canvis significatius a casa nostra. El Govern va proporcionar fons i va realitzar campanyes sobre assetjament sexual i violència contra les dones a tot el paÃs. Es van fundar al voltant de 20 centres polivalents de gestió de crisi. Es assignar investigadores com a punts de contacte perquè les dones denunciïn les situacions d'assetjament. Es va promulgar una nova llei per protegir les dones i les nenes i nens contra l'assetjament".
I ara què?
"D'acord amb els resultats d'una enquesta, el 60% dels homes encara creu que les dones són els que s'han d'ocupar de la feina domèstica. Si els homes i nens desitgen aconseguir un món igualitari, primer han de reconèixer que la desigualtat de gènere també és el seu problema".
Â
Tonieh Talery Wiles, LibèriaÂ
Â
Foto: Tonieh Talery Wiles, Libèria
Â
Â
"La Conferència de Beijing ens va fer sentir que havÃem de fer més coses, posar-les en perspectiva i exigir més mesures. L'ambient que es respirava a la Conferència era commovedor, [està vem] emocionades d'estar entre altres dones. Vam tenir moltes oportunitats d'establir xarxes, mantenir debats i assistir a capacitacions. Durant la Conferència, vaig conèixer a dones com Hillary Clinton i la difunta Winnie Mandela ... En aquest moment, ocupaven cà rrecs de lideratge i nosaltres volÃem obtenir el merescut reconeixement. Eren la meva font d'inspiració. Després de la Conferència, vaig decidir abocar me a l'activisme i la promoció dels drets de les dones i les nenes i nens".
I ara què?
"Encara hi ha una gran bretxa pel que fa a la participació de les dones en l'à mbit de la polÃtica. Si bé vam tenir una presidenta, encara tenim molt poques dones al Parlament i el Gabinet. Ratifiquem gairebé tots els convenis, però, malgrat això, hem de fer un canvi de mentalitat. Hem d'aplicar les lleis i tornar-ne a examinar algunes".
Â
Â
 Asiya Khairullina, Kazajstán
Â
 Foto: Asiya Khairullina, Kazajstán
Â
Â
"La Conferència Mundial de la Dona realitzada a Beijing el 1995 va ser un esdeveniment mundial impressionant per a mi. Va ser un veritable centre d'idees, esdeveniments, reunions, debats, on cada dona va poder trobar el seu tema, lloc, persones amb idees afins i noves idees per dur a terme més activitats al seu paÃs. Després de la Conferència, tots els països van rebre orientacions, objectius coordinats i clars, criteris i estratègies. Abans no separà vem el concepte de dona del concepte de nena. Però, a la fi, vam entendre que si no protegim ni enfortim a les nenes i joves, mai tindrem dones segures, actives i reeixides".
I ara què?
"Crec que els obstacles més grans que dificulten l'aplicació de la Plataforma d'Acció de Beijing són els decreixents nivells educatius, un augment en les tendències patriarcals en les societats, la desunió en el moviment de les dones, la manca d'objectius clars i la comprensió de la importà ncia de la seva consecució, que ha d'estar garantida per l'Estat. Hem d'estar unides, no podem oblidar-nos dels èxits collits al llarg dels anys. Hem d'emprar com a capital intel·lectual i polÃtic, inclosos els nous objectius i perspectives que corresponen a l'època en què vivim".Â
Â
Â
 Layla Naffa, Jordania
Â
Â
Foto: Layla Naffa, Jordania
"Estava orgullosa d'assistir en representació de Jordà nia i tenia moltes ganes d'aprendre. En el meu cas, no es va tractar de participar pel fet de participar; volia aprendre, i volia passar per una experiència d'aquest nivell per poder aconseguir un canvi al tornar al meu paÃs. Després de la Conferència de Beijing, es van adoptar resolucions innovadores, com les resolucions de el Consell de seguretat de les Nacions Unides sobre les dones, la pau i la seguretat, atès que, en la Conferència, es va exigir vehementment abordar les formes de violència contra les dones, com el trà fic de persones, l'assetjament sexual i l'eradicació de la violència contra les dones en moments de guerra i pau".
I ara què?
"A tot el món, no estem complint amb prioritzar els drets humans. Fins i tot en la nostra regió, totes les persones diuen: 'la seguretat ve en primer lloc, després els drets humans'. En aquest moment, crec que el problema més important és ajudar a les dones que viuen en llocs assolats per conflictes. Hi ha conflictes en gairebé tots els països à rabs, que posen a les dones en situacions crÃtiques. per tant, per a nosaltres, la mà xima prioritat és prestar servei a les vÃctimes".
Â
Â
Diana Urioste, BolÃviaÂ
Â
Foto: Diana Urioste, BolÃviaÂ
Â
"El procés preparatori abans de la Conferència va ser important per recopilar i articular les demandes, els problemes i les inquietuds de les dones de diverses cultures i diferents posicions ideològiques de BolÃvia, aixà com de tota la regió Andina. Va ser fonamental per assolir l'èxit aconseguir un consens i establir vincles amb les dones feministes de la regió. La cerimònia d'obertura va ser un moment memorable.
Vam ser testimoni de la diversitat i la força dels moviments de dones i organitzacions feministes: dones que venien d'arreu de món, amb diferències culturals, amb conceptes totalment diferents en matèria de polÃtica i interessos variats, però amb els mateixos problemes de violència i alineades amb els objectius de la Conferència. Grà cies a la Conferència de Beijing, es va fer visible la magnitud de la violència exercida contra les dones. Per exemple, en el mateix moment en què es va dur a terme la IV Conferència Mundial de la Dona, a BolÃvia, es va aprovar la Llei 1674 contra la violència en la famÃlia o domèstica que, el 2013, es va convertir en la Llei integral per garantir a les dones una vida lliure de violència. La Llei va permetre que la violència domèstica passés a ser un assumpte públic i va reconèixer el feminicidi com un delicte".
I ara què?
"Ara cal analitzar i vincular el tema de la violència contra les dones i els drets sexuals i reproductius de les dones amb el tema de el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. També cal realitzar una anà lisi de sistema patriarcal dins d'un sistema colonial i capitalista, i el que això significa per a les dones".
Â
Â
 Asmaa Khader, Jordania
Â
 Foto: Asmaa Khader, Jordania
Â
"La IV Conferència Mundial sobre la Dona va ser un moment important i històric ... Va permetre tant al moviment de les dones com als països i els socis abordar les diferents formes de discriminació i violència contra les dones. A més, va posar en relleu les esferes de preocupació en les que ens hem de centrar per aconseguir el ple compliment dels drets de les dones en favor d'un futur en condicions d'igualtat. No hi ha dubte que, des de llavors, els països à rabs han fet grans avenços. S'ha avançat considerablement en l'educació de les dones i nenes, aixà com en la quantitat de dones que ocupen llocs de presa de decisions en els poders executiu, legislatiu i judicial. Aixà mateix, ha augmentat la quantitat de lleis i constitucions que, en l'actualitat, reconeixen la igualtat entre les dones i els homes ".
I ara què?
"La bretxa entre les lleis i la seva aplicació segueix sent un problema. Hi ha lleis que encara discriminen les dones i no es presta prou atenció als drets de les nenes i dones. Les dones encara s'enfronten a moltes formes de violència i no compten amb un mitjà eficaç de dissuasió ni els recursos necessaris. Un altre gran desafiament que afrontem és la persistència de les circumstà ncies excepcionals que experimenten diversos països à rabs, ja sigui pels conflictes armats ... i tots sabem que les dones són les més afectades per aquestes situacions".
Â
Â
Heisoo Shin, Corea
Â
Â
 Foto: Heisoo Shin, Corea
Â
Â
"Puc dir que totes està vem molt emocionades de participar en la Conferència Mundial sobre la Dona de Beijing ... Està vem especialment entusiasmades per la Plataforma d'Acció de Beijing. Ens informarem sobre el que els governs i les organitzacions haurien de fer. Per exemple, va ser la primera vegada que escoltarem el terme 'incorporació de la perspectiva de gènere'. Crec que va ser fonamental conèixer quins eren els assumptes més importants en esferes crÃtiques. els assumptes importants, com les dones en l'educació, la violència contra les dones, etcètera, van tenir una gran repercussió en la rendició de comptes dels governs i les seves obligacions pel que fa a les lleis, les polÃtiques i l'aplicació de la Plataforma d'Acció de Beijing".
I ara què?
"En el món hi ha hagut grans canvis, però ara hi ha noves dificultats per a les dones. Hi ha, per exemple, la bretxa digital. Si bé hi va haver avenços, les dones experimenten l'atur. Hem de tornar a avaluar quins són els nous desafiaments. Per exemple, en aquest moment, tanta violència contra les dones en el ciberespai, ara hi ha noves formes de discriminació i violència".
Â
1) Rigoberta Menchú Tum a Beijing, 1995. Foto: Maggie Hallahan; 2) Zefroon Afsary amb Ayesha Khanem. Foto: ONU Dones / Monon Muntaka; 3) Jaded Chouwilai amb Zaak Garrett. Foto: ONU Dones / Pairach Homtong; 4) Tonieh Talery Wiles amb Vickjune Wutoh. Foto: ONU Dones; 5) Asiya Khairullina. Photo Courtesy Asiya Khairullina; 6) Layla Naffa. Foto: ONU Dones / Ryan Brown; 7) Diana Urioste. Photo Courtesy Diana Urioste; 8) Asma Khader. Foto: ONU Dones / Christopher Herwig; 9) Heisoo Shin. Foto: ONU Dones / Pairach Homtong.
Â
  Fotos: arxiu AmecoPress, de la web d'ONU Dones.
Â