Catalunya: Dolors Aleu, una dona pionera en el seu temps /La Independent / NotÃcies gènere
Escrit per *Dolors Reguant. La Independent dimecres, 27 de maig de 2020 11:57
Memòria - Personatges
L'article de  Nuria Jar, periodista especialitzada en ciència i tecnologia, que enllaçem, ens parla de Dolors Aleu.
Â
Â
Â
 Com a preà mbul: Dolors Aleu (1857-1913) fou una metgessa catalana, una dona sà via, que al segle XIX va ser capdavantera en esdevenir la primera dona llicenciada en medicina de tot l'Estat espanyol i la segona que va assolir el doctorat.
De fet, va ser precursora en els estudis universitaris quan ni tan sols existia el sufragi universal.
La seva tesi doctoral (1888): "De la necesidad de caminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer" (que es pot consultar a l'article de Núria Jar) manifesta un gran saber històric i antropològic. De manera apassionada i revolucionà ria, denuncia la situació oprimida de la dona i alhora fa una defensa aferrissada de la importà ncia de l'educació de les dones, no només com a essers individuals, sinó com a element essencial per a la consecució d'una societat millor. Tal com diu ella, "si tantos afirman que la mujer lleva en su seno el porvenir de la sociedad, por qué negarle el derecho a la instrucción". També inclou a la seva tesi tota una genealogia de dones expertes.
Com a metgessa, subratllà els efectes perjudicials per a la salut de les dones de la utilització de la cotilla. La cotilla, anomenada "corsé", era una peça que s'utilitzava ja al s. XVI i encara que va tenir una davallada en temps de la revolució francesa, es va tornar a popularitzar al segle XIX.
La paraula corsé ve del diminutiu de corps en francès, és a dir, "cos". Una metà fora més del que representa la reïficació patriarcal del cos de la dona, que en la seva cartografia decideix quin fragment n'ha de martiritzar, ja siguin peus, genitals, pit o cintura, segons les diferents variacions culturals i temporals.
Â
*Â Dolors Reguant
Antropòloga, escriptora en l'activisme feminista
Â
Â