El Rebost Solidari de Gràcia, una xarxa solidària en temps de coronavirus

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Vida quotidiana - Cura

rebost1 01-59-40 

Distribuir aliments a més de 1500 unitats familiars.

Fa només quatre mesos que la xarxa solidària del Rebost* vam aconseguir obrir el petit economat social del carrer Reig i Bonet 12, a Gràcia.

I poc ens podíem imaginar les veïnes que formem part de la plataforma que va impulsar aquesta iniciativa que el nostre petit rebost acabaria sent un important punt de distribució d'aliments entre les persones més vulnerades durant aquesta crisi sanitària que també ho és, i molt, de social.

El Rebost Solidari de Gràcia tenia 673 persones derivades des de serveis socials del districte durant les primeres setmanes, i des de que es va decretar el confinament per la covid19 hem multiplicat en un 150 per cent les demandes. Avui, a banda de les persones derivades també estem ajudant a la comunitat gitana dels nostres barris, a dones migrades i les seves famílies i altres col·lectius, molts de dones, que pateixen l'impacte d'aquesta crisi social en primera persona. En aquestes setmanes ja hem distribuït aliments a més de 1500 unitats familiars (persones soles, mares amb criatures, famílies de tota mena que estan veient compromesa la seva subsistència).

L'emergència alimentària és brutal, les lluites contra els desnonaments han fet possible que ara per decret, s'hagin aturat desnonaments i hagin mesures per hipoteques i alguns lloguers. podríem dir que el dret a l'habitatge està reconegut més que mai. No passa el mateix amb el dret a l'alimentació, les targetes moneder per compensar les beques menjador no garanteixen àpats calents ni productes d'higiene i neteja a cada llar. Gent gran, criatures sense beca menjador, famílies senceres sense ingressos, cada dia la situació és més crítica.

En el Rebost Solidari de Gràcia utilitzem tota la nostra xarxa per seguir acollint totes les demandes perquè no volem deixar cap persona enrere. Tot i les donacions del banc d'aliments, botigues, mercats i supermercats, hi ha productes que comencen a ser escassos o que no hi són. Necessitem productes d'higiene personal i neteja així com també bolquers per la mainada. No podem exigir mesures d'higiene per aturar els contagis del coronavirus i alhora privar d'aquests productes al col·lectiu de famílies i persones individuals més vulnerables.

On són les donacions de productes d'higiene a la ciutat de Barcelona? Misteri. Al Rebost no hem aconseguit esbrinar-ho encara, però tanmateix ho hem denunciat a l'IMSS i a la resta d'administracions. I cal que totes denunciem com és de fràgil el sistema i com sempre són els mateixos col·lectius els que acaben pagant el preu més alt d'aquesta fragilitat.

Al Rebost però, lluny de defallir o aturar-nos us podem assegurar que avui estem més convençudes que mai que no baixarem la persiana sinó vers el contrari, farem que el nostre projecte d'economat social s'estengui arreu de la ciutat perquè la nostra és una xarxa solidària que només entén de sororitat i de justícia social.

Reclamem un país socialment equitatiu i solidari, i per aixó cal una república feminista ja.

 

 

Rebost Solidari de Gràcia 2

 

*El Rebost Solidari de Gràcia és un projecte veïnal de Gràcia Participa. Totes les col•laboracions són benvingudes, tant particulars com empreses i entitats. Ens calen mans, productes i diners! Ens ajudeu? Si voleu col·laborar podeu contactar amb Gràcia Participa a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la @graciaparticipa