Laia Aguilar, Premi Josep Pla, dedica el guardó "a totes les dones que escriuen"

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Culture - Literature

There are no translations available.

 

maria rosa nogue


OPINIÓ

La nit de Reis, a l'Hotel Palace, per primer cop en 10 anys, una autora recollia el premi Josep Pla de novel·la en català: Laia Aguilar, que s'alçava guanyadora, amb "Pluja d'estels".

Al mateix temps, Ana Merino rebia el premi Nadal de novel·la en castellà, per la seva novel·la "El mapa de los afectos."

Laia Aguilar, autora de novel·les per a joves ("Wolfgang (estraordinari)", Premi Carlemany 2017 , "Juno" (2018) i també "Wolfgang: el secret del pare" (2019). Llicenciada en Comunicació Audiovisual, col·labora en el diari Ara. Va començar com a guionista d'algunes sèries de gran repercussió (Ventdelplà, Merlí) i és professora de Narrativa i Conte a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.

És, també, una dona lluitadora, oberta i cordial, que sempre ha estat amatent a la col·laboració amb els companys i companyes (al claustre de l'Escola d'Escriptura tothom acaba compartint lectures i textos). Potser per això, en el moment de rebre el premi, va tenir unes paraules d'estímul per a totes les dones que escriuen, que escrivim, i va exhortar-nos a participar més en els concursos literaris.

"Pluja d'estels", l'obra premiada, promet ser una novel·la molt interessant: l'argument té ganxo -uns amics es reuneixen per passar junts un cap de setmana al Cap de Creus, després d'un fet tràgic que els havia distanciat-, l'autora sempre busca la qualitat literària i ho fa a través d'un estil propi, ple de personalitat.

A Vilanova i la Geltrú, on va participar en el 2on. premi Menjallibres de les Biblioteques, adreçat a joves de 1er. i 2on d'ESO, com a estímul a la lectura, el seu "Wolfgang" va ser el més votat per l'alumnat, sense discussió. Quan, més tard, va guanyar també el premi Atrapallibres, en la categoria 11-12 anys, amb votacions per tot Catalunya, va tenir unes paraules de record per a la nostra ciutat.

Esperem que aquest premi signifiqui un bon esperó per a la trajectòria rutilant de la Laia Aguilar i també per a totes les dones escriptores que tenim la sort de conèixer-la, sigui personalment, sigui com a companya, professora o com a escriptora.

La porta de l'escriptura és oberta, i cal i és just que entre totes contribuïm a tenir més presència també en la part més visible de la literatura. Que no passin deu anys fins que una altra de nosaltres torni a guanyar el premi Josep Pla o el premi Nadal!

 

 

foto Premi Josep Pla 1

 Laia Aguilar recollint el  Premi Josep Pla