Demanda per agressions a Atenco. Insisteixen a CIDH que admeti el cas de les dones violades

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Violència sexual

El Centre per la Justícia i el Dret Internacional (Cejil) i el Centre de Drets Humans Miguel Agustín Pro Juárez (Prodh), han sol.licitar a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que admeti el cas de 11 dones que van ser violades i abusades sexualment per elements de la extinta Policia Federal Preventiva (PFP) i agents de l'Estat de Mèxic, a San Salvador Atenco i Texcoco, el maig de 2006.

En entrevista amb Cimacnoticias, Alejandra Nuño, directora del Programa per a Amèrica Central i Mèxic del Cejil, va informar que ja es va presentar una sol.licitud formal a l'organisme internacional per que es pronunciï per l'admissibilitat del cas presentat el 29 d'abril de 2008.

"Ens trobem fent tot el que es pot a nivell de procés i de litigi perquè la Comissió pugui emetre l'informe d'admissibilitat ", ha apuntat. El 3 i el 4 de maig de 2006 un grup de floricultors va ser desallotjat violentament per les forces de seguretat en Texcoco. Hi va haver 207 detinguts, entre ells 47 dones, diversos ferits i dos joves assassinats.

Durant l'operatiu, ordenat pel govern del mexicà Enrique Peña Nieto, 26 dones van ser torturades sexualment. Una d'elles va ser detinguda perquè "se li va quedar veient al camió de la policia ", posteriorment va ser violada tumultuàriament.

La Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH) constatar la violació sexual contra les 26 dones, de les quals només 11 van decidir acudir davant la CIDH per presentar una denúncia.

En la demanda davant l'organisme internacional es responsabilitza a l'Estat mexicà d'haver violat els drets a la integritat física, a la llibertat i seguretat, a la dignitat i privacitat, l'accés a la justícia, a la igualtat ia la no discriminació.

A més de que inclou els testimonis de les 11 dones violentades, així com els peritatges realitzats pel Col • lectiu contra la Tortura i la Impunitat (CCTI), la CNDH i la Procuradoria General de la República (PGR).

El 2006, la Fiscalia Especial per als Delictes de Violència contra les Dones i Tràfic de Persones (Fevimtra) va iniciar una indagació prèvia per violació però no va prosperar, i es retornà a la Procuradoria General de Justícia de l'Estat de Mèxic (PGJEM) el juliol de 2009, on roman estancada.

La representant de CEJIL va acusar que a Mèxic el cas roman impune tot i que hi ha alts funcionaris involucrats en els fets.

Va afegir que aquests funcionaris i governants (com Peña Nieto) "ja estan pensant políticament i electoralment on es poden posicionar en un futur molt proper ", el que-va criticar Nuño- seria realment lamentable, pel que ha considerat que cal avançar en la demanda de justícia a nivell internacional.

Alejandra Nuño va reiterar que juntament amb el Centre Prodh i les 11 dones que representa CEJIL, seguirà insistint perquè la CIDH es pronunciï en breu sobre el cas.