Primers «donem»

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Desenvolupament

  

Periodista y escritora

 

OPINIÓ

Fa deu dies es va reunir a Biarritz (França) el G7 (que en realitat eren 8, passa com amb els 3 Mosqueters, que com tothom sap eren 4).

Tres fotos em van cridar poderosament l'atenció. La primera era una imatge zenital, de la taula rodona al voltant de la qual hi estaven asseguts 7 mandataris vestits de blau o negre i una mandatària que destacava pel color vermell intens de la seva jaqueta que era, com no podia ser d'una altra manera, Ángela Merkel: 7 a 1, o cosa que és el mateix el 87,5% enfront del 12,5%. En la segona foto apareixien 23 cavallers foscos i una solitària Merkel de blanc, que sembla ser eren els convidats al cim (95,8% homes enfront de 4,2% dones).

La tercera foto era de 7 senyores (una per mandatari) en el passeig marítim de la ciutat, que posaven somrients sota el títol d' "El cim de les primeres dames", i ressaltava que mentre ells estaven parlant d'Iran i l'Amazònia, elles havien aprofitat per a orejar-se una mica. Però, no eren 8 els caps d'estat reunits entorn de la taula? On era el 8è Primer Damo? O caldrà denominar-ho Primer Caballer? Pel que sembla ni damo ni cavaller, les mandatàries sembla que no viatgen acompanyades dels seus consorts, excepte alguna excepció. S'han preguntat vostès per què?

Doncs perquè mentre les Primeres Dames hi són per a acompanyar als seus marits, com tota bona esposa convencional que es preï, disponibles per a desplaçar-se allà on vagin els seus esposos, àvides per conèixer nous llocs, fer compres en grans magatzems –qui diu grans magatzems diu boutiques de luxe– o compartir confidències amb les altres senyores, els marits de les mandatàries es dediquen al seu propi projecte de vida, en el qual no ha de figurar assistir de florer als sopars i gales celebrades després que les seves esposes hagin estat parlant de míssils i aranzels comercials amb la resta dels caps d'estat o de govern.

Més dones al costat d'Ángela Merkel en els conclaves on s'exerceix el poder i menys títols honorífics per a aquestes dames ornamentals amb el deure de passejar per la platja mentre els seus marits desgovernen el món.