El gènere de les propostes electorals del 21D

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

 

 Oriol Junqueras 21D  Ines Arrimadas  Puigdemont 21D.jpc

Iceta 21D 

Domenech 21D    CUP 21D    Albiol 21D

 

Hi ha dos motius perquè La Independent ofereixi aquesta edició excepcional i monotemàtica per a les eleccions del govern català d' aquest 21 de desembre: la primera és que són indiscutiblement les més transcendentals de la democràcia a Catalunya i la segona és que considerem imprescindible destacar les propostes de les diferents candidatures pel que fa a les demandes de gènere o feministes.

 

El 21D és el resultat del que es considera la major crisi que ha enfrontat l'Estat Espanyol, amb un fort moviment independentista que des del carrer i des de les mateixes institucions catalanes ha qüestionat el manteniment d'aquest territori, d'aquesta nació,  en el mapa espanyol, ha posat en risc la permanència del govern estatal en mans del Partit Popular i també la monarquia de Felip VI. Per això la resposta ha estat contundent en l' aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va destituir el govern català legítimament constituït amb les eleccions més concorregudes del 2015 - algunes posicions ho denominen com a cop d'estat -, i es va detenir i empresonar part del govern de la Generalitat i la resta es troba a l'exili a Bèlgica.

Aquestes eleccions són per als grups independentistes una afirmació dels seus objectius, de la institucionalitat catalana i la legitimitat de les seves autoritats triades. Per als que s' anomenen "constitucionalistes" és l'oportunitat de donar un cop dur a l'independentisme i validar la intervenció des de Madrid damunt el govern i les institucions catalanes.

En aquest marc, les candidatures són majoritàriament masculines en les propostes dels set partits que hi concorren. És la primera vegada que una dona podria arribar a ser presidenta de la Generalitat i també hi present un partit que proposa una candidatura més plural, sense la visibilitat única d'una persona.

Aquestes candidatures, fan els diferents mítings generals sense referir-se explícitament o molt poc a les dones, sense explicar les seves polítiques de gènere, si les tenen, en un escenari centrat en la conjuntura de l'independentisme a favor o en contra i on setmana darrera setmana sumen els casos de feminicidis i de les diferents violències masclistes. Algunes formacions però, sí que han realitzat actes específics amb dones candidates i /o amb dones expertes, explicant les seves propostes o discutint-les amb els altres partits polítics. Les propostes per una #RepúblicaFeminista, també s'han reproduït els darrers dies.

La Independent amb aquesta edició especial vol difondre les diferents propostes en matèria de gènere, ja que creiem que tot i haver-hi necessitat punyent i urgent en molts casos, ha estat poc visibilitzada en les campanyes i cal que es conegui el que cada partit ha de dir.