Catalunya: ICD i la revista Sàpiens mostren a 65 dones oblidades en la història / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Memòria - Personatges

L'Institut Català de les Dones (ICD) i la revista Sàpiens van presentar el llibre Elles! 65 dones oblidades de la història on es recullen biografies de dones. Es tracta d'un recull de les publicacions realitzades per aquesta revista al llarg de cinc anys, en la secció que va estar dedicada a aquestes personalitats femenines que no van ser valorades i, al contrari, foren marginades dels llibres d'història.

 

elles- breve

Es tracta de matemàtiques, escriptores, aviadores, compositores, mèdiques, dibuixants, monges rebels, reines astutes, guaridores humils i activistes valents, entre d'altres, la fortalesa, coratge o perseverança va estar mantinguda en silenci. Es busca que estiguin ara visibles per al gran públic.

En l'acte de presentació del llibre hi van ser presents la presidenta de l'ICD, Núria Balada; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; la directora de la revista Sàpiens, Clàudia Pujol, i la periodista Agnès Rotger, autora de les biografies.

Les 65 dones són: Gal·la Placídia; Duoda; Guinedilda de Cerdanya; Emma de Barcelona; Ingilberga; Llúcia de la Marca; Elisava; Maria de Montpeller; Aurembiaix d'Urgell; Bella d'Amichi; Elisenda de Sant Climent; Maria de Cervelló; Sança d'Aragó i Hongria; Na Mercadera; Gueraula de Codines; Valençona de Xirivella; Elisenda de Montcada; Bonanada; Cecília de Comenge; Violant de Bar; Aldonça de Bellera; Margarida, l'última reina del Casal de Barcelona; Brígida terrer; Margarida Borràs; Isabel de Villena; Isabel Roser; Juliana Morell; Violant Carnera; Margalida Beneta Mas; Maria Francesca Fiveller; Eulàlia Ferrer; Joaquima Vedruna; Lluïsa Estivill; Anna Monner; Narcisa Freixas; Concepció Aleixandre Ballester; Clotilde-Cerdà; Teresa Claramunt; Emilia Coranty; Emerenciana Wehrle; Caterina Albert; Francesca Bonnemaison; Salut Borràs i Saperas; Celestina Vigneaux; Maria Mayol; Maria Pi i Sunyer; Lola Anglada; Aurora Bertrana; Caritat del Río; Conxita Supervia; Conxita Badia; Lina llubera; Carme Claramunt; Maria Luz Morales, Josefina Torrents; Anna Murià; Montserrat Capdevila d'Oríola; Paulina Pi de la Serra; Anna Maria Martínez Sagi; Júlia Coromines; Mercè Núñez; Maria Pepa Colomer; Marina Ginestà i Maria Rúbies.