25 anys de TAMAIA viure sense violència

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Violències

Beatriu Masia

OPINIÓ

Fa 25 anys unes quantes dones il·lusionades, conscienciades i amb ganes de treballar, vam filar un projecte amb nom de planta, de planta amb flor. Sempre ens demanen d'on va sortir aquest nom? Us explicarem la història i li trobareu el sentit.

Llegenda de Tamaia: "Segons els asteques, cíclicament, la deessa del cel tornava a la terra a reencarnar, renovant les forces naturals... i llavors, la seva planta sagrada, la Tamaia, es transformava en una bella dona, símbol de la unió entre el cel i la terra..."

És efectivament una planta que prové d'Amèrica del Sud. És una planta forta que floreix gairebé durant tot l'any, a l'hora que les velles flors van caient en sorgeixen de noves, com un símbol de renaixement i reinici de la vida.

I les dones que vam definir, i continuem definint, a Tamaia ens vam enamorar d'aquest significat, perquè entroncava directament amb l'objectiu que ens havíem proposat: recuperar-se, renéixer i viure i acompanyar-se després d'haver passat per una història de violència, per part de la parella i/o de la família.

L'acompanyament terapèutic a les dones que han enfrontat violència masclista en algun moment de la seva vida, ha estat l'objectiu prioritari de l'entitat: validar el que expliquen, el que viuen, el que senten, ens sembla imprescindible per poder recuperar-se i viure lliures de violència.

En aquests anys moltíssimes dones s'han adreçat a Tamaia i les hem acompanyat i ens han acompanyat en aquest camí per a fer front a la violència contra les dones, violència que és viva i de la que cada vegada en coneixem millor les diferents expressions, així com els entrebancs que es continuen posant per eradicar-la.

Les dones sabem que juntes som més fortes, que si tenim espais per a compartir entre nosaltres no costa tant dir el que sentim i necessitem i que, hi ha coses, que només les entendran les qui coneguin l'experiència de la discriminació i la violència simbòlica, estructural, institucional, racial, per preferència sexual....i/o la directa sobre el seu cos.

 

cartell-equiptamaia

L'equip de Tamaia.

 

El grup d'autoajuda - com vam començar -, el grup de suport psicosocial, el grup terapèutic com en diem ara, són i han estat essencials en la recuperació de les dones.

Compartir l'espai d'escoltar el cos, relaxar-se, acompanyar-se les unes a les altres, compartir habilitats, sabers, i destreses és una experiència que ens enriqueix, ens aporta i ens dóna seguretat.

Fruit dels grups de suport psicosocial neix el grup de Mentores de Tamaia, dones sàvies, que donen suport a l'entitat i que animen a altres dones a continuar endavant. La seva expertesa i experiència són una font de renaixement per a altres dones, a la vegada que es constitueixen en actores de prevenció per les més joves.

 

cartell-goteo

 

Aquest novembre celebrarem l'aniversari amb un projecte que hem anomenat TAMAIA: 25 anys de sororitat, que inclou la presentació d'un vídeo commemoratiu, unes Jornades de treball i amb l'inici d'un Crowfunding a través de Goteo, per un projecte que ens engresca especialment: "Heroies", un Taller d'escriptura creativa per a les dones que formen part dels grups de suport de l'entitat. Ens voleu ajudar? Ho podeu fer des d'ara.

 

Goteo Tamaia