Dia internacional per l'eradicació de la pobresa

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Opinion - Opinió: Desenvolupament

There are no translations available.

marta macias

 

OPINIÓ

Es calcula que el 70% de la població en situació d'extrema pobresa són dones i nenes, per tant 560 milions. I fent el mateix símil, 75 vegades la població de Catalunya.

 

El vídeo emès per Nacions Unides en el dia internacional per l'erradicació de la pobresa dura poc més d'un minut. No és una crítica, tot el contrari, perquè en poc més d'un minut es poden dir moltes coses.

En primer lloc, el secretari general de Nacions Unides AntònioGuterres, anuncia que en el món hi ha 800 milions de persones que viuen en l'extrema pobresa, això equival a dir que viuen amb menys d'1,25 dòlars al dia. Gairebé 107 vegades la població de Catalunya. Es calcula que el 70% de la població en situació d'extrema pobresa són dones i nenes, per tant 560 milions. I si fem el mateix símil, 75 vegades la població de Catalunya.

La segona dada del Secretari General és que hi ha moltes altres persones amenaçades per diferents motius: atur, inseguretat, desigualtat, conflictes i pels efectes del canvi climàtic. Ens alerta, que no només podem observar la dada de persones que passen fam, sinó que cal entendre que la pobresa és el resultat de molts factors que amenacem en fer encara més gran la xifra de 800 milions.

L'èxit i el repte de Nacions Unides, i així es diu en el vídeo, és l'Agenda 2030. Pel compromís que han assumit tots els països i pels objectius que s'han marcat. L'Agenda 2030, segons el Secretari general, és un nou rumb, que té com a objectiu garantir un planeta sa, construir societats pacífiques inclusives que assegurin una vida digna per tothom. AntònioGuterres adverteix que cal dissenyar noves estratègies, aliances i solucions i que per tant implica abordar les causes de la pobresa per erradicar-la del tot.

Fa una crida a la sostenibilitat del planeta, a la pau, al principi d'igualtat i no discriminació. Adverteix que cal iniciar un canvi de polítiques, noves estratègies comunes, deixar la individualitat dels estats i mirar el món en el seu conjunt. Treballar plegats i el més important del que diu és que cal actuar contra les causes estructurals que provoquen la pobresa. Perquè d'aquesta manera s'assumeix que la pobresa és un resultat i no una causa. Convida als Estats a què assumeixin les seves responsabilitats i garanteixin els drets i el seu exercici a tota la ciutadania.

No hi ha hagut temps per enumerar el conjunt dels objectius de l'Agenda 2030, tots ells necessaris per erradicar la pobresa i assegurar el benestar. Però hauria calgut que remarques l'únic objectiu transversal, el número 5, la igualtat de gènere. La igualtat efectiva entre dones i homes ha de ser una prioritat i s'ha d'entendre com una solució als problemes globals. Mai assolirem un món just si les dones i les nenes no són considerades ciutadanes de ple dret.

Acaba el secretari fent una crida a la participació de tothom i en concret als que pateixen vulneració de drets. Un minut i catorze segons, molta feina a fer però amb objectius ben encaminats.