Llatinoamèrica: Desigualtat de gènere aguditza la pobresa
Escrit per Lirians Gordillo Piña. SemMéxico/ SEMlac / La Idependent dimecres, 18 d'octubre de 2017 23:00
Drets Humans - Drets de les Dones - Drets de les Dones
Â
Â
Es manté la invisibilització i desvalorització del treball no remunerat. Des de 2002, la pobresa per ingressos va caure del 40 al 29 per cent de la població a Amèrica Llatina i el Carib, però les dones pobres superen els homes amb la mateixa caracterÃstica a la regió.
Estudis recents i especialistes insisteixen que no podrà eradicar-se la pobresa si no es tanquen les bretxes de gènere.
"No es pot reduir la desigualtat de classe sense incorporar al debat la desigualtat de gènere, aquest hauria de ser un aprenentatge per als governs d'esquerra", va dir a l'Havana Juliana MartÃnez Franzoni, investigadora de la Universitat de Costa Rica.
MartÃnez Franzoni va participar a la secció "Els reptes de les polÃtiques públiques per afrontar la pobresa i la desigualtat", efectuat el passat 9 d'octubre com a part del Seminari internacional El futur de la polÃtica social a Amèrica Llatina.
Especialistes de la regió van integrar les anà lisis de gènere en el Seminari que va organitzar el Consejo Latinoamericáno de Ciéncias Sociales (CLACSO), la Facultad Latinoamericana de Ciéncias Sociales (FLACSO) Cuba i el Centro de Estudios Martianos, celebrat del 9 a l'11 d'octubre a la capital del paÃs.
Segons dades recents, les llatinoamericanes i caribenyes segueixen sent el col·lectiu més exclòs a la regió, malgrat els avenços aconseguits en l'última dècada de governs progressistes.
L'informe "Privilegis que neguen drets. Desigualtat extrema i segrest de la democrà cia a América Latina y el Caribe", realitzat per l'organització no governamental Oxfam Latinoamèrica, exposa el complex escenari de la desigualtat en la regió i la particular situació de les dones.
Problemà tiques com l'accés a l'educació, a l'ocupació, a la seguretat social, la tinença de la terra i el temps dedicat al treball no remunerat incideixen directament en la pobresa econòmica i l'exclusió dels col·lectius femenins.
Accedir a l'ocupació, formal i informal, és un repte. Si bé el percentatge de llatinoamericanes i caribenyes sense ingressos propis va baixar del 42 per cent el 2002 al 32 per cent el 2011, les bretxes salarials es mantenen.
"Avui, tot i que estem més formades i capacitades, s'estima que cobrem 22 per cent menys de l'ingrés salarial que perceben els homes", va exposar en el panell Rosa Cañete Alonso, economista i coordinadora de la Campanya IGUALES a Amèrica Llatina i el Carib d'Oxfam.
Per igual treball, les dones reben menys salaris, però també influeixen les branques de l'economia en què usualment troben feina. D'acord amb la Comisión Económica para América Latina y el Caribe (Cepal), el 2013 gairebé el 77 per cent de la població ocupada femenina es trobava en branques que, majorità riament, són informals, de baixa productivitat o relacionades amb el servei domèstic.
El treball remunerat resulta un pas fonamental per escurçar les bretxes de gènere i la pobresa. Els estudis també apunten que es manté la invisibilització i desvalorització del treball no remunerat.
MartÃnez Franzoni afirma que el temps dedicat a la cura per part de les dones és el més elà stic a la regió, mentre que el dels homes és el més inamovible.
Dades d'enquestes nacionals de 2007 realitzades a Mèxic, Costa Rica, Uruguai i l'Equador informen que una dona dedica de mitjana set hores i mitja al treball no remunerat, mentre que un home només inverteix menys de dues hores.
"La impossibilitat d'incorporar-a l'ocupació té un impacte terrible en les nostres vides. Limita els nostres ingressos mitjans, la possibilitat de tenir una pensió en el futur, la cobertura sanità ria dependrà que la nostra parella en tingui o no, en processos de violència domèstica és més difÃcil trencar amb el cicle de la violència, etc.", va dir Cañete Alonso a SEMLac.
Â
Cuba, experiències i aprenentatges creuats
Per diferents motius, parlar de desigualtat i pobresa a Cuba és un repte. Les polÃtiques del govern socialista per eliminar la pobresa des de principis de la passada dècada del seixanta van tenir resultats i això va influir en la invisibilització i negació de la problemà tica temps després.
Aquesta illa del Carib és encara reconeguda com un dels països més igualitaris a la regió. Però, des de la profunda crisi econòmica i social dels passats anys noranta, estudis socials evidencien la reemergència de la desigualtat i la pobresa.
"A Cuba podem parlar d'un fenomen de pobresa que té caracterÃstiques molt particulars perquè comparteix determinats criteris com les limitacions dels ingressos i la precarietat en l'habitatge i l'hà bitat. Però al mateix temps, hi ha elements de protecció social i garanties", reflexiona la investigadora cubana Maria del Carmen Zabala Argüelles.
L'absència de dades i investigacions actuals dificulta reconèixer la problemà tica en la societat cubana i les caracterÃstiques de les poblacions en situació de pobresa.
L'última dada disponible data de 2004, en un estudi publicat per l'Instituto Nacional d'Investigaciones Económicas (INIE), que va presentar un coeficient de desigualtat (coeficient de Gini) de 0,38 i un Ãndex de pobresa urbana de 20 per cent en la capital del paÃs.
En matèria d'igualtat de gènere, les polÃtiques d'accés universal i gratuït a l'educació i la salut han afavorit l'à mplia participació de les cubanes en la vida econòmica, social i polÃtica del paÃs.
Elles representen un 48 per cent del total de les persones ocupades en el sector estatal civil i un 46 per cent dels cà rrecs de direcció. Són a més el 66,8 per cent de la força de major qualificació tècnica i professional, d'acord amb l'Anuario EstadÃstico de la Oficina Nacional d'EstadÃsticas e Información (Onei) publicat el 2016.
La igualtat salarial és un fet al paÃs. No obstant això, les dades oficials mostren que elles segueixen més representades en esferes de l'economia amb menys remuneració com ho són el sector públic, comerç i educació.
Activistes i expertes denuncien que la sobrecà rrega domèstica i el temps dedicat al treball no remunerat reflecteixen la pervivència d'una cultura patriarcal que responsabilitza les dones amb les tasques a la llar, la cura d'infants, persones grans i dependents.
Segons participants en l'esdeveniment acadèmic realitzat a l'illa, creuar l'experiència cubana amb els aprenentatges i realitats de Amèrica Llatina i el Carib no és ociós.
Els resultats que ostenta el paÃs en matèria de polÃtica social i el procés de canvis que viu l'economia cubana van ser temà tiques abordades en la trobada.
"Crec que hi ha molt a aprendre dels errors i aprenentatges de la regió. Per exemple, en el cas de la polÃtica tributà ria que s'està construint a Cuba, és molt important que es tingui en compte que a Amèrica Llatina les zones lliures de tributació per empreses han demostrat no ser efectives, com tampoc ho ha estat sostenir la tributació en el consum per la via preus, ja que es castiga fortament a la població i en especial a les persones amb menys ingressos", opina l'oficial d'Oxfam.
Per a la investigadora cubana MarÃa del Carmen Zabala, els reptes en matèria de polÃtica econòmica i social són complexos.
"Hi ha un repte grandÃssim que té a veure amb el reconeixement d'aquest fenomen i la seva desnaturalització, per no acostumar-nos a la pobresa i la desigualtat a Cuba. Hem de reconèixer-ho i visibilitzar per identificar els factors i processos que incideixen en aquest fenomen", alerta l'acadèmica.
Altres dels reptes exposats per Zabala Argüelles són: aconseguir l'eficiència econòmica sense que afecti l'equitat; assumir un enfocament multidimensional de la pobresa i la desigualtat; sostenir la cobertura de serveis amb qualitat atenent de manera particular a grups en desavantatge i propiciar la participació ciutadana en el disseny i control de les polÃtiques.
"Una polÃtica social efectiva és aquella que garanteix una universalitat de qualitat i és capaç de desenvolupar programes per a grups que tenen condicions particulars, com les mares solteres, dones amb cà rregas de treball i cura, que viuen amb alguna discapacitat, dones negres i rurals. PolÃtiques que anivellin el pis de les desigualtats", conclou Cañete Alonso.
Â
Â