Rússia: El Tribunal d’Estrasburg condemna al Govern Rus per la “llei propaganda gai” que prohibeix la promoció de l’homosexualitat / La Independent / Notícies gènere

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Identitats de gènere - Legislació

There are no translations available.

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a Rússia, aquest dimarts 20 de juny, per discriminació i vulneració de la llibertat d'expressió per la denominada "llei de propaganda gai". La sentència conclou que la llei no defineix clarament els seus límits i que la seva aplicació durant aquests anys ha estat arbitrària. El text afegeix que no ha servit a cap interés públic legítim si no que ha reforçat l'estigma que la societat ja té contra l'homofobia.

Els tres denunciants Nikolai Vayev, Aleksei Kisiliov i Nikolai Alekseyev, coneguts membres del col·lectiu LGTBI, de Rússia van ser condemnats per diverses faltes i sancions. Fou aleshores quan van decidir portar el cas al TEDH, d'Estrasburg. Ara Rússia haurà d'indemnitzar-los amb 43.000 euros per danys morals. Aquesta sentència és una clatellada contra el govern de Rússia i ha provocat una airada reacció del president Putin i de l'Església ortodoxa russa. El ministeri de Justícia ja ha dit que recorrerà la sentència.

Rússia té un llarg historial d'atacs als homosexuals. El mes recent va ser al mes d'abril quan "Novaia Gazeta" va denunciar persecucions i assessinats d'homosexuals a la república de Txetxènia, així com l'existència de presons secretes en aquesta república russa de majoria musulmana on els gais són torturats. Des de la Xarxa LGBT russa van infornar fa un parell de setmanes sobre l'evacuació des de Txetxènia d'uns 40 homosexuals, en paraules del govern, "per garantir-ne la seva seguretat".

 

Llei suspesa pels JJOO de Sochi

La llei de propaganda gai va ser aprobada pel juny del 2013 amb la idea de no aplicar-se ni a atletes ni a participants dels Jocs Olímpics d'hivern a Sochi, que s'havien de celebrar el 2014. Aquesta llei preveu unes sancions que van des de 125 euros a 2000 euros per a les persones o empreses que promocionin l'homosexualitat.

Es una llei ambigua que permet tant castigar les marxes de l'orgull gai com sancionar fer-se un petó en públic dues persones del mateix sexe. Una setmana després d'aprovar-se la llei, la Duma russa va prohibir l'adopció de nens i nenes per part de parelles homosexuals estrangeres i de persones solteres procedents de països on són legals les unions entre persones del mateix sexe.