El Parlament Europeu ha de ser ferm contra l’odi i el sexisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Apoderament i Lideratge

TERESA carreras

 

OPINIÓ

A la ciutadania europea de la qual una majoria de dones en formem part, ens sembla estrany que a més d'una setmana de les indignes declaracions sexistes de l'eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke, del grup dels No inscrits, el President de l'Eurocambra no s'hagi posicionat.

 

Ja sé que molts que em llegeixin diran que ja ha reaccionat obrint una investigació. Però nosaltres sabem que, en casos com aquest, aquesta solució és la denigració de la política per aquells i aquelles que persegueix una societat més justa.

Les declaracions d'aquest electe es van produir durant el debat sobre la bretxa salarial entre dones i homes en la sessió plenària del Parlament Europeu (PE) d'aquest més a Brussel·les. Korwin-Mikke va dir moltes mentides per minimitzar la presència de les dones a la societat i va etzibar al plenari que "les dones han de guanyar menys perquè són dèbils, inferiors i menys intel·ligents".

L'eurodiputada del PSOE, Iratxe Garcia, li va contestar amb una bona argumentació "que ella era a l'Eurocambra per defensar les dones europees d'homes com ell".

El líder dels socialistes Gianni Pittella va demanar una sanció exemplar. I la que li posaran no ho serà perquè no li farà ni pessigolles. Igual que no n'hi van fer la sanció que li van posar per unes paraules xenòfobes pronunciades els dies 7 de juliol i 8 del setembre del 2015 i 6 i 7 d'octubre també d'aquell any. El càstig va ser de pèrdua de les dietes que cobren els eurodiputats a part del sou i la suspensió de l'activitat al PE, durant 10 dies. Ell i el seu company Gianluca Buonanno van recórrer la decisió. Segur que amb el sou dels eurodiputats aquest càstig no el va pertorbar, no li va fer ni pessigolles.

Antonio Tajani no presidia en aquell moment l'Eurocambra, però va ser alertat immediatament per diversos diputats i diputades. Després d'haver consultat amb la vicepresidenta Evelyne Gebhardt (Alemanya, S&D), que en aquells moments presidia la sessió, i d'haver vist les imatges, va decidir obrir un procediment en base a l'article 11 del Reglament del PE. Aquest article fixa les normes de conducta dels eurodiputats que es caracteritzen "pel respecte mutu" i que "en els debats parlamentaris, els diputats s'abstindran d'adoptar un llenguatge o un comportament difamatori, racista o xenòfob". El Reglament del PE de penalitzar les conductes sexistes, d'això se n'oblida.

Tajani no hauria d'haver tolerat que el discurs sexista i de l'odi entrés mai a l'Eurocambra en nom dels valors bàsics que impulsen el projecte europeu. I si un és reincident, com és el cas de Korwin-Mikkle, la penalització hauria de ser més severa.

El discurs d'odi sexista ha de ser allunyat pels demòcrates de les institucions europees. Necessitem unes persones que siguin lídereses i liders polítics i presidentes o presidents de les institucions europees, que no siguin febles, que siguin decididament demòcrates. Aquest seria un pas real de les institucions cap a la igualtat.

 

 

facha

 L'eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke.