Postulació d'una dona indígena a la presidència de Mèxic

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Drets dels Pobles

Leticia tapa

 

 

En el marc de les activitats del Dia Internacional de la Dona, el proper 17 de març a Barcelona, es realitzarà una videoconferència amb integrants de la Coordinadora Nacional de Dones Indígenes de Mèxic (CONAMI) on donaran a conèixer la seva implicació dins el moviment impulsor perquè una dona indígena sigui candidata independent a la Presidència de Mèxic en els comicis de 2018.

 

 

 

Leticia

 

La videoconferència tindrà lloc a les 18:30 hores a la Casa de la Solidaritat*, a Barcelona, i està organitzada per la Taula per Mèxic, associació que treballa des de la capital catalana per la Pau i la protecció dels Drets Humans a Mèxic.

Les participants nomenades en la videoconferència són originàries de diferents zones mexicanes i són Ernestina Ortiz Peña, Margarita Gutiérrez Romero, Fabiola Del Jurat Mendoza i Dulce Patricia Torres Sandoval, totes integrants de CONAMI; algunes formen part del Consell de mayoras i delegades comunitàries dins el Consell Nacional Indígena (CNI).

Aquest procés per dur a terme de manera independent la candidatura d'una dona indígena que està recolzada per l'Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) i el Congreso Nacional Indígena (CNI) que van consultar a pobles i comunitats de Mèxic per aconseguir aquest acord polític que representaria, sobretot, a moviments socials que lluiten en aquest país contra la despulla de territoris, contra la privatització dels recursos naturals, l'explotació minera, la construcció de preses hidroelèctriques, així com sectors camperols, estudiantils i bases socials que no confien en partits polítics, incloent-hi els d' "esquerra".

Per a les integrants de la CONAMI, aquesta postulació perquè una dona indígena encapçali una proposta política en la contesa electoral del 2018 significa un temps de brollar i florir per reconstruir un món on càpiguen molts mons.

"Així com les nostres germanes i germans del CNI-EZLN han manifestat que és el temps dels pobles, de sembrar-nos i reconstruir-nos, nosaltres, des CONAMI, afegim que és el temps de les dones indígenes, de brollar i florir. Són temps dolorosos i amargs, tant a Mèxic com al món, per això és urgent desterrar la violència i la mort amb esperança i dignitat. És per això que la nostra veu i presència com a dones indígenes farà retrunyir la terra en el proper procés electoral a la presidència de Mèxic a el 2018", indiquen les entitats organitzadores.

Des de la CONAMI assenyalen que aquesta candidatura d'una "germana indígena" representarà la veu col·lectiva dels pobles i organitzacions que, a Mèxic, han vingut treballant i construint des de baix, des d'espais que van construint alternatives per resoldre els grans reptes del país.

Assenyalen que utilitzaran la conjuntura política del "escenari electoral" per mostrar que hi ha altres formes de fer política que no entra en la lògica del poder pel poder, a costa del que sigui, com fan els actuals partits polítics. Sota aquesta lògica, diuen les dones de la CONAMI, no es construeix per a la gent sinó que per contra, es governa sota pràctiques de corrupció, impunitat i violència en perjudici de la ciutadania i contra els seus interessos.

* Casa de la Solidaritat * ubicada al carrer Vistalegre, 15. Barcelona

 

Més informació:

Evento en FB

Taula per Mèxic

Conami

EZLN

CNI