Teatre mexicà: mostren la normalització de la violència feminicida

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Teatre - Arts Escèniques

 

El asesino


C.d. Méxic: "Hauria pogut córrer més ràpid, hagués pogut cridar més fort" relata el personatge d'Elsa, una jove assassinada a la sortida de la feina.

A la primera escena apareix el personatge d'una dona gran resant un rosari, en un ambient obscur, sobre un pis cobert de sorra. Al voltant, hi ha dones i homes de peu. Aquesta ambientació trista i hostil, prepara a l'audiència per la que serà una obra dura, però realista de principi a fi.

Es tracta de la posada en escena d' "El asesino entre nosotros" escrita per Mauricio Jiménez i dirigida per Carlos Corona i Alan Uribe Villarruel.

Amb un text poderós i la gran actuació de deu dones i tres homes, aquesta obra mostra la normalització de la violència contra les dones i com aquesta arriba a la seva màxima expressió: el feminicidi.

Sònia, una reportera, dóna seguiment i investiga diversos casos de feminicidi per posar sobre la taula temes com la impossibilitat de l'accés a la justica, la nul·la actuació de les autoritats i l'actitud passiva de la societat que sembla no tenir memòria davant tots els assassinats, que actualment, en la vida real, sumen set cada dia.

Es relata la història de vuit dones. Totes elles lligades per la violència que viuen en diversos contextos: la feina, la casa, en els trajectes, als bars, i que acaba per arrencar-los la vida.

L'obra ens mostra l'acarnissament amb què les dones són assassinades i torturades, al grau que fa mal, que incomoda, que fa deixar anar el plor a més d'un espectador; al grau que una voldria que fos només això, només una escena.

Tot d'una, ens passa pels morros com aquesta violència ens sembla normal, com està explícita en diversos elements culturals, en cançons de domini popular que en escoltar les lletres és difícil explicar-se com poden sonar a la ràdio, com les cantem a tot pulmó.

Samantha Coronel, Azucena Acevedo, Diana Nava, Luz Olvera, Melissa Olivares, Mariana T. Cantú, Nicole Alva, Lucía Carrillo, Melissa Vila-real i Ivonne Márquez són les actrius que donen vida a les víctimes, directes o col·laterals.

Sebastian Lavaniegos, Roberto Mora i Pablo Gálvez donen vida als agressors, als assassins i violadors, que en més d'una escena semblen recrear una cacera d'animals, tal com ocorre en la vida real.

Les actrius i actors són estudiants del tercer any de l'escola Casa Azul i una de l'ENAT, i han muntat aquesta obra com a part del procés de la seva graduació.

És sens dubte, una obra que totes les persones hauríem de veure, que mostra la realitat, aquesta que ens neguem a admetre i que es pot prevenir.

 

* L'obra "El asesino entre nosotros" s'ha presentat aquest darrer cap de setmana de febrer a la Casa del Teatro de Coyoacan*

* Al març tindran una temporada a La Teatrería.